خبرگزاری کار ایران

مدیرکل میراث‌ و گردشگری استان یزد به ایلنا خبر داد؛

محتکرانِ مِلک در بافت تاریخی یزد دست به کار شده‌اند

محتکرانِ مِلک در بافت تاریخی یزد دست به کار شده‌اند
کد خبر : ۷۹۵۲۹۹

دو سال از ثبت بافت تاریخی شهر یزد در فهرست میراث جهانی یونسکو می‌گذرد. این روزها خبرها از یکسو حکایت از آغاز فصل مرمت‌ خانه‌های تاریخی شهر و ازسوی دیگر از بالا رفتن آمار احتکار ملک در یزد برای افزایش قیمت آن حکایت دارند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، مصطفی فاطمی (مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد) با اشاره به قرار گرفتن در فصل کم مسافر، از آغاز مرمت بافت تاریخی یزد خبر داد و گفت: معمولا مرمت‌ بافت و خانه‌های تاریخی در زمان کم مسافر انجام می‌شود و از آنجایی که تیر و مرداد ماه‌های کم مسافر یزد هستند، مرمت بافت تاریخی آغاز می‌شود.

او ادامه داد: اگر اکنون در بافت تاریخی قدم بزنید در گوشه و کنار بافت با کاهگل‌ها و خشت‌هایی روبه‌رو می‌شوید که برای مرمت بناها قرار داده شده‌اند اما سعی ما برآن است تا با ساماندهی آنها، ظاهر بافت را حفظ کنیم و نخاله‌های ساختمانی را جمع‌آوری کنیم. هرچند آمار دقیقی از میزان مرمت در بافت نداریم اما می‌توان گفت در هر کوچه‌ای حدود ۲۰ خانه درحال مرمت است.

فاطمی با اشاره به آنکه خرسندی‌هایی با ثبت جهانی شهر یزد بوجود آمده، گفت: تخریب در بافت به صفر رسیده البته نگرانی‌های جدیدی هم بوجود آمده که شامل احتکار ملک می‌شود. چنانکه به دلیل افزایش قیمت بناها و آثار تاریخی بافت تاریخی یزد برخی افراد درصدد خرید خانه‌های تاریخی برآمده‌اند و این ملک‌ها و آثار تاریخی را به حال خود رها می‌کنند تا افزایش قیمت یابند. این امر موجب نگرانی ما خواهد بود چراکه ملکی که با این هدف خریداری و به حال خود رها می‌شود، ممکن است به مرور زمان تخریب شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد تصریح کرد: وقتی افزایش قیمت در بافت تاریخی شهر یزد را شاهد هستیم و مالکان تاکید دارند که خانه را می‌خرند تا قیمت آن افزایش یابد، این به معنای احتکار ملک در یزد است. نمی‌توان جلوی خرید و فروش ملک در بافت تاریخی شهر یزد را گرفت.

او خاطرنشان کرد:‌ نگرانی دیگر این است که حجم مرمت‌ها بسیار زیاد شده و لازم است که بررسی‌ها و نظارت‌هایی قبل و حین مرمت داشته باشیم. به طور مثال، نمایندگان یونسکو عنوان می‌کنند که این میزان بازسازی و مرمت نیازمند ۳۰ باستان‌شناس است اما درحال حاضر فقط یک باستان‌شناس داریم. باید توجه داشت که بافت تاریخی یزد نیازمند بررسی بیشتر است و باید خانه‌هایی که درصدد مرمت برمی‌آیند مورد باستان‌شناسی قرار بگیرند و بررسی‌های ابتدایی درخصوص تاریخ آن انجام شود. این درحالی است که اطلاعات ما درخصوص بافت تاریخی یزد و حوزه باستان‌شناسی آن بسیار کم است و نیاز است تا کاوش‌هایی انجام شود. اما به دلیل محدودیت‌هایی که داشتیم این کار انجام نشده. در حوزه تاریخی هم اطلاعاتمان بسیار کم است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد با تاکید برآنکه شهر درحال تغییر است، اظهار کرد: نمی‌توان جلوی تغییر شهر را گرفت این درحالی است که کمبود نیرو و کارشناس، بودجه و زمان داریم. این امر سبب شده تا سرعت مرمت‌ خانه‌های تاریخی در بافت یزد کاهش یابد چراکه تمام این موضوعات نیازمند بررسی است که سبب نارضایتی نیز شده است.

او ادامه داد: برای پایش بافت هم به دلیل تعداد کم نیرو با مشکل روبه رو شده‌بودیم که سعی کردیم با بهره‌گیری از فعالین میراث فرهنگی، دانشجویان و مردم برای این مهم کمک بگیریم و اطلاع رسانی افزایش یابد.

فاطمی در ادامه از حضور نمایندگان ایکوموس در شهر یزد خبر داد و گفت: هفته گذشته شاهد حضور کارشناسانی از فرانسه بودیم که مشاوران ما قبل از ثبت بافت تاریخی شهر یزد بودند. آنها معتقد هستند باید برنامه‌ها بر اساس آنچه در پرونده ثبت جهانی در نظر گرفته شده، جلو برود. باید اطلاعاتمان درباره بافت تاریخی و باستان‌شناسی یزد افزایش دهیم تا براساس آن بتوانیم تصمیم گیری کنیم. برخی از ضوابط ما با ضوابط ملی و کشور مغایر است چراکه ضوابطی درخصوص سازه‌های گلی و خشتی نداریم و سازمان نظام مهندسی نمی‌پذیرد که ساختمان‌هایی که در یک شهر ایجاد می‌شود با خشت و گل ایجاد شود. این درحالی است که بافت تاریخی باید با خشت مرمت شود. فعلا با تعامل پیش می‌رویم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز