چند خبر از جشنواره تئاتر فجر؛
از حضور نروژیها تا مرور نمایشهای نسل نو
مروری بر نمایشهای نسل نو، نگاهی به بخش بینالملل و نمایشهای چند رسانهای تازهترین اخبار سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر است.
به گزارش ایلنا، «تماس تصویری ۲» یا ویدیوکال به کارگردانی پانتهآ آرمانفر یکی از نمایشهایی است که در سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فجر در بخش به علاوه فجر به صحنه خواهند رفت.
این نمایش که پیشتر در تیرماه ۱۳۹۵ به مدت دو هفته در تماشاخانه «موج نو» به صحنه رفته بود، بیش از آنکه قالب تئاتر را اختیار کند، یک اجرای روایی دیجیتالی است.
در این نمایش به واسطهی مدیوم ویدیو، فیزیک بازیگر تکثیر میشود و شخصیتهای مجازی، استعاری از شخصیتهای واقعی از راه دور میشوند. تجربهای مشابه با مکالمهی تصویری یا ارتباط مجازی که به گفتهی آرمانفر یکی از دغدغههای اصلی او در شکلگیری این کار بوده است.
آرمانفر در اینباره میگوید: «ارتباط مجازی و از راه دور، حداقل نیمی از ارتباط انسان معاصر را تشکیل میدهد. من سعی کردهام با چیدمانی از تصویر و صدا این تجربه را به اشتراک بگذارم. این فرم ناگزیر مفهوم فیزیکی اجراگر/بازیگر را در تئاتر به چالش میکشد.»
این نمایش یکسال پیش از شکل کنونیاش، پایاننامهی کارشناسی رشته ادبیات نمایشی کارگردان آن بوده است.
این اثر روایت دیجیتالی داستان دختر و پسری را به تصویر میکشد که پس از سالها دوستی عاطفی در دو جغرافیای متفاوت قرار گرفتهاند.
«تماس تصویری ۲» ۵ و ۶ بهمن ماه ساعت ٢٠ در تماشاخانه موج نو به نشانی میرداماد، خیابان رودبار شرقی اجرا میشود.
گفتنی است که این نمایش با زیرنویس انگلیسی، امکان برقراری ارتباط با مخاطب غیرایرانی را دارد.
مرور نمایشهای نسل نو در تئاتر فجر
نمایش «آشپزخانه» که دربخش نسل نو جشنواره تئاتر فجر روی صحنه میرود، روایتگر اتفاقاتی است که در آخرین روز فعالیت کافهای در یکی از مناطق تاریخی تهران رخ میدهد.
این نمایش نوشته و کار محمدرضارادمند است که با بازی امیرجنانی،نوشین مسعودیان، عطیه ترابی، فاطمه صادقی، پدرام صمدی،محمدرضا رحمتی، صادق برقعی، مهدخت مولایی اجرا میشود.طراحان صحنه این نمایش محمدرضارادمند،فرشیدجعفری هستند. محمدرضارادمند دانشآموخته کارگردانی تئاتر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهرا است و در کارنامه هنریاش بازی در نمایش «باغ آلبالو». و کارگردانی نمایشهای «استخدام پرستو» و «دیگری». «لانه خرگوش» و «ساعت ۲۵ گاهی دیر میشود» دیده میشود. محمدرضا رادمند معتقد است: جشنواره تئاتر فجر یکی از برترین جشنواره های موجود در حوزه تئاتر است که بخش نسل نو فرصتی فراهم کرد تا جوانان مستعد در این عرصه در این دوره جشنواره حضوریابند. محمدرضا رادمند کارگردان نمایش «آشپزخانه» در گفتگو با روابط عمومی سی و پنجمین جشنواره تئاتر بین المللی فجر ادامه داد: زمانیکه یک کار هنری انجام میدهی، دوست داری دیده و یا حتی نقد شوی که بخش " نسل نو" این امکان را فراهم ساخت تا در این جشنواره مهم بعنوان یکی از منتخبان حضور داشته باشم.
وی درباره انگیزه خود از نوشتن این اثرنمایشی گفت: مدتی در کافه ای کار می کردم که شاهد بسیاری از اتفاقات بودم اما موضوعی که توجه هم را بیش از همه به خودش جلب کرد، اجبار های موجود در کارهایی بود که وعده اختیاری بودن آن را به طرف مقابل داده بودند اما در بطن ماجرا همچین مسئله ای دیده نمی شد. رادمند با اشاره به شیوه اجرایی این نمایش مطرح کرد: در واقع این اثر نمایشی مخلوطی از همه سبک ها ی نمایشی است که به شیوه نوینی روی صحنه حاضر خواهد شد.
نروژیها با نمایش «آنجا» در جشنواره تئاتر فجر
نمایش «آنجا» عنوان اثری است که از کشور نروژ در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به صحنه میرود.
این اثر نمایشی به عنوان تنها نماینده نروژ در بخش بینالملل این دوره از جشنواره حضور دارد.
در خلاصه داستان این نمایش که کاری از کمپانی جو استرومگرن است، است:
چهار مخالف سیاسی از اتحاد جماهیر شوروی سابق، در منطقهای میان شرق و غرب گرفتار آمدهاند. نوستالژی، اختلالات روانی و نیازهای مبرم اجتماعی ، فضای ناهماهنگی را ایجاد کرده است . در این وضعیت پرسش اساسی این است: آیا آنها باید راه خود را به سمت ناشناختهها ادامه دهند یا به مکانی که میشناسند برگردند؟
عوامل اجرایی این نمایش به شرح زیر هستند:
کارگردان هنری: جو استرومگرن، بازیگران: توربورن هار، کر تکسناس، اسپن ریبولی برک، یان ایوار لوند ،مهندس صدا: هانس اسکوگن، مهندس نور: نورا هاگن، مدیر پروژه: تین لوند، عکاس: نات بری، مدت نمایش: ۶۰ دقیقه، «جو استرومگرن» متولد سال۱۹۷۰ در نروژ،کارگردان، طراح حرکت، موسس کمپانی جو استرومگرن در سال ۱۹۹۸، کارگردان بیش از ۱۰ نمایشنامه از هنریک ایبسن، طراح حرکات باله ملی نروژ، عضو انجمن صنفی نویسندگان نروژ، کارگردان مستند« مقصد مسکو».
نمایشی که تئاتر میفروشد
نمایش «وندینگ ماشین» با استفاده از دستگاه فروش تئاتر که به تماشاگران حق انتخاب اثر دلخواهشان را میدهد، در بخش محیطی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر اجرا میشود.
نمایش «وندینگ ماشین» به نویسندگی مشترک حمید پاکنیا و آیدا حقنژاد و کارگردانی مهدی سفاری در بخش محیطی جشنواره تئاتر فجر اجرا میشود.
این نمایش کاری از گروه «پاراداتا » است و به صورت اثری تک پرسوناژ با بازی مهدی سفاری اجرا میشود.
مهدی سفاری کارگردان این نمایش به روابط عمومی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر گفت: در این نمایش دستگاه فروش تئاتر وجود دارد و تماشاگران در طول اجرا حق انتخاب تماشای 30 نمایش را دارند و هر تماشاگر میتواند یک نمایش را به همراه مدت پخش آن از دستگاه انتخاب کند و به تماشای آن بنشیند.
کارگردان نمایش «وندینگ ماشین » در ادامه بیان کرد: همه این متنها به صورتی دارماتورژی بر اساس زمان در دستگاه گذاشته شدهاند و به نوعی هریک از این آثار به بخشی از مشکلات و معضلات اجتماعی مردم میپردازد. اجرای این نمایش نیز در پردیس سینمایی چارسو انجام میشود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: به عقیده من اجرای نمایشهای محیطی و خیابانی اتفاق مهمی است چون موجب میشود مردم از سالنهای تئاتر خارج شوند و در میحطی دیگر به دیدن اجراها بنشینند.
سفاری اضافه کرد: ایده اجرای نمایشهای محیطی جزء ایدهای معقول و خوب است چرا که به تماشاگران این اجازه را میدهد که در محیطهای مختلف اجراها را بدون گرفتن بلیت تجربه کنند و به تماشای آنها بنشینند.
سفاری در ادامه خاطرنشان کرد : دستگاه فروش تئاتری که ما در نمایش خود داریم، این امکان را به تماشاگران میدهد که از طریق اینترنت از هر جایی که حضور دارند، به صورت آنلاین نمایشی را انتخاب کنند و از طریق دستگاه آن را مشاهده کنند.
نمایش چند رسانهای «برگرد مرا ببین» در جشنواره
نمایش «برگرد مرا ببین» به عنوان اثری چند رسانهای و با درون مایهای عاشقانه در بخش محیطی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر اجرا میشود.
نمایش «برگرد مرا ببین » نوشته گروهی و کار سعید بهنام هانیکی، شیرین فرشباف ، نسیم ریاحی به عنوان کاری از گروه "کارما " در بخش محیطی جشنواره تئاتر فجر اجرا میشود.
بازیگران این نمایش پانیبال شمون ، محسن رستگار، نیلوفر ندایی ،مارال عبادی هستند.
سعید بهنام هانیکی به روابط عمومی سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر گفت: این نمایش به صورت کار چند رسانهای اجرا و از شیوههای تجسمی و ویدئو آرت نیز در این اجرا استفاده میشود . همچنین اجراهای محیطی مبتنی بر مکان اجرایی است و ما برای اجرا این نمایش گالری آریانا را انتخاب کردهایم. این نمایش نیز بر اساس و با توجه به مکان اجرایی خود چیده شده است .
کارگردان نمایش «برگرد مرا ببین» در ادامه بیان کرد: از آنجا که نمایشهای محیطی باید به معضلات اجتماعی و جامعه بپردازند، ما نیز در ارتباط با مخاطب خود این مساله را به تصویر میکشیم و داستان نمایش «برگرد مرا ببین» نیز به مساله عشق و عاشقی میپردازد؛ مسالهای که ممکن است هر یک از مخاطبان ما با این مقوله به نوعی آشنایی داشته باشند و آن را از نزدیک، لمس و تجربه کرده باشند و دغدغه تماشاگران نیز باشد.
هانیکی درباره شیوه اجرایی خود بیان کرد: این نمایش برگرفته از داستانی فرانسوی است به نام «سخن عاشق» که به صورت مشترک به همراه گروه کارگردانی ما دراماتوژی شد .
هانیکی افزود: این نمایش پرستاری عاشق را به مخاطبان نشان میدهد که در موقعیتهای جهان شمول و مختلف قرار میگیرد. بر اساس همین، تصاویری الهام بخش چه از نظر نمایشی و چیدمان تصویری را به تماشاگران نشان میدهد . این داستان کاراکتری عاشق پیشه را در موقعیتهای حسی و زمانی مختلف برای تماشاگران تصویر میکند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: به عقیده من نمایشهای محیطی در طول سال خیلی کم اجرا میشوند و این مساله فقط به جشنوارهای ۱۰ روزه ختم میشود. باید مسئولان ذیربط توجه بیشتری به این مساله داشته باشند و بها دهند. ما شاهد نمایشها و شیوههای اجرایی مدرن در بخشهای صحنهای و کلاسیک زیادی در طول سال هستیم؛ امیدوارم در مورد نمایشهای محیطی نیز این امر تحقق یابد.
سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به دبیری سعید اسدی طی روزهای یک الی۱۲بهمن ماه در تهران برگزار میشود.