در جلسه وزیر ارشاد با اصحاب رسانه مطرح شد؛
برنامه هفت دقیقا برای تخریب جشنواره هدفگذاری شده/هیچیک از مدیران ارشاد دوتابعیتی نیستند/مشکل کاناپه فقهیست/درصورت پرداخت دیه شهیدان منا حجاج اعزام میشوند
وزیر ارشاد: ظرف چند روز آینده رئیس جدید کتابخانه ملی معرفی میشود/برنامه هفت دقیقا برای تخریب جشنواره فیلم فجر هدفگذاری شده که با عملکرد سینماگران راه به جایی نبرد/هیچکدام از مدیران ارشاد مشمول قانون دوتابعیتیها نیستند/بحث در مورد کاناپه فقهی است.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ نخستین نشست رسانهای سیدرضا صالحیامیری با خبرنگاران که صبح امروز برگزار شد.
ظرف چند روز آینده رئیس جدید کتابخانه ملی معرفی میشود
وزیر ارشاد درباره زمان اعلام انتخاب رئیس جدید کتابخانه ملی گفت: مسئولیت انتخاب رئیس کتابخانه ملی برعهده رئیس جمهور و هیئت امنای کتابخانه ملی است. براساس آخرین اطلاعی که شخصا در حاشیه هیئت دولت از رئیس جمهور گرفتم ظرف چند روز آینده رئیس جدید کتابخانه ملی توسط رئیسجمهور و با حکم او معرفی میشود.
وقتی تعداد سیمرغ محدود است؛ عدهای که بازمیمانند، ناراضی میشوند
صالحی امیری درباره انتقادها و حواشی که پیرامون سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر به وجود آمده است نیز اظهار داشت: از سال 62 تاکنون و در این 35 سال همیشه جشنواره با حواشی همراه بوده است دلیل آن هم اهمیت و اعتبار این رویداد فرهنگی و هنری است. بالاخره وقتی تعداد سیمرغ محدود است و عدهای از دستیابی به آن بازمیمانند، ناراضی میشوند.
معترضان از ابتدا نباید در جشنواره شرکت میکردند
وی گفت: تقاضای من از رسانهها و دستاندرکاران سینما این است که به سازوکار و داوران جشنوارهای که خود انتخاب کردهاند؛ اعتماد داشته باشند و تن بدهند. در غیر اینصورت کل فرآیند جشنواره مورد سوال قرار میگیرد. یعنی افراد اگر به این کل واحد انتقاد یا اعتراضی دارند از ابتدا نباید در آن شرکت میکردند. نمیشود وقتی که در یک رقابت هنری انتخاب نمیشوی نتیجه را قبول نکنی و به آن اعتراض کنی. البته ما اعتراضات را همراه با آقای ایوبی در جلسهای با حضور خود منتقدان مورد ارزیابی قرار میدهیم.
برنامه هفت دقیقا برای تخریب جشنواره فیلم فجر هدفگذاری شد اما راه به جایی نبرد
او همچنین درباره اظهارنظرش که صداوسیما و برنامه هفت را تخریب کننده جشنواره فیلم فجر خوانده بود، بیان کرد: اول آنکه افراد تخریبکننده جشنواره واقعا محدود بودند و دوما دخالت در چنین اموری و مثلا پیشنهاد رئیس سازمان صداوسیما برای بازنگری در فلان برنامه اصلا در شأن وزیر نیست و اصولا وزیر دخالتی در امور هیچکدام از دستگاههای دیگر نمیکند. اما مساله این است که برنامه هفت دقیقا برای تخریب جشنواره فیلم فجر هدفگذاری شده بود که با عملکرد سینماگران ما با فیلمهای نمایش داده شده راه به جایی نبرد.
بحث درمورد کاناپه فقهیست و سعی داریم حل و فصلش کنیم
صالحی امیری سپس درباره موضع ارشاد در قبال فیلمهایی مثل رستاخیر و کاناپه که برای اکران و حضور در جشنواره به مشکل برخوردند، بیان کرد: برای حل مشکل رستاخیر یک هیئت حکمیت سه نفره از صاحبان بهنام حوزه سینما انتخاب کردهایم و با آقای درویش هم جلسهای در این خصوص برگزار شوده بود. نباید فراموش کنیم که آقای درویش یکی از سینماگران شاخص ماست. خوشبختانه برای رایزنیها گزینه انتخابی معرفی شده و امیدوارم با همراهی و تعامل فیلمساز به نتیجه برسد. در مورد کاناپه هم به همین ترتیب از صاحبنامان شناخته شده سینما برای همراهی کمک خواستیم. عمده بحث در مورد کاناپه فقهی است و سعی داریم بدون جار و جنجال و کارهای تبلیغاتی و رسانهای اگر بشود این را حل و فصل کنیم.
وزارت ارشاد هم با سینماگران هم با رسانهها هم با مردم صادق است
او ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم با اصحاب سینما و هم با اصحاب رسانه و مردم صادق است. جلسه دیروز کمیسیون فرهنگی با مسئولان جشنواره نیز تنها براساس روال تعامل کمیسیون فرهنگی و دستگاههای دولتی است که به صورت متناوب و دورهای برگزار میشود و حالا این بار پیرامون حواشی جشنواره فیلم فجر اتفاق افتاد. بنده هم شخصا در این جلسه حضور نداشتم.
وقتی سند دوتابعیتی بودن مدیران ارشاد ارائه نمیشود یعنی حرکت سیاسی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره ادعاهایی که در قبال دوتابعیتی بودن برخی مدیران ارشاد مطرح میشود، تاکید کرد: ما در وزارت ارشاد هیچ عمل فراقانونی را نمیپذیریم هیچکدام از مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز مشمول قانون دوتابعیتیها نیستند و طرح ادعاهای این چنینی بدون سندو مدرک تنها جنبه حرکت سیاسی دارد. مدعیان اگر سند و مدرکی دارند خواهش میکنم به بنده تقدیم کنند وقتی با 50 رسانه در این باره صحبت میشود و یک سند هم ارائه نمیکنند این یعنی حرکت سیاسی.
جشنواره فیلم فجر به ولنگاری فرهنگی پاسخ داد
صالحی امیری درباره اقدامات وزارت ارشاد برای حل نگرانیهایی در حوزه ولنگاری فرهنگی نیز گفت: ما معتقدیم به همان اندازه که ولنگاری فرهنگی به نفع جامعه و حوزه فرهنگ نیست؛ جزماندیشی و سختگیری نیز به ضرر فرهنگ است. برای حل این نگرانیها گروهی را پیگیر شناسایی دغدغهها و چگونگی طراحی سیاستگذاری برای رفع آنها کردهایم که به این مهم مشغول هستند. مثلا در حوزه جشنواره فیلم فجر دغدغه داشتیم جشنوارهای در طراز انقلاب اسلامی برگزار شود. البته منکر کاستیها و ضعفها نیستیم اما آنچه در جشنواره فیلم فجر اتفاق افتاد پاسخ ماست برای حل مشکل ولنگاری فرهنگی.
ارشاد متولی محتوا و نظارت بر چاپ است
این عضو کابینه دولت یازدهم در پاسخ به سوالی درباره تفاهمنامه ارشاد و وزارت صنعت و معدن در حوزه چاپ اظهار داشت: یکی از کارهایی که در این مقطع پیگیری شد و به نتیجه رسید؛ این بود که حوزه چاپ باتوجه به تحولات ایجاد شده دیگر تنها مختص نشر کتاب نیست و وجهی صنعتی و دیجیتال پیدا کرده است و به همین منظور نیاز به سیاستگذاریهای جدیدی برای آن داریم. دو دهه است که اصحاب چاپ و 10 هزار واحد صنعتی این دغدغه را دارند که حوزه محتوا و زیرساخت در صنعت چاپ از هم تفکیک شوند. نهایتا با مذاکرات ما با وزارت صنعت و معدن تفاهمنامهای امضا شد که براساس آن وزارت ارشاد متولی حوزه محتوا و نظارت بر آن است و وزارت صنعت زیرساختها و توسعه چاپ را برعهده دارد. آیین نامه مربوط به این تفاهمنامه تا پایان سال تدوین و رسانهای میشود.
بودجه تئاتر را به خاطر تقویت زیرساختها دوبرابر میکنیم
وزیر ارشاد در توضیح علل و چگونگی افزایش بودجه تئاتر نیز یادآور شد: تئاتر هنر بسیار اصیلی است که در سرزمین ما ریشه طولانی و تاریخی دارد. نسل جدید نیز بازگشت جدی به تئاتر داشته و به همین دلیل در شبهای گذشته شبانه 120 تا 140 نمایش روی صحنه رفته است. این در حالی است که سال 91 متوسط اجرای هر شب 20 اجرا بود اما در حال حاضر و تا قبل از جشنواره هر شب 90 تا 110 اجرا را تنها در تهران شاهد بودیم و بعد از جشنواره نیز این میزان به عدد140 اجرا نیز رسیده است. این گرایش نسل جدید به تئاتر لزوم تقویت زیرساختهای این هنر را به ما دیکته میکند و به همین دلیل بودجه تئاتر را برای تقویت زیرساختها و توجه بیشتر به گروههای هنری در سال 94 دو برابر میکند.
نگاهمان به جدول 17 و بودجه فرهنگی نهادهای موازی تعاملیست نه تقابلی
صالحیامیری درباره موضع ارشاد در مقابل جدول شماره 17 لایحه بودجه و دریافت بخش اعظمی از بودجههای فرهنگی توسط نهادهای غیر رسمی نیز تاکید کرد: درخصوص جدول شماره 17 و بودجه فرهنگی سایر نهادها نگاه ما نگاه تعاملی است نه تقابلی. ما معتقدیم هر فعالیت فرهنگی باید مورد حمایت قرار گیرد اما سیاستگذاریها و مدیریت فرهنگی باید در ارشاد متمرکز شود. درحال حاضر تا حدودی در این حوزهها تداخل وجود دارد. در کل تمام نهادهای فرهنگی و هنری توسط ارشاد حمایت میشوند، با اینکه خارج از دولت هستند اما سیاستگذاریهای آنها توسط معاونتهای تخصصی در ارشاد صورت میگیرد. مطالبه اصحاب رسانه نیز در این خصوص باید همین باشد که مقوله سیاستگذاری و مدیریت در دست ارشاد و بحث اجرایی و فعالیتهای فرهنگی توسط سایر نهادها انجام شوند.
حوزه فرهنگ نرم است چون با روح انسان سروکار دارد
با سختگیری در فرهنگ و هنر مخالفیم اما این به معنای عدم نظارت نیست
این عضو کابینه دولت یازدهم در توضیح بیشتر درباره اظهارنظر خود پیرامون کاهش سختگیریها در حوزه ممیزی اظهار داشت: مجدد تکرار میکنم ما با هر گونه سختگیری در حوزههای فرهنگی و هنری مخالف هستیم. فرهنگ و هنر حوزه نرمی است که با روح انسانها سروکار دارد. تمامی چالشها و مشکلات حوزه فرهنگ و هنر باید با مذاکره و تعامل و گفتگو حل شود. درست است که میگوییم با هرگونه سختگیری در حوزه فرهنگ و هنر مخالفیم اما این به معنای عدم نظارت نیست. خوشبختانه جامعه فرهنگ و هنر ما به میزانی از رشد و بلوغ رسیده که برای رعایت خطوط قرمز و زرد نظام نیازی به ممیزی ندارد.
اهالی کتاب میدانند اسلام، انقلاب، امام، رهبری، ایران و وحدتملی خط قرمزهایی هستند که باید رعایت کنند
سال گذشته از 67هزار مجوز صادر شده تنها 56 مورد اعمال نظارت شد
او ادامه داد: مولفان، سینماگران، هنرمندان هنرهای مختلف و جامعه مطبوعات سرمایههای فکری ما هستند و باید با ایجاد فضای اعتماد و مشارکت مسائل را حل کنیم. این باعث میشود همانطور که در حال حاضر شاهد هستیم نیاز به اعمال نظارت در حوزه کتاب به کمترین میزان پس از انقلاب رسیده است. دلیل آن هم آشنایی اصحاب قلم با خطوط قرمز و زرد است. ما کمترین دخالت و سختگیری را در حوزه مکتوب داریم اما خود اهالی این حوزه میدانند که اسلام، انقلاب، امام، رهبری، ایران و وحدت ملی خط قرمزهایی هستند که باید رعایت کنند. از بین 67هزار مجوز صادر شده سال گذشته که 65 هزار نوبت چاپ اول بودند تنها 56 مورد نظارت اعمال شد که آن هم ناشی از مباحثی تفرقهافکنه میان اقوام و فرق اسلامی یا محتوای خشونتآمیز است.
مردم برای دانستن بحث یارانهها و مجوزها محرمترینها هستند
او درباره لزوم شفافسازی هزینهها و بودجههای جشنواره فجر نیز گفت: در ابلاغیه به سازمان معاونت سینمایی و معاونت هنری در همان ماههای اول حضورم در وزارت ارشاد اعلام شد از مدیران آن حوزه درخواست کردم شفافیت حوزههای مالی و غیرمالی را به عنوان یک ضرورت لحاظ کنند. شفافیت در همه حوزهها بحث یارانهها، سینما، مجوزها و... قطعاً مردم برای دانستن این موارد محرمترینها هستند.
جشنواره نیاز به تغییر دارد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در سالهای آتی نیاز داریم که در ساختار و شکل جشنواره تغییراتی ایجاد کنیم اما فراموش نکنیم که سینمای ما بعد از انقلاب اسلامی به این رشد و جایگاه رسیده است. جشنوارهای مثل جشنواره فیلم فجر یک نشاط ملی در حوزه فرهنگی و هنری را به وجود میآورد که باید آن را حفظ کنیم اما قطعاً باید با اعمال تغییرات و اصلاحات به سمت حرفهایتر شدن آن برویم.
شهادت میدهم عدالت در داوری جشنواره فیلم فجر رعایت شد
صالحیامیری درباره انتقادهایی که به داوریها از جشنواره فیلم فجر وارد شده، متذکر شد: هیات داوران و هیات انتخاب فیلمها از چهرههای صاحبنام و فرهیخته حوزه سینما بودند که نهایتاً فیلمهای حاضر در جشنواره وفیلمهای حاضر در آن را انتخاب کردند. در این رقابت طبیعی است که عدهای در رسیدن به فینال بازبمانند و همیشه هم کسی که برگزیده شده از روند برگزاری رضایت دارد و دیگری خیر. در این میان مهم اعمال عدالت در همه پروسههای داوری، تصمیمگیری و انتخاب است. شهادت میدهم در تمامی این حوزهها این عدالت رعایت شده و هیچگونه اعمال نفوذ دولتی به هیچ وجه وجود نداشته است.
باید نقش خانه سینما در جشنواره پررنگتر شود
وی ادامه داد: من هم مثل همه مردم درست در شب اختتامیه مطلع شدم برگزیدگان سیمرغها چه کسانی هستند. البته برای پیگیری انتقادهایی که مطرح میشود کمیتهای را تشکیل دادیم که مسائل را حل و فصل کند. متاسفانه در این میان برخی از دایره نقد اخلاقی خارج شدند و به تخریب جشنواره پرداختند. باید به تدریج نقش نهادهای صنفی سینما مثلاً خانه سینما را در جشنواره پررنگتر کنیم و حضور سینماگران در عرصه اجرایی را بپذیریم.
خانمها در جشنواره خیلی خوب درخشیدند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: حضور خلاق و ذهن باز کارگردانهای فیلم اولی در این جشنواره بسیار مشهود بود. همچنین خانمها در این دوره از جشنواره بسیار خوب درخشیدند. از میان فیلمهای جشنواره کارگردان شش فیلم خانم و 19 فیلم نیز کارگردان کار اول یا نهایتاً دوم بودند. این مسئله نوید سینمای پویا در سالهای آینده را میدهد.
