خبرگزاری کار ایران

به دلیل تعرض سودجویان به یک محوطه تاریخی صورت گرفت:

مشکل جدی جایابی و تشخیص محدوده عرصه ظاهری تپه باستانی بهرام آباد

مشکل جدی جایابی و تشخیص محدوده عرصه ظاهری  تپه باستانی بهرام آباد
کد خبر : ۶۵۰۱۴۵

آسیب فراوان به تپه باستانی بهرام آباد همدان متعلق به دوره‌های پیش از تاریخی مس، سنگ میانی و سنگ جدید جایابی و تشخیص محدوده ظاهری آن را با مشکل جدی روبه رو ساخته است.

به گزارش ایلنا، احمدعلی عرب، سرپرست هیات گمانه زنی برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه باستانی بهرام‌آباد همدان با اشاره به آنکه آسیب فراوان به تپه، تشخیص محدوده ظاهری آن را با مشکل جدی روبه رو ساخته است گفت: این تپه از سه جناح شمالی، جنوبی و غربی توسط اراضی و باغ‌های روستا در بر گرفته شده است.

او به ثبت jپه باستانی بهرام‌آباد در اسفند ماه 1385 در فهرست آثار ملی ایران اشاره کرد و افزود: متأسفانه این تپه­ در یک دهه گذشته توسط سود جویان و نا آگاهان به اهمیت این سایت، مورد آسیب فراوان قرار گرفته است، به گونه­ای که در حال حاضر به سختی می­توان محدود­ه عرصه­ ظاهری آن را تشخیص داد.

عرب با بیان این نکته که امروزه تپه باستانی بهرام‌آباد در محوطه­ای محصور متعلق به یکی از اهالی روستا قرار گرفته است، گفت: این نکته که اگر اطلاعات مربوط به ثبت این اثر در سال 1385 در دسترس نبود، حتی جایابی آن نیز با مشکل مواجه می‌شد، اغراق نیست.

به گفته این باستان شناس، متعرضین به تپه بهرام آباد صرفاَ به تسطیح این سایت بسنده نکرده و با ایجاد گودالی عمیق در محدودۀ آن، سبب ایجاد حداکثر آسیب به این تپه شده‌اند.

عرب اظهر داشت: با توجه به شرایط موجود اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان، جلوگیری از ادامه روند این تخریب‌ها و ساماندهی وضعیت این تپه­ در اولویت قرار داد و گمانه زنی بلافاصله پس از صدور مجوز و  به منظور تعیین عرصه و حریم آغاز شد.

ویگفت: قرارگیری بخشی از عرصه جناح شرقی این سایت باستانی در زیر بافت مسکونی روستا، تعیین محل گمانه‌ها و جلب رضایت اهالی و مالکین این منازل از جمله اقدامات ابتدایی شروع پروژه بود.

او اظهار داشت: زیر کشت بودن زمین‌های کشاورزی جناح غربی تپه از جمله موانعی بود که با رایزنی و تشریح ضرورت انجام این پروژه برای اهالی، ممکن شد.

او افزود: به طور کلی برای انجام عملیات تعیین عرصه و حریم تپه بهرام آباد تعداد 16 گمانه در تمامی جهات آن ایجاد شد.

به گفته وی، از این تعداد، 8 گمانه ایجاد شده در رج اول دارای شواهدی از نهشته‌های فرهنگی و داده‌های مربوط به آن‌ها بوده و در عرصه­ تپه بهرام آباد قرار گرفته‌اند.

عرب افزود: این در حالی است که گمانه‌های دیگر در جناح غربی، گمانه‌های شمال و شمال شرقی و گمانه‌های جنوب و جنوب شرقی تپه فاقد هرگونه آثار و شواهد فرهنگی مرتبط بوده و در واقع در حریم این سایت قرار گرفته‌اند.

او در ادامه گفت: با بررسی اطلاعات به دست آمده پس از ایجاد این گمانه‌ها محرز شد که محدوده­ تپه بهرام آباد جناح شرقی گسترش یافته که امروزه بخش عمده‌ای از آن در زیر منازل مسکونی اهالی روستا قرار گرفته است.

این پژوهشگر موضوع جالب توجه در مورد این تپه باستانی را تک دوره‌ای بودن آن دانست وگفت: سفال‌ها و دیگر داده‌های باستانی به دست آمده حاصل از بررسی‌های سطحی و ایجاد گمانه‌ها از مس و سنگ میانی و در مواردی مس و سنگ جدید خبر می‌دهد.

مجوز گمانه زنی برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه باستانی بهرام‌آباد همدان توسط ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز