در افتتاحیه نمایشگاه کتاب تهران مطرح شد؛
آموزگار: میزان واسپاریها به نقطه بالایی رسیده است
مراسم افتتاحیه سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی (سیدرضا صالحی امیری)، سیدعباس صالحی (معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ ایتالیا، رئیس اتحادیه ناشران ایتالیا و جمع کثیری از ناشران کشور برگزار شد.
محمود آموزگار (رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران) در مراسم افتتاحیه سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: امید است برکت حضور رئیس مجلس در افتتاحیه این نمایشگاه بر دغدغههای فرهنگی ایشان افزوده و همچون گذشته با اقدامات بهجای خود در مجلس شورای اسلامی حمایت خود را از این حوزه استمرار بخشند و همچنین با تشکر و قدردانی از کلیه عزیزانی که برگزاری سیامین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را ممکن کردند، اجازه میخواهم به مسئولین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاران سختکوش از حوزه صنفی، در اهمیت این رویداد و جدیتی که در گرایش به کیفیت بروز کرده است، توضیحاتی ارائه کنم.
او سپس با اشاره به برگزاری سیامین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اظهار داشت: در آستانه آغاز سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هستیم؛ بیگمان این نمایشگاه تأثیر بهسزایی در صنعت نشر کشور داشته است و به همین لحاظ بررسی کارکرد آن و آثاری که بهجا گذاشته از اهمیت وافری برخوردار است. شاید هیچ موضوعی در حوزه نشر همچون نمایشگاه، با بروز و ظهور این حجم از نظرات متفاوت و تناقض خود را به رخ نکشیده باشد. بیشک نمایشگاه مهمترین امکان خیل ناشرانی است که فرصتی برای فروش کتابهای خود بیابند و از سوی دیگر نمیتوان به موضوع کتاب فروشیها توجه نکرد که جایی برای خود در این مهمترین رویداد فرهنگی کشور نمییابند.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان گریزی نیز به ایرادات نمایشگاه کتاب زد و یادآور شد: از اشکالات و نواقص نمایشگاه بسیار گفته شده است ولی نمیتوان منکر نقش به سزا و مهم رویداد میشد که بضاعت کل کشور را در این محدوده زمانی و در یک مکان در منظر عموم میگذارد و هر مراجعهکنندهای امیدوار است که کتابهای موردنظر خود را در این جشنواره بیابد. نمایشگاه ویترین نشر کشور است، اگر هر انتقادی وارد باشد قطعا نمیتوان مراجعه میلیونی علاقمندان را نادیده انگاشت.
آموزگار افزود: بررسی عملکرد دولت یازدهم در ارتباط با نمایشگاه حاکی از پرهیز مسئولان از آمارسازی و کمیتگرایی، اهتمام به توجه و بررسی مشکلات و کوشش در جهت ریلگذاری صحیح به سمت برگزاری نمایشگاهی است که به نمایش آخرین آثار تولید شده در کشور بپردازد، زمینههای تعامل بین ناشران، کتابفروشان و توزیعکنندگان و مولفان و مترجمان را فراهم کند، بستر گفتگوهای رودررو بین مخاطبان و مولفان و پدید آورندگان را مهیا کند و علاوه بر آن مسیر همکاریهای بینالمللی بین ناشران ایرانی و همکارانشان در سایر کشورها را هموار کند و با برگزاری کارگاهها و نشستها بر شناسایی چالشهای پیش روی صنعت با برگزاری کارگاهها و نشستها بر شناسایی چالشهای پیش روی صنعت نشر کشور و یافتن راهحلهای بومی و کارآمد تأکید ورزد. با چنین مقدمهای مشخص است که اقدامات معاونت فرهنگی وزارت ارشاد برای برگزاری نمایشگاه مشخص نشده است.
او ادامه داد: پیش از این فعالیتهای دولت در این حوزه به برگزاری نمایشگاه و اقدامات اداری محدود شده بود. حال آنکه در این دوره باتوجه و تمرکز به موضوع کتابفروشیها و توزیعکنندگان، طرحهای پایتخت کتاب و روستای دوستدار کتاب، دعوت از صنف به مشارکت بیشتر در اداره شئون مربوط به خود، روند واسپاریها با عنایت به محدودیتهای موجود در ناحیه دولت و بضاعتهای صنف برای پذیرش این مسئولیت ازسوی دیگر راهی چندساله را طی کرده است.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران همچنین با اشاره به روند واسپاریهای امور نمایشگاه گفت: امروزه میزان واسپاری به نقطه بالاتری رسیده است در همین نمایشگاه، مدیریت 7 کمیته اصلی آن و همچنین معاونت اجرایی نمایشگاه توسط نمایندگان صنف انجام میشود و واسپاری در حوزه نشر منحصر به نمایشگاه نبوده است و اتحادیه ناشران و کتابفروشان در محدوده تهران و اتحادیه شرکتهای تعاونی ناشران ایران در سایر مناطق وظایف بیشتری را برعهده گرفتهاند.
آموزگار افزود: ساماندهی مصرف یارانههای نشر و به ویژه سوق دادن بخشی از آن به کتابفروشیها، دولت یازدهم همت خود را با وضوع بیشتری برای سروسامان دادن به اوضاع نابسامان به نمایش گذاشته است.
او در پایان تاکید کرد: امید است که دولت دوازدهم اقدامات مفید و موثری را که توسط این دولت به کار گرفته شده است با درسآموزی از تجربیات موجود و جمع بندی آنها و استفاده از روشهای انجام شده در جهت رسیدن به صنعت نشری مستقل، پویا و متکی به خود پی بگیرد.