معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبائی:
مستند، به واقعیت اعتبار میدهد
استاد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به تصویری شدن فرهنگ جامعه تاکید کرد مستندها، به وقایع، رویدادها و اخبار اعتبار و باورپذیری میدهند.
«مهدی واحدی»، استاد دانشگاه علامه طباطبایی درباره اهمیت مستند در جامعه به خبرنگار ایلنا گفت: مهمترین منبعی که بتوان مسئلهها را پیش چشم اهل تصمیم و اهل عمل آورد، مستند است. در یک موقعیتی میگویند که یک موضوعی نیاز به رسیدگی دارد و برای بررسی مسئله میگویند سند شما چیست که این مشکل وجود دارد؟ زمانی که یک خلا، نقطه ضعف و یا قوتی در جامعه وجود دارد از طریق فیلم مستند بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. در واقع فکر میکنم فیلم مستند اثر بخشترین نوع محصولات رسانهای است که میتواند نسبت به توجیه و در جریان قرار دادن مسئولین نسبت به مسائل اقدام کند.
او در باره استقبال از فیلم مستند گفت: دلیل اینکه مستند تا این اندازه مورد استقبال قرار گرفته، اتصال بلاواسطه به موضوع است. یعنی هیچگونه روایتی که ساخته و پرداخته ذهن نویسنده و کارگردان باشد نیست، بلکه واقعیت بیرونی موجود، توسط شخصی به تصویر درآمده است.
عضو هیئت علمی گروه تکنولوژی آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی درباره جایگاه مستند میان دانشجوها گفت: نظریهها روی این موضوع تاکید دارند که یکی از اصلیترین مدخلهای ورود اطلاعات، چشم است و بالغ بر ۷۰ درصد یادگیریهای انسان از این طریق انجام میشود. این موضوع نشان دهنده جایگاه مهم قوه بینایی است و هر محصولی مخصوصا در حوزه آموزش اگر بخواهد اثربخشتر باشد بهتر است به صورت تصویری و رسانهای تولید شود. فیلم مستند هم دارای این ویژگی است، به همین دلیل میتواند بیشترین اثر را در بین تمام محصولات تولیدی این حوزه داشته باشد. نکته دیگر ذائقه انسان فعلی است، اگر نگاه کنیم در حال حاضر رکوردهایی که برای تولید محتوا در دنیای وب وجود دارد، نشان میهد که بشر امروزی به شدت در حال حرکت به سمت بصری شدن است یعنی دوست دارد کلیپ کوتاه، عکس و اینفوگرافیک تماشا کند و این موضوع در دانشجوهای ما هم وجود دارد. آنها برای پذیرفتن وقایع نیازمند مستندات هستند. پیش از کرونا یکی از منابعی که من برای آموزش به دانشجوها استفاده میکردم همین فیلمها بود.
سردبیر مجله رشد فناوری آموزشی سازمان پژوهش وزارت آموزش و پرورش درباره اهمیت برگزاری جشنواره سینما حقیقت گفت: حوزه فیلم مستند به واسطه تنوع موضوعات و گستره جغرافیای موضوعی که دارد، میتواند محصولات متنوع و زیادی در این زمینه تولید کند و طبیعتا برگزاری یک جشنواره جامع با این شکل، هم اهمیت موضوع را نشان میدهد و هم مشوقی برای ورود افراد جدید است. هرچه این اتفاق گستردهتر باشد نتیجهاش شامل عرصه فیلمسازی خواهد شد که با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد موضوع را به دل جامعه میکشاند.
معاون دانشجویی دانشگاه علامه طباطبایی در پایان درباره علاقه مخاطبان به سینمای مستند گفت: ابزارهایی که جوانان و نوجوانان ما به آن دسترسی دارند برای ساختن و پرداختن به این موضوعات بسیار مهم است، حتی در حال حاضر به این سمت حرکت شده که با ابزار ساده هم میتوان مستند ساخت، البته این به معنای غیر تخصصی و بی اهمیت شدن مستندسازی نیست. اما فکر میکنم عمومی شدن این موضوع به رشد سینمای مستند کمک خواهد کرد.
پانزدهمین جشنواره «سینماحقیقت» با دبیری محمد حمیدی مقدم از ۱۸ تا ۲۵ آذرماه برگزار میشود.