در پی اجرای رویداد «۳۷۰ رود بیپایان» در میدان نقش جهان؛
طرح با اجرا تفاوت داشت/ شان شهدا و شان میراثجهانی بیش از اینهاست
مدیر پایگاه میراث جهانی نقش جهان با اشاره به آنکه آنچه در روزهای اخیر در میدان امام اجرا شد با طرحی که ارائه شده بود، تفاوت داشت.
به گزارش خبرنگار ایلنا، آبان سال ۱۳۶۱ بود که در جریان جنگ تحمیلی ۳۷۰ رزمنده اصفهانی به شهادت رسیدند و در بیست و پنجمِ آبانِ سال ۱۳۶۳طی مراسمی ویژه و با حضور هزاران نفر بدرقه و به خاک سپرده شدند. این مراسم در آن سال از میدان نقش جهان آغاز و به گلزار شهدا ختم شد.
اکنون نیز با فرا رسیدن ۲۵ آبان ماه، مسئولان شهری اصفهان درصدد احیای دوباره این واقعه برآمدند و معاون اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان از تبدیل حوض میان میدان امام برای اجرای نمایش چهار قطعهای خبر داد که هدف آن به نمایش درآوردن خاطرات اعزام به جبهه، گذر از معبر و خور و نیزار و شهادت شهیدان دفاع مقدس بود. درعین حال تصاویری از شهدا در غرفههای اطراف میدان نقش جهان نصب شد که همراه با نورپردازی و پارچههای قلمکار کامل شد.
فریبا خطابخش (مدیر پایگاه میراث جهانی نقش جهان) با اشاره به آنکه میدان نقش جهان این روزها میزبان برگزاری رویداد «۳۷۰ رود بیپایان» است، گفت: در اوایل دهه ۶۰ اصفهان در یک روز بیش از ۳۷۰ شهید داد و امروز همزمان با آیین تشییع آن شهدا، مراسم یادبود در میان نقش جهان برگزار شده است. این برنامه با طراحی و همکاری شهرداری و حوزه تبلیغات اسلامی برگزار شد تا نمادی از آنچه در میدان جنگ اتفاق افتاده است را به مرحله اجرا بگذارند.
او درخصوص این مهم که آیا طرح اجرایی مورد تایید میراثفرهنگی بوده است یا خیر گفت: مسئولان اجرای این رویداد طرحی را به میراث و پایگاه میراثجهانی نقش جهان ارائه دادهبودند و نظرات ما نیز ارائه شد، اما در نهایت، آنچه اجرا شد با طرحی که ارائه شده بود، تفاوت داشت و در اجرا نه شان میراث جهانی و نه شان شهدا ادا نشد.
به گفته خطابخش، شاید از ابتدا گلزار شهدا محلی مناسبتر برای برگزاری چنین رویدادی بود تا شان شهدا نیز درکنار فضای معنوی اطراف آن کاملا حفظ شود. اگر قرار باشد در میدان نقش جهان چنین برنامههایی اجرا شود و اگر قرار است مراسمی برای بازنمایی سالهای جنگ در این فضاها برگزار شود قطعا باید متفاوتتر باشد تا هم شان شهدا حفظ شود و هم هویت جغرافیای مراسم که یک محوطهی میراث جهانی است، بیشتر به چشم بیاید. اداره میراثفرهنگی مخالفتی با برگزاری چنین رویدادهایی ندارد اما باید برنامه به نوعی باشد که هم ارزش شهدا حفظ شود و هم ارزش میراثجهانی را بالا ببریم اما درنهایت آنچه دیدیم این بود که طراحیصورت گرفته چندان مناسب نبود.
مدیر پایگاه میراث جهانی نقش جهان تصریح کرد: میشد از نور طبیعی برای نمایش تصاویر شهدا استفاده کرد و حتا به جای استفاده از پارچههای قملکار، از معماری زیبای طاقها و غرفههای میدان بهره جست. آوردن گیاهانی که حوض میدان را تبدیل به مرداب کند و سایر صحنه پردازیهای انجام شده، شاید لزومی نداشت چراکه معماری و داشتههای میدان نقش جهان به اندازهایست که پاسخگوی اهداف مورد نظر باشد.