امیرمسعود شهرامنیا در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد:
حضور تشکلها در موسسه نمایشگاهها به اصلاح روند برگزاری نمایشگاههای کتاب کمک میکند
شهرامنیا تاکید کرد: حضور نمایندگان تشکلها در موسسه همدلی و همراهی برای رفع اشکالات نمایشگاههای کتاب را بیشتر میکند و عملا در تصمیمگیریهای مختلف جوانب مد نظر صنف هم به شکل جدیتری دیده شود.
امیرمسعود شهرامنیا (مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در ارزیابی خود از دستآورد حضور نمایندگانی از صنف نشر در هیئت امنای این موسسه گفت: به نظرم اینکه افرادی از بدنه صنف و حوزه نشر به هیئت امنای موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران اضافه شدند در درجه اول نشاندهنده تعامل خوب دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مجموعه تشکلها و صنوف مرتبط با نشر است. مطمئنا حضور نمایندگان صنف نشر به همگرایی و همراهی بیشتر با این صنف کمک میکند و باعث میشود هم دوستان و همکاران ما در موسسه نمایشگاههای فرهنگی ارتباط نزدیکتری با صنف احساس کنند و هم دوستان ما در صنف عملا در حوزههای مختلف سیاستگذاری و برنامهریزی در فعالیتهای نمایشگاهی حضور پررنگتری را تجربه کنند.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که با اضافه شدن نمایندگان صنف به هیئت امنای موسسه نمایشگاههای فرهنگی آیا میتوان امیدوار بود اصلاح روال برگزاری نمایشگاههای کتاب در کشور چه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و چه نمایشگاههای کتاب استانی سرعت و جدیت بیشتری پیدا کند، اظهار داشت: بخشی از امور مربوط به نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران یا حتی نمایشگاههای کتاب استانی مبتنی بر سیاستگذاریهای کلانی است که برای برگزاری یک نمایشگاه کتاب مصوب شده است. به عنوان مثال اینکه فروش یا نمایش کدام در یک نمایشگاه کتاب در اولویت باشد یا چه سهمی را در روند برگزاری به خود اختصتص بدهد طبیعتا از موضوعاتی است که در حوزه سیاستگذاری نمایشگاه نهایی و مصوب میشود. منتها فکر میکنم همینکه مراودات با صنف و حضورشان در فضای تصمیمگیری به شکل پررنگتر و جدیتر انجام شود، قطعا کمک میکند تا برای اصلاحات مورد نظر در بحث برگزاری نمایشگاههای کتاب در سازوکار تصمیمگیری به نتایج مطلوبتری برسیم.
شهرامنیا افزود: هرحال همه اعم از بخش دولتی و خصوصی و ناشران و حتی ناظران و فعالان بیرونی متفقالقول هستند که اصل برگزاری نمایشگاهها چه در تهران و چه در استانها لازم و ضروری است و می تواند مفید باشد و در عین حال همه قبول دارند شکل و شیوه کنونی برگزاری نمایشگاهها با توجه به اینکه سالهای زیادی به سالهای زیادی ثابت مانده به نظر میرسد که نیازمند اصلاح است.
این فعال حوزه نشر تاکید کرد: بخشی از این اشکالات ناظر به سیاستگذاریها است و بخشی هم به سمت و سوی اجرا یا کموکیف مسائل اجرایی برمیگردد. فکر میکنم حضور نمایندگان تشکلها در موسسه همدلی و همراهی برای رفع این اشکالات را بیشتر میکند و عملا در تصمیمگیریهای مختلف جوانب مد نظر صنف هم به شکل جدیتری دیده شود.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران سپس درباره نگاه این موسسه به حضور نمایندگان صنف در هیئت امنا و اینکه چقدر میتوان به شکلگیری تعامل خوب دو طرف امیدوار بود، یادآور شد: شاید بعضی از اتفاقات مثا همین شکلگیری تعامل در یک شیب تدریجی پیش رفته و میرود. واقعیت این است که تا پیش از این نه اینکه تعاملی بین ارشاد و صنف وجود نداشته ولی خیلی کمترنگتر از امروز بوده است. اساسا یکی از تفاوتهای اصلی نگاه دولت یازدهم به دولتهای قبلی این است که برای دولت مهم است ناشران و متولیان صنعت نشر به عنوان صاحبان اصلی این حوزه در بخشهای مختلف سیاستگذاری و اجرا و همچنین اجرا مشارکت داشته باشند.
او اضافه کرد: در همین راستا از نمایشگاه بیستوهفتم به بعد شاهد افزایش حضور نمایندگان صنعت نشر در حوزههای مختلف بودیم و حتی در شورای سیاستگذاری هم از یک ترکیب اکثرا دولتی به سمت ترکیبی متشکل از صنف و اهالی قلم رفتیم. شاید هم همین حضور بود که موضوع سپردن امور به تشکلها سرعت بیشتری گرفت و امسال در نمایشگاه سیام بخش اعظم امور یا حتی میتوان گفت تمام اجرا به خود صنف سپرده شده بود. قرار هم بر تداوم و ادامه این مسئله است و دولت و وزارت ارشاد میخواهند صنف فعالیت بیشتری داشته باشد و خودش موضوعات اجرایی نمایشگاهها را دنبال کند. به عبارت دیگر این نگاه که بهتر است امور مرتبط با هر صنفی توسط همان صنف انجام شود هم در بدنه دولت و هم در ارشاد و بدنه معاونت فرهنگی و موسسه نمایشگاههای فرهنگی وجود دارد.
شهرامنیا در پایان صنف نشر را داری ظرفیت مناسبی برای مشارکت در امور مرتبط با فعالیتهای اجرایی و... دانست و گفت: واقعیت این است که صنف نشر کشور ما متشکل از افرادی فرهیخته و مجرب است و از قدیم چهرههای برجسته فرهنگی در این صنف مشغول میشدند. خصوصا اینکه چون آورده اقتصادی و گردش مالی بالایی هم ندارد فعالان حوزه نشر را بیشتر افرادی علاقهمند به فرهنگ تشکیل داده و میدهد و به طبع ظرفیت منابی برای توسعه حوزه کتاب و نشر در بستر کلان دارند. از طرف دیگر وقتی به صورت طبیعی وقتی سالها مسئولیتها بیشتر در بخش دولتی متمرکز بوده ممکن است زمان نیاز باشد تا از لحاظ اجرایی هم ظرفیتهای حوزه نشر را به بالقوه تبدیل کنیم. به نظرم سه سال گذشته تمرین خوبی بود و به تدریج بسیاری از اعضای صنف وارد دایره تجریه امور اجرایی هم شدند و طبیعی است که اختلاف نظراتی هم در بدنه صنف باشد، منتها برآیند این اختلاف نظرها مثبت خواهد بود و به نفع کتاب و نشر کشور. امیدوار هستم با گفتوگوهایی که اعضای صنف در میان خود دارند و سازوکار همدلی و همکاری خوب این اختلاف نظرها هم تجمیع شود و به سمت توسعه بهتر کتاب و نشر کشور گام برداریم.