رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در تهران عنوان کرد:
جشنواره کتاب سال سبک زندگی برگزار میشود/ فرآیند داوری متفاوت از سال گذشته است
رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در تهران ضمن تشریح ابعاد و زوایای مختلف جشنواره کتاب سال سبک زندگی، اهداف اصلی این جشنواره را تبیین کرد.
به گزارش ایلنا، حجت الاسلام محمد شیخ الاسلامی با اشاره به اینکه این جشنواره اقدامی برای فرهنگ سازی در عرصه کتاب و سبک زندگی است، گفت: با توجه به موضوع خاص سبک زندگی، از سال گذشته میز تخصصی سبک زندگی در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم کلید خورد و آغاز به کار کرد و دوره اول این جشنواره در اسفندماه سال گذشته برگزار شد.
وی اصلی ترین بخش این جشنواره را تقدیر از آثار برتر مکتوب و به طور خاص کتاب در عرصههای مختلف سبک زندگی دانست و افزود: سال گذشته این جشنواره در چند رشته برگزار شد که حوزه مطالعات دینی و حوزه مطالعات اجتماعی منطبق با سبک زندگی و در عرصههای تئوری و عملی از جمله آنها بود. همچنین در جشنواره سال گذشته برخی ترجمههای خوب در عرصههای سبک زندگی هم مورد بررسی و تقدیر قرار گرفتند و ناشران و موسسات برتر حوزه سبک زندگی هم مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت دو موسسه تقدیر و تشکر شدند.
شیخ اسلامی در ادامه اظهار داشت: سال گذشته اصلیترین کار ما طرح جشنواره و مطرح کردن آن و دوم تمرکز روی آثار مرتبط با کلیات و مباحث سبک زندگی بود که به این اهداف بسیار نزدیک شدیم. سال گذشته جشنواره در سالن فردوسی دانشگاه تهران برگزار شد و دکتر غلامعلی حداد عادل در آن سخنرانی کرد. همچنین حاج آقا مهدوی کنی هم که قدیمیترین اثر سبک زندگی را به زبان فارسی با چارچوبهای جدید نوشتهاند جز کمیته داوران بودند و سخنرانی هم داشتند.
وی با اشاره به بررسی آثار مرتبط با سبک زندگی تا سال ۹۵ در جشنواره سال گذشته گفت: نمیتوان توقع داشت که در طول یک سال آثار مفصلی در عرصه سبک زندگی تالیف شود. همچنین در حوزه مبانی سبک زندگی هم کار شده بود و آثار برتر آن مورد داوری قرار گرفته بود. علاوه بر این ما معتقدیم که مهم ترین عرصه کار در ارتباط با موضوع سبک زندگی، عرصه کودک و نوجوان است.
شیخ الاسلامی با بیان اینکه نمیتوان برای بزرگسالان امکان تغییر و تحول و تغییر سبک زندگی را انتظار داشت، عنوان کرد: همچنین شاهدیم که تهاجم فرهنگی دشمن تمرکز جدی روی موضوع کودک و نوجوان دارد. در عین حال بسیاری از تغییرات کلی اجتماعی به خصوص در حوزههای سبک زندگی وقتی از طریق کودک و نوجوان ساماندهی میشود، تاثیرگذاری بیشتری دارد و در واقع کار روی کودک و نوجوان تغییرات کلانی را در سطح جامعه پدید میآورد.
رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در تهران در ادامه افزود: مجموعه اینها و اینکه به نظر میرسد کتابهای مهارتی کودک و نوجوان بسیار سر راستتر و شفافتر نوشته شده و دقیقتر قابل ارزیابی و داوری است و به خصوص با توجه به اینکه برای عرصه کودک و نوجوان در کشور سامانهها و بخشهایی وجود دارد که به طور مستقیم به این موضوع میپردازند و همچنین با توجه به سوابق این دفتر در حوزه کودک و نوجوان، اقداماتی را در این زمینه انجام دادیم.
شیخ الاسلامی تصریح کرد: در واقع از همان سالهای اول انقلاب دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در تهران روی این عرصه کار کرده و در حال حاضر هم مرکز تربیت مربی کودک و نوجوان را داریم. بنابراین مجموع این موضوعات موجب شد که ما ورود کنیم به اینکه امسال را در عرصه کودک و نوجوان کار کنیم و در همین رابطه کتابهای خوبی برای ما آمده که میتواند به شکلی و به نحوی تاثیرگذاری خوبی در عرصه کتاب کودک و نوجوان داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه این جشنواره چند هدف را دنبال میکند، گفت: یک هدف تقدیر از افرادی است که در این عرصه کار کردهاند و برجسته کردن تلاش آنهاست. اما غیر از این به نحوی به دنبال جریان سازی و گفتمان سازی در عرصه کتاب کودک و نوجوان هستیم. همچنین به دنبال گفتمان سازی جبهه انقلاب در عرصه کودک و نوجوان هستیم. زیرا موضوعی که در آن ضعف داریم، این است که عملا کتابهای کودک و نوجوان تمایل عرضی به سمت علاقمندیهای سکولار دارد.
شیخ الاسلامی پیدا کردن استعدادهای این عرصه، ایجاد شبکههای مرتبط با کتاب کودک و نوجوان به سبک زندگی را از دیگر اهداف این جشنواره و چرایی برگزاری آن با محوریت کودک و نوجوان در سال دوم برگزاری دانست.
وی اصلیترین تفاوت جشنواره امسال نسبت به سال گذشته را در فرآیند داوری دانست و اظهار داشت: در سال گذشته فرآیند داوری فرآیند خیلی ساده تری بود به جهت اینکه دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در تهران توانمندیهای جدی و برند شدهای در عرصه کتاب و کتابهای مبنایی و تئوریک دارد. در داوری جشنواره سال گذشته عملا از سرمایههای داخلی دفتر استفاده شد و سعی شد که فرآیند داوری کاملا بومی و در داخل دفتر انجام شود.
شیخ الاسلامی در ادامه افزود: درست است که این دفتر در عرصه کودک و نوجوان ورود دارد، اما کتاب کودک و نوجوان و سبک زندگی با ویژگی کودک و نوجوان یک تخصص ویژه و خاص است و اصلا اینطور نیست که بتوانیم با چارچوبهای کلی به سراغ عرصه سبک زندگی و کودک برویم و به آنها بپردازیم. بنابراین امسال یک تیم داوری بسیار قوی و تخصصی در عرصه کتاب کودک و نوجوان داریم که این موضوع تفاوت جدی جشنواره امسال در مقایسه با سال گذشته است.
رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در تهران تصریح کرد: نکته دوم این است که ما امسال به نوعی به سبک زندگی اسلامی در فعالیت های دفتر نزدیک شدیم و بر همان تئوری روی حوزه انتخاب، فاکتورها، عناصر انتخاب درست و مطلوب، اتفاق داوری و بررسی کتابها با تمرکز ویژه بر مساله انتخاب متمرکز شدیم که این موضوع بسیار مهم است و گام به جلو است.
به گفته شیخ الاسلامی این موضوع از آن جهت مهم است که افرادی که در عرصه سبک زندگی کار میکنند و کتاب می نویسند و فعالیت های فرهنگی دارند یک سردرگمی در تعریف مساله سبک زندگی دارند و این موضوعی است که در جشنواره امسال توانستیم تا حد زیادی آن را حل کنیم که یک اتفاق ویژه و خاص است و میتواند سرآغاز افق گشاییهای جدیدی در عرصه سبک زندگی و کتابهای سبک زندگی باشد.
وی در ادامه افزود: همچنین امسال به جای اینکه فعالیتهای رسانهای گستردهای داشته باشیم سعی کردیم با رویکرد شبکهسازی و شبکه محوری بیشتر متمرکز شویم روی فضای کتاب، نویسندگان و ناشران و با این نگاه بتوانیم شبکه خوبی از نویسندگان و ناشران عرصه کودک و نوجوان داشته باشیم. بنابراین نوع فعالیتهای تبلیغی و رسانهای ما از سطح گسترده برای عامه مردم متمرکز شد بر سطح عمیقتری از لایههای نخبگی.
شیخ الاسلامی با اشاره به دیدار مدیران این دفتر با مقام معظم رهبری عنوان کرد: در این دیدار رهبر معظم انقلاب تاکید داشتند که روی ارتباط با گروه مرجع سرمایه گذاری کنیم که این هدفگذاری با فرمایش ایشان کاملا مرتبط است و این سیاست کاملا با دقت انتخاب شده است.
این مقام مسئول یکی دیگر از اهداف این جشنواره را بالا بردن سطح آگاهی مخاطبان آن دانست و گفت: این موضوع در دو سطح اتفاق میافتد؛ یکی برای کسانی که به طور مستقیم با حوزه کتاب در ارتباط هستند یعنی نویسندهها و ناشران و امثالهم به خصوص در عرصه سبک زندگی. زیرا ما ضعف تئوریک و محتوا داریم و این جشنواره میتواند بسیار کمک کند و شاخصههای تقدیر از آثار برتر کاملا میتواند اثرگذار باشد.
شیخ الاسلامی در ادامه افزود: سطح دوم عامه مردم و در سطوح کلی اجتماعی از طریق همین گروههای مرجع نویسندهها و ناشران است که این هم یک تاثیر بسیار مهم است. یعنی تا این گروه ها را تغذیه نکنیم، اطلاعات درست به آنها ندهیم، با هم تعامل برقرار نکنیم و ارتباطات اثرگذار و عمیقی با گروههای مرجع نداشته باشیم، امکان ارتباط با سطوح عمومی جامعه مشکل خواهد بود. به خصوص که روحانیت جایگاه خاص خود را در موج آفرینی وجریان آفرینی اجتماعی دارد و گروههای دیگری از جمله معلمان و نویسندگان و فعالان عرصه کتاب هم در جایگاه خودشان اثرگذاری اجتماعی دارند.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین برگزاری این جشنوارهها برای بالا بردن آگاهی جامعه از دو بعد اثرگذار است؛ یکی اثر مستقیم بر روی مخاطبان هدف جشنواره و دوم با سطوح کلی اجتماع از طریق همین مخاطبان هدف که بخش دوم به مراتب مهمتر است و تاثیرگذاری عمیقتر و جدیتری هم دارد.
