وزیر ارشاد در جمع خبرنگاران:
شورای سیاستگذاری برای پخش زنده مناظره در نمایشگاه کتاب تصمیمگیری میکند/آرزوی ما بازدید مقام معظم رهبری از نمایشگاه کتاب است
صالحیامیری گفت: وزارت ارشاد تنها باید در بحث سیاستگذاری، حمایت و نظارت وارد شود. این به نفع دستگاه فرهنگی کشور است و هرکسی که بخواهد سکان این وزارتخانه را به دست بگیرد باید این مسئله را مدنظر قرار دهد و با آن همراه شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدرضا صالحیامیری (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) ظهر امروز (14 اردیبهشت) پس از بازدید از غرفههای مختلف نمایشگاه کتاب تهران؛ در جمع خبرنگاران درباره مسئله چاپ و تکثیر غیرقانونی کتابها و اینکه برخی از این موارد در نمایشگاه نیز دیده میشود، گفت: قبول دارم که چاپ و تکثیر غیرقانونی کتابهای ناشران یک معضل برای صنعت نشر محسوب می شود. به همین دلیل هم بود که معاونت فرهنگی با همکاری خود اتحادیه و تعامل با نیروی انتظامی و قوه قضائیه سال 95 بهصورت جدی این مسئله را پیگیری کرد. واقعاً هم امروز دیگر قاچاق کتاب در حجم گستردهای وجود ندارد. نیروی انتظامی با برخورد سریع و قاطع خود و قوه قضائیه با صدور احکام مناسب و اتحادیه و معاونت فرهنگی با جمعآوری اطلاعات و دستهبندی آنها؛ همگی به مبارزه با قاچاق کتاب مشغول هستند تا آن را بیشتر از پیش محدود کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اهمیت دیپلماسی فرهنگی و نقش نمایشگاه کتاب در تحقق آن اظهار داشت: دیپلماسی فرهنگی یکی از اهداف اصلی ماست که در چند حوزه بهصورت همزمان دنبال میشود. متولی اصلی دیپلماسی فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات است اما وزارت ارشاد نیز در حوزههای مختلف به آن کمک می کند. بهعنوان مثال معاونت فرهنگی و موسسه نمایشگاهها با سیاستگذاریهای خود زمینه حضور فعال ناشران خارجی و همچنین میهمانانی از سایر کشورها را فراهم کردند. امروز تعداد بیشتری از ناشران و نمایندگان نشر خارجی به همراه شخصیتهای برجسته این حوزه به تهران آمدهاند. از صربستان، مجارستان، ایتالیا و چین میهمانانی در سطح بالای مدیریتی داریم. بهنظر میرسد برجام زمینه مساعدتری برای دیپلماسی فرهنگی فراهم کرده است.
او افزود: بخش دیگری از دیپلماسی فرهنگی نیز از طریق هنر یا تبادل ارکسترها یا دوبله و زیرنویس کردن فیلمها محقق میشود. در همین سفری که چند وقت گذشته که به الجزایر و تونس داشتم تفاهمنامهای میان دو کشور امضا شد و به زودی یک گروه الجزایری برای آموزش سینما به ایران میآید. در کل برنامه داریم دیپلماسی فرهنگی مخصوصاً با کشورهای اسلامی را با جدیت دنبال کنیم و سال 96 قطعاً توسعه بیشتری در این حوزه خواهیم داشت.
صالحی امیری سپس در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه آیا ظرفیت بازدیدکنندگان بالای نمایشگاه در روز جمعه نمیتواند فرصتی برای پخش مناظره در نمایشگاه کتاب و تشویق مردم برای شرکت در انتخابات باشد، گفت: شورای سیاستگذاری نمایشگاه که متشکل از نمایندگانی از وزارت ارشاد، اتحادیه ناشران و کارشناسان حوزه نشر است مصوب کرده که نمایشگاه کتاب مرکز اصلی فعالیت فرهنگی باقی بماند و از فعالیتهای سیاسی به دور باشد. کاندیداها میتوانند با هماهنگی قبلی در نمایشگاه کتاب حضور پیدا کنند اما محور اصلی فعالیت نمایشگاه همچنان ارائه و عرضه کتاب و تبادلات فرهنگی است. سیاستگذاری مدنظر شورای سیاستگذاری نمایشگاه میگوید که نمایشگاه نباید به یک باشگاه سیاسی تبدیل شود. در خصوص پخش مناظره نیز خود شورای سیاستگذاری، اتحادیه و دستاندرکاران باید تصمیم بگیرند.
صالحیامیری همچنین درخصوص ابراز نگرانی در اینباره که در صورت تغییر دولت؛ اقدامات انجام شده در حوزه واسپاریها دنبال نشود، گفت: شخصاً از گذشته هم عضو شورای سیاستگذاری نمایشگاه بودهام و واقعاً یکی از اهداف اصلی در این سالها بحث واسپاری و تصدی امور به صنوف و فعالان حوزهها بود. در این میان اتحادیه پیشقدم بوده و پیشرفتهای خوبی داشتهایم. موسسه نمایشگاهها و اتحادیه واقعاً قدم بزرگی برداشتهاند و امیدواریم سال آینده کل مسئولیت نمایشگاه به عهده صنف باشد. در کل وزارت ارشاد تنها باید در بحث سیاستگذاری، حمایت و نظارت وارد شود. این به نفع دستگاه فرهنگی کشور است و هرکسی که بخواهد سکان این وزارتخانه را به دست بگیرد باید این مسئله را مدنظر قرار دهد و با این اصل همراه شود.
وی تاکید کرد: وزارت ارشاد موظف است در این مسیر صنوف را هم از نظر حقوقی و هم از نظر مادی و زیرساختی تقویت کند. اتحادیهها و انجمنهای حوزه نشر از قدیمیترین تشکلهای صنفی کشور هستند که قدمت و تجربه طولانی در کار خود دارند. باید به آنها اعتماد کنیم و موانع موجود را از سر راهشان برداریم.
صالحیامیری همچنین در توضیح برخی اقداماتی که برای حل مشکلات حوزه نشر صورت گرفته، یادآور شد: صنعت چاپ و نشر ما یعنی ناشران و چاپخانهداران در حوزههای مثل مالیات، بیمه و... مشکلاتی داشتند که وزارت ارشاد حل آنها را پیگیری کرد. به عنوان مثال با گفتگو و امضای تفاهمنامه با وزارت اقتصاد معافیت مالیاتی ناشران و چاپخانهداران را نهایی کردیم و برای حل مشکلات بیمه نیز با مسئولان سازمان تامین اجتماعی و آقای نوربخش پیگیر هستیم. با این حال قبول دارم که مشکلاتی همچنان بر سر راه ناشران و چاپخانهداران وجود دارد که باید پشت گوش نیندازیم. باید با حمایت همهجانبه حقوقی و فراهم کردن تسهیلات راه را برای فعالیت این صنف هموار کنیم.
این عضو کابینه دولت یازدهم در پاسخ به این سوال که آیا دعوتی از مقام معظم رهبری برای حضور در سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب صورت گرفته و آیا امسال ایشان به نمایشگاه میآیند، گفت: آرزوی ما و جامعه بزرگ فرهنگی ناشران، مولفان، مترجمان و... این است که مقام معظم رهبری از نمایشگاه کتاب دیدار داشته باشند و این تقاضا را هم به صورت کتبی و شفاهی اعلام کردهایم. امیدواریم امسال نمایشگاه کتاب شاهد حضور پربرکت مقام معظم رهبری باشد.
او در پایان از تمامی نهادهایی که در برگزاری این رویدادفرهنگی شرکت دارند مثل موسسه نمایشگاهها، معاونت فرهنگی، اتحادیه، شهرداری، نیروی انتظامی و... تشکر کرد.