تعداد سالنهای سینمای کشور تا پایان سال به 500 عدد میرسد
این عضو کابینه دولت یازدهم همچنین به لزوم افزایش زیرساختهای سینما اشاره کرد و گفت: سینمای ما نیاز به افزایش زیرساختها و سالن دارد. درحال حاضر 480 سالن در کشور وجود دارند که تا پایان سال به 500 سالن میرسد. درحالیکه اوایل دولت یازدهم تنها 300 سالن وجود داشت. صد سالن در سالهای 96 و 97 به بهرهبرداری میرسند. برای دسترسی شهرهای کوچکتر و شهرستانها به سینما نیز برنامههایی داریم و میخواهیم با بکارگیری ابزار و ادواتی در قالب سینماهای سیار دستکم با احداث سالنهای استاندارد در سراسر کشور؛ بهصورت عادلانهتری از هنر سینما استفاده کنند.
براساس سیاستهای ارشاد؛ فیلمهای تخریبکننده خانواده و محتواهایی مانند خیانت امکان نمایش پیدا نمیکنند
صالحیامیری در توضیح اظهارنظرش درمورد حذف فیلمهایی با موضوعاتی خاص و فمینیستی نیز تاکید کرد: مسئله حذف فیلمهای خاص یا موضوع فمینیستی به درستی منتقل نشده است. این بحث در جریان دیدار دوستانه با یکی از مراجع تقلید مطرح شد آن هم وقتی ایشاندغدغه خود را درمورد ساخت و اکران فیلمهای غیراخلاقی یا با مضامین فمینیستی مطرح کردند. بنده آنجا متذکر شدم تمامی این نکات در داوریها و انتخاب فیلمها رعایت میشود اما این به معنای مداخله و مذاکره برای اعمال فشار نیست بلکه یعنی سازوکارهای قانونی ما به گونهای است که بهطور طبیعی این فیلتر را دارد که براساس سیاست کلان ارشاد فیلمهای تخریبکننده خانواده و شامل محتواهایی مانند خیانت و... امکان نمایش پیدا نمیکند. در واقع این به معنای اعلام سیاست است نه اعمال فشار ارشاد یا شخص خاصی.
تا پایان سال صددرصد تعهدات معاونت مطبوعاتی به رسانهها پرداخت میشود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی موضعگیری خود و وزارت ارشاد در قبال رسانهها را نیز اینگونه عنوان کرد: در فقدان احزاب و نهادهای مدنی مسئولیت رسانهها و ارباب جراید در قبال جامعه بیشتر میشود چراکه باید به عنوان دیدهبان و چشم ملت و دفاع از حقوق آنها و در واقع به عنوان واسطهای میان دولت، نظام و افکار عمومی عمل کنند. سیاست ما شفافسازی مجوزها، بودجهها و... در حوزه مطبوعات بود. همچنین تقویت رسانههای بومی و محلی و تخصصی و حرفهای را در دستور کار داریم. سیستم پرداخت یارانه ما نشان میدهد که تمرکزمان بیشتر بر تقویت رسانههای غیردولتی است. طی چند ماه گذشته 16 میلیارد تومان یارانه به جامعه بزرگ مطبوعات غیردولتی تخصیص داده شد و با دستور شخص رئیسجمهور تا پایان سال صددرصد تعهدات معاونت مطبوعاتی به رسانهها پرداخت میشود. خوشبختانه در حوزه هیات نظارت نیز امروز کمترین چالش و مشکل را داریم. مطبوعات ما از لحاظ کمی و کیفی درحال جهش هستند و تنها در سال گذشته 2500 مجوز رسانهای صادر شده است.
تغییر در مدیران ارشاد داریم اما ریزش نه
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا درباره تغییرات مدیریتی که در وزارت ارشاد زمزمهاش به گوش میرسد و مخصوصاً تغییر معاون هنری این وزارتخانه گفت: در ارشاد ریزش نیرو نخواهیم داشت اما براساس نیاز که برای حفظ پویایی و خلاقیت در این وزارتخانه جابجایی نیروها براساس ضرورت اتفاق میافتد. گردش نیروها هم همانطور که اشاره شد برای افزایش خلاقیت پویایی و شکوفایی وزارت ارشاد است. تغییرات احتمالی نیز به هیچ وجه به معنای نفی یا تخریب کسی نیست و تنها برای بالا بردن کارکردهاست.
معاونان و روسای ارشاد سخنگوی ارشاد هستند و باید پاسخگو باشند
کسی که بتواند پاسخگوی تمام سوالات حوزههای ارشاد باشد را پیدا نکردیم
او درباره حذف سمت سخنگویی در وزارت ارشاد و عدم پاسخگویی در مورد بسیاری از سوالات نیز یادآور شد: هم معاونان و هم روسای ارشاد به نوعی سخنگوی حوزه خود هستند و باید پاسخگو باشند. وزارت ارشاد عملاً 22 حوزه تخصصی دارد که کسی را که بتواند پاسخگوی سوالات تمامی این حوزهها اعم از حج، دیپلماسی فرهنگی، مطبوعات، سینما، کتاب و ... باشد؛ پیدا نکردیم. در ثانی وزارت ارشاد توسط یک تیم ارائه میشود که وزیر در راس این تیم قرار دارد. هم معاونت و بخش مدیریتی میتواند یک سخنگو داشته باشد علاوه بر این به نحوی خودم تلاش دارم تا دیدار با اصحاب رسانه را بیشتر کنم.
نمیتوان جامعه را از مصرف موسیقی منع کرد
صالحیامیری درخصوص موضع خود و وزارت ارشاد و رویکردشان نسبت به موسیقی و مشخصاً در مورد برگزاری کنسرت در شهر مشهد بیان کرد: مسئله موسیقی یک نیاز فرهنگی جامعه و مخصوصاً نسل جوان محسوب میشود. انواع مختلف موسیقی اعم از سنتی، بومی، آیینی و پاپ جزو کالاهای مصرفی نسل جوان هستند و نمیتوان جامعه را از مصرف موسیقی منع کرد. این کار نه ممکن است و نه عقلانی. جامعه به این نشاط نیاز دارد؛ نشاطی که با مصرف موسیقی اتفاق میافتد. محروم کردن مردم از موسیقی عملی غیرفرهنگی و برخلاف اهداف فرهنگی نظام است. با این حال ما در حوزه موسیقی نیز براساس قانون و شرع پیش میرویم.
حواشی اجراهای موسیقی محل مناقشه است پس باید حاشیهها را مدیریت کرد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: از میان تولیدات موسیقی که در کشور عرضه میشوند 53 درصد مرتبط با صداوسیما، 25 درصد مربوط به موسسات مجاز موسیقی، 21 درصد دانلود موسیقی و شبکههای اجتماعی و تنها یک درصد اجرای زنده است. منطقی نیست که موضوع یک درصدی به مناقشه ملی تبدیل شود در واقع وزارت ارشاد براساس همان چارچوب قانونی بود به توسعه موسیقی فکر میکند و هیچ تغییری در سیاستهای اجرای موسیقی ما در سراسر کشور به وجود نیامده است. در مورد اجراهای موسیقی نیز بیشتر حواشی اجراها محل مناقشه میشوند نه متن آنها و طبیعتاً باید حاشیه اجراهای موسیقی مدیریت شوند و موسیقی ما نباید در حوزه ولنگاری وارد شود.
در صورت تامین امنیت حجاج ایرانی و پرداخت دیه شهیدان منا برای اعزام عمل میکنیم
وی درباره سرانجام اعزام حجاج ایرانی به حج نیز گفت: سیاست نظام برگزاری حج در امنیت، عزت و کرامت کامل است. در صورتی که عربستان سعودی حفظ امنیت و کرامت حجاج ما را تعهد کند و دیه شهیدان فاجعه منا را پرداخت نمایند برای اعزام حجاج عمل میکنیم.
چند نفر از متهمان چاپ و تکثیر کتابهای ناشران دستگیر شدند
این عضو کابینه دولت یازدهم در توضیح اقدامات وزارت ارشاد برای مقابله با قاچاق کتاب و انتشار غیرقانونی کتابها نیز گفت: قاچاق کتاب مسئلهای است که به حوزه نشر صدمه می زند به همین دلیل وزارت ارشاد، معاونت فرهنگی با همراهی تشکلهای نشر با نیروی انتظامی، اماکن و قوه قضائیه جلساتی برگزار کرده تا این مسئله حل شود. تاکنون نیز چندین نفر ازکسانی که به صورت غیرقانونی اقدام به چاپ و تکثیر کتابهای ناشران میکردند دستگیر شدند.
با کمال میل از برگزیدگان آمریکایی کتاب سال استقبال میکنیم
صالحیامیری با اشاره به عدم فراهم شدن امکان حضور برگزیدگان آمریکایی جایزه کتاب سال در ایران یادآور شد: وزارت ارشاد هیچ گونه محدودیتی برای حضور برگزیدگان آمریکایی جایزه کتاب سال درنظر نگرفته و اعلام نکرده است. مسئله به وجود آمده به دلیل اقدامات رئیس جمهور آمریکا آقای ترامپ است که این حواشی را به وجود آورد با این حال ما اعلام کردیم هر زمانی که این برگزیدگان امکان حضور در ایران را داشته باشند با کمال میل از آنها استقبال میکنیم که بیایند و جایزه خود را دریافت کنند.
40 میلیون از دیون اصحاب فرهنگ و هنر پرداخت شده
صالحی امیری در توضیح اقدامات ارشاد برای مسئله بیمه و معیشت پیشکسوتان حوزه فرهنگ و هنر گفت: نزدیک به 40 میلیون دیون اصحاب فرهنگ و هنر را تامین کردیم و پرداخت شده است. تعداد زیادی از این عزیزان نیز در نوبت بیمه هستند همچنین پرداخت مالیات بخشهایی از فرهنگ و هنر مشمول بخشودگی خواهد شد و وزارت اقتصاد و امور دارایی نیز قول همکاریهای خوبی در این زمینه داده است. درحال حاضر نیز ساختمان ویژهای برای جامعه پیشکسوتان فرهنگ و هنر تدارک دیدیم و تعهد داریم رسیدگی به دغدغههای معیشتی و بیمه آنها در اولویت ما باشد.
در فضای مناقشه و جنجال امکان کار فرهنگی وجود ندارد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه صد روز از حضور من در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میگذرد به همین دلیل وظیفه دانستم گزارشی نسبت به عملکرد این وزارتخانه در این ایام به ملت ارائه کنم، گفت: جهتگیری و مسیر ما مبتنی بر گفتمان فرهنگی است. دولت یازدهم با تاکید بر منویات رهبری به گسترش گفتمان فرهنگی میاندیشد. اعتدال فرهنگی چهار عنصر اصلی دارد که از آنها میتوان عقلانیت، انسجام، تنوع و دیانت فرهنگی را نام برد. همچنین حفظ ثبات و آرامش در عرصه فرهنگ یکی از اهداف ماست. معتقدیم در فضای مناقشه و جنجال امکان کار فرهنگی وجود ندارد و برای انجام فعالیت حرفهای فرهنگی نیازمند ثبات و آرامش هستیم. همینجا از اصحاب رسانه میخواهم که ما را در این مسیر یاری کنند.
صالحیامیری تاکید کرد: برای اینکه بتوانیم در کشور به یک اعتدال فرهنگی برسیم نیازمند گفتگوی فرهنگی هستیم. گفتگو تنها راه رسیدن به انسجام و وفاق فرهنگی است. جامعه ما جامعه متنوع و متکثر است و انواع نهلههای فکری و فرهنگی که در دایره انقلاب اسلامی فعالیت میکنند از حقوق برابر برخوردار هستند.
عدم تساوی در دستیابی به برنامههای فرهنگی در استانها ناعادلانه است
او برقراری عدالت فرهنگی را یکی از مهمترین اهداف وزارت ارشاد در دولت یازدهم دانست و اظهار داشت: ما معتقدیم امکانات فرهنگی و جشنوارهها معمولاً در تهران متمرکز هستند و عدم تساوی در دستیابی به برنامههای متنوع فرهنگی که در سایر استان ها شاهد هستیم ناعادلانه است. سیاست قطعی ما توزیع عادلانه ظرفیتها و فرصتهای فرهنگی به صورت مساوی در سراسر کشور است. بیش از 80 درصد جمعیت کشور ما در استانها و شهرستانها زندگی میکنند و باید حق برابر در استفاده از فعالیتهای فرهنگی، یارانه های فرهنگی، موسیقی، گسترش کتابخانه و... داشته باشند.
وزارت ارشاد وظیفه خود میداند که از امنیت اهالی رسانه دفاع کند
این عضو کابینه دولت یازدهم با اشاره به لزوم برقراری امنیت فرهنگی برای اصحاب این حوزه یادآور شد: همه اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه در سراسر کشور باید احساس امنیت داشته باشند هم امنیت فکری، هم امنیت بیان و هم امنیت قلم. وزارت ارشاد وظیفه خود میداند که از امنیت این عزیزان دفاع کند. یکی دیگر از سیاستهای کلی ما واسپاری امور اجرایی به نهادهای صنفی و حوزه فرهنگ و هنر است. به سمتی خواهیم رفت که در طول برنامه ششم توسعه تمام امور تصدیگری فرهنگ و هنر و رسانه به اصحاب این صنف واگذار شود و تنها حوزه حمایت و نظارت و سیاستگذاریها برای ارشاد باقی بماند.
سبک زندگی، سرمایه اجتماعی و اقتصاد مقاومتی در دستور کار شورای فرهنگ عمومیست
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر نیاز جامعه به توجه بیشتر به حوزه فرهنگ عمومی بیان کرد: ما در حوزه فرهنگ عمومی آسیبهای جدی داریم. معتقدم آسیبهای اجتماعی جامعه ایران ناشی از آسیبهای فرهنگی است پس باید برای رفع آسیبهای اجتماعی توجه قابل قبولتری به حوزه فرهنگ عمومی داشته باشیم. در همین راستا شورای فرهنگ عمومی نسبت به گذشته فعالتر و پویاتر ادامه کار خواهد داد و مسائلی مثل سبک زندگی و خانواده، اخلاق، سرمایه اجتماعی، گفتمانسازی اقتصاد مقاومتی و... برای کار در دستور کار این شورا قرار گرفته است.
تهیه پیشنویس نظام صنفی هنر بعداز نهایی شدن لایحه نظام صنفی رسانه در دستور کار دولت است
صالحی امیری تدوین نظامهای صنفی برای حوزههای هنر و رسانه را یکی دیگر از اقدامات مهم وزارت ارشاد در دولت یازدهم خواند و متذکر شد: نظامهای صنفی حوزه رسانه و هنر در دستور کار وزارت فرهنگ و دولت قرار دارد. با نهایی کردن سازمان صنفی نظام رسانهای که درحال بررسی برای ارسال به مجلس است حوزه اختیارات صنف رسانه تقویت میشود و معاونت مطبوعاتی ورسانهای ارشاد تنها بحث سیاستگذاری، حمایت و نظارت را برعهده خواهد داشت. برای سازمان نظام صنفی هنر نیز از دوستان خانه سینما، خانه موسیقی و خانه تئاتر درخواست همکاری کردیم تا نگارش پیشنویس اولیه نظام صنفی هنر را آغاز کنند تا بعد از نهایی شدن لایحه نظام صنفی رسانه در دستور کار دولت قرار گیرند.
توجه به مطالبات فرهنگ در حوزه سلامت، درمان و بیمه در دستور کار قرار دارند
وی تاکید کرد: توجه جدی به بحث مطالبات اصحاب فرهنگ و هنر در حوزه سلامت، درمان و بیمه در دستور کار ما قرار دارند. در بحث مالیات نیز سنوخ چاپ و نشر و سینما مشکلاتی دارند که با وزیر اقتصاد و امور دارایی مطرح شده است. تکریم پیشکسوتان و توجه به سلامت و معیشت آنها نیز از اولویتهای سیاستگذاری در وزارت فرهنگ و ارشاد است. همچنین با تقویت پژوهشگاههایی مثل پژوهشگاه فرهنگ و هنر و رسانه تلاش کردیم استفاده حداکثری از ظرفیت فکری و اندیشه نخبگان این حوزه را برای استفاده در سیاستگذاریها و مدیریت فرهنگی فراهم کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان یادآور شد: توجه جدی به فرهنگ دینی و مبانی نظام و اندیشههای حضرت امام و رهبری برای گسترش حوزههای قرآنی و توسعه فرهنگ دینی را نیز یکی از رسالتهای وزارت ارشاد میدانیم.