۱۷۳ اثر هنری و شیء تاریخی ایران در حراج کریستیز لندن
درحالی ۲ و ۳ آبان ماه سال جاری شاهد برگزاری حراج کریستیز در لندن هستیم که بیش از ۱۷۳ اثر هنری و شی تاریخی ایران در این حراج چکش خواهد خورد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، هفته اول آبان ماه سال جاری لندن میزبان آثار هنری و تاریخی ایران خواهد بود که در بیست و پنجمین دوره حراج کریستیز خاورمیانه به فروش میرسند.
این دور از حراج با ارائه ۹۶ اثر از هنرمندان ۱۱ کشور خاورمیانه، ۲ آبانماه برگزار میشود.
باتوجه به آنکه این دومین بار است که کریستیز، حراج خاورمیانه را در لندن و در حراج خانه خود برگزار میکند، اما سهم یک چهارمی هنر ایران همچنان در آثار راه یافته حفظ شده است چنانکه شاهد حراج ۲۳ اثر از هنرمندان ایرانی در حراج کریستیز هستیم. حتا تصویر روی جلد کاتالوگ این دور از حراج نیز به اثری از سیدمحمد احصایی اختصاص یافته و سه اثر از او در این حراجی به فروش میرسد.
باوجود آنکه گرانترین اثر حراجی کریستیز به اثر تابلوی نقاشی از هنرمند مصری تعلق دارد و قیمت پایه آن ۴۶۰ تا ۵۸۰ هزار دلار در نظر گرفته شده اما مجسمههای پرویز تناولی و نقاشی ایمن بعلبکی و اثری از منیر فرمانفرماییان با رنج قیمتی ۱۶۰ تا ۲۰۰ هزار دلار در رتبه بعدی قرار میگیرند.
قیمت پایه آثار محمد احصایی نیز در حدود ۱۵۰ تا ۷۸ دلار درنظر گرفته شده است. آثار حسین زندهرودی و فرهاد مشیری، کامران یوسفزاده، سهراب سپهری، نصراله افجهای، رضا درخشانی، منوچهر یکتایی، کوروش شیشهگران، مارکو گریگوریان و رکنی حائریزاده نیز در حراجی کریستیز چکش خواهد خورد.
در نگاه آماری ۲۳ اثر از ایران، ۲۰ اثر از سوریه، ۱۷ اثر از مصر، ۱۳ اثر از لبنان و آثاری دیگر از عراق، تونس، عربستان، ترکیه، فلسطین، مراکش و کویت در این حراجی عرضه میشود.
بخش نمایشگاهی بیست و پنجمین دوره کریستیز خاورمیانه ۲۰ اکتبر (۲۸ مهر) برپا میشود و پس از ۴ روز فرصت تماشای آثار، حراج این دوره چهارشنبه ۲۴ اکتبر (۲ آبان) برگزار میشود.
حراجی هنر دنیای اسلام و هند کریستیز
در حراجی هنر دنیای اسلام و هند کریستیز در لندن نیز حدود ۱۵۰ اثر ایرانی از نسخههای خطی چندصد ساله قرآن و شاهنامه و مثنوی معنوی تا نقاشیها و کاشیهای دوره صفوی و چندین تخته فرش با قیمت اولیه هزار تا بیش از ۲۳۰ هزار دلار چوب حراج میخورند.
این حراجی، ۲۵ اکتبر (سوم آبان) در لندن برگزار میشود و در مجموع ۳۸۵ اثر از کشورهای ایران، هند، ترکیه، چین، سوریه، عربستان، اسپانیا، روسیه، فلسطین، مراکش، اردن، ایتالیا، مصر، بریتانیا، عراق، ازبسکتان، ترکمنستان و تونس در معرض فروش خریداران قرار خواهد گرفت.
در میان آثار با منشاء ایرانی که شامل ۱۰۳ اثر به علاوه ۴۵ تخته فرش میشود، یک نسخه قرآن مربوط به دوره صفوی (اواخر قرن شانزدهم میلادی) با قدمت حدودی پیش از ۴۰۰ سال و با قیمت تخمینی ۱۵۵ هزار تا ۲۳۲ هزار دلار در رتبه اول گرانترین آثار این حراجی جای گرفته است (رتبه دوم کل حراجی) و پس از آن تابلو «جوان نشسته» اثر رضا عباسی نقاش بزرگ زمان شاه عباس صفوی در میان کل آیتمهای موجود در این حراجی با قیمت تخمینی ۱۲۹ هزار تا ۱۹۴ هزار دلار قرار دارد.
اثر نقاشی از سلطان محمد میرزا، استاد نقاشی رنگ روغن، آبرنگ و نقاشی لاکی عصر قاجاریه نیز ۱۰۳ تا ۱۵۵ هزار دلار برآورد قیمت شده است و نسخهای شاهنامه فردوسی که قدمت آن به سال ۱۶۴۰ میلادی (۳۷۸ سال پیش) بازمیگردد نیز ۱۰۳ تا ۱۵۵ هزار دلار به فروش گذاشته میشود.
از دیگر آثار ایرانی موجود در این حراجی میتوان به نسخهای قدیمی از مثنوی مولوی مربوط به سال ۱۸۶۷ (۱۵۱ سال پیش)، نسخه قدیمی کتاب منظوم «هفت اورنگ» جامی مربوط به دوره صفوی، چندین نسخه قرآن و دیگر کتب قدیمی و دیگر آثار عمدتا مربوط دوره صفوی شامل چندین پنل چوبی منقش، نقاشی مربوط به دوران شاه عباس، آثار هنری سفالین و ظروف، قلمدان، صندوقچه، دو لباس مربوط به اواخر دوران صفوی و اوایل قاجار و آثار هنری-ترئینی دیگر اشاره کرد.
همچنین نقاشی رنگ روغن «پرترهای از یک بانو» که هنرمند آن ناشناس است و مربوط دوره صفوی همزمان با اواسط قرن هفدهم میلادی است با قیمت اولیه ۵۲ تا ۷۸ هزار دلار چوب حراج میخورد و مجموعهای چند تکه از کاشیهای منقش صفوی نیز ۳۹ تا ۶۵ هزار دلار برآورد قیمت شده است.
همچنین ۴۵ فرش ایرانی نیز تحت دستهبندی آثار پارسی در حراجی هنر دنیای اسلام و هند شامل قالی و فرشهای شرقی کریستیز به حراج گذاشته میشوند که یک تخته فرش بیجار و یک تخته فرش اصفحان با قیمت تخمینی ۳۲ تا ۴۵ هزار دلار گرانترین آنهاهستند. این فرشها به ترتیب حدود ۱۴۰ و ۱۲۰ سال قدمت دارند.
فرش هریز (هریس تبریز) با قیمت ۲۶ تا ۳۹ هزار دلار و فرش و قالیچههای کاشان، قشقایی، کردی، ملایر، سراب، سنه، ساروق و ... ازجمله دیگر فرش و قالیهای زیبای ایرانی هستند که در این حراجی به فروش گذاشته میشوند.