سرپرست گروه موسیقی «کایر» مطرح کرد؛
سرمایهگذاری روی فضای هنری، جامعه سالمتری را رقم میزند
محمدیان می گوید: هنرمندان محلی درآمد آنچنانی ندارند و جشنوارهها برای آنها منبع درآمد محسوب میشوند. همچنین جشنوارهها میتوانند بهانهای باشند تا مردم با ادوات مختلف موسیقی آشنا شوند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، چندین ماه است که تقریبا هیچ جشنواره جدی در عرصههای مختلف برگزار نشده است؛ لذا برگزار رویدادهای جمعی باعث خوشحالی اهالی هنر است و به آنها در دوران رکود، انگیزه فعالیت میدهد. در این راستا رویدادی فرهنگی هنری که از بیستم مهرماه در محوطه باز دریاچه چیتگر فعالیت خود را آغاز کرده و تا بیست و نهم ادامه دارد، اتفاقی است که تا حدودی هنرمندان و هنردوستان را به حرکت و پویایی دعوت میکند. این رویداد جشنواره «ایران عزیز» است؛ که با شعار وحدت اقوام ایرانی در حال برگزاری است.
این جشنواره که محوریت آن وحدت اقوام ایرانی است، تلاش داشته تا قومیتهای مختلف ایران را گرد هم آورد. لر، کرد، آذری، بلوچ، ترکمن، گیلکی، مازنی، عرب، بختیاری، قشقایی و اهالی خطه جنوبی کشور اقوامی هستند که در جشنواره حضور دارند و هر روز به یکی از آنها اختصاص دارد. این رویداد در دو بخش «استیج» و «میدانی» برگزار میشود که بخش استیج از ساعت ۱۸:۰۰ تا ۲۲:۰۰ برگزار میشود و بخش «میدانی» هم شامل ۳۵۰ غرفه محصولات صنایع دستی، غذایی، پوشاک و آداب و رسوم اقوام گوناگون است. این بخش هم از ساعت ۱۵:۰۰ تا۲۲:۰۰ برگزار میشود.
موسیقی نیز یکی از بخشهای اصلی جشنواره «ایران عزیز» است و گروههای مختلفی از اقوام مختلف در این بخش به اجرای برنامه میپردازند. در همین راستا جمال محمدیان سرپرست گروه موسیقی «کایر» مازندران و نوازنده سازهایی چون «کمانچه»، «سورنا»، «قرنه» و «للهوا»، یکی از هنرمندانی است که به اتفاق اعضای گروهش در هشتمین روز جشنواره «ایران عزیز» به اجرای برنامه پرداخته است.
«کایر» یک گروه خانوادگی است
جمال محمدیان درباه این جشنواه به ایلنا گفت: اجرای موسیقی اقوام باعث ایجاد یک دوستی موسیقیایی در حوزه هنر و فرهنگ فولکلور اقوام میشود.
وی درباره جزییات گروه «کایر» گفت: ما سالهاست به صورت خانوادگی در حوزه موسیقی فعالیت میکنیم. ما سه خواهر و ۶ برادر هستیم که همگی در گروه «کایر» حضور داریم و فعالیت ما درحوزه موسیقی قدمتی ۳۰ساله دارد. ما طی سالهای فعالیت هایمان در سطح کشور و خارج از کشور در جشنوارههای مختلف حضور یافته و به اجرای برنامه پرداخته ایم.
محمدیان درباره دیگر فعالیتهای خودش در عرصه موسیقی مازندران گفت: خودم علاوه بر سرپرستی گروه «کایر» و فعالیتهایی از این دست، در حال حاضر رییس انجمن موسیقی استان مازندران و کارشناس موسیقی شبکه «تبرستان» هستم و هرهفته سه شب برنامه زنده دارم.
محمدیان درباره معنی واژه «کایر»، گفت: این واژه به معنی «اتحاد»، «تعاون» و کار کردن است. در گذشته و زمانهای قدیم در روستاها روال این طور بود که اگر ما و دیگر افراد جایی میرفتیم و کار میکردیم، برای آن مزدی دریافت نمیکردیم، اما در مقابل، آنها هم به ما کمک میکردند. این روال به معنای تعاون و اتحاد بود.
محمدیان درباره اهمیت وجودی جشنوارههای سالانه نیز توضیحاتی داد. او بیان کرد: جشنوارهها در ابتدا میتوانند بین اقوام نوع دوستی ایجاد کند. همچنین به واسطه جشنوارهها مردم با قومیتهای مختلف از طریق موسیقی، صنایع دستی و محصولات و هنرهای دیگر آشنا میشوند. لذا برگزاری جشنوارهها همیشه اتفاق مثبتی است.
او اذعان داشت: علاوه بر توضیحات ارائه شده، اجرای موسیقیهای اقوامها باعث ایجاد نوعی دوستی موسیقیایی در حوزه هنر و فرهنگ فولکلورِ اقوام میشود. در همه جای دنیا برگزاری چنین جشنوارههایی معمول است و مورد حمایت نیز قرار میگیرد.
باید به نحوه انتخاب ها دقت شود
محمدیان گفت: در کشور خودمان هم از این دست جشنوارهها کم برگزار نشده، اما موضوع مهمی وجود دارد که در جشنوارهها باید به آن توجه کنند و آن انتخاب گروههای موسیقی است. باید به نحوه انتخاب گروها دقت شود.
سرپرست گروه «کایر» در ادامه با تاکید بر اهمیت اقوام گفت: شخص یا گروهی که به عنوان نماینده یک قوم انتخاب میشود تا به شکلی موسیقی آن خطه را معرفی کند، باید حداقلهایی را در این حوزه داشته باشد تا باعث ایجاد انگیزه برای شناخت بیشتر این موسیقی در مخاطبان شود؛ نه اینکه بدتر به این حوزه لطمه وارد کند.
وی افزود: قطعا جشنواره فرصت خوبی برای حضور هنرمندان مناطق مختلف ایران است تا با حضورشان هنر خود را به نمایش بگذارند و از این طریق دیده و شنیده شوند و مورد حمایت قرار گیرند. از طرفی هنرمندان محلی درآمد آنچنانی ندارند و جشنوارهها برای آنها منبع درآمد محسوب می شوند. همچنین جشنوارهها میتوانند بهانهای باشند تا مردم با ادوات مختلف موسیقی آشنا شوند. این آشنایی باعث ایجاد شوق و علاقه در مردم نیز میشود.
محمدیان در پایان تاکید کرد: ما هرچه روی فضای هنری سرمایهگذاری کنیم جامعه سالمتری خواهیم داشت.