خبرگزاری کار ایران

دومین فستیوال آینه‌دار به کار خود پایان داد؛

معرفتِ ناظر بر موسیقی نواحی از بین رفته‌است/تقدیر از هنرمندان برگزیده جنوب

معرفتِ ناظر بر موسیقی نواحی از بین رفته‌است/تقدیر از هنرمندان برگزیده جنوب
کد خبر : ۲۸۲۸۲۴

محمدرضا درویشی در اختتامیه فستیوال آینه‌دار گفت: معرفت جاری در بین مردم؛ موسیقی بومی را سینه به سینه و نسل به نسل انتقال می‌داد اما حالا موسیقی نواحی، آسیب و ضربه جدی خورده است.

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ شب گذشته(19 خرداد) دومین فستیوال آینه‌دار با حضور محمدرضا درویشی (دبیر علمی فستیوال)، علی مغازه‌ای (دبیر اجرایی فستیوال)، علی مرادخانی (معاون هنری وزارت ارشاد)، ساسان فاطمی (پژوهشگر و اتنوموزیکولوژیست) و داریوش طلایی (نوازنده تار) به کار خود پایان داد.

محمدرضا درویشی در ابتدای این مراسم درباره فستیوال آینه‌دار گفت: کسانی که 6 سانس این فستیوال را ملاحظه کردند؛ می‌دانند که میانگین سنی اکثر این هنرمندان نزدیک به 70 سال است و حتی ما هنرمندانی در حدود 85 سال را میزبان بودیم.

او ادامه داد: در طول یک سال گذشته 15 هنرمند نواحی فوت شدند و یا آقای مارگیری که قرار بود در این فستیوال حضور یابد؛ در فاصله کوتاهی فوت شد. طبیعی‌ست که همه‌ی ما وقتی سنمان بالا می‌رود می‌میریم اما این هنرمندان دیگر جایگزینی ندارند. متاسفانه معرفت ناظر بر موسیقی نواحی از بین رفته است. معرفت جاری در بین مردم؛ این موسیقی را سینه به سینه و نسل به نسل انتقال می‌داد اما حالا موسیقی نواحی ما آسیب و ضربه جدی خورده است.

معرفتِ ناظر بر موسیقی نواحی از بین رفته‌است/تقدیر از هنرمندان برگزیده جنوب

دبیر فستیوال آینه‌دار ضمن تاکید بر اینکه در یک دوره تاریخ موسیقی نواحی به‌طور کامل نابود می‌شود؛ بیان کرد: تغییر سلیقه مردم با ورودتکنولوژی به روستاها اتفاق افتاد و این روزها هنرمندان در شهر خودشان هم غریب هستند. هنرمندانی را دیدم که حالا مجبورند برای اندکی نان؛ به‌جای سازهای محلی خود، برای مردم کیبورد بزنند. متاسفانه دولت‌ هم هیچ حمایتی از موسیقی نواحی نمی‌کند.

وی افزود: ادبیات و موسیقی هویت ما را تشکیل می‌دهد. بدانید که اگر این‌ها نابود شوند؛ هویت ما نیز از بین خواهد رفت. در بسیاری از کشورهای همسایه ما؛ مدارس و دانشگاه‌‌ها موسیقی مشغول به تدریس موسیقی بومی خود هستند اما در ایران به هیچ وجه چنین شرایطی را به وجود نیاورده‌اند.

بعد از صحبت‌های درویشی؛ نماهنگی از روند برگزاری دومین دوره فستیوال موسیقی آینه‌دار پخش شد. سپس علی مغازه‌ای (دبیر هنری این دوره) با بیان اینکه در یادمان نگاه داریم چیزی که دارد از یادمان می‌رود، گفت: این فستیوال با انگیزه حمایتی و نه رقابتی براساس یک ایده کوچک دیرینه در حمایت از تعدادی بزرگان موسیقی نواحی که درمعرض از میان رفتن بودند، طراحی شد.

وی افزود: این فستیوال قدم‌های نرمی برمی‌دارد که مبادا خودش آسیبی به موسیقی نواحی بزند چراکه طی سال‌های اخیر با ورود برخی سازها و رسانه‌ها؛ ضرباتی به این موسیقی وارد شده است.

مغازه ای بیان کرد: ما برای اینکه یادمان بماند که چه داشته‌ایم و چه از دست می‌دهیم؛ این بزرگان را دعوت کرده‌ایم که البته تلاش داریم سال بعد برنامه‌های متنوع‌تری داشته باشیم.

