در نشست جمعبندی سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران مطرح شد:
بازگشت نمایشگاه به مصلی باعث شده آمار خوبی از نظر جمعیت و فروش بهجا بمان/95 ناشر از حضور در نمایشگاه سال آینده محروم شدند
معاون اجرایی نمایشگاه گفت: انتظار ما از وزارت ارشاد و موسسه نمایشگاهها این است که امر واسپاری که چهار سال است آغاز شده جدیتر و واقعیتر دنبال شود آییننامههای ثبت نام و کارهای اجرایی مشکلاتی دارد که باید زودتر اصلاح شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست جمعبندی سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بعدازظهر امروز (شنبه 22 اردیبهشت ماه) با حضور مدیران نمایشگاه برگزار شد.
محسن جوادی (معاون فرهنگی وزارت ارشاد و رئیس نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران) در این نشست ضمن تشکر از خبرنگاران برای پوشش رویدادهای نمایشگاه گفت: انتقال خبرهای نمایشگاه در رسانهها سهم زیادی برای معرفی این رویداد به مردم داشت. تعامل معاونت فرهنگی با خبرنگاران و مجریان رادیو و تلویزیون باید بیشتر شود تا معرفی کتاب و ارائه آن به مخاطبان نیز پررنگتر گردد. همه اهالی رسانه میتوانند به حوزه چاپ و نشر کمک کنند تا مشکلات آن برطرف شود. برای افزایش تقاضای کتابخوانی نیاز به خبرنگاران فعال داریم.
جوادی درباره بازگشت نمایشگاه به مصلی نیز گفت: بازگشت نمایشگاه به مصلی باعث شده آمارهای خوبی از نظر جمعیت و فروش به جا بماند. در حوزه فعالیتهای بینالمللی و مبادله رایت و آشنایی نویسندگان ایرانی و خارجی نیز اتفاقات خوبی را شاهد بودیم. اینها نکتههای مثبت بازگشت به مصلی است اما مواردی مثل فشردگی نشر عمومی در فضای محدود که رفت و آمد را سخت میکند از نکات دیگری است که باید فکری برای آن کنیم. مثلا اینکه شاید در آینده اصلاحی در بخش عمومی صورت بگیرد و حتی به این مساله که آیا چینش غرفهها باید الفبایی باشد یا موضوعی نیز فکر کردیم. در حوزه مدیریت نمایشگاه و اصلاح آییننامهها نیز اقداماتی صورت گرفته که باید جدیتر پیگیری شود. تا اسفندماه برای هماهنگی آنها منتظر بودیم و این خیلی مطلوب نیست که ما تا ماه آخر ندانیم میهمان ویژه یا شهر میهمان ما چه کسی است. برا این موارد باید از ماهها قبل برنامهریزی کنیم.
رئیس نمایشگاه ادامه داد: طیفهای مختلف بازدید از نمایشگاه نشاندهنده انسجام ملی و فرهنگی ماست. اینکه خرده فرهنگهای ما هر کدام در نمایشگاه برنامههای خودشان را دارند و از جناحهای مختلف فکری کشور میهمان داشتیم نشان میدهد کتاب میتواند یک نقطه اتحادبخش در عرصه ملی ما باشد. تشریففرمایی مقام معظم رهبری حسن ختام خوبی برای نمایشگاه بود و از حضور ایشان تشکر میکنیم. امیدواریم فرهنگ ایرانی بتواند در همه جای دنیا شناخته شود و مردم دنیا ایرانی را با نام کتاب بشناسند.
یحیی دهقانی (معاون اجرایی نمایشگاه) نیز در این مراسم گفت: همه میدانیم نشر ما مشکلاتی دارد که باید با همت مسوولان و رسانهها حل شود. نمایشگاه امسال را از نمایشگاه دو سال قبل موفقتر میدانم چه از نظر میزان فروش، چه تعداد بازدیدها و چه آرامشی که در جریان ایام برگزاری میبینیم. مخصوصا اینکه در دو سه روز پایانی میزان فروش تقویت شد و کمکی بود برای اقتصاد سالانه نشر.
دهقانی تاکید کرد: انتظار ما از وزارت ارشاد و موسسه نمایشگاهها این است که امر واسپاری که چهار سال است آغاز شده جدیتر و واقعیتر دنبال شود آییننامههای ثبت نام و کارهای اجرایی مشکلاتی دارد که باید زودتر اصلاح شود. سال گذشته آقای صالحی یک ماه پس از اتمام دوره قبل از ما خواستند که کارها را شروع کنیم. واقعیت این است که این صنف بود که نتوانست برای شروع به موقع کارها اقدام کند. امیدواریم امسال هماهنگیهای درونصنفی بیشتر باشد تا کارها را زودتر برنامهریزی کنیم.
همایون امیرزاده (سخنگوی نمایشگاه و رئیس کارگروه نظارت بر تخلفات) نیز در این نشست بیان کرد: با وجود انتخاب سخنگو برای نمایشگاه ارتباط مدیران کمیتهها و بخشهای مختلف با خبرنگاران هم برقرار بود و خوشبختانه امسال رسانهها با نگاههای منصفانه توام با نقد خود به کمک ما آمدند. در حوزه نظارت نیز طی 9 روز ابتدایی نمایشگاه 20 جلسه هیئت رسیدگی به تخلفات برگزار شد که به بررسی گزارشات تخلفات پرداخت. مواردی مثل قاچاق کتاب، کتابهای افست، فروش کتاب غیر، نقد کردن بنکارتها و ... از تخلفات اصلی نمایشگاه محسوب میشود منتهی باید توجه دشته باشیم که این تخلفات نه معلول نمایشگاه که سرریز مشکلات به حوزه نشر در نمایشگاه هستند. یعنی حوزه نشر ما با مشکلاتی مثل نداشتن سیستم توزیع درست، کمبود کتابفروشی و ... مواجه است که این مشکلات باعث میشود در ایام نمایشگاه شاهد تخلفات باشیم.
امیرزاده اظهار داشت: با این وجود ما خود را ملزم به صیانت از سلامت نمایشگاه و حقوق ناشران حرفهای میدانیم. طی این روزها 371 گزارش تخلف به ما رسیده که بررسی آنها و جمعآوری اطلاعاتشان فرآیندی فرسایشی است. برای اعلام آرا اجازه بدهید در دو جلسه باقیمانده که هفته آینده برگزار میشود، مرور نهایی را داشته باشیم و سپس اعلام صورت گیرد با این وجود تا امروز 241 رای صادر شده و 95 ناشر متخلف از حضور در نمایشگاه سال آینده و نمایشگاههای استانی محروم شدند. البته همچون سالهای گذشته امکان تجدیدنظرخواهی فراهم است.
رئیس کارگروه نظارت بر تخلفات ادامه داد: برای کاهش تخلفات و جلوگیری از سرریز مشکلات نشر در نمایشگاه برنامه داریم تا به مدلهایی فکر کنیم که مشکلات یارانه را به حداقل برسانند. کمااینکه مثلا 35 هزار نفر یارانه خود را از طریق شارژ شدن کارت ملی دریافت کردند و ما در این بخش حتی یک مورد گزارش تخلف نداشتیم. برای سال آینده نیز روشهای موازی را هم در پیش میگیریم و حتی میتوانیم مسیر تخصیص یارانه را اصلاح کنیم.
داریوش رضوانی (مدیر کمیته تشریفات) سپس آماری از میهمانهای این دوره ارائه کرد و گفت: خوشبختانه نمایشگاه بینالمللی کاملا بعد بینالمللی گرفته و در بخش بازار جهانی و سالن بین الملل اتفاقات خوبی را شاهد بودیم. در حوزه داخلی نیز 14 مقام درجه یک استانی به مناسبت روز استانها به نمایشگاه آمدند. ریاست مجلس و معاونین قوه قضائیه نیز از میهمانان ما بودند. با وجود عدم توفیق حضور رئیس جمهور، 4 نفر از وزرا، 4 معاون رئیس جمهور و تعدادی از مشاورین او نیز از نمایشگاه بازدید کردند و علاوه بر اینها 58 نماینده مجلس، 17 هیئت خارجی از صربستان، قبرس، عمان، هند، ترکیه، تونس، فرانسه و آلمان نیز میهمان ما بودند. در مجموع 90 شخصیت خارجی را میزبانی کردیم. در روزهای پایانی نمایشگاه نیز شاهد حضور مقام معظم رهبری بودیم و اینا تفاقی خوشایند بود.
