خبرگزاری کار ایران

در همایش بزرگداشت عطار نیشابوری مطرح شد؛

نقش سترگ حکیم عطار در ترویج فرهنگ ایرانی و اسلامی

نقش سترگ حکیم عطار در ترویج فرهنگ ایرانی و اسلامی
کد خبر : ۱۶۲۲۹۵۰

همایش بزرگداشت عطار نیشابوری، در روز ملی این حکیم و شاعر نامدار ایرانی، به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با همکاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی ، ۲۵ فروردین‌ماه ۱۴۰۴، با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، مدیران ارشد فرهنگی و هنری، استادان دانشگاه و جمع پرشمار علاقه‌مندان به زبان و ادب فارسی در شهرستان نیشابور برگزار شد.

به گزارش ایلنا، محمود شالویی رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، دراین مراسم پس از قرائت پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به این آئین، طی سخنانی با اشاره به جایگاه والای عطار نیشابوری در تاریخ ادب و عرفان ایران، تأکید کرد که آثار این حکیم، همچون «منطق‌الطیر»، «تذکره الاولیاء» و... نه تنها گنجینه‌ای از معارف عرفانی هستند، بلکه نشان‌دهنده عمق تفکر و بینش انسانی این حکیم به شمار می روند.

مشاور وزیر فرهنگ افزود: همانطور که در پیام وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز تأکید شده است، عطار نیشابوری با بهره‌گیری از زبان شعر، مفاهیم بلند عرفانی را به زبانی ساده و قابل فهم برای عموم مردم بیان کرده و بدینوسیله، نقش مهمی در ترویج فرهنگ ایرانی - اسلامی در جامعه ایفا نموده است.

شالویی در بخش دیگر از سخنان خود با اشاره به پژوهش های و تصحیح های عالمانه دکتر شفیعی کدکنی استاد برجسته زبان و ادب فارسی از آثار عطار نیشابوری، بر این نکته تأکید کرد که آثار این استاد نامدار زبان فارسی درباب حکیم عطار، با چنان بیان ساده، شیوا و دلنشینی به رشته تحریر درآمده است که حتی برای نسل جوان و جدید نیز قابل تأمل و بهره برداری علمی است.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درادامه بر ضرورت توجه بیشتر به مفاخر فرهنگی کشور تأکید کرد و گفت: بزرگداشت مفاخری مانند عطار نیشابوری، ادای دین به بزرگان و مشاهیر گذشته، فرصتی برای بازنگری در ارزش‌های فرهنگی و عاملی برای تقویت هویت ملی ایرانیان است.

شالویی در پایان ابراز امیدواری کرد که این‌گونه برنامه‌ها و رویدادها، به صورت مستمر برگزار گردد تا از رهگذراین اقدام، زمینه‌سازی لازم برای آشنایی نسل جوان با میراث فرهنگی و ادبی ایران عزیز فراهم شود.

نیشابور؛ سرزمین رمزها و رازها

در ادامه سید رضا صالحی‌امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ایراد سخن پرداخت و گفت: نیشابور، شهری است که من آن را «سرزمین رمزها و رازها» نامیده‌ام؛ سرزمینی که هنوز، با گذر قرن‌ها، اسرار درونش برای ما ایرانیان و جهانیان به‌درستی گشوده نشده است.

او ادامه داد: گزارش‌هایی که همکاران من از این شهر ارائه داده‌اند، گاه فراتر از باور است. نیشابور تنها شهری در ایران است که بیش از ۴۶۰۰ هکتار عرصه میراث فرهنگی دارد. این در حالی است که در کمتر جایی از کشور چنین وسعتی از میراث ملموس و ناملموس در کنار هم دیده می‌شود.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تأکید کرد: این ظرفیت عظیم، یک پیام روشن برای ما دارد: باید همه توان خود را بسیج کنیم تا این شهر، این فرهنگ و این هویت گران‌بها را بهتر بشناسیم و به ایران و جهان بشناسانیم. جای بسی تأسف است که تاکنون نتوانسته‌ایم چهره حقیقی نیشابور را آن‌گونه که هست، به تصویر بکشیم.

صالحی امیری اضافه کرد: اگر آموزش‌وپرورش، دانشگاه‌ها و مدیران فرهنگی ما، همه در راستای معرفی این گوهر پنهان تلاش می‌کردند، امروز شاهد حضور سیل گردشگران داخلی و بین‌المللی در این خطه بودیم. نیشابور، یک شهر ساده نیست؛ یک جغرافیای صرف با سازه‌ها و خیابان‌ها و ساختمان‌ها نیست؛ نیشابور یک فرهنگ، یک تمدن و یک روح زنده و جاودانه است.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در پایان گفت: در کنار عطار ، خیام، شفیعی کدکنی و دیگر مفاخر این دیار، نیشابور میزبان امامزادگان بسیاری است. این خود گواهی است بر پیوند تاریخی دین و فرهنگ، بر هم‌نشینی افتخارآمیز ایران و اسلام. و این، حقیقتاً مایه‌ غرور و افتخار است.از خدای بزرگ می‌خواهم که همه‌ ما را در حفظ، پاسداری و گسترش این میراث گران‌سنگ، موفق بدارد.

عِطر عطار و حکمت خیام

حجت الاسلام سید قاسم یعقوبی امام جمعه نیشابور نیز طی سخنانی در این آیین گفت: امروز، در سرزمین علم و ادب و عرفان، در شهر نیشابور که به عطر عطار و حکمت خیام معطر است، گرد هم آمده‌ایم تا از بلندای فرهنگ و معنویت سخن بگوییم، از مردی که نه‌تنها شاعر ، بلکه سالکی کامل، عارفی حقیقت‌جو و مفسری عاشق بر آیات هستی بود.

او ادامه داد: عطار نیشابوری، عارفی است که ذرات عالم را گویا و شنوا می‌بیند و با نگاهی قرآنی و برخاسته از فرهنگ ناب اهل بیت علیهم‌السلام، به جهان و انسان می‌نگرد. او شاعری است که عقل را محترم می‌دارد، اما آن را برای رسیدن به قله کمال کافی نمی‌داند. و پای استدلالیان را چوبین می داند. این یعنی آن‌که راه رسیدن به کمال انسانی، عشق است؛ عشقی که در جان آدمی زبانه می‌کشد و او را از ظلمات به سوی نور هدایت می‌کند.

امام جمعه نیشابور تصریح کرد: عطار، چشمه‌ای جوشان از معرفت است که از درون خود برخاسته و با اشعار ناب، تمثیل‌های حکیمانه و کلمات گوهرین، جان تشنه انسان امروز را – که در عطش معنا و معنویت می‌سوزد – سیراب می‌سازد. در دورانی که بسیاری از انسان‌ها در پی معنا، آرامش و هدف برای زندگی خود می‌گردند، آثار «عطار»راهی روشن پیش روی آنان می‌گذارد؛ راهی از دل تا آسمان، از عقل تا عشق، از ظاهر تا حقیقت.

حجت الاسلام سید قاسم یعقوبی در پایان گفت: خوشبختانه در نیشابور عزیز و در سراسر کشور، ذوق و شوقی قابل‌تقدیر نسبت به حکیم عطار وجود دارد. این حضور پُرشور امروز – با حضور وزیر محترم میراث فرهنگی، رئیس فرهیخته انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، و دیگر بزرگان و مسئولان استان و شهرستان؛ گواهی است بر آن‌که ما حکیم عطار را پاس می‌داریم و به اندیشه و آثار گرانسنگ او ارج می‌نهیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز