راهاندازی کارگاههای مرمت در تختجمشید بعد از تعطیلات نوروزی؛
مرمتها در آرامگاه اردشیر سوم، تختگاه و کاخ آپادانا از سر گرفته شد

مسئول گروه حفاظت و مرمت پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از آغاز پروژه حفاظت و مرمت کتیبه داریوش در نمای ضلع جنوبی تخت جمشید خبر داد و گفت: با توجه به حضور چشمگیر بازدیدکنندگان نوروزی، از ۲۵ اسفند سال گذشته تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ کارگاه های مرمتی در پایگاه جهانی تختجمشید طبق روال گذشته به صورت نیمه فعال درآمد که بهمحض پایان تعطیلات نوروزی، کارگاه های کتیبه جنوبی تخت گاه، پایه ستون B2 در ایوان شمالی کاخ آپادانا، کارگاه مرمت آرامگاه اردشیر سوم از جمله مهمترین کارگاه هایی هستند که بعد از تعطیلات نوروز فعالیت مرمتی خود را از سر میگیرند.
بهگزارش خبرنگار ایلنا، مسئول گروه حفاظت و مرمت پایگاه جهانی تختجمشید از مرمت کارگاه های کتیبه جنوبی تخت گاه، پایه ستون B2 در ایوان شمالی کاخ آپادانا و کارگاه آرامگاه اردشیر سوم بعد از تعطیلات نوروزی خبر داد.
«شهرام رهبر» مسئول گروه حفاظت و مرمت پایگاه جهانی تختجمشید به ایلنا گفت: در تعطیلات نوروز کارشناسان گروه حفاظت و مرمت به همراه دیگر کارشناسان گروه باستان شناسی و دفتر فنی درحالی اقدامات مرتبط با استقبال از میهمانان نوروزی را دردستور کار داشتند که با توجه به طولانی بودن تعطیلات نوروزی و فعال نبودن چندین کارگاه حفاظتی و مرمتی در تخت گاه تخت جمشید، مدیریت پایگاه تصمیم گرفت از روز شنبه ۱۶ فروردین سال جاری کارگاه های حفاظتی و مرمتی را راه اندازی کند.
او افزود: کارگاه های کتیبه جنوبی تخت گاه پایه ستون B2 در ایوان شمالی کاخ آپادانا کارگاه آرامگاه اردشیر سوم از مهمترین کارگاه هایی است که بعد از تعطیلات نوروز آغاز به کار میکند.
رهبر تاکید کرد: کارگاه کتیبه جنوبی از جمله کارگاه هایی است که روند حفاظتی و مرمتی آن به دلایلی بسیار پیچیده است بهطوریکه تاکنون چندین بار طرح های حفاظتی و مرمتی این بخش از کتیبه در شورای فنی مورد بررسی قرار گرفته است.
او معتقد است، عوامل مختلف موجود در دیوار جنوبی و کتیبه، سبب شده کارگاه کتیبه جنوبی پیچیدگی های خاصی داشته باشد از این رو مبحث حفاظتی و مرمتی این کارگاه با کارگاه های فعال دیگر بسیار متفاوت است. یکی از موارد طولانی شدن اقدامات حفاظتی و مرمتی اختلاف نظر بین کارشناسان در بخش های مختلف مانند گروه حفاظت و مرمت، گروه باستان شناسی و گروه عمرانی بوده است. بههمین دلیل مدیریت پایگاه میراثجهانی تختجمشید بر آن شد تا سرپرستان گروههای مذکور در قالب یک تیم مشترک مطالعات لازم را انجام داده و برای انجام مراحل حفاظتی و مرمتی تصمیم گیری کنند.
آنطور که رهبر میگوید: درحالحاضر هم فکری و همکاری بین اعضای تیم مثبت بوده و نتایج قابل قبولی ارائه شده است. هم اکنون کارشناسان گروه حفاظت و مرمت مشغول انجام اقدامات حفاظت اضطراری روی بخش فوقانی کتیبه هستند. پیش بینی میشود تا آخر بهار سال جاری اقدامات حفاظتی و مرمت این بخش به پایان برسد.
او تاکید کرد: بدون تردید یکی از مهمترین کتیبه های به جای مانده از روزگار هخامنشی کتیبه دیوار جنوبی تخت جمشید است. این کتیبه و کتیبه بیستون در کرمانشاه قطعاً مهمترین کتیبه های داریوش بزرگ هخامنشی هستند.
کتیبه دیوار جنوبی تخت جمشید که به سه زبان فارسی باستان، بابلی و عیلامی در 4 ستون بر سنگ یکپارچه با طول 8 متر نقر شده است دربردارنده محتوایی است که بنابر آن داریوش به نام اهوره مزدا اشاره می کند که قدرتش را از او دارد. سپس با اشاره به سرزمین پارس که دارای مردان خوب و اسبان خوب است؛ جمله دعایی منحصر به فردی را به کار می برد که در میان کتیبه های جهان منحصر به فرد است:اهوره مزدا این کشور را از دشمن و حشگسالی و دروغ محفوظ بدارد».
رهبر معتقد است، اگرچه همه کتیبه های هخامنشی با ارزش هستند اما از منظر محتوایی این کتیبه به عنوان یکی از نخستین کتیبه های هخامنشی بسیار مهم و با ارزش است.