جزئیاتِ سخنانِ وزیر ارشاد در پاسخ به خبرنگاران
سیدعباس صالحی در دومین روز از بیست و سومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها در مصلی حاضر شد و به سوالات خبرنگاران در حوزههای مختلف پاسخ داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدعباس صالحی در دومین نشست خبری خود پس از انتصابش به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه مطبوعات، ابتدا به بحث بودجه تئاتر و کاستیهای آن اشاره کرد و گفت: افزایش بودجه تئاتر در این 4 سال در جریان بوده و سال 96 هم تا حدودی افزایش بودجه تئاتر داشتهایم. منتها پویایی تئاتر کشور به قدری است که احتمالا این بودجهها کفاف آن را نمیدهد. در این دو ماه هم مذاکراتی با سازمان برنامه و بودجه داشتهایم و اهالی رسانه هم میتوانند در این مسیر به ما کمک کنند.
صالحی به تاکید بر لزوم حمایت دولت از حوزه تئاتر افزود: باید به اقتصاد تئاتر به عنوان اقتصاد خصوصی توجه کنیم ولی همزمان حمایتهای دولتی از این هنر به ویژه برای احداث و راهاندازی سالنهای جدید را در دستور کار داشته باشیم. به طبع برای داشتن سالنهای بزرگتر و استانداردتر نیازمند به حمایت دولت هستیم.
تئاترشهر، نوستالوژی و زیرساخت!
وی با بیان این مطلب که تئاتر شهر نوستالوژی هنرمندان ما هست و باید زیرساختهای آن بازسازی شود، گفت: اگر زیرساختهای فرهنگی و هنری فراهم نباشد آسیبهای اجتماعی ما مضاعف خواهد شد.
کمترین هزینه و بیشترین کارکرد برای فیلم فجر
وی در بخش دیگری از سخنان خود به بودجه جشنواره فیلم فجر اشاره کرده و در پاسخ به سوال خبرنگاران در این حوزه گفت: آنچه در بحث بودجه جشنواره فیلم فجر مطرح شده بر این اساس است که با کمترین هزینه بیشترین کارکرد را داشته باشیم. سعی ما در بحث بودجه جشنواره فیلم فجر این است که با صرفهجویی همزمان کارایی را حفظ کرده و افزایش بدهیم. جشنواره فیلم فجر یک جشنواره ملی است و قطعا بروز و ظهوری از آن در سایر استانها به غیر از تهران شاهد خواهیم بود.
به معاونان گفته شد اطلاعرسانی نکنند
وی درباره روند معرفی معاونان وزارت ارشاد نیز گفت: درباره معرفی معاون فرهنگی من شخصا از دوستانی که برای این معاونت با آنها صحبت شده بود، خواسته بودم تا زمانی که حکم رسمی خورده نشده؛ هیچ اطلاعرسانی نداشته باشند تا درگیر حاشیه احتمالی نشویم. حکم آقای جوادی برای معاونت فرهنگی هم همین یک ساعت پیش امضا شده است. حتی ایشان هم اطلاعی از این موضوع نداشتند و به خواست من درباره سمت معاونت خودشان؛ خبری اعلام نکرده بودند.
معرفی شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب به همین زودی
صالحی در پاسخ به سوالی درباره شورای برنامهریزی نمایشگاه کتاب تهران گفت: پس از برگزاری دوره پیش نمایشگاه کتاب؛ دنبال این بودیم که سریعتر نمایشگاه بعدی شکل بگیرد و زمینههای اجرایی سال 97 را داشته باشیم. قرار بر این شد شوراهای تشکلهای فرهنگی نشر شکل بگیرد و دو ناشر به معاونت فرهنگی معرفی شوند تا به عنوان مجری نمایشگاه کتاب تهران وارد عمل شده و واگذاریها صرفا از طریق آنها صورت بگیرد. اما شرایط انتخابات و نقل و انتقالات پیش آمد و وضعیت خود من هم نامشخص بود و همین موضوع سبب شد گفتگو در این زمینه به تاخیر بیفتد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: این نمایندگان اخیرا معرفی شدهاند و شورای سیاستگذاری باید بهطور طبیعی شکل بگیرد و مسیر نمایشگاه را مشخص کند. منتظر نتیجه معاونت فرهنگی هستیم. با معرفی آقای محسن جوادی به عنوان معاون فرهنگی وزارتخانه، بحث نمایشگاه کتاب تهران به زودی مشخص شده و شورای سیاستگذاری معرفی میشود.
بابت تاخیر در تصمیمگیری باید به شهرداری حق داد
صالحی درباره مکان برگزاری نمایشگاه کتاب تهران نیز با اشاره به گفتگو و مکاتباتی که با شهرداری تهران و شخص محمدعلی نجفی (شهردار تهران) داشته است، گفت: شهرداری تهران با جدیت پیگیر این مکاتبات است اما با توجه به شرایط تغییر شهردار و اینکه هنوز معاونتهای شهرداری تثبیت نشده است؛ باید حق داد که تصمیمگیری در این زمینه کمی طولانی شود. امیدوارم به زودی تصمیمی قطعی در این زمینه گرفته شود.
دعوای فرهنگستان هنر به ارشاد ارتباط ندارد
صالحی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا، مبنی بر حاشیههای پیش آمده در فرهنگستان هنر و درخواست علی معلم برای ورود شخص رئیسجمهور به موضوع اختلاف فرهنگستان هنر با بانک پاسارگاد و شرکت پارس آرین گفت: این موضوع به شکل سازمانی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مرتبط نمیشود چون فرهنگسراها از وزارتخانه مستقل هستند. فرهنگسراهای زبان، هنر و علوم و دیگر فرهنگسراها به شکل مستقل اداره میشوند و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کار آنها مداخله نمیکند.
وی ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از این نظر طبیعتا ورود مستقیمی به این مساله نداشته و نمیتواند داشته باشد. اما امید میرود بحثهای حاشیهای فرهنگستان هنر هرچه زودتر جمع شود چراکه فضاهایی که به نام فرهنگ و هنر مزین هستند، هرچه بیحاشیهتر باشند، موفقترند.
به دنبال نظام رسانهای قویتر
وی سپس اشارهای به لایحه نظام رسانهای کرده و گفت: لایحه نظام رسانه برای اولین بار در جلسه روز چهارشنبه وارد صحن دولت شد، البته پیشتر در کمیسیون فرهنگی دولت بررسی شده بود. لایحه در دسترس همگان قرار گرفته و منتشر شده است. مباحثهها و مشورتها به کمک دولت خواهد آمد تا نظام رسانهای قوی و محکمی داشته باشیم.
صالحی افزود: رویکرد لایحه نظام رسانهای این است که با کمک خود صنف مسائل آن را حل کنیم. این سازمان مشابه سازمان نظام پزشکی خواهد بود و امیدواریم با بررسیها و مشورتها؛ لایحهای به مجلس ارائه شود که به بهتر شدن شرایط مطبوعات و خبرنگاران کشور منجر شود.
هزینه بیشتر اجاره بهای نمایشگاه کتاب مشهد نسبت به تهران به خاطر مکانش بوده
صالحی همچنین درباره علت افزایش هزینه اجاره بهای نمایشگاه کتاب استانی در مشهد گفت: مبلغ هزینه اجاره بهای نمایشگاه کتاب مشهد هم که گویا از هزینه اجاره غرفه نمایشگاه کتاب تهران بیشتر بوده؛ احتمالا به مکان و محل برگزاری این نمایشگاه برمیگردد که احتمالا در هزینه اجاره بهای غرفهها سرشکن شده است. با این حال سیاست کلی ما کاهش هزینههای شرکت در نمایشگاههای مختلف کتاب کشوری و استانی است.
تفاهمنامههای استانی در راه است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری از گیلان که از برنامههای وزارت ارشاد در استانها پرسید، گفت: برای چهار سال آینده در سفرهای استانی که خواهم داشت؛ امیدوارم بتوانیم تفاهمنامههای فرهنگی هر استان را داشته باشیم به طوری که نقشه کار ما در چهار سال آینده برای هر استان از نظر زیرساختی و برنامهای مشخص شود.
صالحی ادامه داد: یکی از بحثهایی که در سند فرهنگی استانها خواهیم داشت و ترکیبی از امکانات ملی و استانی خواهد بود، این است که باتوجه به ظرفیتهای معاصر و پیشینه تاریخی هر استان؛ رویدادهایی را طرحریزی کنیم.
گردشگری ادبی و فرهنگی در دستور کار ارشاد و میراث فرهنگی
وی افزود: از زمان مسئولیت در در معاونت فرهنگی یکی از برنامهها توجه به بحث گردشگری ادبی و فرهنگی بوده و هست. ایران ما به اعتبار داشتن مفاخر متعدد کهن و معاصر میتوانید در کنار گردشگری عمومی و مذهبی گردشگری ادبی و فرهنگی را جدی دنبال کند. برای آنها که به فرهنگ و هنر ایران علاقمند هستند؛ طبعا دیدن و سیاحت در منزل و مکانهای که مفاخر ما زیست میکرده و میکنند؛ هم بسیار جالب توجه خواهد بود. همچنین گردشگری ادبی و فرهنگی برای جوانان و خانوادههای ایرانی هم مسیر تازه و جذابی خواهد بود.
صالحی یادآور شد: قدمهایی در مسیر این شیوه گردشگری برداشته شده که با مشارکت سازمان میراث و ادارات کل استانهای ارشاد میتواند پررنگتر هم دنبال شود. با شناخت مفاخر هر استان میتوان فرصت ارتباط از طریق گردشگری را مهیا کنیم و حتما این مسئله در تنظیم سند فرهنگی استانها لحاظ میشود.
ادامه گفتگوها برای کنسرت در مشهد
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری از مشهد درباره برگزاری کنسرت در این شهر گفت: به طور طبیعی گفتگوهایی که در ارتباط با برگزاری اجراهای زنده و صحنهای موسیقی داریم در استانهای مختلف؛ مسیری است که باتوجه به شرایطی که این استانها داشته و دارند؛ در این دو ماه داشتیم و ادامه هم دارد.
کشور باید با یک قانون اداره شود
صالحی ادامه داد: همانطور که قبلا هم گفتم در حوزه فیلم، تئاتر، کتاب و موسیقی باید شاهد این باشیم که فضای کشور با یک قانون اداره شود و باید بدون دغدغههای غیرقانونی، مسیر اتفاقاتی که در حیطه حرکتهای فرهنگی و هنری اتفاق میافتد را دنبال و اجرا کنیم. به نظر میآید که این مسیر تاکنون پیش رفته و انشالله در ادامه هم چنین خواهد بود.
وضعیت هشدار و بیم برای ادارات کل ارشاد استانها
وزیر ارشاد در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اهالی فرهنگ و هنر شهرستان نگاهشان به ادارات کل ارشاد استانها و شهرستانها است، منتها شرایط بودجه و زیرساختهای این ادارات کل هم نگرانکننده و هشداردهنده است. بخشی که متولی فرهنگ و هنر شهرستانها است خود از حداقل امکانات برخوردار است. گاهی فشار رسانهها در حوزههای آموزش و بهداشت باعث شده حرکتهای جدیتری برای رفع کمبودهای این حوزهها شاهد باشیم ولی در حوزه فرهنگ و هنر کمتر حساسیت رسانهای را شاهد هستیم.
کاش حساسیت بهداشت و آموزش به فرهنگ و هنر هم تسری پیدا کند
گاهی شهرستانی با بودجهای ناچیز که اصلا به چشم نمیآید خود قطب و مرکز هنر یک استان است. باید نگاه حساس رسانهها در حوزههایی مثل بهداشت و آموزش به فرهنگ و هنر هم تسری پیدا کند. اگر میخواهیم هنرمندان شهرستان و شهر خودشان را ترک نکنند باید توجه بیشتری به حوزه فرهنگ و هنر شهرستان نشان بدهیم. واقعا نبود زیرساخت و امکانات فرهنگی و هنری در شهرستانها نیز به اندازه نداشتن زیرساخت آموزشی و بهداشتی مهم است و شاخص توسعه اجتماعی و فرهنگی تعداد فرهنگسراها، سالنهای تئاتر و... شناخته میشود. امیدوارم مدیران برنامهریز صدای شهرستانها را بشنوند.