رضوانی ادامه داد: خوشبختانه امسال نمایندگان چاپ و نشر نیز در تشریفات حضور داشتند و به صورت رسمی مشکلات خود را با مسئولان در میان گذاشتند.
همچنین امیرمسعود شهرامنیا (قائم مقام نمایشگاه بین المللی کتاب تهران) در این نشست درباره آمار بازدیدکنندگان این دوره اظهار داشت: به دلیل عدم بلیت فروشی و نداشتن آمار دقیق رسمی اعداد و رقم اعلام نمیکنیم اما امسال شاهد رشد قابل توجه جمعیت تا 20 درصد بود. در برخی روزها و ساعتها حتی رکورد دورههای گذشته نمایشگاه نیز شکسته شد به عنوان مثال در 4 ساعت ابتدایی پنجشنبه آمارها حضور 300 هزار نفر را نشان میدهند اگر چه صرف بازدید نشان موفقیت نمایشگاه نیست و ما به رضایتمندی اهمیت میدهیم. پرس و جوهای ما در این حوزه نشان میدهد افزایش قابل توجه رضایتمندی نسبت به شهر آفتاب در دروههای گذشته مصلی را شاهد هستیم.
قائم مقام نمایشگاه همچنین درباره میزان فروش این دوره تاکید کرد: آمار فروش براساس تراکنشهای کارتخوانهای بانک عامل یعنی بانک شهر محاسبه میشود. 40 درصد نیز فروش خارج از شبکه بانک عامل داریم براساس این آمار تا دیشب 84 میلیارد تومان از طریق بانک عامل فروش صورت گرفته است و تا ساعت یک بعد از ظهر امروز نیز پنج میلیارد تومان فروش ثبت شده است در مجموع میتوان گفت تا یک عصر امروز 89 میلیارد تومان از طریق بانک عامل نمایشگاه ثبت شده است اگر 40 درصد فروش خارج از شبکه را هم حساب کنیم نزدیک به 130 میلیارد تومان فروش نمایشگاه این دوره تا این ساعت میشود البته تا پایان وقت چند ساعتی باقی است و قطعا چند میلیاردی به این اضافه میشود. در کل فروش ما 10 درصد رشد را نسبت به سال گذشته را نشان میدهد و از نظر تعداد تراکنش ها نیز 16، 17 درصد رشد داشتیم این یعنی فروشهای خرد بیشتر شده و تعداد ناشران بیشتری از فروش نمایشگاه نفع بردهاند. در بعد بین المللی بورسیههای نمایشگاه میهمان ویژه و شهر میهمان و انواع نشستها را داشتیم که اتفاقات خوبی بودند در این دوره 70 دستگاه با ما همراهی کردند که از تک تک آنها سپاسگذاریم.
در پایان یحیی دهقانی در توضیحی درباره انتقادها از بالا بودن قیمت کتاب گفت: اتفاقا قیمت کتاب در ایران نسبت به تمام جای دنیا پایینتر است. ما اینجا 3.5 تا 4 درصد قیمت تمام شده را برای پشت جلد قیمتگذاری میکنیم اما در اروپای غربی این میزان هشت تا 10 برابر است به همین دلیل دست ما در اعطای تخفیف بالا به پخشیها و کتابفروشیها بسته است. اگر قیمت کتاب بالا باشد مثلا در اروپا 80 درصد تخفیف به پخشیها میدهند و همین کمک میشود تا کتابهایشان در همه جا عرضه شود.