رییس ایکوم اعلام کرد:
کاهش ۸.۲ درصدی تعداد اعضای ایکوم در سال ۲۰۲۱/ کرونا به ارتباط مجازی موزهها کمک کرد
![کاهش ۸.۲ درصدی تعداد اعضای ایکوم در سال ۲۰۲۱/ کرونا به ارتباط مجازی موزهها کمک کرد](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/2JAvTgpWIEaz/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0pr0JikoyHyhq7otfNPZWXfo,/1-8-600x400-1.jpg)
آلبرتو گارلاندینی در مجمع عمومی ایکوم اعلام کرد: در سال 2021، برخلاف رشد مداوم در چند سال گذشته، تعداد اعضای ایکوم ۸.۲ درصد کاهش یافت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، آلبرتو گارلاندینی (رئیس ایکوم) در مجمع عمومی ایکوم که ۲۴ آگوست ۲۰۲۲ در پراگ برگزار شد، با ارائه گزارش سال ۲۰۲۱، گفت: مطابق با قانون ۱۹۰۱ فرانسه در مورد انجمنهای ثبت شده و اساسنامه حاکم بر ایکوم، به عنوان رئیس ایکوم، وظیفه دارم تا گزارش سال ۲۰۲۱ را به این مجمع عمومی ارائه کنم که جزئیات فعالیتهای اصلی سازمان ما که در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ به پایان رسید را شرح میدهد.
او ادامه داد: در سال ۲۰۲۱، این بیماری همه گیر (کرونا) ادامه یافت تا زندگی روزمره و معیشت ما را مختل کند. چندین سال شاهد تعطیلی بیشتر موزهها بودیم، اما به لطف افزایش نرخ واکسیناسیون و اقدامات پیشگیرانه کارآمدتر، محافظت بیشتری در برابر جدیترین اشکال کووید ۱۹ داشتیم.
گارلاندینی با اشاره به آنکه انعطافپذیری و چابکی توسعهیافته موزهها در سال ۲۰۲۰ منجر به افزایش نوآوری در سال ۲۰۲۱ شد، تصریح کرد: با کاهش قرنطینه، موزهها فضای بیشتری برای توسعه روشهای کاری ترکیبی داشتند که در دوران پس از کووید نیز مرتبط و ضروری خواهند بود. ارتباط متقابل، همبستگی و ظرفیت شبکه ایکوم برای نوآوری همچنان در سال ۲۰۲۱ به قوت محرک تبدیل شد. در واقع، سومین گزارش ایکوم در مورد «موزهها، متخصصان موزهها و کووید-۱۹»، که نتایج یک نظرسنجی را تشریح میکند که ۸۴۰ پاسخ از موزهها و موزهداران را به دست آورد. متخصصان موزه در پنج قاره از ۱۵ آوریل تا ۲۹ مه، بر تمایل موزهها برای مشاهده و استفاده از بحران سلامت به عنوان فرصتی برای رشد تاکید میکنند.
او تصریح کرد: در سال ۲۰۲۱، برخلاف رشد مداوم در چند سال گذشته، تعداد اعضای ایکوم ۸.۲ درصد کاهش یافت. با این حال، این رقم در چارچوب کووید-۱۹ قرار میگیرد. با توجه به بیثباتی متخصصان موزه در این دوره و پیشبینیهایی که برای از دست دادن عضویت در سال ۲۰۲۱ داشتیم، این کاهش اندک نشانه روشنی است که متخصصان موزهها، اکنون بیش از هر زمان دیگری به یک شبکه بینالمللی قوی و حمایتکننده نیاز دارند تا بتوانند در کار خود پیشرفت کنند. زمینههای کاری متنوع، آزمایش با فناوری دیجیتال در موزهها در سال ۲۰۲۱ تقویت شد.
رییس ایکوم خاطرنشان کرد: با بازگشایی گسترده موزهها به روی عموم، بر یافتن تعادل بین تجربه موزه دیجیتال و فیزیکی تأکید شد. بهینهسازی فناوری موجود بدون به خطر انداختن بازدید حقیقی از مجموعهها با توجه به استقبال گسترده عموم جامعه برای بازدید از موزهها بعد از تعطیلیهای ۲۰۲۰ یکی از چالشهای پیش روی موزهها در سال ۲۰۲۱ بود.
او در ادامه به گردهمایی موزه داران در باکو اشاره کرد و گفت: کنفرانس مشترک کمیتههای بین المللی ایکوم INTERCOM و ICME به همراه کمیته ملی ایکوم در آذربایجان در ۱۴ تا ۱۶ اکتبر در باکو به صورت مجازی و حقیقی برگزار شد. برای تغییر سیاستهای مجموعه در موزهها نیاز به رهبری عنوان این کنفرانس بود. مسئولیت اجتماعی چنین کنفرانسی، توانایی همکاری برای ایجاد یک قالب در دسترس برای جذب حداکثر مشارکت و همکاری بینالمللی است.
گارلاندینی خاطرنشان کرد: دفتر مرکزی ایکوم از قدرت فناوری دیجیتال برای تقویت مشارکت همه اعضا، از طریق حضور آنلاین در جلسات استفاده میکند، این امکانات سبب شد تا تعداد مشارکت اعضا آنها ۱۶۵٪ افزایش یابد. اعضای ایکوم اکنون برای تصمیم گیری در مورد آینده سازمان در پلتفرم آگورا که در سال ۲۰۲۱ طراحی و راه اندازی شد، گردهم میآیند. از این رو، طراحی قالب هیبریدی کنفرانس عمومی ایکوم ۲۰۲۲، که شامل یک بعد دیجیتالی علاوه بر رویداد حضوری سنتی است، در سال ۲۰۲۱ به طور کامل در دست اجرا بود. این فرمت تضمین میکند که همه اعضای ایکوم از فرصت برابر برای حضور در کنفرانس عمومی، در گامی تعیین کننده برای مشارکت بیشتر و فراگیر شدن کنفرانسهای ایکوم در قالب جدید با توجه به مسائل زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی پایدارتر بهرهمند شوند.
به گفته او، ایکوم این قالب جدید را در پیش کنفرانس بیست و ششمین کنفرانس عمومی ایکوم در آگوست ۲۰۲۱ آزمایش کرد. اینگونه است که کنفرانس پراگ با حضور ۲۳۰ شرکت کننده و حضور مجازی و آنلاین ۸۵۰ عضو برگزار شد. سایر رویدادهای دیجیتالی نیز شامل گفتگوها و کارگاه زنده موزه دیجیت AVICOM نیز در تاریخ ۲۳ تا ۲۴ نوامبر در بوداپست، مجارستان برگزار شد. پروژه مبتکرانه Clothing the Pandemic به رهبری ICOM Costume که چگونگی مستندسازی فرهنگ مادی بیماری همه گیر را بررسی میکند و اولین MOOC - دوره آزاد گسترده آنلاین - در مورد «ایجاد تمرین موزهای معنادار و فراگیر» ایکوم، که یک برنامه درسی چهار هفتهای را در مورد روشها و استراتژیهای مشارکتی پیشنهاد میکند که میتواند مشارکت فرهنگی گسترده تر، شمول جامعه و هماهنگی را ترویج دهد، نیز از این دست برنامهها است. MOOC توسط دبیرخانه ایکوم توسعه یافت و در نوامبر ۲۰۲۱ راه اندازی شد. ۵۴۰۰ شرکت کننده از ۱۵۰ کشور مختلف قبلاً به صورت رایگان در این دوره ثبت نام کردهاند.
گارلاندینی اذعان داشت: اعضای ایکوم همکاری با ویکی پدیا را برای باز تعریف موزه در پیش گرفتند، همچنین به تعامل با پلتفرم تحریریه سازمان، ICOM Voices ادامه دادند و ابتکارات، تجربیات دیجیتالی و مدلهای اقتصادی جدید خود را در قالب مقاله آنلاین به اشتراک گذاشتند. در این میان، مجله ایکوم، موزه بینالمللی، شاهد رشد قابل توجهی در خوانندگان نسخه آنلاین خود - ۷۶ درصد - بین سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۰ بود.
او با اشاره به آنکه ایکوم در تلاش برای ادامه دموکراتیک کردن و استعمارزدایی روشهای کاری خود، اعضای خود را در سه فرآیند مشارکتی با هدف شکلدهی جمعی به موزه آینده درگیر کرد، ادامه داد: بازنگری در تعریف رسمی ایکوم از آنچه موزه را تشکیل میدهد، به رهبری کمیته دائمی ICOM Define، بررسی منشور اخلاقی ICOM برای موزه ها، متن مرجع تنظیم استاندارد برای متخصصان موزه و برنامه استراتژیک ICOM ۲۰۲۲-۲۸، به رهبری کمیته برنامه استراتژیک (SPC). به منظور تضمین نتایج منسجم برای این فرآیندهای مشارکتی، کمیتههای دائمی با همکاری نزدیک، فرآیندهای مشاوره باز را با کمیتههای ملی و بینالمللی، اتحادهای منطقهای و سازمانهای وابسته راهاندازی کردند.
به گفته او، تا پایان سال ۲۰۲۱، ICOM Define نیمی از فرآیند مشاوره را تکمیل کرده بود، که ثابت شد واقعاً مشارکتی، جهانی و فراگیر است. با افتخار میگویم که این روند امروز منجر به پیشنهاد یک تعریف موزه شده است که به طور دموکراتیک ساخته و انتخاب شده است، بنابراین تا آنجا که ممکن است، دیدگاه کلی جامعه جهانی موزه ما را نشان میدهد. بررسی ۲۰۲۱ ETHCOM از متن اصلی منشور اخلاقی ICOM، که آخرین بار در سال ۲۰۰۴ بازنگری شد، در یک پیشنهاد پس از کنفرانس عمومی به اوج خود میرسد.
او تصریح کرد: به روش مشارکتی مشابه، کمیته برنامه استراتژیک درگیر رایزنی گسترده با اعضا و دبیرخانه برای تعیین اولویتهای ایکوم برای شش سال آینده، با هدف توسعه برنامه راهبردی ۲۰۲۲-۲۸ شد. این طرح که در ICOM پراگ ۲۰۲۲ ارائه و برای رای گیری ارائه خواهد شد، بر نقش ایکوم در رهبری جامعه موزههای جهانی در این دوره انتقال، در تلاقی چالشهایی مانند بحران پس از کووید-۱۹ و تغییرات آب و هوایی تاکید دارد. همبستگی همچنان در اولویت جامعه ایکوم در سال ۲۰۲۱ بود. کمیته بازبینی تخصیص استراتژیک ایکوم (SAREC) دوازده پروژه همبستگی مرتبط با چالشهای همه گیر و تاب آوری موزه را تصویب کرد.
به گفته رییس ایکوم، در سراسر این شبکه، ICOM فرانسه، با مشارکت ICOM فنلاند، ICOM یونان و چند کشور دیگر یک مجموعه مناظره آنلاین به نام «همبستگی، موزهها: درباره چیست؟» ایجاد کرد. تلاش مشترک دیگر «سمینار فراآتلانتیک برای موزهداران و مربیان موزهها: موزهها در دوران پس از همهگیری» بود، یک رویداد مجازی که در ماه آوریل برگزار شد و شامل ۲۶ متصدی، مربی و متخصصی بود که در موزهها، مکانهای تاریخی و سایر مؤسسات فرهنگی در آلمان و ایالات متحده کار میکردند.
گارلاندینی یادآور شد: گرچه قرنطینه در سال ۲۰۲۱ همچنان چالشهایی را ایجاد میکرد، اما همچنین کاتالیزوری برای موزهها بود تا تعامل خود را با طیف گستردهتری از شرکتکنندگان، از جمله جوامع محلی خود، از طریق ارتباطات مجازی افزایش دهند. پروژه Horizon ۲۰۲۰ «موزههای EU-LAC: موزهها و جامعه: مفاهیم، تجارب و پایداری در اروپا، آمریکای لاتین و دریای کارائیب (سپتامبر ۲۰۱۶ - ژانویه ۲۰۲۱) در سال ۲۰۲۱ به پایان رسید و به ۱۵۴ کشور جهان رسید و بیش از ۱۰۰۰۰۰ نفر در فعالیتهای آنلاین یا آنلاین شرکت کردند و بیش از ۱۰۰ کارگاه آموزشی در ۳۰ سایت موزه میزبانی شدند. ، شامل حدود ۲۸۰۰۰ شرکت کننده.
او ادامه داد: گنجاندن جوامع محلی در پرداختن به تغییرات آب و هوایی و نابرابری اجتماعی، دو اولویت کلیدی ایکوم در سال ۲۰۲۱ و پس از آن، حیاتی است. موزهها نقش کلیدی در گفتگوی خلاقانه با تنوع صداهایی که هنوز تا حد زیادی از بحث حذف شدهاند، از جمله فعالان، مردمان بومی و جوانان دارند. بنابراین به طور منحصر به فردی برای تقویت راه حلهای نوآورانه به سمت آیندههای پایدار قرار میگیرند. ایکوم حمایت خود از این بخش را با ارائه صدایی واحد در مجامع مانند COP26 و اجلاس G۲۰ افزایش داد و تعهد و نتایج جامعه ما را در جریانسازی پایداری اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی و استفاده از قدرت موزهها به عنوان فضاهایی برای گفتمان اجتماعی نشان داد. من این افتخار را داشتم که در میزگرد G۲۰ با موضوع «بررسی بحران آب و هوا از طریق فرهنگ» شرکت و سخنرانی کنم. این فرصتی بود برای یادآوری ارتباط نزدیک بین تغییرات اقلیمی و آسیب به میراث طبیعی و فرهنگی به مقامات جهانی، با تاکید بر اینکه دانش مردم بومی که در خط مقدم بحران آب و هوا قرار دارند، میتواند در کاهش و سازگاری با این شرایط حیاتی باشد.
او خاطرنشان کرد: ایکوم همچنین در کنفرانس تغییرات آب و هوایی ۲۰۲۱ سازمان ملل متحد (COP26) در گلاسکو، اسکاتلند در پنلی در غرفه اتحادیه اروپا حضور داشت که به چگونگی واکنش نهادهای میراث فرهنگی، دست اندرکاران و سیاست گذاران به شرایط اضطراری آب و هوایی و چگونگی دستیابی به یکپارچگی بیشتر پرداخت. اقدام رادیکال پنج عنصر کلیدی ماده ۶ کنوانسیون UNFCC در مورد کاهش تأثیر تغییرات آب و هوایی از طریق توانمندسازی جامعه برای مشارکت بخشی از راه حل - آموزش، آموزش، مشارکت عمومی، دسترسی عمومی به اطلاعات و همکاری بین المللی - همگی نقاط کلیدی ورود ایکوم هستند. در سال ۲۰۲۱، ایکوم همچنین به ائتلاف جهانی «متحد برای تنوع زیستی» پیوست تا از آیندهای دفاع کند که در آن احترام به طبیعت و تنوع زیستی یک امر غیرقابل مذاکره باشد. این فراخوانی برای همه اعضا است تا جوامع خود را در یافتن راه حلهایی برای شرایط اضطراری زیست محیطی مشارکت دهند و خواستار اقدام سریع و متفکرانه در مورد از دست دادن تنوع زیستی، تغییرات آب و هوا و آلودگی باشند.
به گفته رییس ایکوم، مبارزه با قاچاق غیرقانونی کالاهای فرهنگی در سال ۲۰۲۱ ادامه یافت و ایکوم به ویژه فهرست قرمز اشیاء فرهنگی اروپای جنوب شرقی در معرض خطر را منتشر کرد. در حمایت از طرح فهرست سرخ ایکوم، موزه لوور پاریس افتتاحیه «فهرستهای قرمز زنده میشوند» را در ماه می۲۰۲۱ ارائه کرد، ابتکاری که شش شی باستانشناسی را که بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ توسط مقامات فرانسوی توقیف شده بود، یعنی نیم مجسمههای عتیقه و پایههای مرمری. امدادرسانی از لیبی و سوریه را به نمایش میگذارد، این نخستین باری است که موزه لوور اشیایی را به نمایش گذاشته است که موضوع تحقیقات در حال انجام است - نقش کلیدی موزهها را در افزایش آگاهی از خطرات تهدیدکننده میراث فرهنگی تایید میکند و بر اهمیت همکاری بینالمللی در مبارزه با قاچاق غیرقانونی تاکید میکند.
او یادآور شد: از نظر مالی، ایکوم سال ۲۰۲۱ را با ۶۲۲۰۰۰ یورو مازاد به پایان رساند که تا حد زیادی فراتر از انتظارات ما برای چنین دوره چالشی بود. ما به بررسی منظم بودجه در سال ۲۰۲۲ همراه با FIREC ادامه خواهیم داد و آن را با توجه به شرایط تنظیم خواهیم کرد. هیئت مدیره، FIREC و تیم مالی دبیرخانه برای تجزیه و تحلیل، پیشبینی و همکاری نزدیکی دارند.
او با اشاره به هفتاد و پنجمین سالگرد ایکوم، ۲۰۲۱ گفت: این نشست، به همان اندازه که فرصتی برای کشف مجدد تاریخ ما بود، برای نگاه به آینده و اعضا میتوانند از مسیر غنی سازمان ما تا کنون الهام بگیرند. ایکوم در طول تاریخ خود به طور مداوم به دنبال ارتقای ساختارها و شیوههای خود در خدمت اعضای خود، حتی در سختترین زمانها بوده است. در سال ۲۰۲۱ و نیمه اول سال ۲۰۲۲، با بسیج و تقویت منابع خود در حفاظت از میراث، به اولویتبندی ایمنی و امنیت اعضا، پرسنل موزه و میراث فرهنگی جهان در مواجهه با بلایای طبیعی و درگیری نظامی ادامه دادیم. ایکوم طی دو سال و نیم پس از شیوع کووید-۱۹ و بحران حاکمیتی که سازمان ما به دلیل استعفاهای ژوئن ۲۰۲۰ دچار آن شد، تغییرات قابل توجهی داشته است. ما مجبور شدیم خود را با این سناریوهای جدید تطبیق دهیم و راههای ابتکاری پیدا کنیم. هیچکس نمیتوانست چالشهای آینده را پیشبینی کند و تجربه انسانی ما همچنان با جنگهای جاری در اوکراین و سایر نقاط جهان به چالش کشیده میشود. ما با همبستگی، خوشبینی و انعطافپذیری خود را با آن سازگار کردهایم.