در افتتاحیه نمایشگاه «پرویز تناولی و شیرهای ایران» مطرح شد؛
شیرهای ساخت پرویز تناولی رونمایی شدند
بهزاد حاتم (دبیر نمایشگاه پرویز تناولی و شیرهای ایران) گفت: این نمایشگاه، بزرگترین نمایشگاه پرویز تناولی تاکنون خواهد بود و در آن آثاری از 50 سال پیش آقای تناولی نمایش داده میشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مراسم افتتاحیه نمایشگاه آثار پرویز تناولی با عنوان «پرویز تناولی و شیرهای ایرانی» روز یکشنبه 11 تیرماه از ساعت 17:30 در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، بهزاد حاتم (دبیر نمایشگاه) در خصوص وجوهِ شاخص این نمایشگاه گفت: این نمایشگاه، بزرگترین نمایشگاه پرویز تناولی تاکنون خواهد بود. در این نمایشگاه، کارهایی از 50 سال پیش آقای تناولی حضور دارد. بعضی از کارها به یکی دو سال اخیر برمیگردد. حتی چندتا از آثار، کارِ دو سه روز پیش آقای تناولی هستند. این موهبتی است برای ما که در زمانهی چنین هنرمندی زندگی میکنیم. در کتاب بزرگ این نمایشگاه که توسط نشر نظر منتشر شده است، مقالهای دارم که در آن شخصیت آقای تناولی را با سه شخصیت بزرگ دیگر که فردوسی، داوینچی و پیکاسو باشند، مقایسه کردهام.
وی ادامه داد: فردوسی از این نظر که یک فرهنگ فراموششده، ممنوعشده و دورریخته شده را با نبوغ خاص خود گرد آورد و به آفرینش هنری والایی رساند. فردوسی در پایان هزارهی اول ظهور کرد، و به عقیدهی من هنرمند بزرگ ما در پایان هزارهی دوم، آقای تناولی هستند.
داوینچی هنرمندی رنسانسمند بود و به عقیدهی من آقای تناولی نیز به معنایی دیگر، هنرمندی جهانمند هستند. داوینچی به کارهای متعددی دست زد. زمینهی فعالیتهای آقای تناولی نیز، ابعاد گستردهای دارد. من به چنین افرادی، انسانهای هزار پیشه میگویم. اینان تواناهای زیادی دارند.
او افزود: پیکاسو اگرچه خودش مبدعِ سبک کوبیسم بود، ولی از آن هم فراتر رفت. آقای تناولی نیز اگرچه از سردمداران مکتب سقاخانه هستند، ولی ایشان نیز در یک چارچوب مشخص نمیگنجند. آقای تناولی با شیوههای مختلفی کار میکنند و گستردگی تناولی به پیکاسو شبیه است.
حاتم درمورد چیدمان نمایشگاه اضافه کرد: با آقای تناولی در این رابطه فکر کردیم. در ابتدا قصد داشتم آثار آقای تناولی را از مابقی آثارِ موجود در موزه تفکیک کنم. ولی وقتی با خود ایشان مطرح کردم، ایشان گفتند که بگذاریم خود مردم آثار محتلف را پیدا کنند. ابتدا چندان از این ایده استقبال نکردم، ولی الان که عملیشدهی آن را میبینم، آن را ستایش میکنم. کارهای ایشان مزاحم دیده شدنِ بقیهی کارها نیست. مردم باید خود با نگاهشان، آثار را پیدا کنند.
سپس پرویز تناولی در مورد نمایشگاه و شیرهایش گفت: درست است که بسیاری از کارها در دقیقهی 90 انجام شد، ولی خوشحالم که سرانجام همهی کارها سر جای خودش قرار گرفت، و کاری روی زمین نماند.
این نمایشگاه حاصل 50 سال فعالیت من است. البته این فعالیتها مدام نبوده است. اینها همه از دلِ علاقهی من به قالیچهها، عشایر، کویرها و دشتهای ایران سرچشمه میگیرد. آثار این نمایشگاه، از فرش و جواهر و مجسمه و نقاشی است.
تناولی افزود: شیر مهمترین نماد ایران است. شیر از قبل از تاریخ در این سرزمین وجود داشته و مورد احترام مردمان ما بوده است. متأسفانه امروزه شیر ایرانی منقرض شده، ولی این شیر آثار زیادی از خود در ایران به جای گذاشته است. این نمایشگاه 5 هزار سال تاریخ ایران را در بر میگیرد. من نیز تلاش کردم منعکسکنندهی آن باشم.
علی مرادخانی (معاون هنری وزیر) گفت: از دو سال پیش برای برپایی این نمایشگاه صحبتهای زیادی انجام شد، و امروز هم خوشبختانه بالاخره به سرانجام رسید. آقای غلامحسین نامی یکبار به من گفتند که امیدوارم روزی موزهی هنرهای معاصر آهسته آهسته در همان جایگاه خودش قرار بگیرد، و من هم امروز خوشحالم که چنین اتفاقی در حال رخ دادن است. این که موزه نباید صرفاً در حد یک گالری باقی بماند؛ موزه باید معرف آثار هنرمندان این سرزمین باشد. در دو سه سال گذشته تلاش شده که موزهی هنرهای معاصر، محور اتفاقاتِ بخش تجسمی باشد. همینطور که سینماتک موزه نیز جدیداً شروع به فعالیت کرده است. در مورد ارسال آثار به برلین و رم نیز امیدوار هستیم که این اتفاق در زمان خودش به درستی بیفتد. هدف از این کارها، معرفی هنرمندان ایرانی در عرصهی بینالمللی است.
مرادخانی افزود: جای آن دارد که همین نمایشگاه آقای تناولی را به دنیا بشناسانیم. موزه باید ترجمهای امروزی از آنچه در حوزهی تجسمی رخ میدهد، باشد. حوزهی تجسمی ما باید جایگاه واقعی خود را همچون دیگر حوزهها بشناسد. در حوزهی موسیقی همین امروز گروه بزرگ ارکست سمفونیکی بالغ بر 200 نفر از خارج کشور، وارد ایران شدند.
در ادامهی این مراسم، فیلمِ مستندی دربارهی پرویز تناولی و شیرهای ایران پخش شد، که ساختهی سروناز علمبیگی بود. سپس سروناز علم بیگی (کارگردان مستند پرویز تناولی و شیرهای ایران) گفت: این سومین فیلمی است که من ساختهام. چندان تجربهای نداشتم. از آقای بهزاد حاتم متشکرم که اعتماد کردند و ساخت این فیلم را برعهده من گذاشتند. برای ساخت این فیلم، تنها در حدود سه ماه وقت داشتیم.
در پایان مراسم از کتاب شیرهای پرویز تناولی که توسط نشر نظر منتشر شده است، رونمایی شد.
این نمایشگاه تا 7 شهریور ماه ادامه دارد.
عکس: تهمینه شاهسوار