خبرگزاری کار ایران

رضا خوشدل‌راد:

مستندها برای ایجاد تغییر ساخته می‌شوند

مستندها برای ایجاد تغییر ساخته می‌شوند
کد خبر : ۱۳۵۸۸۳۶

رضا خوشدل معتقد است؛ مقوله خشکسالی در این سال‌ها به بحرانی عمومی تبدیل شده است و ضرورت ساخت اثر درباره آن به چشم می‌خورد. به همین‌جهت تصمیم گرفتم از زبان مردم درباره دغدغه‌شان بگویم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، رضا خوشدل راد (مستندساز) درباره موضوع مستند «خاک، آب»، تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی گفت: این مستند درباره بحران خشکسالی بحث می‌کند. متاسفانه در سال‌های اخیر نحوه مصرف و شیوه مواجهه ما با مسئله کم‌آبی به شکلی بوده که کمکی به تا‌ب‌آوری محیط‌زیست‌ نکردیم. 

او ادامه داد: کاهش بارش‌های سالیانه، استفاده نادرست و عدم آموزش و اطلاع‌رسانی آگاهانه منجر به گستردگی مقوله خشکسالی شده است. البته افرادی هستند که درباره این موضوعات و آگاهی‌رسانی درباره آن دغدغه‌ دارند و داستان این مستند٫ روایت تلاش این مردم برای قدم‌گذاشتن به روزهای خوب و عبور از بحران‌ها است. مردمی که با همه دشواری‌های موجود در مسیر برای رسیدن به هدفشان ایستادگی می‌کنند.

خوشدل راد بیان کرد: این مستند روایت آدم‌ها از زبان خود آدم‌ها است. مصاحبه‌ای با چهره‌های شاخص علمی و فرهنگی در آن به چشم نمی‌خورد و خود مردم عادی هستند که درباره این دغدغه‌های حیاتی صحبت می‌کنند. باید بگویم که پیش از این نیز من تجربه ساخت مستند با محوریت موضوعی آب و خاک را داشتم. از آن‌جایی که مقوله خشکسالی در این سال‌ها به بحرانی عمومی تبدیل شده است ضرورت ساخت اثر درباره آن به چشم می‌خورد و به همین علت تصمیم گرفتم حتما درباره این موضوع مستند بسازم.

او درباره مخاطبان مستندهای محیط‌زیستی گفت: در همه‌جای دنیا بحران مخاطب برای آثار مستند وجود دارد. مستندهای تاثیرگذار به بستری برای پخش و نمایش نیاز دارند. مستندها برای ایجاد تغییر ساخته می‌شوند و مسئولان باید به تماشای این آثار بنشینند. می‌توان گفت که بهترین بستر برای نمایش آثار مستند تلویزیون است زیرا سالن‌ سینما به فراخور ظرفیتی که دارد، نمی‌تواند حجم کثیری از مخاطب را پاسخگو باشد. به همین دلیل بهترین کار اکران مستندها در رسانه‌های فراگیر است.

خوشدل درباره نحوه تاثیرگذاری مستندها بر مخاطب گفت: در مستندهای محیط زیستی باید از نگاه‌های رمانتیک‌محور خارج شد و با نگاه منطقی واقعیت را به ترسیم کشید. نباید وارد فضای سانتی‌مانتالیسم شد. از همین رو در مستند «خاک، آب» تصمیم گرفتم که خود مردم روایتگر موضوع باشند و چهره خودشان را در مستند ببینند. البته من منکر سانتی‌مانتالیسم در مستند نیستم ولی واقعیت این است که این نوع از مستند در موضوعات محیط زیستی کاربردی نیست. اگر تقاضای کارکرد برای مستند داریم این نوع از مستند نمی‌تواند رفتار زیست‌محیطی مردم را تغییر دهد. 

او ادامه داد: برای تغییر رفتار مردم باید با زبان آشنا با مردم صحبت کرد تا ارتباط منجر به تغییر رفتار مردم شده یا مطالبه‌ای را به مطالباتشان از مسئولان اضافه کند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز