عسگرپور:
«هنرپیشه» با«پات» ارتباطش با مردم را حفظ میکند
میان همه برنامههای استعدادیابی تلویزیونی یا مسابقاتی که گاه شکل و شمایل سرگرمی دارد و گاه هنری، از آشپزی بگیرید تا خوانندگی و استندآپ کمدی، تاکنون کمتر کسی به فکر ساخت یک برنامه تلویزیونی افتاده که در آن بنا باشد استعدادهای هنرپیشگی را از سرتاسر ایران دور خود جمع کند و آنها را به رای مردم بگذارد.
به گزارش ایلنا، برنامه «هنرپیشه» که قرار است بهزودی از شبکه نسیم به تهیهکنندگی محمدمهدی عسگرپور و کارگردانی بیژن میرباقری روی آنتن رود برای نخستین بار در کشور قرار است چنین تمی را در تلویزیون به نمایش بگذارد.
کسانی که مایل بودند در این برنامه حضور پیدا کنند، باید به سایت هنرپیشه رفته با دانلود اپلیکیشن پات و رعایت خطوط داستانی معرفی شده و فرمت مورد نظر کلیپهای بازیگری خود را از طریق این نرم افزار ارسال میکردند، تا از میان فیلمهای ارسال شده برترینها برای آزمون حضوری دعوت شوند. دراین مقطع قرار است از بین کسانی که ثبت نام کردند 200 نفر به صورت حضوری مورد آزمون قرار بگیرند و از میان آنها 36 نفر انتخاب میشوند. این 36 نفر یک دوره آموزشی فشرده خواهند داشت و بعد از آن هم وارد برنامه هنرپیشه می شوند و در یک مسابقه به رقابت با یکدیگر میپردازند. گفتنی است رایگیری مردمی برای انتخاب بازیهای برتر نیز از طریق اپلیکیشن پات صورت میگیرد. در طول این برنامه 50 قسمتی نزدیک به 200 قطعه نمایشی از طریق این مسابقات ساخته میشود.
به سراغ محمدمهدی عسگرپور تهیهکننده این برنامه که از کارگردانان و فیلمسازان مطرح کشوراست رفتیم و در گفتوگویی با او از پروژه جدیدش سوال کردیم.
غیر از بحث استعدادیابی در برنامه هنرپیشه، این برنامه شامل چه بخشهای دیگری خواهد بود؟
درباره مسابقاتی که بین 36 نفر نهایی برگزیده است باید گفت، آنها تحت آموزشهای فشرده بازیگری قرار میگیرند. مسابقات نیز متناسب با آموزشهایی است که به آنها داده میشود، بخشهایی از قسمتهای آموزشی را بیننده نیز مشاهده میکند. هرچه به جلو میرویم هم آموزشها و هم مسابقات سختتر میشود. رقابتهای بین نفرات نیز در دوبخش استادیو و فضای آزاد است. این روند مشابه با کاری است که تقریبا در فضای سینما و تلویزیون با آن روبه رو هستیم.
«هنر پیشه»، آیتمهای دیگری مثل تاریخچه بازیگری یا معرفی بازیگران صاحب نام درایران نیز دارد. جریان دیگری که در برنامه هنرپیشه به دنبال آن هستیم، کمک به بازیگران کمتر شناخته شدهای است که استعداد دارند اما به آنها کمتر توجه شده است.
سایت هنرپیشه در مراحل بعدی تبدیل به یک بانک اطلاعاتی ارزشمند میشود که در اختیار دستاندرکاران سینما و تلویزیون خواهد بود و میتوانند از آن برای کارهایشان بهره جویند. در پایان برنامه هنرپیشه با آلبومی چند هزارتایی از نمایشها و کسانی مواجه میشویم که هریک میتوانند تبدیل به یک بازیگر شوند.
پیشتر برنامههای استعدادیابی یا مسابقات باحضور چهرهها در تلویزیون به شکلهای مختلف وجود داشته است، مثلا برنامههایی به منظور پرورش خواننده برتر، یا برنامهای مثل استند آپ کمدینهای خندوانه و... فکر میکنید برنامه استعدادیابی هنرپیشه چه ویژگیهایی دارد که میتواند آن را نسبت به برنامههای مشابه متفاوت یا جذابتر کند؟
برنامهای مثل خندوانه - خنداننده شو - متمرکز بر استند آپ کمدی است. استند آپ یک شیوه اجرااست و ممکن است ربطی هم به بازیگری نداشته باشد. اما برنامهای که تاکنون در آن به استعداد بازیگری بپردازد نداشتهایم. نمونه برنامه هنرپیشه نه تنها در کشور ما وجود نداشته است بلکه این موضوع حتی در میان برنامههای دنیا نیز کم سابقه بوده است. دلیل اینکه کمتر روی این تم کار شده سختیهایی است که ساخت چنین برنامهای دارد.
