مشکلات و چالشهای تئاتر در شهرستانها/(۲۲):
امکانات تئاتر جنوب کرمان در حد صفر است/۳ سال از کلنگزنی تنها پلاتوی جیرفت میگذرد
ابراهیم عادلی یکی ازمهمترین چالشهای تئاتر در جنوب کرمان را نبود سالن نمایشی و محل تمرین خواند و با بیان اینکه از سال ۹۴ که کلنگ ساخت یک پلاتو در جیرفت زده شد تا امروز هیچ برنامهای برای احداث آن وجود ندارد، گفت: هنرمندان ما در خیلی از شهرستانها امکاناتشان در حد صفر است و همین باعث شده بسیاری از فعالان این حوزه سرخورده شوند.
ابراهیم عادلی (رئیس انجمن هنرهای نمایشی جنوب کرمان) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، مشکلات تئاتر این منطقه را در چند بخش دستهبندی کرد و با اشاره به کمبودهای زیرساختی، گفت: چند سال پیش که رهبری به جیرفت آمدند به مشکل فرهنگی منطقه اشاره کردند و از آن موقع ادارهکل فرهنگ و ارشادی برای جنوب کرمان و هفت شهرستان آن یعنی جیرفت، عنبرآباد، منوجان، فاریاب، قلعهگنج، رودبار جنوب و کهنوج برای رفع دغدغههای فرهنگی و هنری این منطقه راهاندازی شد. اما از آنجا که منطقه جنوب کرمان استان مستقلی نیست، استانداری، حوزه هنری، شهرداری بزرگی چون مرکز استان و دیگر نهادهای حامی را نداریم تا بتوانیم روی حمایت مالی آنها در توسعه فرهنگی و هنری و به خصوص تئاتر حساب کنیم.
عادلی با بیان اینکه «در جنوب کرمان، سالنی که مختص تئاتر باشد وجود ندارد» گفت: یک سالن چند منظوره داریم که روزی دو سانس در اختیار سینماست و علاوه بر آن سالنی برای برگزای برنامهها، جشنها و جشنوارهها هم هست و اگر زمانی فراهم شود گاهی تئاتری در آن اجرا میکنیم.
او یکی ازمهمترین چالشهای تئاتر در جنوب کرمان را نبود سالن نمایشی و محل تمرین خواند و خاطرنشان کرد: سال ۹۴ طرحی بین استانداران و وزیر ارشاد مبنی بر ساخت مشارکتی ۵ پلاتو در ۵ شهرستان کرمان امضا شد که در جیرفت هم کلنگ ساخت یک پلاتو زده شد؛ اما از سال ۹۴ تا امروز هیچ اقدام دیگری در این راستا انجام نگرفت.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی جنوب کرمان با بیان اینکه «در این منطقه هیچ فرهنگسرایی نداریم» گفت: مشکل ما را بسیاری از استانهای دیگر ندارند چون دستکم آنها میتوانند از فرهنگسراهای شهرداری یا حمایت حوزه هنری استفاده کنند اما به دلیل دوری از مرکز استان، این امکان برای ما مهیا نیست.
عادلی مشکل دیگر را در زمینه آموزش کارهای هنری به دلیل فاصله مسافتی بسیار زیاد هر هفت شهرستان جنوب کرمان از مرکز استان خواند و گفت: ما با شهر کرمان که فرودگاه و امکانات دیگر در آن مستقر است حدود ۶۰۰ کیلومتر فاصله داریم. اگر بخواهیم اساتیدی را از آنجا یا تهران به جیرفت، فاریاب یا قلعهگنج دعوت کنیم چون هیچ پرواز درست و حسابی از تهران یا جای دیگر به جیرفت نداریم با شرایط سختی روبرو میشویم. اساتید یا باید بیایند کرمان و بعد چند ساعت را با ماشین طی کنند تا به اینجا منتقل شوند. یا از طریق بندرعباس به اینجا بیایند؛ مانند هفته گذشته که داوران جشنواره میخواستند برای بازبینی آثار فجر به جنوب کرمان بیایند اما به مشکل برخوردیم؛ با پروازی از تهران به بندرعباس آمدند و از آنجا چهار ساعت راه را با ماشین به جیرفت طی کردند. بنابراین هنرمندان ما در آموزش مشکل جدی دارند و برای همین افراد تحصیل کرده در این حوزه زیاد نداریم.
او خاطرنشان کرد: به جز مساله زیرساختی در جنوب کرمان، با مشکل مکان و هزینهها هم مواجهیم. ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان چون اداره استانی نیست بودجه محدودی دارد و نمیتواند چندان برای تئاتر هزینه کند.
عادلی دیگر مشکل جنوب کرمان را فرهنگ اجرا و تماشای تئاتر خواند و گفت: متاسفانه هنوز دیدن نمایش اینجا نهادینه نشده چون کار فرهنگی عمدهای انجام نگرفته که مردم برای دیدن یک تئاتر هزینه کنند. ما نمایشی با بلیت ۵ هزار تومان هم اجرا میکنیم اما باز تماشاگر نداریم. البته که جنوب کرمان داشتههایی هم مانند استعداد خوب هنرمندان در تئاتر دارد؛ اما این استعدادها بالقوه است و تا بالفعل شود زمان زیادی باید صرف شود.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی جنوب کرمان با بیان اینکه «در بحث مالی ما هیچ پشتوانهای نداریم، گاهی مبالغ ناچیزی از سوی ادارهکل هنرهای نمایشی به حساب ما واریز میشود که تنها منبع مالی ماست و کفاف کاری را نمیدهد» گفت: هنرمندان ما در خیلی از شهرستانها امکاناتشان در حد صفر است و در طول سال دو نمایش هم آنجا اجرا نمیشود و همین باعث شده هنرمندان سرخورده شوند. مدتی فعالیت میکنند اما وقتی میبینند امکاناتی وجود ندارد و از پس زندگی روزمرهشان هم برنمیآیند چند سالی فعالیت میکنند بعد تئاتر را رها کرده و سراغ شغلی دیگر میروند. هرچند درآمدزا نبودن تئاتر در سراسر کشور یک مشکل است اما در منطقهای مانند جنوب کرمان این مساله صفر است و در نتیجه حضور هنرمندان در این رشته اغلب ماندگاری ندارند.
عادلی با بیان اینکه در هفت شهرستان جنوب کرمان ۱۰ گروه ثبت شده تئاتری هست، به انتظاراتی که از مسئولان منطقه، استان و کشور دارد اشاره کرده و گفت: از نهادهای فرهنگی شهرستانهای جنوب کرمان انتظار حمایت داریم؛ نهاد فرهنگی به اسم زیاد داریم که بودجههای خوبی هم دارند اما وارد مسیر فرهنگ و هنر نمیشوند. برای اینکه تئاتر مورد توجه عموم قرار بگیرد ستاد نماز جمعه و دفتر امام جمعه محترم بسیار میتواند کمک کند چون از نهادهای مهم فرهنگی هر شهری ستاد نماز جمعه است کهدر این راستا میتوانند کمک معنوی کنند. در کنار آنها، آموزش و پرورش، دانشگاهها و شهرداران میتوانند حمایت مالی و معنوی از تئاتر داشته باشند.
او ادامه داد: از استاندار کرمان، نهادهای فرهنگی استانی مانند اداره اوقاف هم انتظار داریم توجهی به جنوب استان کنند که کمکی عملی باشد و فقط در حد حرف باقی نماند. در سطح کشوری هم انتظار داریم مسئولان پیگیر راهاندازی پلاتو و سالنی در شهرستان باشند. الان تمرین همه تئاترها در خانهها انجام میگیرد و انتظار داریم حداقل مکانی برای تمرین داشته باشیم که کلیدش دست هنرهای نمایشی باشد.