شیخ الاسلامی با اشاره به نگاه جدی به اتفاقات جشنواره سال گذشته گفت: اسفند ماه سال گذشته که جشنواره را برگزار کردیم یک دوره مطالعاتی از آنچه که در جشنواره اتفاق افتاده داشتیم و بلافاصله نقاط قوت و ضعفی که در آن وجود داشت را ارزیابی و ارزشیابی کردیم و آنها را استخراج کردیم و عملا از همان موقع جشنواره امسال را کلید زدیم.
وی با بیان اینکه یکی از ضعفهای جدی بحث زمان بندی بود، اظهار داشت: برای جشنواره امسال به زمان بندی بهتری رسیدیم. همچنین یک ضعف جدی حضور نویسندهها در فرآیند شکل گیری جشنواره، معیارها، فاکتورها، داوریهای چند مرحلهای و شبیه اینها بود که امسال این را کاملا رعایت کردیم و به صورت جدی ادعا میکنیم که تیم داوری یک تیم کاملا مرتبط با موضوع جشنواره است.
شیخ الاسلامی حرکت از سطح به عمق را از موضوعاتی دانست که با توجه به نقاط ضعف و قوت جشنواره سال گذشته، در جشنواره امسال پیگیری خواهد شد.
وی با بیان اینکه تبلیغات رسانهای در سطح رسانه ملی و تبلیغات شهری هزینههای بسیار سنگینی دارد و در عین حال اثربخشی هم ندارد، گفت: افرادی هم که در جشنواره حضور پیدا میکنند معمولا از طریق شبکههای درون گروهی و شبکههای مرتبط با این عرصهها از آن آگاه میشوند و حضور پیدا میکنند. بنابراین ما امسال با نگاه صرفهجویی و بالا بردن بهرهوری و بالا بردن نتیجه و اثربخشی سعی کردیم که فعالیتهای رسانهای پرهزینه را کمتر کنیم و سعی کردیم که جشنواره محمل خوبی برای عرصه کتاب کودک باشد.
رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در تهران تمرکز بر یک موضوع را از دیگر نتایج بررسیهای جشنواره سال گذشته دانست و تصریح کرد: در جشنواره سال گذشته یک مقداری بحث را باز گذاشته بودیم و این باز بودن موجب شده بود که به مشکل بخوریم و به تشتت و پراکندگی در بحث داوری برخورد کردیم. امسال با تمرکز بر یک محور این کار را به شکل بهتری سامان دادیم و جنس داوران و نوع تعامل با فضای دفتر و فضای حوزه علمیه موضوعاتی بود که از بررسی جشنواره پارسال به آن رسیدم و بنابراین امسال جشنواره بهتری خواهیم داشت.
شیخ الاسلامی با اشاره به فعالیت جشنواره امسال در چند رشته گفت: داستان کوتاه و بلند، شعر و آثار منظوم، کتابهای مهارتی، کتاب انقلاب و کتاب دفاع مقدس از جمله این رشتههاست. همچنین بخش خاصی به نام کتابهای سبک زندگی دین بنیاد داریم. به جهت اینکه برخی از کتابهایی که به دبیرخانه جشنواره رسیده بود نه مهارتی، نه شعر و نه داستان بود، اما نمیشد از کنار آنها هم گذشت زیرا عرضهکننده ایدههای مختلفی در سبک زندگی دینی و اسلامی هستند. بنابراین به نظر میرسید که باید این حوزه را شکلدهی کنیم. در عین حال در دو بعد کودک و نوجوان به آنها پرداختیم.
وی در ادامه افزود: همچنین اوایل حوزه ترجمه در جشنواره را هم داشتیم که هم اکنون هم در حوزه کتابهای مهارتی داریم، اما در کتابهای داستان با توجه به تفاوت جدی فرهنگی که بین ما و نویسندگان این کتابها هست، احساس کردیم که باید ترجمه را حذف کنیم.
شیخ الاسلامی با اشاره به ارسال بیش از ۲ هزار کتاب به دبیرخانه جشنواره اظهار داشت: این کتابها در چند دوره غربالگری شد و نهایتا به پنج گزینه رسیدیم که از بین آنها یک مجموعه انتخاب خواهد شد. ممکن است در برخی عرصهها اثر برتر نداشته باشیم، اما به طور معمول در این رشتهها آثار برتر را خواهیم داشت. در مجموع به نظر میرسد که جشنواره از این جهت غنای خوبی خواهد داشت.
رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در تهران یک اتفاق خوب دیگر جشنواره را ارتباط با حوزه علمیه دانست و گفت: حوزههای علمیه تهران کاملا جدی با این جشنواره ارتباط برقرار کردهاند و ما گام خوبی برداشتهایم. همچنین این جشنواره در حال تبدیل شدن به یکی از برندهای خوب دفتر است. در جشنواره امسال ریاست دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در تهران حضور خواهد داشت و نکات مهمی را بیان خواهد کرد و رهنمودهایی خواهد داشت.