اگر ما در این برنامه صرفا راجع به بازیگری تئاتر سخن میگفتیم، آن موقع شرایط تهیه و ساخت آن نیز راحت تر بود، چراکه بازیگران تنها روی استیج قرار میگرفتند و بدون اینکه نیاز باشد تا آنها بازی را در شرایط و شیوههای مختلف فیلمبرداری انجام بدهند بازیشان را انجام و مردم نیز به آنها رای میدادند. اما در برنامه هنرپیشه ابزارآلات سریال و فیلمسازی مطرح است. در مراحل پیشرفتهتر کسانی که آموزش بازیگری میبینند و جزو شرکتکنندگان مسابقه برنامه هنرپیشه هستند، مثلا باید یاد بگیرند که چگونه در برابر پرده کروماکی و در فضای مجازی بتوانند بازی کنند. حتی آنها میآموزند که اگر کار موزیکال بود باید چگونه عمل کنند.
علاوه براین بازیگری در برابر دوربین نیز موضوعی کاملا جداگانه است، بازیگری مقابل دوربین به شدت متفاوت با بازی روی استیج و صحنه تئاتر است. این مسائل بخشهای فنی است که در آموزشگاهها ممکن است یاد بدهند اما اینکه چنین مسائلی در یک برنامه تلویزیونی برای ساخت بازیگر صورت بگیرد، تاکنون سابقه نداشته است.
همیشه بحث بر سر این بوده است که کلاسهای آموزشی یا حتی استعدایابیهایی اینچنینی تا چه اندازه میتواند تضمینی برای علاقمندان و حضور حرفهایشان در عرصه هنر باشد؟ آیا برنامه هنرپیشه تلاش کرده است تا بتواند پلی برای برقراری واقعی میان علاقمندان بازیگری با عرصه سینما و تلویزیون باشد؟
در این حوزه هیچ برنامه تلویزیونی یا کلاس آموزشی نمیتواند تضمین بدهد، تضمین به خود آن فرد داوطلب بستگی دارد. کسانی که در این برنامه شرکت میکنند حداقل در 9 برنامه و حداکثر در 50 برنامه دیده میشوند، آنها روی آنتن هستند و نه تنها مردم بلکه بسیاری از دستاندرکاران حوزه سینما و تلویزیون آنها را رصد میکنند. ضمن اینکه تعدادی از کارگردانان و تهیهکنندگان در این برنامه به عنوان کارشناس دعوت میشوند و تماشاچی هنرنماییها خواهند بود. ضمن آنکه سایت هنر پیشه، قرار است تا بعد از پایان این برنامه نیز فعالیتش را ادامه دهد. این سایت میتواند یک بانک اطلاعاتی بسیار مرغوب برای کسانی باشد که دراین حوزه کار کردهاند. من فکر میکنم تعدادی از کسانی که در این برنامه حضور میابند و تا پایان نیز میتوانند در برنامه هنرپیشه باشند، اتفاقات خوبی در حوزه بازیگری برایشان میافتد. شخص خود من به عنوان یک فیلمساز، معمولا از بانکهای اطلاعاتی اینگونه برای فیلمسازی استفاده میکنم. کسانی که کمتر دیده شدند ولی استعداد دارند و میتوانند به عنوان بازیگر معرفی شوند برای کارگردانان و فیلمسازان همیشه جذاب بودهاند.
اما به هر حال در برنامههایی که پیشتر نیز برای استعدادیابی خوانندگان، یا استند آپ کمدینها نیز اتفاق افتاده است ما شاهد حضور کارشناسان، کارگردانان، بازیگران و خوانندگان مطرح کشور در آن بودیم آیا حضور آنها توانسته باعث ورود علاقمندان به عرصه هنر آنطور که باید شده باشد؟ شما امیدوارید که هنرپیشه دراین کار موفق عمل کند؟
نه تنهاامیدوارم بلکه میخواهم تا از سایر برنامههای استعدادیابی تلویزیون هم دفاع کنم. چراکه اتفاقات خیلی خوبی در سایر برنامههای استعدادیابی نیز افتاده است. مثلا در برنامه استند آپ کمدی که شما گفتید تعداد زیادی از افراد دیده شدند و در حال حاضر آنها در بسیاری از برنامهها و مجالس حضور دارند. حتی اگر شما با برخی از آنها تماس بگیرید وقت آنها پر است آنها در بسیاری از برنامههای غیرتلویزیونی و مجالس حضور دارند. از سویی حتی تعدادی از آنها نیز به تلویزیون راه یافتند و به عنوان کارشناس هستند. در برنامههای خوانندگی هم تعدادی از آنها به موفقیتهایی در این عرصه رسیدند.
اما میپذیرید که موضوع بازیگری، وضعیت متفاوتی دارد چون دیگر نمیتوان توقع داشت کسی که در سینما یا تلویزیون حضور ندارد را بخواهیم به عنوان بازیگر در استیجها یا مجالس ببینیم، طبیعتا جنس فعالیت در بازیگری با فعالیت در عرصه خوانندگی یا استند اپ کمدی متفاوت است.
بله! زنجیره کار هنرپیشه باید در تلویزیون و سینما باشد.
نقش اپلیکیشن پات در برنامه هنر پیشه اما ممکن است جای سوال داشته باشد. چگونه شما بین یک نرم افزاردر حوزه پرداخت الکترونیکی و یک شرکت دراین صنعت با هنر ارتباط برقرار کردید؟
ما در عرصهای زندگی می کنیم که فضاهای جدید تکنولوژیک در زندگی ما حرف اول و آخر را میزنند. این تکنولوژیها در عرصه تسهیل امور در بسیاری مسائل از جمله ارتباطات، حوزههای اجتماعی و غیراجتماعی نقش اساسی دارد. برنامه هنرپیشه با این اقبال روبه رو شد تاپشتیبان و حامی که مایل بود در حوزه فرهنگ کارکند به آن بپیوندد. معمولا حامیان اینچنینی، حوزه فرهنگ اولویت شان نیست اما خوشحالیم که این بار ما پشتیبانی داریم که دغدغه فرهنگی جزو اولویتهایش است. جزو اولویتهای شرکت ایران کیش و اپلیکیشن پات فعالیت در عرصه هنر است. به شکل طبیعی اپلیکیشن پات میتواند برای جمعآوری اطلاعات و برقراری ارتباط بین طرفداران برنامه و خود برنامه بسیار مناسب باشد.
اگر قرار بود چنین برنامهای را به شکل سنتی دنبال کنیم با کار سختی روبه رو بودیم، البته فرهنگ استفاده از این اپلیکیشنها برای اتصال به این برنامه شاید هنوز نهادینه نشده باشد که امیدواریم با برنامه هنرپیشه این اتفاق بیفتد. من فکر میکنم بعد از پایان برنامه هنرپیشه اتفاقات بیشتری شامل حال این اپلیکیشن و مسیر برنامه هنرپیشه خواهد شد. برنامه هنرپیشه باکمک پات ارتباط خودش را با مردم حفظ میکند. ما باید به ارتباط طولانیتری با مردم فکر کنیم و این اپلیکیشن در حوزههای ارتباطات طولانیتر میتواند به ما کمک کند.
بنابراین قرار است این اپلیکیشن بعد از برنامه هنرپیشه نیز درارتباط با استعدادیابی فعالیتهایش را ادامه دهد، این بدان معناست که کار این نرم افزار فراتر از بحث رایگیری در روزهای مسابقات برنامه هنرپیشه است. از دیدگاه شما سایر فعالیتهایی که پات دراین حوزه میتواند انجام دهد، چیست ؟
حداقل استفادهای که این اپلیکیشنها میتوانند انجام دهند رایگیری مردمی است که خود این موضوع نیز موضوع کمی نیست. اما ارتباطات بعد از این را خود پات برای ما تعریف میکند. مثلا فرض کنید که مخاطبین ما اکنون نیازهای فرهنگی شان را چگونه میتوانند برآورده کنند؟ نیازهای فرهنگی که کم هم نیست، ممکن است گاهی غفلت کرده و نتوانیم این نیازها را دستهبندی کنیم اما وقتی این نیازها دستهبندی شود هم مشکلات مردم را حل میکنیم هم این کار میتواند تبدیل به کسب و کارهای بزرگی شود. اکنون استعدادیابی در بحث هنرپیشگی را میتوانیم از طریق پات دنبال کنیم. اما خیلی از افراد میخواهند تا بحث استعدادیابی را در سایر بخشهای هنری نیز دنبال کنند یا نکات ظریفتری را از مطالب هنری دریافت کرده یا کارهای هنری خودشان را به روز کنند این اپلیکیشن میتواند همه این موارد را انجام دهد. قدمی که باعث میشود مخاطبین این اپلیکیشن گستردهتر و حتی فراملی شود.
در رایگیریها تا چه اندازه داور و تا چه اندازه رای مردم نقش دارد؟
داوران به عنوان کارشناسان برنامه هستند. کارشناسانی که از کارگردانان و سینماگران کشور هستند. این افراد وقتی با نمایشها روبه رو میشوند صرفا توضیحات کارشناسانه خودشان را میدهند ولی رای گیری صرفا مردمی و از طریق اپلیکیشن انجام میگیرد.