خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد؛

هزینه‌کرد یک هزار دلاری هر گردشگر عراقی/ برخی با اعلام رقم‌های غلط درصدد خراب کردن بازار گردشگری ایران هستند/ هیچ گردشگری از آفریقا نداریم

هزینه‌کرد یک هزار دلاری هر گردشگر عراقی/ برخی با اعلام رقم‌های غلط درصدد خراب کردن بازار گردشگری ایران هستند/ هیچ گردشگری از آفریقا نداریم
کد خبر : ۱۱۶۴۸۰۱

رییس جامعه تورگردانان ایران با اشاره به آنکه کرونا توانست به نوعی اتفاقات سال ۹۸ را پوشش دهد، گفت: رشد گردشگری ایران در گرو تفاهم در برجام است. امروز ورود گردشگران از کشورهای عربی مانند عراق بسیار خوب است اما از کشورهای اروپایی تعداد اندکی گردشگر داریم و فعلا باید تا نیمه دوم ۲۰۲۲ ورود گردشگران در تعداد زیاد و در قالب تورهای گروهی را فراموش کنیم. 

به گزارش خبرنگار ایلنا، این روزها خبرها از برگزاری فم تورهای گروه‌های مختلف حکایت دارند. فم تورهایی که به امید گشایشی برای حوزه گردشگری رقم می‌خورند. از حضور تورگردانان روس و فرانسوی گرفته تا توراپراتورهای عراقی و… همگی به ایران سفر کرده‌اند تا شاید اکنون که بالاخره مرزهای کشور به روی گردشگران باز شده بتوانند راه را برای حضور گردشگران هموار سازند. 

اما توسعه و رشد گردشگری ایران فقط به اجازه صدور ویزا یا حضور توراپراتورها و برگزاری فم تور بستگی ندارد بلکه بسیاری از عوامل در این حوزه تاثیر ۱۰۰ درصدی دارند که حل و فصل آن‌ها بیش از برگزاری یک فم تور می‌تواند ورود گردشگران را هموار سازد. 

در این راستا با ابراهیم پورفرج (رییس جامعه تورگردانان ایران) به گفتگو نشستیم تا در آستانه باز شدن درهای ورودی کشور به روی گردشگران از چالش‌ها، فرصت‌ها و تهدیدهای موجود بر سر راه گردشگری سخن گوید. 

از اوایل آبان ماه سال جاری شاهد صدور ویزا برای گردشگران خارجی هستیم. باتوجه به آنکه کمتر از دو ماه است که حوزه گردشگری فعال شده و امکان ورود گردشگران خارجی فراهم شده است، از سوی چه گروه‌هایی تقاضا برای سفر به ایران وجود دارد؟ شرایط ورود گردشگر چگونه است و چه روندی را طی می‌کند؟ 

تقریبا می‌توان گفت کارها شروع شده و ویزا صادر می‌شود. گروه‌ها کم و بیش از کشورهای مختلف به ایران می‌آیند و تعداد اندکی از آن‌ها در قالب گروه‌های ۲۵ و ۳۰ نفره هستند. اما امیدواریم سویه جدید کرونا روی گردشگری تاثیر نگذارد. البته در برخی موارد شاهد تاثیر آن هستیم. این درحالی است که باید تبلیغات بیشتری درخصوص روند واکسیناسیون در ایران داشته باشیم. 

سرعت واکسیناسون در ایران بالاست و باید این مهم به گوش جهانیان برسد. حتا شاید لازم باشد وزیر میراث و گردشگری هم دراین خصوص صحبت کند. هرچند فعالان گردشگری و تورگردانان در سایت‌های خود به صورت آنلاین آمارهای وزارت بهداشت و روند واکسیناسیون را گزارش می‌دهند اما نیاز است تا یک مسئول درخصوص روند واکسیناسیون و تعداد آن صحبت کند. باید عنوان شود که درصد زیادی از مردم ایران واکسن زده‌اند. این امر می‌تواند سبب افزایش اعتماد گردشگران بین‌المللی برای سفر به ایران شود. 

گردشگری ایران درحالی سعی دارد وارد فاز جدیدی شود که قبل از شیوع ویروس کرونا تحت تاثیر اتفاقات سال ۹۸ از به شهادت رسیدن سردار سلیمانی تا واقعه‌ای که برای هواپیمای مسافربری اوکراینی رخ داد و بعد کرونا، آیا امروز نگاه جدیدی به سفر به ایران وجود دارد؟ 

به نظرم خیلی تاثیرگذار بوده. معتقد هستم شیوع کرونا حتی آن اتفاقات را همپوشانی کرد اما از آنجا برخی اتفاقات هنوز ادامه دارد، همچنان درگیر هستیم مثلا دادگاه هواپیمای مسافربری اوکراینی در جریان است. ما باید سعی کنیم این مسائل را پایان دهیم. هرچند ممکن است این موضوعات در برخی مواقع سیاسی باشد اما تاثیر ۱۰۰ درصدی آن بر حوزه گردشگری مشهود است. نیاز است تا مسئولان ایران درخصوص موضوعات اینچنینی به تفاهمی با عرصه بین‌المللی برسند چراکه رها کردن موضوعات به معنای پایان دادن به آن موضوع نیست. قبل از شیوع کرونا برخی گروه‌های گردشگری به دلایل سیاسی سفرشان به ایران را لغو کرده بودند. البته امروز از چنین موضوعاتی خبری نیست اما در هر صورت مسئولان باید به تاثیرگذاری مسایل سیاسی در حوزه گردشگری توجه داشته باشند. 

درحال حاضر از کدام بازارهای هدف بیشترین تقاضا برای سفر به ایران را داریم؟ آیا می‌توان به حضور گروه‌ها با تعداد زیاد آنچنان امید داشت یا شاهد ایجاد تغییراتی در روند تورهای گردشگری ورودی هستیم؟ 

ورود گردشگران از کشورهای عربی مانند عراق بسیار خوب است. از کشورهای اروپایی تعداد اندکی گردشگر داریم و فعلا باید تا نیمه دوم ۲۰۲۲ ورود گردشگران در تعداد زیاد و در قالب تورهای گروهی را فراموش کنیم. حجم گروه‌ها کوچک شده و سفرها در قالب گروه‌هایی با تعداد اندک تبدیل شده مثلا سفرها در قالب زن و شوهر یا گروه‌های دوستانه و خانوادگی ۴ تا ۵ نفره انجام می‌شود. کم و بیش گروه‌های بزرگ بیشتر در قالب تورهای زیارتی می‌آیند که تعداد آن‌ها قابل توجه است. 

تا زمانی که اثر کرونا از ذهن مردم پاک شود می‌توان به دوره بهتر بازگشت که شاید به بهار و پاییز ۱۴۰۲ برسد. اما  افزایش گردشگر، بیش از آنکه در گروه کرونا و سایر عوامل باشد، به موضوع دیگری هم بستگی دارد آنهم برجام است. اگر این مهم محقق شود قطعا شاید افزایش تعداد گردشگران خواهیم بود و اگر محقق نشود، قطعا تاثیراتش را بر گردشگری خواهیم دید. 

تفاهم در حوزه برجام برای اشتغال و درآمدزایی گردشگری کشور بسیار تاثیرگذار است. می‌توان گفت آن اندازه که موضوع برجام روی گردشگری تاثیر گذاشت، کرونا تاثیر نداشته است. بعد از خروج آمریکا از برجام شاهد افت ۳۰ تا ۴۰ درصدی گردشگران ورودی بودیم اما با تلاش مسئولان کشور اگر این تفاهم به نتیجه برسد شاهد حضور تعداد زیادی گردشگر خواهیم بود.

 گردشگران عراقی در قالب گروه‌های پرتعداد وارد کشور می‌شوند. هدف گردشگری گروه‌های عراقی کدام بخش از گردشگری است و بیشتر شهرها مقصد سفر آن‌هاست؟ چه میزان درآمد را متوجه گردشگری می‌کنند؟ 

گردشگران عراقی برای زیارت به ایران سفر می‌کنند و بیشتر آن‌ها شیعه و علاقه‌مند زیارت امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) هستند. همانطور که مردم ایران علاقه‌مند زیارت امام حسین (ع) هستند و به عتبات عالیات می‌روند، مردم عراق هم با همان نیت به ایران می‌آیند. این گردشگران حداقل یک تا دوهفته و حتا بیشتر در ایران می‌مانند و حداقل هزار دلار برای ایران درآمد دارند. برخی از آن‌ها علاوه برآنکه از هتل‌ها استفاده می‌کنند خرید هم می‌کنند البته تعدادی از آن‌ها درآمد کمتری را نصیب ایران می‌کنند و در قالب چند خانواده درصدد اجاره یک خانه برمی‌آیند و هزینه اقامت در هتل را نمی‌دهند. اما اصولا بسیاری از آن‌ها از هتل‌ها استفاده می‌کنند. 

هرچند هر گردشگر عراقی می‌تواند حداقل هزار دلار درآمد نصیب ایران کند اما چندی پیش که شاهد حضور هیات عراقی برای انجام مذاکرات در خصوص توسعه گردشگری بین ایران و عراق در مشهد بودیم، مطرح شد که بسته سفرهای متنوعی با قیمت‌های مناسب برای عراقی‌ها طراحی شده است؛ مثلا از قیمت ۲۰ دلار برای سه‌شب اقامت در هتل یک ستاره در مشهد تا ۷۵ دلار برای سه‌شب در هتل پنج‌ستاره تور وجود دارد. این سفرها شامل بیمه، ترانسفر فرودگاهی و سه وعده غذایی و اقامت در هتل است. چگونه چنین امری میسر است؟

چطور می‌شود با ۲۰ دلار به گردشگر خدمات درست ارائه دارد. معتقد هستم برخی حرف‌ها بی‌ربط است و نباید به آن توجه داشت. حداقل و حداکثر قیمت‌ها نسبت به مدت زمان و هتل محل اقامت متفاوت است. این رقم از ۷۰۰ تا هزار دلار متغیر است اما کمتر از آن جای بحث دارد. خودما اگر بخواهیم یک شب در یک هتل اقامت داشته باشیم باید بیش از دو میلیون تومان پرداخت کنیم که ۵ شب آن ۱۰ میلیون تومان می‌شود. حال آنکه خرج خورد و خوراک جداست. برخی آدم‌ها در حوزه گردشگری درصدد جوسازی هستند. ۲۰ دلار رقمی است که در حد بی‌اطلاعی عنوان می‌شود. این می‌تواند به گردشگری آسیب برساند. حتا تبلیغی که چندی پیش شاهد بودیم و عنوان می‌شد که با ۲۵ ریال عمان می‌توان به شمال ایران آمد یک دروغ بود. اینها جوسازی برای خراب کردن گردشگری ایران است. البته یک موضوع دیگر هم مطرح است و آن اینکه ما باید با پول رایج مملکت خودمان نرخ‌ها را اعلام کنیم. دلار که پول رایج کشور ما نیست. اینگونه ارزش پول خودمان را کمتر می‌کنیم. هر کشوری بر اساس پول رایج خودشان نرخ‌ها را محاسبه و اعلام می‌کند. ما نیز باید بر اساس ریال و تومان قیمت‌ها را اعلام کنیم. 

قبل از شیوع ویروس کرونا شاهد برگزاری جلسات B۲B با فعالان گردشگری عمان بودیم. اکنون که امکان ورود گردشگران فراهم شده، ارتباط ما با آن‌ها چگونه است؟ آیا تقاضای سفر از عمان به سمت ایران وجود دارد؟ بیشتر چه مقاصدی را مدنظر دارند؟ 

ارتباطات خوبی با عمانی‌ها داریم. برنامه‌ریزی‌هایی برای ورود گردشگران عمانی داریم و قصد داریم به زودی همایش و نمایشگاهی در عمان برگزار کنیم تا مجدد با فعالان گردشگری آن‌ها ارتباط برقرار کنیم. این برنامه را برای عراق هم در نظر داریم. تصمیمات نهایی طی هفته آینده اخذ خواهد شد.

گردشگران عمان بیشتر در حوزه گردشگری سلامت به ایران سفر می‌کنند چراکه ایران از یک سو دارای پزشکان متخصص و حرفه‌ای‌ست و از دیگر سو خدمات و نرخ‌های ارائه شده در حوزه پزشکی علاوه بر کیفیت بالا، نسبت به سایر کشورها کمتر است و برای گردشگران عمانی مناسب است. نه تنها از کشورهای عربی بلکه از کشورهای اروپایی نیز گردشگرانی درحوزه سلامت به ایران سفر می‌کنند. 

 خبرها از شیوع سویه جدید کرونا در کشورهای آفریقایی حکایت دارند چنانکه بسیاری از کشورهای دنیا درهای خود را به سوی گردشگران آفریقایی بسته‌اند. آیا ما از این کشورها گردشگری می‌پذیریم؟ 

خیر. از کشورهای آفریقایی گردشگر نداریم. دراین خصوص ممنوعیت‌هایی وجود دارد. 

یکی از روش‌هایی که طی سال‌های گذشته برای معرفی جاذبه‌های کشور در عرصه بین‌الملل به کار بستیم حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی گردشگری بود. از لندن گرفته تا اسپانیا و آلمان و… در ماه‌های آینده یکی از نمایشگاه‌های معروفی که پیش رو داریم فیتور اسپانیاست. حضور ما در این نمایشگاه و سایر نمایشگاه‌های خارجی چگونه است؟ 

این روزها شاهد برگزاری اکسپو دبی هستیم که عملا در آن شرکت نکردیم چراکه شرکت مادرتخصصی و مجری برگزاری آن دو سال است که از جامعه تورگردانان ایران برای حضور در نمایشگاه‌های خارجی پول گرفته‌اند و باوجود آنکه نمایشگاه‌ها به دلیل کرونا برگزار نشد، پول ما را پس ندادند. از آنجا که مجری اکسپو دبی نیز این مجموعه هستند، ما به نشانه اعتراض در این اکسپو شرکت نکردیم و عنوان کردیم اگر این شرکت بخواهد مجری نمایشگاه اسپانیا هم باشد، بازهم شرکت نخواهیم کرد. از این رو نمایشگاه اسپانیا به کانون اتومبیلرانی و جهانگردی سپرده شد. نمایشگاه فیتور اسپانیا برگزار خواهد شد و ما نیز در آن شرکت خواهیم کرد. نمایشگاه آلمان هم توسط جامعه برگزار می‌شود. البته یک نمایشگاه هم در ایتالیا برگزار می‌شود که به دلیل بالا رفتن هزینه‌ها امکان شرکت در آن را نداریم. 

هزینه شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی گردشگری چقدر است. برای داشتن یک غرفه چه میزان هزینه باید توسط آژانس‌داران پرداخت شود؟ 

هر آژانس خدمات مسافرتی برای داشتن یک غرفه ۶ تا ۱۰ متری از حدود ۹۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان باید پرداخت کند. این هزینه در هر نمایشگاه متفاوت است و برای شرکت در هریک از نمایشگاه‌های اسپانیا و آلمان باید به صورت جداگانه چنین هزینه‌ای را پرداخت کرد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز