در گفتگو با ایلنا مطرح شد؛
نوروز رنگارنگ در «کردستان، سرزمین رنگ، آواز و مهربانی»
کردستان از جمله مقاصدی است که میتوان در نوروز به آن سفر کرد و از جاذبههایش لذت برد. در واقع میتوان نوروز رنگارنگ را در «کردستان، سرزمین رنگ، آواز و مهربانی» تجربه کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، آوات مکاری (رییس گروه توسعه گردشگری اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کردستان) با اشاره به آنکه مسیر مریوان به کامیاران یکی از مسیرهای اصلی طبیعت گردی استان کرستان است، گفت: فاصله بین کامیاران تا مریوان ۱۴۱ کیلومتر است و از دو مسیر میتوان وارد این منطقه شد. نخست آنکه وقتی از سنندج تصمیم میگیرید که به شهر مریوان بروید، جدای از آنکه میتوانید از دریاچه زیبای مریوان دیدن کنید و به روستای دره تفی یا همان شهر لک لکها بروید و در اقامتگاههای دور دریاچه اسکان یابید و از پرنده نگری لذت ببرید؛ میتوانید از جاده اورامان یا همان جاده قدیم مریوان به سنندج که در داخل شهر سروآباد قرار دارد، حرکت کنید. مسیر را به سمت روستای رزاب (ڕهزاۆ) ادامه دهید. در این مسیر تعدادی روستا قرار دارد که اکثر آنها پله کانی یا نیمه پله کانی هستند. اما روستای پالنگان از شهرت خاصی برخوردار است و در کاندیدای روستاهای جهانی قرار دارد.
مکاری ادامه داد: در این مسیر، راههای فرعی وجود دارد اما در مسیری که به روستای پالنگان میرسد چند روستا قرار گرفته که از جمله آنها میتوان به روستای کاشتر که بافت خانههای آن سنتی است و داخل آبادی سنگ فرش شده، کنگاور با چشمههای آب فراوانی که دارد اشاره کرد. در میانه راه کمی جاده خاکی است اما مشکلی برای گردشگران ایجاد نمیکند. حتا میتوان از روستای «دیوزناو» که به عنوان روستای ملی در حوزه ارغوان بافی ثبت ملی شده بازدید کرد. در این مسیر، اقامتگاههای بومگردی و خانههای استیجاری برای اقامت زیاد است و میتوان گزینههای خوبی برای شب مانی پیدا کرد. البته میتوان با استفاده از سایت https://kurdtourism.com/ که پایگاه اطلاعرسانی استان است، تمام جزییات گردشگری از جمله مسیرها، عکسها، جاذبهها، اقامتگاهها، گردشگری خوراک، گردشگری سلامت، گردشگری آبی و… را جستتجو و پیدا کرد.
به گفته او، زمانی که گردشگران به پالنگان میرسند، به نوعی گویی به یک ایستگاه رسیدهاند که میتوانند معماری پلکانی و خشکه چین کردستان را شاهد باشند. در این روستا مراسم هزار دف در زمانهای مختلف اجرا میشود و در نخستین هفته اسفند نیز نوروز زمستانی را برگزار میکنند. روز باستانی که هزاران سال است برگزار میشود، روز اول اسفند است اما سعی میکنند آنرا با روزهای پنجشنبه و جمعه همزمان کنند تا گردشگران بتوانند از این مراسم دیدن کنند. همچنین مجتمع شیلات پالنگان با بیش از ۴۰ رستوران طبخ سنتی ماهی پالنگان را انجام میدهد. همچنین ۵۰ خانه استیجاری رسمی در این منطقه فعال هستند تا به گردشگران خدمات ارائه دهند. ۲ اقامتگاه بومگردی و یک موزه روستایی نیز در پالنگان فعال است. یک پایگاه محیط زیست، ۶ چشمه آبشار و رودخانه خروشان تنگیور که در پایین دست به آن سیروان گفته میشود در این منطقه قرار دارد. مسابقات بینالمللی قایقرانی رفتینگ در این رودخانه برگزار میشود.
رییس گروه توسعه گردشگری استان کردستان تصریح کرد: در ایام نوروز مراسم و جشنهای مختلف در روستاهای کردستان برگزار میشود. همچنین ییلاقهایی داریم که هوار (خانههای بدون سقف) در آن قرار دارد و زمانی که هوا گرم میشود، مردمان روستا به سمت این ییلاقها مهاجرت میکنند. این مناطق هم تبدیل به جاذبه شدهاست. اگر مسیر را به سمت سنندج ادامه دهند، میتوانند از کتیبه تنگیور دیدن کنند. همچنین روستای کاشتر در مسیر قرار دارد که میزبان «معینالدین روحانی» معروف به حضرت عکاشه ابن محصن الاسدی، یکی از اصحاب گرامی و انصار پیامبر (صلی الله علیه و آله) است که یک روستای زیارتی و طبیعی است. مسیر به سمت جاده سنندج- کرمانشاه میرسد که میتوان مسیر را انتخاب کرد که آیا به سنندج بروند یا کرمانشاه و با توجه به آنکه مسیر برای رسیدن به هر دو مقصد یکی است و در حدود ۶۰ کیلیومتر است، حتما باید از قبل مقصد را انتخاب کرده باشند.
مکاری با اشاره به برنامههایی که برای نوروز در کردستان در نظر گرفته شده، گفت: برخی برنامهها دولتی است که ممکن است برگزار شود یا نشود. اما اساس برنامههای گردشگری و آیینی در کردستان، مردمی است. چراکه میراث ناملموس و مردمی در کردستان خیلی قوی است. از این رو روستاهای کردستان، مراسم نوروز خودجوش برگزار میکنند. میتوان از بخشداریها و فرمانداریها پرسید که کدام روستاها مراسم آیینی برگزار میکنند و مقصد را سفر به آن روستا قرار داد. جشن نوروز در کردستان با آتش و رقص کردی همراه است و محصولات محلی نیز در قالب نمایشگاه ارائه میشود. اما نباید فراموش کرد که سنندج شهر جهانی موسیقی است و درعین حال شهر کاندیدای دبیرخانه دائمی نوروز جهان است. در کردستان حدود ۶۵۰ روستا داریم که حدود ۴۰۰ روستا به صورت خودجوش نوروز را برگزار میکنند. برگزاری این مراسم بین روستاها تقسیم میشود و عموما تا ۷ فروردین به طول میانجامد. البته تمام این امور به هماهنگی بین روستاها و بارندگی بستگی دارد.
او درخصوص برگزاری مراسم نوروز در کردستان گفت: برگزاری این مراسم با پوشیدن لباس کردی همراه است و غذاهایی مانند کتاب ماهی و آنچه در رستورانها سرو میشود همراه است البته ارائه غذاهای محلی در روستاهای کردستان بسیار متنوع است چراکه اقامتگاههای بومگردی زیادی در این روستاها ارائه خدمت میکنند. اما اساس برنامههای نوروز، همان رقص و موسیقی کردی است. گردشگران این مراسم را دوست دارند. شعاری داریم که میگوید »کردستان، سرزمین رنگ، آواز و مهربانی» در تمام مراسمهای ما مردم از طبیعت رنگ میگیرند و همه مراسمها با حضور زنان برگزار میشود. نوروز و طبیعت و رنگی که مردم به آن میدهند اهمیت دارد. رنگ در فرهنگ مردمان کرد جایگاه خاصی دارد و مردم طبیعت را رنگ میکنند و به نوعی فرهنگ به طبیعت غلبه میکند. کردستان عناصر فرهنگی قوی دارد و گردشگران باید به این عناصر توجه کنند. به آتش نوروز، رقص کردی، دف زنی و… نگاه کنید، همه اینها نشان از فرهنگ کردستان دارد.
رییس گروه توسعه گردشگری استان کردستان تاکید کرد: گردشگران بهتر است با ورود به مناطق روستایی فرهنگ آن منطقه را رعایت کنند. برای مثال با شلوارک وارد روستا نشوند و جلوی مسجد سر به آواز نزنند. اگر میخواهند خوش باشند در طبیعت خوش باشند اما داخل روستا به مردم و فرهنگ احترام بگذارند. نباید بدون اجازه در باغ مردم ورود پیدا کنند و از محصولات آن استفاده کنند. نباید زباله بریزند و محیط را آلوده کنند. ماشین خود را هر جایی پارک نکنند و برای عبور و مرور مردم روستا مشکل ایجاد نکنند. ضمن آنکه هر روستا ظرفیت پذیرش تعداد معینی از گردشگران را دارد بهتر است تورهای گردشگری قبل از سفر به مقاصد اینچنینی، از دهیار و… درخصوص ظرفیت پذیرش سئوال بپرسند تا مانع رویارویی مردم روستا با گردشگران شوند.