یک کارشناس رسانه مطرح کرد؛
ترویج کسب ثروتهای بادآورده، کارِ تلویزیون نیست
سعید الهی گفت: غلبه وجه سرگرمی رسانه ملی و طبعا درآمدزاییهای ناشی از آن بر رویکردهای اندیشهورزانه صداوسیما، تبعات ناخوشایندی در عرصه فرهنگ عمومی کشور خواهد داشت.
سعید الهی (کارشناس فرهنگ و رسانه) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به گسترش فعالیت اقتصادی انواع اپراتورها و نرمافزارهای دیجیتالی و اینترنتی در حاشیه برنامههای تلویزیونی رسانه ملی خاطرنشان کرد: اگرچه جلب مشارکت سرمایهگذاران و بنگاههای اقتصادی در تولید یک برنامه، بخشی از درآمدزایی طبیعی سازمان صداوسیما تلقی میشود، لیکن عبور از مرز تعادل و کمرنگ شدن سایر کارکردهای فرهنگی این رسانه، به شدت برای مردم آسیبزننده است.
وی افزود: متاسفانه طی مدت اخیر به دلیل برخی محدودیتهای بودجهای در صداوسیما، ورود حمایتگرهای مالی بخش خصوصی در شبکههای مختلف ابعاد وسیعتری پیدا کرده و همین امر موجب نزول سطح کیفی و محتوایی برنامههای مختلف بهویژه حوزه سرگرمی در صداوسیما شده است.
الهی با یادآوری توقعات اسپانسرها برای درآمدزایی بیشتر و بازگشت سرمایههای خود از طریق مخاطبان رسانه ملی خاطرنشان کرد: سازمان صداوسیما همانگونه که امام راحل(ره) فرمودند مانند یک «دانشگاه» میتواند رسانهای برای«راهبری و هدایت» جامعه به سمت تعالی باشد و این امر خطیر گاه به دلیل حاکمیت نگاه «درآمد محور» سنخیت مورد غفلا قرار میگیرد.
این مدرس دانشگاه اظهار داشت: بدیهیست که هرچه برنامههای مطابق با ذائقه سرمایهگذاران تولید شود؛ سمت و سوی برنامه به سمت تامین منافع اقتصادی آنان پیش میرود و به تدریج انحرافات برنامهسازان از اهداف و ماموریتهای ذاتی سازمانی چون صداوسیما که به صورت دولتی و از بیتالمال ارتزاق میکند، کاملاً شکل گرفته و آشکار میشود.
وی با انتقاد از این رویه در بسیاری از وجوه دیگر فرهنگی و رسانهای کشور گفت: انتظار میرود رسانهها با اتکا به کارکردهای علمی و ماهیتی خود حد اعتدال را در همه ابعاد رعایت کنند و تنها به وجه سرگرمی و یا در حالت خوشبینانه اطلاعرسانی اکتفا نکنند.
وی اضافه کرد: کارکردهایی که مانع از انفعال و توسعه جهل و عقبماندگی در کشور است، نقش اندیشهورزانه رسانهها از طریق آموزش و هدایت جامعه است که متاسفانه در بسیاری از مواقع از آن غفلت میشود.
سعید الهی در پایان تاکید کرد: صداوسیما باید مبتنی بر نیازهای معنوی و روانی اقشار مختلف جامعه نسبت به طراحی و ساخت برنامه در تمامی ابعاد اقدام کرده و با پرهیز از اتکا به یک الگوی ثابت غیرفرهنگی، موجب ترویج برخی ضدارزشها همچون فرهنگ مصرفگرایی و انتظار برای کسب ثروتهای بادآورده از طریق بخت و اقبال در بین مردم نشود.