یک مستندساز مطرح کرد؛
تمایل به پسرزایی در خانوادهها سوژه «سونوگرافی»/ دخترها سقط میشوند؟
برهم خوردن توازن تولد نوزادان پسر و دختر و تمایل به پسرزایی سوژه مستندی است که متقاضی «سینماحقیقت» شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، هایده مرادی کارگردان فیلم مستند بلند «سونوگرافی» که در هفدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران سینماحقیقت حضور دارد، درباره سوژه فیلم خود توضیح داد: احتمالا اکثر ما شاهد این موضوع در خانواده خودمان یا اطرافیانمان هستیم که وقتی یک خانم باردار میشود، همه درباره جنسیت بچه صحبت میکنند. خانوادههای سنتی یا قدیمی علاقه بسیار زیادی دارند که بچه اولشان پسر باشد یا در کل فرزند پسر به دنیا بیاورند.
او ادامه داد: تولید فیلم من حدود ۲ سال است که آغاز شده اما حدود ۶-۷ سال پیش در اطرافیان خودم نیز زیاد مشاهده میکردم که بیشتر زوجهایی که تازه ازدواج کردهاند و حتی خانوادههای تحصیلکرده هم بیشتر درباره پسردار شدن صحبت میکردند.
این فیلمساز درباره دغدغه اولیه ساخت این مستند اظهار کرد: چندسال پیش در جایی نشسته بودم و یک دکتر خطاب به خانمهایی که در آن جمع بودند، توصیه میکرد که قبل از بارداری از همسرشان بپرسند که فرزند دختر میخواهد یا پسر تا بعد از بارداری سقط جنین نکنند و به مشکل برنخورند. در آن جمع متوجه شدم که دکتر دارد به خانمها آموزش میدهد که فرزند دخترشان را سقط کنند. در آنجا سوال کردم که مگر دختر را سقط میکنند؟ و پاسخ دادند که بله.
او افزود: بعد از این موضوع سراغ آمار سراسری رفتم. سری به ثبت احوال استان زدم و متوجه شدم که توازن تولد دختران و پسران برهم خورده است. در اینترنت جستجو کردم و متوجه شدم که در دنیا نیز این اتفاق درحال رخ دادن است و تعداد تولد نوزاد پسر نسبت به نوزاد دختر بیشتر شده است. درنتیجه تلاش کردم که روی این موضوع کار کنم.
مرادی با بیان اینکه ۵ سال درگیر این موضوع بوده است، عنوان کرد: تحقیق درباره این موضوع حدود ۲ سال طول کشید. تولید فیلم هم ابتدا قرار بود یک سال طول بکشد اما به دلیل حساسیت موضوع و اینکه خانوادهها مقاومت میکردند تا در این باره صحبت کنند و جلوی دوربین آمدن برایشان تابو بود، ساخت «سونوگرافی» حدود ۲ سال طول کشید. در کل من حدود ۵ سال است که درگیر این موضوع و فیلم هستم.
این مستندساز درباره مخاطبان اثر خود گفت: مخاطبان فیلم من میتواند عموم مردم باشند اما شاید این فیلم بیشتر مناسب جوانهایی باشد که میخواهند ازدواج کنند یا بچهدار شوند. و البته باید عرض کنم که مسئولان جامعه میتوانند مخاطب اصلی فیلم من باشند به این دلیل که متوجه شوند چه اتفاقی افتاده است که خود خانمها یک فرزند دختر نمیخواهند؟ چرا یک خانم ۲۴ - ۲۵ساله که باردار میشود، داشتن فرزند پسر را ترجیح میدهد؟ فیلم «سونوگرافی» این موضوع را ریشهیابی میکند که این نگرش به کجا بازمیگردد.
او که با حمایت مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی مستند «سونوگرافی» را ساخته است، در این باره گفت: این اولین فیلم بلند من است. من پیشتر با نهادهایی مانند انجمن سینمای جوان، خانه مستند کار کرده بودم اما دوست داشتم وارد عرصه حرفهای شوم و به همین دلیل طرح را به مرکز ارائه کردم. همچنین تامین منابع مالی هم برایم مهم بود.
مرادی در پایان با بیان اینکه جشنواره سینماحقیقت ویترین سینمای مستند کشور است، تصریح کرد: سینماحقیقت برای همه ما رویداد بسیار مهمی است. هیچ مستندسازی در ایران نمیتواند بگوید که جشنواره برایش اهمیت ندارد و ما هنگام ساخت فیلم به حضور در این جشنواره فکر میکنیم. من به عنوان مستندساز اگر برای تلویزیون کار کنم نگاه دیگری به مستندم دارم اما فیلمسازانی مانند من که به نوعی مستقلتر کار میکنیم، بیشتر دنبال دغدغههایمان هستیم. سینماحقیقت ویترین سینمای مستند است و همه ما تلاش داریم که در این رویداد حضور داشته باشیم زیرا فیلممان دیده میشود و مخاطبان حرفهای به تماشای آثار مینشینند، درنتیجه از طریق صحبت با مخاطبان متوجه میشویم که در چه ردهای قرار داریم و به نوعی برایمان حکم رفع اشکال دارد.