در ادامه‌ی این مراسم، قطعه‌ای خراسانی توسط فرزند زنده‌یاد سمندری و استاد ابراهیم شریف‌زاده که یار آقای سمندری بود؛ اجرا شد.

معرفتِ ناظر بر موسیقی نواحی از بین رفته‌است/تقدیر از هنرمندان برگزیده جنوب

احسان رسول‌اف (حامی مالی فستیوال آینه‌دار) درباره فعالیتش در این فستیوال گفت: ما به پشتوانه عشق بی‌دریغ آثای درویشی به موسیقی نواحی توانستیم کارها را پیش ببریم و افتخار می‌کنیم که تک‌تک کسانی که در این فستیوال حضور داشتند؛ این کار را به عنوان مسئولیت اجتماعی خود می‌دانستند.

او همچنین درباره حمایت هنرمندان موسیقی نواحی اظهار داشت: همانطور که شاهد هستید بسیاری از هنرمندان نواحی نیازمند حمایت هستند و ما درنظر داریم تا صندوقی تحت عنوان صندوق حمایت از هنرمندان موسیقی نواحی تاسیس کنیم.  البته هم اکنون صندوق اعتباری هنرمندان در وزارت ارشاد مشغول به فعالیت است اما ایده تاسیس این صندوق صرفا پیشنهادی ازسوی بخش خصوصی است که می‌خواهد کمکی در حمایت از نام‌آوران موسیقی نواحی داشته باشد.

پس از سخنرانی احسان‌ رسول‌اف؛ گروه غلام مارگیری با حضور فرزند و دو نوه‌ی مارگیری روی صحنه رفت.

معرفتِ ناظر بر موسیقی نواحی از بین رفته‌است/تقدیر از هنرمندان برگزیده جنوب

علی مرادخانی نیز در پایان بخش اول؛ با بیان اینکه دولت از چنین فستیوال‌هایی حمایت می‌کند؛ گفت: ما اعتقاد نداریم که همه‌ی کارها را باید دولت انجام دهد بلکه بخش خصوصی می‌تواند فعالیت مستقل خود را داشته باشد و دولت هم تنها حمایت کند. در این شرایط اگر انتفاعی هم وجود داشته باشد که البته در چنین کارهایی بعید است؛ به بخش خصوصی می‌رسد و این اتفاق خوبی‌ست چراکه ما می‌دانیم؛ این درآمد خرج کارهای هنری دیگر هم می‌شود.

پس از صحبت‌های مرادخانی؛ محمدرضا درویشی، علی مغازه‌ای، ساسان فاطمی، داریوش طلایی و احسان رسول‌اف از هنرمندان برگزیده فستیوال آینه‌دار تقدیر و تجلیل کردند.

معرفتِ ناظر بر موسیقی نواحی از بین رفته‌است/تقدیر از هنرمندان برگزیده جنوب

غلام مارگیری از میناب، رجب سپهری پور معروف به بدری مون نوازنده نی جفتی از بوشهر، خدر شیخ ابولی خیام خوان از بوشهر، قنبر راستگو استاد نی جفتی از هرمزگان، عبدالرسول غریبی به نمایندگی از گروه نیمه بوشهر، احمدعلی شریفی نوازنده نی انبان و نی جفتی از بوشهر، بابا عیسی قادری بابا زار از قشم ، بابا سگر اقلیما بابا زار از بندر لنگه، کرامت قنبری‎‌نژاد شروه خوان از بوشهر، محمود وطن‌خواه به نمایندگی از گروه نحله از بند کنگ، ابو مرجان نوازنده گلن و ربابه از اهواز، مجید پاکدل نوازنده نی جفتی از بوشهر، عبدالکریم پاک سیرت نوازنده، خواننده و پژوهشگر شوشتر و دزفول، ماما کاظمیه ماما زار از خوزستان، حیدر نوایی لوطی برجسته از میناب و ابراهیم شریف زاده خواننده خراسان در این مراسم تجلیل شدند

معرفتِ ناظر بر موسیقی نواحی از بین رفته‌است/تقدیر از هنرمندان برگزیده جنوب

در انتهای برنامه گروه بابا عیسی قادری (بابا زار قشم) با اجرای موسیقی زار؛ به کار دومین فستوال آینه دار پایان داد.

معرفتِ ناظر بر موسیقی نواحی از بین رفته‌است/تقدیر از هنرمندان برگزیده جنوب

ارسال نظر
پیشنهاد امروز