در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
همه باید به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی احترام بگذاریم/اعضای شورای ارزشیابی و نظارت نمایش بر مسائل دینی، سیاسی و اجتماعی اشراف دارند
رئیس هیئت مدیره موسسه حقوق ارتباطات علامه و عضو انجمن صنفی تماشاخانههای ایران درباره روند ارزشیابی و نظارت بر تئاتر و تخلفات احتمالی از مجوز ارائه شده، گفت: اول باید ببینیم مسئولیت تئاتر و صدور مجوز در نظام حقوقی ما برعهده کیست و نظارت برعهده چه کسی است؟ و اگر تخلفی رخ داد چه اتفاقی باید بیفتد؟
مهدی کوهیان در گفتگو با خبرنگار ایلنا، با تاکید بر اینکه سندی که هماکنون براساس آن مجوز اجرای نمایش صادر میشود مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، گفت: با توجه به اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی به نوعی در حکم بازوی اجرایی و سیاستگذاری رهبری در حوزه فرهنگ، هنر، آموزش عالی و به طور کلی مباحث فرهنگی کشور است و مصوباتش در حکم اعمال نظریات رهبری و سیاستهایشان در حوزه فرهنگ تلقی میشود. بنابراین تا زمانی که این مقررات بر هنرهای نمایشی ما حاکم است، باید به این سند احترام بگذاریم و تاکنون هم مجوزهای ادارهکل هنرهای نمایشی برای آثار نمایشی به استناد همین مصوبه صادر شده است.
رئیس هیئت مدیره موسسه حقوق ارتباطات علامه ادامه داد: این مصوبه میگوید یک شورای ارزشیابی و نظارت باید تشکیل شود که متشکل از کارشناسانی با تخصصهای گوناگون است.
کوهیان با اشاره به مشکلی که اخیرا برای تیزر یک نمایش پیش آمد و منجر به بازداشت کارگردان آن و مدیر تئاترشهر شد، در این مورد گویا بیم عدم رعایت شئونات اسلامی رفته است، گفت: دو نفر از اعضای این شورا کارشناس دینی و مذهبی محسوب شده و از طرف سازمان تبلیغات اسلامی تائید میشوند و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم خیلی در تعیین آنها نقشی ندارد. در کنار این دو نفر، یک کارشناس آشنا به مسائل سیاسی و اجتماعی روز هم در این شورا حضور دارد و در نهایت دو نفر هم بهعنوان کارشناس متخصص تئاتر در این شورا حضور دارند. یعنی اکثریت افرادی که در این شورا حضور دارند مسائل مذهبی، شئونات دینی، سیاسی و اجتماعی روز را به شدت دنبال و نظارت میکنند.
رئیس هیئت مدیره موسسه حقوق ارتباطات علامه یادآور شد: در چنین شرایطی وقتی این شورا به عنوان عالیترین مقام تصمیمگیر در حوزه نمایش کشور، نمایشی را دارای شرایط اجرا دانسته یعنی ضوابط آئیننامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در آن رعایت شده است و در نتیجه همگی باید به تصمیم این شورا گردن بگذاریم. در این حوزه پیچیدگیهای خاص تصمیمگیری وجود دارد و چنین شورایی که متشکل از افرادی با تخصصهای مختلف است به درستی بهعنوان مسئول تصمیمگیری در خصوص اجراهای نمایشی انتخاب شده است.
کوهیان با تاکید بر اینکه علاوه بر مسائل حقوقی همگی وظیفه داریم مسائل روز اقتصادی و اجتماعی را هم مدنظر قرار دهیم، گفت: امروز بدخواهان این ملت، ایجاد شرایطی بغرنج و پر از استرس، ناامیدی و یاس را در در سر میپرورانند. در چنین شرایطی وظیفه هنرمندان این است که با آثارشان یک روحیه با نشاط و پر از امید و رو به پیشرفت برای مردم بسازند. من فکر میکنم شورای ارزشیابی و نظارت در همین راستا به درستی تصمیماتی گرفته و حتما باید مسئولان امر از این تصمیم و مجوز دفاع کنند. امیدوارم بتوانیم به زودی همین فضای شاد و نشاطآور تئاتر مورد بحث را بعد از عزاداری ماه محرم و صفر دوباره ببینیم.
این حقوقدان حوزه رسانه و هنر همچنین درباره ورود مستقیم نهادهای دیگر برای برخورد با تخلفات احتمالی در تئاتر گفت: قوه قضاییه به هرحال مسئولیتی در قبال جرایم دارد و باید از وقوع جرم پیشگیری کند یا متخلفان را به مجازات رساند و قانون هم این اجازه را به او داده، اما همان قواعد و مقرراتی که این اجازه را به قوه قضاییه داده، به شورایی هم این اجازه را داده که تشخیص دهد نمایشی با ارزشها و ضوابط جمهوری اسلامی همخوان است یا خیر. ما نمیتوانیم تداخل وظایف و مسئولیت داشته باشیم. بههرحال شورای عالی انقلاب فرهنگی که یک نهاد بالادستی و فراقوهای است مصوبهای داشته که در آنجا مسئول این امر مشخص شده. کسی که پروانه نمایش دارد یک سند رسمی دولتی در اختیارش دارد و در واقع این مجوز را نظام جمهوری اسلامی به او داده. شورای ارزشیابی و نظارت هم شورایی تخصصی است. این شورا حتما مسائل و مصلحتهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی روز را در تصمیماتش دخالت میدهد.
کوهیان با بیان اینکه مقوله فرهنگ و هنر بسیار ظریف است و باید مشکلاتش را درون خانواده خود تئاتر حل کرد، گفت: معتقدم در شرایط کنونی جامعه، باید همه به اتفاق هم از دولت و قوه قضاییه تا هنرمندان که همه دستاندرکار حوزه فرهنگ و هنر کشورند، کمک کنیم یک انسجام و وحدت ملی ایجاد شود و فضایی با نشاط و به دور از بحران داشته باشیم.