خبرگزاری کار ایران

به منظور کوتاه کردن دست قاچاقچیان و کشاورزان:

پس از یک دهه بالاخره تپه باستانی تعیین عرصه و حریم شد

پس از یک دهه بالاخره تپه باستانی تعیین عرصه و حریم شد
کد خبر : ۶۶۱۸۳۸

«یکه تپه» قهاوند و پشته‌های طبیعی اطراف آن که در یک دهه گذشته مورد تعرض کشاورزان، سود جویان و قاچاقچیان اشیاء عتیقه قرار گرفته است تسطیح شده تعیین عرصه و حریم شد .

به گزارش ایلنا، عارف بیگلری (سرپرست هیأت باستان شناسی) با اعلام خبر تعیین عرصه و حریم «یکه تپه» قهاوند گفت: «یکه تپه» که در شهرستان همدان، بخش شراء، دهستان جیجون دشت واقع شده با شماره ۲۵۱۳۴ در تاریخ ۱۸/۱۲/۱۳۸۷ به ثبت رسیده است.

او افزود: در خلال پروژه گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و حریم یکه تپه قهاوند، استان همدان در ضلع شمالی، شمال شرقی و شرقی تپه، در فاصله حدودی ۷۰ متری، تپه ماهورهای کوچکی شناسایی شد.

وی اظهار داشت: در سطح این تپه ماهورها پراکندگی سفال به وفور به چشم می‌خورد که هم دوره با سفال‌های سطح تپه هستند.

این باستان شناس با اشاره به اینکه علاوه بر سفال، تکه‌هایی از بدنه ظروف شیشه‌ای نیز در سطح محوطه شمال شرقی تپه یافت شد، تصریح کرد: در سطح تپه ماهور ضلع شرقی تکه‌هایی از استخوان انسانی و تکه‌های از خمره و سفال‌های دوره اشکانی (سفال‌های کلینکی) یافت شد که نشان می‌دهد احتمالاً این محوطه گورستانی مربوط به دوره اشکانی است.

به گفته بیگلری، سفال‌های یافت شده از سطح و تپه ماهورهای اطراف تپه، معرف دوره‌ای تاریخی (سفال‌های کلینکی شاخص دوره‌ای اشکانی، دوره میانی و اواخر دوره‌ای اشکانی) و سفال‌های دوره (اسلامی T شکل و لعابدار دوره ایلخانی) هستند.

وی درباره آسیب رسانی به یکه تپه گفت: یکه تپه و پشته‌های طبیعی اطراف آن در یک دهه گذشته توسط سود جویان و قاچاقچیان اشیاء عتیقه مورد تعرض قرار گرفته است.

او تصریح کرد: این افراد قسمت‌هایی از محوطه شمالی را توسط بیل میکانیکی حفاری کرده و باعث تخریب لایه‌های فرهنگی شده‌اند به نحوی که در سطح تپه گودال‌های حفاری قاچاق به وفور دیده می‌شود که بعضاً عمق آنها به ۲ تا ۳ متر می‌رسد.

سرپرست هیأت باستان شناسی افزود: علاوه بر آن هر ساله کشاورزان قسمت‌های از دامنه تپه را شخم زده، تسطیح کرده و به محدوده زمین‌های کشاورزی خود اضافه می‌کنند.

او گفت: این شرایط سبب شد که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان، برای جلوگیری از ادامه روند این تخریب‌ها و ساماندهی وضعیت، تعیین عرصه و حریم تپه  مورد بحث را در اولویت کاری خود قرار دهد و  بلافاصله پس از صدور مجوز توسط ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و حریم یکه تپه آغاز شد.

بیگلری افزود: به طور کلی به منظور انجام عملیات تعیین عرصه و حریم یکه تپه تعداد ۱۲ گمانه در ابعاد ۱*۱ متر در تمامی جهات (جهات اصلی و فرعی) تپه ایجاد شد که گمانه‌ها در فاصله تقریبی ۱۵ متر از عرصه ظاهری تپه ایجاد شده‌اند.

او اظهار داشت: تمامی گمانه‌ها در رینگ اول پس از کاوش لایه سطحی (Loc:۱۰۰) که در اثر شخم کاملاً آشفته هستند در لایه دومی (Loc:۱۰۱) به خاک بکر رسیده و کاوش در گمانه‌ها به اتمام رسید.

وی در پایان گفت: باتوجه به نتایج حاصل شده از کاوش گمانه‌ها، عرصه یکه تپه محدود به همون عرصه ظاهری حال حاضر تپه و محدوده ایجاد گمانه‌ها خط حریم درجه یک تپه در نظر گرفته شد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز