ساختار و کارکرد سنتی اصناف در ایران در کتاب «چالشهای اصناف در دوره پهلوی اول»
ساختار و کارکرد سنتی اصناف در ایران و بررسی و تحلیل نارضایتیها در کتاب «چالشهای اصناف در دوره پهلوی اول» بیان و نقد شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اصناف به عنوان یکی از گروههای مهم اقتصادی- اجتماعی در بازارها، همواره از عناصر کلیدی و مهم اجتماعی شهری محسوب میشدند. در طول سدههای متمادی در تاریخ ایران، اصناف کارکردهای مختلفی داشتند که از جمله آن میتوان به ساماندهی تولید، نظم بخشیدن به روابط کسب و کار و مقررات مربوط به داد و ستد کالا، نظارت عمومی بر اصحاب حرف و نظایر آن اشاره کرد. همچنین نمایندگان اصناف به نوعی نمایندگی حرفهها و مشاغل بازار در مقابل نهادهای حکومت را بر عهده داشتند و در این زمینه در مواردی چون تعیین مقدار و پرداخت مالیات، به عنوان نوعی واسطه میان اصناف بازار و نمایندگان حکومت عمل میکردند.
در روند نوسازی دوره پهلوی اول، در نتیجه روی کار آمدن حکومت جدید و تحولات سیاسی و اجتماعی، حیات اصناف به عنوان یکی از گروههای اجتماعی شهری، دستخوش تغییراتی شد. فهم این تغییرات از آ> جهت حائز اهمیت است که سهم مطالعه مربوط به اصناف و معضلات پیش روی آنان به عنوان یکی از عناصر مهم بازار، در مطالعات این دوره ناچیز است.
کتاب «چالشهای اصناف در دوره پهلوی اول (بر اساس عرایض ارسالی به مجلس شورای ملی دورههای ششم تا دوازدهم)» پژوهشی است که بعضی از جنبههای این موضوع، از خلال بررسی مختوای اسناد عرایض در دورههای ششم تا دوازدهم مجلس شورای ملی و منابع مرتبط مورد توجه قرار گرفته است. از مجموعه یافتههای، چند محور اصلی از جمله ارتباط و تقابل میان اصناف با بلدیه و وظایف این نهاد در زمینههای گوناگون؛ اصلاح و تغییر نظام مالیاتی و دشواریهای اصناف در رقابت با محصولات خارجی، تاثیر قوانین انحصار دخانیات و همچنین ورود اتومبیل بر امرار معاش اصناف خرده پا و ضعیف، مورد بررسی قرار گرفته است.
کتاب «چالشهای اصناف در دوره پهلوی اول» تالیف زهره شیرینبخش در دو بخش، ساختار و کارکرد سنتی اصناف در ایران و بررسی و تحلیل نارضایتیها تنظیم شده است که توسط نشر تاریخ ایران با قیمت ۷۵ هزار تومان در اختیار علاقهمندان قرار گرفته.
بیژن تلیانی