مشکلات و چالشهای تئاتر در شهرستانها/(۱۸):
بندرعباس، بهعنوان پایتخت اقتصادی ایران یک سالن مناسب تئاتری ندارد/مدیری که از کار فرهنگی امتناع میکند باید برود
حسین کریمیپور با بیان اینکه حق هنرمندان هرمزگانی با این منابع استانی، داشتن دستکم یک سالن تخصصی تئاتر است، گفت: بندرعباس را شهر بزرگ اقتصادی و به قول خودشان پایتخت اقتصادی ایران میخوانند اما در مقام مقایسه، استانهایی که جمعیتشان کم است هم تئاترشهر و اماکن خوب فرهنگی دارند.
حسین کریمیپور (رئیس انجمن هنرهای نمایشی هرمزگان) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، یکی از مهمترین دغدغههای تئاتر این استان را مسائل زیرساختی خواند و گفت: بندرعباس را شهر بزرگ اقتصادی و به قول خودشان پایتخت اقتصادی ایران میخوانند اما در مقام مقایسه، استانهایی که جمعیتشان کم است هم تئاترشهر و اماکن خوب فرهنگی دارند. معتقدم حق هنرمندان بندرعباس با این منابع استانی داشتن دستکم یک سالن تخصصی تئاتر است.
کریمیپور با بیان اینکه تنها سالن هرمزگان ۸۷ صندلی دارد، گفت: جای تاسف است برای مسئولانی که نتوانستهاند یک سالن تخصصی خوب تئاتر در این چند سال ایجاد کنند. فکر میکنم مدیرانی که سکاندار فرهنگ و ارشاد شدهاند اعتبار نداشته یا نخواستهاند این کار را کنند. انجمن هنرهای نمایشی استان هرمزگان با ۲۷۰۰ نفر عضو و این همه هنرمند در کل شهرستانها، سالنی مناسب ندارد.
او ادامه داد: این در حالی است که ادارههای دیگر سالنهایی مجلل و آنتیک دارند و با اینکه اغلب به درد تئاتر نمیخورند اما باید پرسید چه استفاده مثبتی از این سالنها میشود؟ شاید سالی دو مراسم در آنها برگزار شود. باید بهجای اینکه هرکسی برای خودش هزینه کرده و سالنی بسازد این اعتبار را تجمیع کرده و در سطح شهر امکاناتی برای توسعه هنر و تئاتر فراهم کنند تا استفاده بهینهای از این پولها شود.
کریمیپور یادآور شد: در هرمزگان حدود ۵۰ گروه تئاتری داریم که نیمی از آنها ثبت شدهاند و بقیه در حال انجام مراحل ثبت هستند.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی هرمزگان با انتقاد از رویکرد برخی مدیران درباره مسائل فرهنگی که تنها به شعار دادن ختم میشود، گفت: کار فرهنگی تخصصی است و همه در آن صاحبنظر نیستند. همین شعارهایی که به اقدام عملی منجر نمیشود باعث شده هنرمندان خیلی خوب استان هرمزگان که هر سال در کشور و جشنوارههای بینالمللی میدرخشند اصلا سالنی برای اجرا نداشته و ترافیک کاری برای اجراها به وجود بیاید. درحالی که اگر زیرساختها فراهم باشد میتوانیم همزمان ۵ نمایش اجرا کنیم اما چون نیست دوستان باید منتظر باشند این گروه اجرایش تمام شود و گروه بعدی جایگزینش شود. درحالیکه شهر بزرگتر شده و باید سالنهای تئاتری توسعه پیدا کند. شهرداری کارهایی انجام داده اما باز هم مجموعههای فرهنگی که میسازد به صورت تخصصی نیستند و شاید در حد چند کلاس خلاصه شوند درحالیکه یک مجموعه باید لوازم و ساختار تخصصیاش فراهم باشد.
کریمیپور با تاکید بر اینکه «نیازهای فرهنگی اولویت اول شهر است» گفت: بعضی از هزینهها اگر مدیریت شود و از فکر هنرمندان استفاده شود برای آبادانی شهر اتفاقهای خوبی میافتد اما چون هیچکس جای خودش ننشسته و همه چیز بر اساس رابطه است این اتفاقها رخ میدهد. در حوزه فرهنگ وقتی رهبری میگویند من حاضرم برای فرهنگ جانم را بدهم، مسئولان استانی چه کار میکنند؟ همهچیز راهکار دارد و میتوان با گفتگو و نظرخواهی و همدلی مشکلات را مرتفع کرد. اگر قرار باشد هر ادارهای مشکلات را به دیگری پاس بدهد از امکانات این نهادها نمیتوان برای فرهنگ و هنر استفاده کرد. این پول برای مردم و دولت است و باید خرج و صرف فرهنگ و هنر همین شهر شود.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی هرمزگان خاطرنشان کرد: برای برگزاری جشنواره تئاتر استانی فجر، به هر دستگاهی برای دریافت حمایت مراجعه میکنیم میگویند پول نداریم. اما اگر دستگاهها همیاری کنند و شانه خالی نکنند به کسی فشار نمیآید. وقتی مدیری از کار فرهنگی امتناع میکند به نظر من باید پست خود را تحویل داده و برود. ما بدون هیچ چشمداشتی آمدهایم برای فرهنگ و هنر کار خالصانه کنیم. برای برگزاری جشنواره به خیلی از ادارات رجوع کردیم تا کمک کنند اما حتی حاضر به نصب بنر جشنواره نبودند، گفتند پول نداریم. واقعا پول نیست یا اینها مدیر و برنامهریز نیستند؟
کریمیپور در پایان خاطرنشان کرد: اگر مسئولان دغدغه داشته و پای کار باشند خیلی از مشکلات حل میشود. انقدر برای راحت بودن خودشان شانه خالی نکنند. هر جایی احساس میکنند توان مدیریت ندارند به هنرمندان بسپارند. امیدواریم استاندار به وعدههایشان در دیدار با هنرمندان جامه عمل بپوشانند.