خبرگزاری کار ایران

در نشست رونمایی از کتاب همراه مطرح شد:

بوسنیایی‌ها کاملا تجریبات ما را در عرصه دفاعی جدی گرفتند/کتاب همسران دیگر فرماندهان در دست انتشار است/هنوز ترکش‌های جنگ خانواده‌های شهدا را زخمی می‌کند

بوسنیایی‌ها کاملا تجریبات ما را در عرصه دفاعی جدی گرفتند/کتاب همسران دیگر فرماندهان در دست انتشار است/هنوز ترکش‌های جنگ خانواده‌های شهدا را زخمی می‌کند
کد خبر : ۵۳۹۳۲۴

معاون اجرایی سپاه گفت: با حضور در بوسنی و طی سه سال ماموریتم در آنجا شاهد بودم تجربیات و یافته‌های ما در جریان جنگ تحمیلی چگونه کارآمد بود. آنها در ابتدا با نگاهی ناباورانه ورود ما را برای کمک به خود نگاه می‌کردند آن هم با توجه به سابقه‌ای که غرب از ما به جهان مخابره می‌کند. پس از یک سال بوسنیایی‌ها کاملا تجریبات ما را در عرصه دفاعی جدی گرفتند و ساختار و سازمان ارتش‌شان که تلفیقی از ارتش شرق و دانشگاه غربی بود؛ به سازمانی پویا براساس سپاه تبدیل شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، آیین گرامیداشت هفته دفاع مقدس و مراسم رونمایی از کتاب "همراه" روایت مهرشاد شبابی از همراهی سردار سیدیحیی رحیم صفوی دستیار و مشاور عالی مقام معظم رهبری در دوران دفاع مقدس صبح امروز (2 مهرماه) در باغ موزه انقلاب و دفاع مقدس با حضور مقامات کشوری و لشکری برگزار شد.

حمید اصلانی (معاون اجرایی سپاه و رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس کل سپاه) در این مراسم ضمن با برکت خواندن تقارن ایام دفاع مقدس و آغاز ماه محرم گفت: دوران هشت ساله دفاع مقدس که در نگاه اول یک تهدید محسوب می‌شد با رهبری داهیانه حضرت امام تبدیل به فرصت مغتنمی شد که در جای جای آن تاریخ بروز خلاقیت‌ها و شکوفایی استعدادها را شاهد هستیم. اتکا به خود، رشد فضای اخلاقی و معنوی و تحکیم وحدت مردم و مستحکم شدن انقلاب ازجمله دستاوردهای دفاع مقدس بود.

اصلانی ادامه داد: هر کجا این توفیق را داشتیم که مدل مفهومی یک الگوی مناسبی از گفتمان دفاع مقدس استخراج کنیم در آن حوزه شکوفایی، تحول و توسعه را شاهد بودیم. هیچ کس منکر رشد تحسین برانگیز ما در عرصه‌های بهداشت و درمان یا توسعه صنایع دفاعی و موشکی و توسعه علوم نظامی و صنعت دفاعی کشور نیست و اینها همه از برکات تجربیاتی است که در هشت سال دفاع مقدس به دست آورده‌ایم.

معاون اجرایی سپاه گریزی نیز به حضور ایران در جریان جنگ بوسنی زد و گفت: دوره سربازی من همزمان شده بود با شروع جنگ در بوسنی و فشار بر مردم مسلمان آنجا. با حضور در بوسنی و طی سه سال ماموریتم در آنجا شاهد بودم تجربیات و یافته‌های ما در جریان جنگ تحمیلی چگونه کارآمد بود. آنها در ابتدا با نگاهی ناباورانه ورود ما را برای کمک به خود نگاه می‌کردند آن هم با توجه به سابقه‌ای که غرب از ما به جهان مخابره می‌کند. پس از یک سال بوسنیایی‌ها کاملا تجریبات ما را در عرصه دفاعی جدی گرفتند و ساختار و سازمان ارتش‌شان که تلفیقی از ارتش شرق و دانشگاه غربی بود؛ به سازمانی پویا براساس سپاه تبدیل شد.

