نارضایتی هنرمندان از پرداخت حق بیمه قراردادهای موسیقی جشنواره فجر؛
ظلم به هنرمندان نواحی ادامه دارد/پول زور نمیدهیم
از یکسو کارشناس بیمه میگوید پرداخت حق بیمه توسط هنرمندان در قراردادهای دولتی باعث میشود اگر برای هنرمند حادثه ناشی از کار پیش بیاید بیمه هزینه درمان و مستمری را برعهده بگیرد اما هنرمندان میگویند وقتی اجرا تمام شده و قرارداد پس از اجرا منعقد میشود؛ کسر حق بیمه هیچ توجیهی ندارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، براساس ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی تمامی گروههای موسیقی که با مراکز و ارگانهای دولتی برای اجرای صحنهای قرارداد میبندند باید ده درصد از مبلغ قرارداد را برای حق بیمه پرداخت کنند. این قانون چند سالیست که در قرارداد گروههای موسیقی شرکتکننده در جشنواره بینالمللی موسیقی فجر دیده میشود و نارضایتی گروههای موسیقی را نیز به همراه دارد.
هنرمندی که بیمه را نپذیرد به خانوادهاش ظلم کرده
عباس اورنگ (کارشناس بیمه تامین اجتماعی) درباره چگونگی این قانون توضیح داد: کلیه قراردادهایی که با ارگانها و سازمانهای دولتی منعقد میشود مشمول ماده ۳۸ تامین اجتماعی است. اگر فرد خودش قرارداد بسته باشد مشمول این بیمه نمیشود اما اگر فرد کارفرما باشد باید پرسنل خود را بیمه کرده و حق بیمه پرسنل را پرداخت کند. در کارهای هنری نیز یک نفر کارفرماست و عدهای به عنوان پرسنل برای او کار میکنند برهمین اساس کارفرما باید حق بیمه تمام پرسنل خود را بپردازد.
او ادامه داد: از آنجاکه هنرمندان مشمول بیمههای معافیتدار هستند از همینرو با این پرسش مواجه هستند که چرا باید کارفرما برای آنها بیمه پرداخت کند درحالیکه قاعده براین است که زمانی فردی به عنوان کارفرما با یک مرکز قرارداد میبندد، کارفرما گروه را بیمه کند. اگر کسی کارفرما دارد باید از طریق کارفرما بیمه شود حتی زمانی که خودش بیمه خویشفرما باشد چراکه این فرد به عنوان پرسنل این گروه حق و حقوق دیگری ازجمله مرخصی و ... هم دارد.
این کارشناس بیمه خاطرنشان کرد: اگر هنرمند به عنوان شخص با یک سازمان یا ارگان یا جشنوارهای قرارداد داشته باشد نیاز به این بیمه ندارد اما وقتی پای یک گروه هنری در میان باشد که قاعدتا کارفرمایی هم دارد، کارفرما باید حق بیمه را پرداخت کند و تفاوتی نمیکند که اعضای گروه دو ساعت کار کنند یا ۸ ساعت. در این صورت اگر هنرمند در حین اجرا با حادثهای مواجه و منجر به فوت او شود؛ حق و حقوق او با چه کسی است؟ اگر بیمه مشاغل آزاد باشد این فوت جزئی از شغل نیست و بیمه شونده باید یک تا ۹۰ روز سابقه داشته باشد تا بیمه به خانواده متوفی تعلق گیرد اما اگر کارفرما؛ فرد را بیمه کرده باشد حتی اگر همان دو ساعت را بیمه داشته باشند. در هنگام بروز حادثه تامین اجتماعی موظف است به او حقوق پرداخت کند.
اورنگ تصریح کرد: هنرمندان به دلیل بیاطلاعی از قانون این حق بیمه را به نوعی بیعدالتی میدانند درحالیکه بیمه برای حادثه است نه حالت عادی و معمول. در حالت عادی اصلا نیازی به بیمه نیست. تامین اجتماعی نمیتواند فرض را بر این قراردهد که این افراد بیمه هستند اگر بیمه نبودند چه میشود؟ اگر اتفاقی بیفتد که مشمول ناشی از کار باشد به نفع فرد است که کارفرما او را بیمه کرده باشد. هنرمندی که برای گروه کار میکند اگر بیمه شخصی باشد به خود و خانوادهاش ظلم میکند. البته کارفرما میتواند پس از اجرا برگه مفاصات را به بیمه بیاورد و مبلغ بیمه به او برگردانده شود.
انگار سرگردنه است؛ جیبمان را میزنند
آریا عظیمینژاد که در سیودومین جشنواره بین المللی موسیقی فجر شرکت کرده؛ با بیان اینکه هنوز رقمی به آنها پرداخت نشده، گفت: انجمن موسیقی هنوز با ما تسویه نکرده و من درباره این حق بیمه هیچ چیز نمیدانم و چون از ابتدا با ما درباره این موضوع صحبت نشده من قبول نکردم و همچنان همه چیز معلق مانده است.
او ادامه داد: بحثی که الان وجود دارد درباره همین حق بیمه است. نوازندگان هر کدام بیمه شخصی هستند و این اتفاق به نظرم اتفاق نامعقول و غیرمنطقی است. ما بیمه تامین اجتماعی هستیم و اصلا نمیدانیم این حق بیمه چه لزومی دارد. به نظرم محلی است برای کسب درآمد نامعقول و غیرمنطقی.
این هنرمند با بیان اینکه سال گذشته در جشنواره حضور نداشته؛ افزود: ظاهرا در سالهای قبل هم این اتفاق میافتاده، به نظرم این کار از اساس مشکل دارد چراکه لوکیشن معمولا بیمه است از طرفی نوازندگان و اعضای گروه هم بیمه هستند مخاطب هم که به ما ربطی ندارد. این ماجرا در واقع نامانوس است و این حس به فرد دست میدهد که انگار سر گردنه است و بسیار غیرمنطقی.
عظیمینژاد تصریح کرد: ظاهرا قرار بود امسال مبلغ بیمه از کل قرارداد کسر نشود و دستمزدها از درصدی از فروش بلیت پرداخت شود اما الان ده درصد از آن مبلغی که قرار است به ما پرداخت شود؛ کم میشود.
پولی که به بیمه میدهیم، پول زور است
پیمان بزرگنیا (مسئول بخش نواحی موسیقی فجر) با بیان اینکه انجمن موسیقی نیز از این موضوع ابراز نارضایتی کرده، گفت: قرار بود دستمزد بسیاری از هنرمندانی که در این بخش بودند از درصدی از بلیت فروشی پرداخت شود، به عقیده من یک هنرمند که قرار است دو ساعت برنامه اجرا کند برای این هزینه برنامهریزی میکند. هنرمندان موسیقی نواحی برای شرکت در این جشنواره از شهرستانهای خیلی دورد میآیند و باید کلی هزینه کنند حالا اگر بخواهند برای برگه مفاصات و بروکراسیهای اداری بیایند تهران باید دوباره کلی هزینه پرداخت کنند.
او با بیان اینکه هنوز دستمزد خیلی از گروهها پرداخت نشده، گفت: همیشه این کسر بیمه جزئی از قرارداد با ارگانهای دولتی بوده اما جالب این است که اگر اتفاقی روی صحنه بیفتد بیمه هیچ حمایتی نمیکند چراکه این قرارداد بعد از اجرا با هنرمند بسته میشود و ما قبل از اجرا چنین قراردادی نداریم. حتی به جزئیات این حق بیمهای هم که دریافت میشود در قرارداد اشاره نشده است. یکبار نیز در تالار وحدت برای یکی از نوازندگان من حادثهای اتفاق افتاد و با وجود اینکه این حق بیمه را پرداخت کرده بودیم اما بیمه هیچ هزینهای را به ما پرداخت نکرد.
مسئول بخش نواحی موسیقی فجر با بیان اینکه ده درصد مبلغ برای بیمه کسر میشود، گفت: پولی که بیمه از ما دریافت میکند به نوعی پول زور است. وقتی برنامه ما انجام شده این حق بیمه برای چه بعد از برنامه از ما کسر میشود؟ مگر یک هنرمند نواحی چقدر دستمزد دارد؟ همه تلاش ما این است که هنرمندان بتوانند دستمزد خوبی از اجراهایشان دریافت کنند.
بزرگنیا خاطرنشان کرد: آنقدر به هنرمندان نواحی ظلم میشود که دیگر کسر هزینه بیمه از مبلغ قراردادشان چیزی به حساب نمیآید. در ابتدا هم به این حق بیمه اعتراض میکردیم اما از آنجا که هیچ فایدهای نداشت ما هم مبلغ قرارداد را بیشتر میگفتیم تا بعد از کسر بیمه مبلغ اصلی را بتوانیم بگیریم. اگرقرار است حق بیمه دریافت شود باید قرارداد را قبل از اجرا با ما ببندند نه اینکه یکماه پس از پایان برنامه به ما این موضوع را میگویند.