در موزه هنرهای معاصر اتفاق افتاد؛
مجسمههای جاکومتی به داخل موزه منتقل شدند/تصویر مجسمهای از موزه هنرهای معاصر بر اسکناس سوئیسی+عکس
مراسم جانمایی جدید مجسمههای «مرد در حال قدم زدن» و «زن ایستاده» آلبرتو جاکومتی (هنرمند سوئیسی) روز چهاشنبه 9 اسفندماه در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مراسم جانمایی جدید مجسمههای «مرد در حال قدم زدن» و «زن ایستاده» آلبرتو جاکومتی (هنرمند سوئیسی) در فضای داخلی موزه هنرهای معاصر تهران با حضور علیمحمد زارع (رئیس موزه هنرهای معاصر تهران)، اولیور ویک (موزهدار سابق بنیاد بیلر) و هانس پیتر مارتی (مرمتکار ارشد آثار جاکومتی) صبح روز چهاشنبه 9 اسفندماه در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم علی محمد زارع (رئیس موزه هنرهای معاصر تهران) گفت: جابهجایی و جانمایی مجسمههای جاکومتی تصمیم بسیار سختی بود که پس از 40 سال، با حضور کارشناسان برجسته این حوزه انجام شد. به دلیل بارانهای اسیدی تهران باید هرچه زودتر این اتفاق میافتاد و طبق نظر مرمتکاران ارشد آثار جاکومتی اگر این اتفاق به زودی رخ نمیداد مشکلات زیادی برای این مجسمهها پیش میآمد.
زارع ادامه داد: بعضی از موزهها روی مجسمههایی که در فضای باز هستند را به دلیل باران اسیدی میپوشانند. اما این کار درمورد آثار جاکومتی امکانپذیر نبود و باتوجه به اینکه احتمال آسیب رسیدن به آنها وجود داشت، از اواخر سال گذشته مکاتبات زیادی با بنیاد جاکومتی داشتیم و کارشناسان سوئیسی پذیرفتند که داوطلبانه و بدون دریافت هزینهای این کار را انجام دهند. خوشحالیم که این اتفاق به دلیل روابطِ خوب سفارت ایران و سوئیس انجام شد.
او درباره وضعیتِ دیگر مجسمههای فضای بازِ موزه گفت: الیور ویک و هانس پیتر مارتی مجسمهها را بررسی کردند و گزارشی از وضعیت مجسمهها تهیه شد. مجسمهها همه ابعاد بزرگی دارند و قابلیتِ جابهجایی از آنها تقریباً وجود ندارد، اما مسلماً آثار پس از گذشت این همه سال، نیاز به مرمت دارند. امیدوارم دولت بودجه مناسبی درنظر بگیرد که مرمتِ مجسمهها به طور مرتب صورت بگیرد.
در ادامهی مراسم، الیوور ویک (موزهدار سابق بنیاد بیلر) اظهار داشت: چندمین باری است که در تهران هستم و به موزه هنرهای معاصر میآینم. بار اول در زمان ریاست آقای سمیع آذر در ارتباط با جابجایی و انتقال این دو مجسمه به داخل موزه صحبت کردیم اما این اتفاق بنا به دلایلی نیفتاد. به شخصه خوشحال هستم که تیم اجرایی موزه توجهی جدی در خصوص انجام این کار داشت و مقدمات این کار را فراهم آورد.
وی افزود: این آثار 40 سال است که در موزه هنرهای معاصر قرار گرفته و حالا دیگر وقتش بود که به داخل فضای موزه منتقل شود. دلیل آن هم ساده است؛ چراکه این مجسمهها به دلیل بارانهای اسیدی تهران در معرض تخریب قرار گرفته بودند. از اینکه سفارت سوئیس در این رابطه با ما همکاری داشت اظهار خرسندی دارم. از هانس پیتر مارتی نیز کمال تشکر را دارم چراکه او بیش از 40 سال است که روی مجسمههای جاکومتی کار میکند و تجربهی بزرگی در این زمینه دارد.
سپس هانس پیتر مارتی (مرمتکار ارشد آثار جاکومتی) با اشاره به اینکه بیشتر عمر خود را صرف فعالیت در موزه کونت هاوس زوریخ و کار روی مجسمههای جاکومتی گذرانده، گفت: من به اندازه اولیور امکان همکاری با موزه هنرهای معاصر تهران را نداشتم اما وقتی این پیشنهاد را مطرح کردند با کمال میل به تهران آمدم. سال 1995 هم وقتی موزه هنرهای معاصر از من دعوت کرد داوطلبانه به اینجا آمدم و با آن همکاری کردم. آن زمان هم درباره جابهجایی این آثار با رئیس وقت موزه صحبت کردم.
وی بیان کرد: آثار آسیبهایی دیده بود اما به هر حال این آسیبها در سطح مجسمه بود و خیلی جدی نبود. خوشبختانه این آثار به داخل منتقل شدند و دیگر جای نگرانی نیست.
مارکوز لایتنِر (سفیر سوئیس در ایران) در ادامه گفت: دفعه اول سال گذشته به ایران آمدم و از اولین جاهایی که بازدید کردم موزه هنرهای معاصر تهران بود. من باید از این موزه دیدن میکردم ولو به خاطر همین دو مجسمه جاکومتی. در نتیجه حالا که این اتفاق افتاده بسیار از این همکاری خوشحال هستم.
وی در ادامه با نشان دادنِ اسکانس 100 فرانکیِ سوئیس گفت: من برای اینکه به شما نشان دهم که چقدر سلامت آثار جاکومتی مهم است پولی را به شما نشان دهم که یبشترین کاربرد را در سوئیس دارد. این پول 100 فرانک سوئیس و معادل ارزشی صد دلار آمریکا است که ما میتوانیم تصویر یکی از مجسمههای جاکومتی که در موزه هنرهای معاصر هست را روی این اسکناس ببینیم. اینکه حالا این مجسمهها از آسیبها حفظ شدهاند جای خوشحالی دارد.
وی خاطرنشان کرد: موزه هنرهای معاصر تهران از معدود موزههای معاصر دنیا است که بیش از یک مجسمه از آلبرتو جاکومتی دارد. ما علاقمندیم تا با موزهها و کشورهای دنیا همکاری داشته باشیم و امیدواریم که این ارتباطات در آینده نیز ادامه داشته باشد.
وی خبر از یک جشنِ دیپلماتیک داد و گفت: سال آینده جشن صد سالگی رابطه دیپلماتیک سوئیس با ایران است که در خلال آن برنامههای فرهنگی نیز گنجانده خواهد شد.