او ادامه داد: همچنین در ابتدا در بحث‌های آموزشی آنها تنها نیروهای آماتور خود را در اختیار ما می‌گذاشتند اما در پایان سال سوم این فرماندهان سپاه ششگانه بوسنی بودند که تحت آموزش نیروهای ایرانی قرار می‌گرفتند. در واقع به شرطی که بتوانیم برگ‌های زرین هشت سال دفاع مقدس تجربیات و واقعیات را استخراج کنیم به همان میزان شاهد شکوفایی و بالندگی خواهیم بود.

اصلانی سپس با تاکید بر لزوم توجه به جمع‌آوری تاریخ شفاهی در حوزه دفاع مقدس گفت: جمع آوری تاریخ شفاهی فرماندهان برای انتقال تجربیات و حفظ وقایع بسیار مهم است در کنار این مهم مرکز اسناد دفاع مقدس مبادرت به انجام مصاحبه با همسران فرماندهان و ثبت این گفت‌وگوها به صورت تاریخ شفاهی نیز مبادرت کرده. چاپ و انتشار زندگی‌نامه فرماندهان و شهدا نیز از دیگر برنامه‌های مرکز اسناد دفاع مقدس است.

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس همچنین در توضیحی درباره کتاب همراه گفت: کتاب همراه که در واقع روایت همراهی همسر سرلشکر یحیی صفوی در یک بازه زمانی چهل ساله است نه تنها به تاریخ هشت ساله دفاع مقدس می‌پردازد بلکه به نوعی زندگی تحصیلی پیشس از انقلاب دوران انقلاب ایام جنگ و سی و چند سال زندگی مومنانه این بانو در کنار سردار صفوی را نیز روایت می‌کند. نام کتاب نیز به نوعی وام گرفته از فرازهایی از بیانات حضرت آقا است که در دیماه سال 90 اشاره کردند هر کجا همسران نیروهای متعهد و انقلابی با آنها همراه بودند چه در مبارزه و چه بعد از انقلاب؛ این نیروها به دستاوردهای بزرگتری رسیدند. مساله‌ای که در جای جای کتاب نیز تداعی می‌شود و می‌توان همراهی خانم شبابی را با سردار صفوی لمس کرد.

اصلانی سپس درباره برداشت خودش از کتاب گفت: کتاب روایتی صمیمانه و صادقانه دارد که از جریان سفر تهران به اصفهان و ازدواج با سردار صفوی و حضور او در سپاه حتی بعد ازجنگ را شامل می‌شود. توکل به خدا، وفای به عهد، لزوم همراهی همسران، خوشرفتاری با همسر، مسئولیت دربرابر خانواده و تربیت فرزندان و ترویج یک سبک واقعی از مدل زندگی ایرانی – اسلامی ازجمله نکاتی است که می‌توان از خلال این کتاب فهمید و درک کرد آن هم در این شرایطی که مورد هجوم فرهنگ‌ها و خرده فرهنگ‌های مختلف هستیم که کانون خانواده را هدف قرار دادند. چنین کتاب‌هایی می‌توانند برای الگوسازی نسل آینده می‌تواند به‌جا باشد البته کتاب همسران دیگر فرماندهان نیز در حال تهیه و انتشار هستند.

