فیگورهای زنانه در نمایشگاه «بیتفاوتی»
تابلوهای «اوژن شیراوژن» که زنانی با نگاههای خیره و بهتزده را در موقعیتی بیمکان و بیزمان نشان میدهند، در معرض دید قرار گرفتند.
به گزارش ایلنا، نمایشگاه «بیتفاوتی» که شامل 15 تابلوی بزرگ و 11 تابلوی کوچک رنگ روغن روی بوم است، 15 دی ماه افتتاح شد. گالری «ساربان» در افتتاحیه جدیدترین نمایشگاهش، با چند قطعه موسیقی که دو هنرمند با ویلن و آکاردئون آنها را نواختند، از مهمانان استقبال کرد.
شیراوژن در آثار این نمایشگاه، چهره زنانی عمدتا غیرایرانی را سوژه نقاشیهایش قرار داده و با رنگ هایی متنوع و روشن، آنها را در کنار عناصری از طبیعت مانند گل های وحشی، به تصویر کشیده است.
بهمن نامورمطلق – استاد دانشگاه و معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری – که برای دیدن «بی تفاوتی» آمده بود، درباره آثار این نمایشگاه، گفت: چند نکته در این آثار توجه ام را جلب کرد؛ یکی مضمون کارها بود که به بحث زنانگی پرداخته شده و نقاشیها یکدست بود. من از این نظر، کارهای شیراوژن را میپسندم که آشفتگی ندارد و مشخص است که یک ذهن منسجم میخواهد حرفی را بزند و برای گفتن آن، از صورت های شبیه به هم استفاده کرده است.
او ادامه داد: در نقاشیهای این نمایشگاه، رابطهای بین صورت و محتوا، بین فرم و تم وجود دارد که من آن را میپسندم. این آثار از نظر فرم، تا حدود زیادی به هم نزدیک و در خدمت انتقال یک مضمون واحد هستند.
نامورمطلق با اشاره به این که به جز موتیف زنانگی، رنگها خیلی جالب توجه بودند، توضیح داد: رنگها در نقاشی های نمایشگاه «بی تفاوتی» روشن، گیرا و آفتابی هستند که محتوا و تم را به خوبی نشان میدهند. همچنین حالت شوریدگی را که در صورت های به ظاهر ساکت این آثار میتوان دید.
این اسطوره شناس همچنین معتقد است: زنانگی در جدیدترین نقاشیهای شیراوژن، زنانگی منطقه اروپای شرقی و محدودهای بین شرق و غرب است. شاید این چهرهها، نزدیکترین فیگورها در اروپا، به فیگورهای ایرانی باشند. برای انتخاب فیگورهایی که با آنها بتوانیم هم حرف جهانی و هم حرف بومی بزنیم، فیگورهای اروپای شرقی مانند رومانی، روسی، گرجی و ارمنی گزینههای خوبی هستند. هنرمند این گونه هم آزادی بیان پیدا میکند و هم کارها از نظر فرهنگی و جغرافیایی، به ما نزدیک است.
وی در این باره افزود: تم کارها نمایشگاه «بی تفاوتی» ایرانی است، اما از فرم غیرایرانی برای انتقال این تم استفاده شده است. شاید هنرمند احساس کرده که بیان غیرایرانی برای گفتن تم ایرانی، دستش را بیشتر باز میگذارد.
او در پایان سخنانش اضافه کرد: باید گالریهایی مانند «ساربان» را تحسین کرد که از هنرمندان و سرمایههای ایرانی دعوت میکند تا داشتههای ما به داخل کشور منتقل شود و بیان هنری ما ارتقا یابد.
اوژن شیراوژن – نقاش - نیز در سخنانی درباره چهره هایی که به عنوان مدل برای خلق آثارش از آنها استفاده کرده است، توضیح داد: اکثر مدلهای این تابلوها، ایرانی نیستند؛ البته من اعتقاد ندارم که چون در ایران زندگی میکنم، برای خلق نقاشی در قرن بیست و یکم، حتما باید از مدلهای ایرانی استفاده کنم. هرچند مدلهای ایرانی هم بودند که از آنها نقاشی کردم، ولی در حالت کلی، مدلها برای من بهانهاند و این طور نیست که شخصیت خاصی یا زن بودن را نشان دهند.
او همچنین در یادداشتی به بهانه برگزاری نمایشگاه «بی تفاوتی» در تهران، نوشته است: این روزها حال و هوای دل همه ما خاکستری است!
آلودگی هوا، زلزلههای اخیر، زمستان بیبارش و خبرهای تلخی که حال بد مشترکی برایمان ایجاد کرده، مصادف شدن این جریانها با نمایشگاه «بیتفاوتی» در روند کند اطلاعرسانی و دل نگرانی برای عدم نتیجه دو سال کار این مجموعه، بیتأثیر نبود.
بیتفاوتی دغدغه ذهنی مداومی در روند این دوره کاری برایم بوده، رفتار و عادت روزانهای که در زندگی شهری، جامعه، مسوولان، اطرافیان و حتی در روابط نزدیک ما در فرآیند زندگی به عینه دیده میشود.
نبود وجدان، مسئولیت و تعهد در رفتارها و فقط به فکر خود بودن، بی تفاوتیها را در عصر حاضر ما پررنگ تر کرده است. در این مجموعه نقاشیها، زنانی بیمکان و بیزمان، بهت زده از بیتفاوتیهای معاصر دیده میشوند که بیان احساس واقعیت درون مردان و زنان دنیای ما هستند که در واقعیت خود ما هستیم!
شیراوژن تا کنون هفت نمایشگاه انفرادی در ایران و دیگر کشورها برگزار کرده و در تعدادی نمایشگاه گروهی نیز حضور داشته است. این هنرمند در سال 1356 متولد شده و از آکادمی موسیقی، تئاتر و هنرهای تجسمی مولدوا در کشور رومانی مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را گرفته است.
نمایشگاه «بیتفاوتی» که با حضور هنرمندانی مانند قدرت الله عاقلی، بهمن نامورمطلق، شاهرخ فریوسفی، احمد مرشدلو، حبیب الله صادقی، احسان ارجمند، علی گلستانه، علی خسروی، رضوان صادق زاده، حسین تمجید، جاوید رمضانی، رجحانه حسینی و هیربد همت آزاد افتتاح شد، تا 25 دی ماه در گالری ساربان به نشانی خیابان سهروردی شمالی، خیابان هویزه غربی، نبش شهید یوسفی، پلاک 130 برپاست.