یادداشتی از احمد محیططباطبایی؛
کودکان مخاطب اصلی همه موزهها و نوشتهها هستند
احمد محیط طباطبایی نوشت: کودکان مخاطبان اصلی موزهها، مخاطب همه نمایشها و نوشتهها و آنچه که تجربه تاریخی بشر را شکل میدهد و به شکلهای مختلفی عرضه میشود هستند؛ اگر آینده برایمان مهم است بدانیم پس کودکان اصلاند و کودکاناند که میتوانند آیندهای صلحآمیز و همراه با همزیستی و رفاه و دنیایی بهتر را برای همگان به ارمغان بیاورند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، احمد محیط طباطبایی (رییس ایکوم و شورای غیر دولتی موزهها) به مناسبت روز جهانی کودک یادداشتی نوشته و در اختیار خبرگزاری ایلنا قرار داده است، که در اینجا میخوانید:
شانزدهم مهر ماه برابر است با روز جهانی کودک؛ کودک با تعریفی که یونسکو و سازمانهای بینالمللی کردهاند یعنی از 7 تا 17 سال. یعنی آن سنی که در ایران به نوجوان شهرت دارد نیز در جهان جزو رده سنی کودک شمرده میشود. در حوزه میراث فرهنگی و به طور کلی شاید در حوزه فرهنگ، مخاطب اصلی جامعه را کودکان تشکیل میدهند. حفاظت از میراث تاریخی، حفاظت از ابنیه، انتقال مفاهیم و غیره همه برای این است که این فرهنگ به نسل آینده که کودک است منتقل شود. بنابراین مخاطب اصلی موزهها، مخاطب همه نمایشها و نوشتهها و آنچه که تجربه تاریخی بشر را شکل میدهد، به شکلهای مختلفی عرضه میشود تا کودکان آن را دریابند و به نسلهای آینده خود منتقل کنند. چراکه فرهنگ امری است اکتسابی؛ یکی از شیوههای مهم انتقال فرهنگ که فرهنگ مادری هم به شمار میآید، در واقع نقشی بوده که مادر ایفا میکرده و آن روایت و نقل براساس قصه و داستان گفتن بوده است؛ قصه گفتن به شکل نمایشی، داستانوار، شعر و موزیکال و موسیقی. که این قصهها و مفاهیم چه باورهای ما، چه تجربیات زندگی ما و چه تجربیاتی که در شکل جنگ و دفاع بوده و چه داستانها و روایاتی که بر اساس محبت و احساسات انسانها شکل گرفته و جنبههای مختلف آموزشی و تربیتی دارد که میتواند به نسلهای بعدی منتقل شود؛ از خاله سوسکه گرفته تا هر داستان دیگری در قالب فرم نمایش و روایت و نقل از نسل به نسلی دیگر منتقل میشود. جا دارد که در روز کودک، به همه آنهایی که در حوزههای موزه، میراث فرهنگی، نوشتن، داستاننویسی و ادبیات نمایشی و نقل و تئاتر فعالیت میکنند تبریک بگوییم. تبریک بگوییم و بدانیم مخاطبمان کیست و ارزش قائل شویم برای کارهای خودمان. و اگر آینده برایمان مهم است بدانیم پس کودکان اصلاند و کودکاناند که میتوانند آیندهای صلحآمیز و همراه با همزیستی و رفاه و دنیایی بهتر را برای همگان به ارمغان بیاورند.