علی دارابی (معاون امور استان‌های سازمان صداوسیما) نیز در این نشست با اشاره به اهمیت و ضرورت تاریخ شفاهی به ویژه در حوزه انقلاب و دفاع مقدس گفت: تاریخ شفاهی انقلاب که در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی آن هستیم و تاریخ شفاهی دفاع مقدس به عنوان مهمترین وقایع اجتماعی تاریخ معاصر ایران از چند جهت قابل تامل است اول اینکه باید واقعیت‌های این دوران را برای نسل آینده بیان کنیم تا از تحریف‌ها و شبهات دور بماند و همین که باید قهرمان‌ها و الگوهای کشور خود را به جوانان معرفی کنیم. درباره ژنرال دوگل فرانسوی 250 هزار کتاب در دنیا نوشته و ترجمه شده است یا درباره احوالات اسکندر داستان‌سرایی‌هایی صورت گرفته خیلی از کشورها قهرمان ملی ندارند بلکه قهرمان می‌سازند تا به روایت‌های تاریخی شکل بدهند.

دارابی افزود: کشور ما پر از قهرمان تاریخی است که باید به زندگی آنها توجه کنیم. قهرمان کتاب همراه یا همان سردار صفوی سال 59 و درست وقتی به تازگی ازدواج کرده بود به کردستان می‌رود تا این منطقه را از خطرات ضدانقلاب رها کند. مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه آزاد همان سال‌ها که حبیب لاجوردی یک پروژه تاریخ شفاهی را محول کرد و طی 10 سال ضمن گفت‌وگو با 134 نفر از چهره‌های تاریخ معاصر ایران از سال 1299 تا 1360 روایت‌هایی از تاریخ ایران منتشر شد. یک مورد از این روایت‌ها روایت ابوالحسن بنی‌صدر رئیس جمهور آن سال‌ها است که پر از تحریف و شبهه است. برای پاسخ دهی به این شبهات و تحریف‌ها باید کتاب‌هایی مثل کتاب همراه را در دستور کار قرار دهیم.

معاون امور استان‌های سازمان صداوسیما سپس در بیان دلایل لزوم آگاه سازی جامعه از قهرمانان خود اظهار داشت: نسل جوان ما  بسیاری از قهرمان‌هایی مثل سردار صفوی را نمی‌شناسند و همچنین مایه تاسف است که فرهنگ و گفتمان دفاع مقدس یعنی ایثار، جهاد، شهادت طلبی، مقدم شمردن منافع ملی بر منافع فردی، ولایتمداری و ... در جا معه امروز ما رو به فراموشی رفته گفتمانی که می‌تواند به نیازهای امروز ما پاسخ دهد.

او یادآور شد: در جریان هشت سال دفاع مقدس با وجود قرار گرفتن تمام دنیا در کنار دشمن متجاوز ذره‌ای از خاک ایران جدا نشد و ما با عزت در برابر تمام دنیا ایستادیم و باید این عزت را برای فرزندانمان روایت کنیم. در کتاب همراه بر خلاف جنگ و دیگر هیچ اوریانا فالانچی زندگی جریان دارد و واژه دوستت دارم بارها در کتاب تکرار شده است. از نکات مهم زندگی سردار صفوی این است که فرزندانش هیچ گاه دچار آقازادگی شوند و سلامت زندگی آنها را حفظ کرد. در کتاب همراه روایت‌های دست اول بسیاری را می‌خوانیم روایت‌هایی که بسیاری‌شان برای اولین بار مطرح می‌شوند مخصوصا دست نوشته‌هایی که در کتاب درج شد.

بوسنیایی‌ها کاملا تجریبات ما را در عرصه دفاعی جدی گرفتند/کتاب همسران دیگر فرماندهان در دست انتشار است/هنوز ترکش‌های جنگ خانواده‌های شهدا را زخمی می‌کند

یحیی رحیم صفوی نیز در این مراسم بیان کرد: قهرمانان واقعی جنگ شهدای گمنام، جانبازان و آزادگان هستند، قهرمانان آنهایی هستند که کمتر نامی از آنها برده می‌شود و شخصا در مقابل این دوستان خودم را جامانده می‌دانم. 28 سال از پایان جنگ می‌گذرد باید به این پرسش پاسخ دهیم که ایا فرهنگ دفاع و گفتمان دوره دفاع مقدس را توانسته‌ایم به جامعه امروز نیز منتقل کنیم و آیا الگوها و مدیریت دوران دفاع مقدس اکنون که جنگ اقتصادی و فرهنگی علیه ما جریان دارد می‌تواند کارآمد باشد.

صفوی تاکید کرد: ‌واقعیت این است که جنگ بدون حمایت عاطفی و صبوری مجاهدت گونه زنان با پیروزی به پایان نمی‌رسید. امیدوارم در حال حاضر نیز با حفظ اتحاد و انسجام ملت پاسخ مناسبی به زجزخوانی‌های دشمنان نادان مثل رئیس جمهور آمریکا بدهیم کسی که با رجزخوانی می‌خواهد کره را نابود کند و ایران را متهم به چیزهایی می‌کنند که خودشان هستند و امیدوارم این کتاب‌ها مدلی باشند برای ترویج سبک زندگی ایرانی – اسلامی.

مهرشاد شبابی (همسر سردار رحیم صفوی) نیز ضمن متبرک خواندن تقارن محرم و هفته دفاع مقدس گفت: امام حسین(ع) در هشتم ذی حجه و در اوج مناسک حج نیت خود را به حج عمره تغییر داد و به سمت کوفه روان شد. این مساله یک خرق عادت و باور است تا یک حرکت الهی و حماسی برای مقابله با ظلم شکل بگیرد. امام حسین با این حرکت خود حتی این باور را که اگر تعداد سپاه کافی نباشد؛ نمی‌توان در مقابل ظلم ایستاد و یا برهم زد. نکته مهم در جریان قیام امام حسین(ع) نقش آفرینی زنان در کربلا و پس از آن است چیزی که در هشت سال دفاع مقدس نیز در جبهه‌ها شاهد بودیم و علاوه بر حضور رزمندگان و خانواده‌ها و تک تک زنان و خانواده‌ها و مادران پا به پا همراه بودند. 

شبابی اضافه کرد: خوشبختانه دوستان کمر همت بستند که خاطرات دیگر بانوان را نیز ثبت و منتشر کنند. کتاب همراه سختی‌هایی که زنان کشور متحمل شدند و تلاش‌هایشان را برای به ثمر رساندن آنچه که به آن عقیده داشتند روایت می‌کنند. نکته دیگر کتاب این است که به خواننده نشان می‌دهد یک سردار و رزمنده و فرمانده چگونه در خانواده نقش پدری و همسری خود را به درستی ایفا می‌کند و مهربانی و همراهی با خانواده را دریغ نمی‌کند رزمندگان انقلاب که برای حفظ کشور و انقلاب رفتند باید بدانند که مادران و همسرانشان لحظه به لحظه در جنگ همراه آنها بودند و خانواده را حفظ کردند. نسل جدید نیز باید تمام این مسائل را بداند.

او یادآور شد: ولی آیا واقعا جنگ تمام شده؛ خیر هنوز ترکش‌های جنگ خانواده‌ها و همسران شهدا را زخمی می‌کنند. خانواده اسرا و رزمندگان هنوز سختی‌های آن دوران را لمس می‌کنند. جنگ امروز وارد میدان مجازی شده و عاطفه و اخلاق را نشانه رفته باید یک یا علی بگوییم و پرچم پدران را به نسل جوان بدهیم.

یحیی نیازی (معاون مطالعات اجتماعی مرکز اسناد انقلاب اسلامی) نیز در سخنانی ا علام کرد: گفت‌وگو با همسران دیگر فرماندهان نیز در دستور کار این سازمان قرار دارد و همچنین زنانی که به صورت مستقیم در جریان مقاومت‌ها حضور داشته‌اند خاطراتشان ثبت و منتشر می‌شود.

بوسنیایی‌ها کاملا تجریبات ما را در عرصه دفاعی جدی گرفتند/کتاب همسران دیگر فرماندهان در دست انتشار است/هنوز ترکش‌های جنگ خانواده‌های شهدا را زخمی می‌کند

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز