آغاز جشن نور در تهران؛
تهرانیها صاحب طاق بستان، چهارطاقی نیاسر، ترمه، گبه، کپر، چادر عشایر، پایکوبی کردی و تربتی و رقص سماع میشوند
این روزها در آستانه فرارسیدن نوروز، خیابانهای تهران میزبان آثاری شده است که شبها راروشن میکنند و در قالب جشن نور پذیرای علاقمندان هستند. در این پروژه شاهد اجرای نقش مایه و طرحهای نجد ایران در پیادهراه پارک ملت و محوطه داخلی این پارک هستیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، یاسر جعفری (معاون فنی و طراحی شهری سازمان زیباسازی شهر تهران) با اشاره به آغاز جشن نور تهران گفت: این جشن نور از بیستم اسفند ماه آغاز شده و تا پایان نعطیلات نوروزی ادامه خواهد داشت. سعی برآن است تا از این راه امکان گشت و گذار شبانه و گردشگری شبانه را افزایش دهیم.
این جشن پس از تنظیم مقررات با رویکرد نقش مایه و طرحهای نجد ایران با دعوت بیش از چهل شرکت طراحی و اجرای نور و نیز ارسال فراخوان به چهار انجمن نقاشان، مجسمهسازان، تصویرگران و نورپردازان در دهم دی ماه موفق به گردآوری ۱۳۲ طرح شد. سپس هیات داوران مرکب از الهام سوری، علینقی سلمانی و بهزاد سلیمانی طی چهار نشست داوری، ۳۴ طرح را بطور کامل تایید و۳ طرح را بطور مشروط برای اجرا تایید کردند.
این طرحها با تجهیزات نوری با الهام از نقشمایهها و معماری ایرانیاسلامی در ابعاد شهری طراحی و اجرا شدهاند و شامل: طاق بستان، چهارطاقی نیاسر، ترمه، گبه، کپر، چادر عشایر، گل شاه عباسی، پایکوبی کردی و تربتی، رقص سماع، تندیس گره، گره گذر، گوی دوار، سفر به سلامت، سفر بیخطر، بسم الله و صلوات کوفی و.... میشود.
به گفته جعفری، این نورپردازی در اندازههایی حداقل دو و نیم و حداکثر ۲۰ متر اجرا شدهاند. این آثار در پیادهراه خیابان ولیعصر حد فاصله تقاطع نیایش تا جام جم و در محدوده پارک ملت اجرا و بخشی از آثار نیز در محوطه پارک ملت به اجرا درآمدهاند.
جشن نور تهران از جمله بخشهای زیباسازی شهر در آستانه فرارسیدن نوروز است که شب هنگام میتواند نظر شهروندان را جلب کند. این درحالی است که در ایام نوروز شاهد برگزاری رویداد بهارستان نیز هستیم. جعفری معتقد است: رویداد بهارستان در حوزه نقاشی دیواری و حجم اجرا میشود و عمدتا در روز قابل مشاهده است اما جشن نور در قالب نور اجرا میشود و در شب قابل مشاهده است. درواقع میتوان گفت این رویدادها تکمیلکننده یکدیگر هستند.
معاون فنی و طراحی شهری سازمان زیباسازی شهر تهران خاطرنشان کرد: در شهرهایی مانند تهران که مشغله کاری زیاد است، خانوادهها عمدتا شب هنگام میتوانند گردهم جمع شوند و دورهم باشند. از این رو با تعریف جشن نور تهران بر آن شدیم تا این دورهمیها را خانوادگیتر کنیم و تجربه لذت بصری مشترک را در شهر ایجاد کردیم. این امکان میتواند فراهم شود که شبانگاه در بوستان ملت قدم بزنند و از زیباییهایی که توسط نور خلق شدهاند، لذت ببرند.
او درخصوص چرایی انتخاب نقوش ایرانی و سنتی برای اجرای جشن نور تهران گفت: باتوجه به مدرن شدن زندگی امروز، شهروندان میتوانند از طریق این طرح، با نقش مایههای ایرانی انس بگیرند. حتا میتوان از این طریق به نوعی یادآوری دوباره برای حضور این نقوش در جامعه داشته باشیم.