مدیرکل میراث فرهنگی اردبیل در گفتوگو با ایلنا:
اما و اگرها درباره اختصاص بودجهی ۱۰ میلیارد تومانی شهر یئری/پوشش محوطه چشمبهراهِ تصویب کمیته فنی
نادر فلاحی گفت: میزان اعتبار مورد نیاز برای کل سایت موزهی شهر یئری، رقم ۱۰ میلیارد تومان است و سالانه اگر دو میلیارد هم تزریق شود ما میتوانیم طی چهار سال آینده، کارها را ساماندهی کنیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محوطه باستانی شهر یئری با قدمت هشت هزار سال در روستای پیرازمیان خیاو با محوطه حدود چهار صد هکتار است که در ۶۵ کیلومتری اردبیل و ۳۱ کیلومتری شرق خیاو در کنار رود قرهسو قرار دارد. این محدوده با وسعت ۴۰۰ هکتار از مهمترین مناطق باستانی ایران به شمار میرود که از سه قسمت معبد، قلعه و قوشا تپه تشکیل شده است.
بیتوجهی به این بنای باستانی طی سالهای گذشته به گونهای بوده که اخیراً حکاکیهای چهرهی سنگافراشتهها دچار شدیدترینِ فرسودگیها شدهاند. میتوان ابعاد این وضعیتِ نامطلوب را در نامهی آیتالله سیدحسن عاملی (امام جمعه اردبیل) که ماه گذشته در انتقاد از این وضعیت منتشر شد، سنجید: با تأسف این بنا در طول ۱۰ سال از ۸۵ تا ۹۵ کمتر از ۲ میلیارد ریال اعتبار ملی و ۴۶۰ میلیون ریال اعتبار استانی گرفته، رقمی که حتی کفاف هزینه نگهبانی آن را نیز نمیکند.
در فروردینماه سال جاری، صدها نفر از مردم این شهر با تشکیل زنجیره انسانی خواهان حفاظت از این سایتموزه باستانی شدند.
نادر فلاحی در گفتگو با خبرنگار ایلنا، دربارهی آخرین تصمیمگیریها درخصوص شهر تاریخی یئری گفت: شهر یئری یک سایت موزه است و قدمت ۸۰۰۰ سالهی آن حساسیتها را برمیانگیزد. ما در قالب سایت موزه به دنبال آن هستیم که طرحهایمان را اجرا کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل درخصوص طرح پوشش فضای سرباز محوطه توضیح داد و اظهار داشت: طرحی برای پوشش این محوطه در نظر گرفتهایم که با توجه به اینکه این سایت جزو آثار ملی ثبت شده است به همین خاطر باید در سازمان مرکزی این طرح مصوب شود. فعلاً در مرحلهی نهایی شدن این مصوب در کمیتهی فنی سازمان میراث فرهنگی است.
او ادامه داد: آمادگی اجرا کردن طرح پوشش محوطه وجود دارد؛ منتهی معاونت میراث فرهنگی سازمان مرکزی در تصویب و نهایی کردنِ حرائم سایت و همچنین بحث پوشش باید تسریع کند تا این مسائل حل شود. به محض اینکه این طرح مصوب شد ما بحث پوشش محوطه را البته نه در قالب سوله بلکه در قالب یک پوشش فاخر مدنظر خواهیم داشت و آن را عملیاتی خواهیم کرد.
او افزود: سعی ما بر این است که امسال این طرح تصویب شود و در استان نیز عزم جدی وجود دارد که این پرونده امسال بسته شود. نماینده ولی فقیه، امام جمعه اردبیل و استاندار موضوع را پیگیری کردهاند. اخیراً امام جمعه اردبیل مکاتبهای با معاون اول رئیس جمهور داشته، و در رابطه با این موضوع آقای جهانگیری نامه را به آقایان مونسان و نوبخت ارجاع داده است تا اعتبارات لازم در این رابطه تخصیص داده شود. همچنین طبق دستورِ رئیس سازمان قرار است از سال ۹۷ اعتبارات مورد نیاز این طرح پرداخت شود.
فلاحی در واکنش به اینکه راه دسترسی به این سایت تاریخی دشوار بوده و چه اقدامی در این زمینه صورت خواهد گرفت، گفت: با توجه به اینکه در فصل عمرانی هستیم و راه دسترسی به شهر یئری با مشکلات عدیدهای روبروست، ما دو موضوع را مدنظر قرار دادهایم؛ اول اینکه با انتخاب یک پیمانکار جاده دسترسی به این سایت که هم نیاز به مرمت دارد و هم باید بخشهایی به آن اضافه شود، به مرحلهی اجرایی خواهد رسید. دوم اینکه تعدادی تابلوهای راهنما نیز در محوطه نصب خواهد شد.
او درخصوص میزان اعتبار مورد نیازِ این طرح بیان داشت: پیشبینی ما برای کل سایت موزه که ۴۰۰ هکتار مساحت دارد، رقم ۱۰ میلیارد تومان است و سالانه اگر دو میلیارد هم تزریق شود ما میتوانیم طی چهار سال آینده، کارها را ساماندهی کنیم.
او همچنین در خصوص ثبت جهانی این سایت تاریخی اعلام کرد: قرار است به زودی رئیس سازمان به استان سفر کند و طی این سفر در خصوص تهیهی پروندهی ثبت جهانی آن بحث خواهد شد.
او در پاسخ به این سؤال که آیا خبر واگذاری این سایت به بخش خصوصی صحت دارد یا نه؟ گفت: واقعیت این است که ابتدا باید زیرساختها توسط سازمان تکمیل شود و جادهی دسترسی به آن نیز بازسازی شود تا مجموعه به مرحلهای برسد که قابل مذاکره باشد. فعلاً یکسری مشکلات وجود دارد که باید بخش دولتی آن را حل کند و سپس بخش خصوصی وارد عمل شود.