خبرگزاری کار ایران

از رونق اقتصاد فرهنگ و و ترویج کتابخوانی تا «کتاب سایه‌بان شهر»

از رونق اقتصاد فرهنگ و و ترویج کتابخوانی تا «کتاب سایه‌بان شهر»
کد خبر : ۱۱۵۶۹۲۷

بیست‌ونهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر رونق افتصاد فرهنگی و ترویج کتابخوانی تا فعال شدن فرهنگسراها و اجرای طرح «کتاب سایه‌بان شهر» برگزار می‌شود.

به گزارش ایلنا، بیست‌ونهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از بیست‌وچهارم آبان‌ماه آغاز شده و تا یکم آذرماه ۱۴۰۰با شعار «جای خالی را با کتاب خوب پُر کنیم» در سراسر کشور ادامه دارد.

در این راستا محمد اله‌یاری، مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی با صدور پیامی به استقبال بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران رفت.

در متن این پیام آمده است:

بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در آغازین روزهای شروع به کار دولت سیزدهم، می‌تواند نقطه مناسبی، برای شروع فصلی جدید در فعالیت‌های حوزه کتاب و کتابخوانی باشد.

امروز بیش از هر زمان دیگر به تعامل دولت و مردم برای حل و فصل مشکلات و حرکت به سمت افق‌های نو نیازمندیم. با پشت سر گذاردن شرایط کرونا به مدد همت دولت در توسعه واکسیناسیون عمومی، آرام آرام شرایط برای رونق یافتن اقتصاد فرهنگ و از سرگیری فعالیت‌های اقتصادی و ترویجی در حوزه کتابخوانی فراهم می‌شود.

هفته کتاب فرصت ارزنده‌ای است تا اصحاب نشر و کتابت، ناشران، نویسندگان، مترجمان، تصویرگران و تشکل‌های صنفی نشر دست در دست سیاست‌گذاران و مدیران اجرایی حوزه نشر و فرهنگ مکتوب نهند و با تعامل نزدیک با یکدیگر، مسیر حرکت صنعت نشر را برای یک سال آینده ترسیم نموده و با ترمیم نواقص گذشته، افق‌های پیش رو را به تصویر کشند.

بی‌شک به کمک یکدیگر خواهیم توانست به اقتصاد نشر و ترویج کتابخوانی در جامعه کمک نماییم.

آسیب‌شناسی حوزه کتاب یکی از راه‌های رونق مناسبت‌های فرهنگی

اکبر ایرانی (مدیرعامل موسسه پژوهش میراث مکتوب) در رابطه با اهمیت و جایگاه هفته کتاب بیان کرد: طبعا هیچ پدیده‌ای مانند کتاب مورد نیاز بشر نبوده و نیست؛ عشقی که بشر برای دانایی همیشه ورزیده است از طریق مطالعه و خواندن و دانستن بوده و این بهترین نردبان برای ارتقاء بشر بوده است.

وی هفته کتاب را برای معرفی فعالیت‌های موسسات، مراکز فرهنگی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مناسب و پسندیده دانست و ادامه داد: بسیاری از بخش‌ها تلاش می‌کنند که فعالیت‌های خودشان را در این هفته به نمایش بگذارند و یک جشن کتاب راه‌اندازی کنند. جامعه به برگزاری جشن‎های فرهنگی و هنری نیاز دارد؛ بنابراین اگر مناسبت‌های فرهنگی را پر رونق کنیم، انگیزه خوبی برای نسل جوان ایجاد کردیم تا به سمت مطالعه گرایش پیدا کنند.

او در ادامه یکی از راه‌های رونق مناسبت‌های فرهنگی را آسیب‌شناسی حوزه کتاب و رفع موانع نشر و تولید کتاب، بیان کرد و گفت: هم علاقه‌مندان به مطالعه مشتاق هستند، بدانند چه کارهایی چاپ می‌شوند و هم پدیدآورندگان می‌خواهند که رویکرد متولیان فرهنگ نسبت به پدیدآورندگان و آثار تهیه شده آن‌ها رویکرد منطقی و قابل تاثیری باشد.

مدیرعامل موسسه پژوهش میراث مکتوب توصیه کرد: بررسی ممیزی کتاب‌ها در اداره کتاب باید در حداقل زمان انجام شود تا سرمایه ناشر معطل نماند و جلوی سرعت انتشار در مراحل ممیزی گرفته نشود و به موقع پاسخگو باشند.

وی عنوان کرد: زمانی اهمیت هفته کتاب بالا می‌رود که هم در جهت حمایت از تولیدکنندگان گام‌های موثری برداشته شود و هم هزینه‌های تولید، کاغذ، چاپ و چاپخانه و لیتوگرافی دارای نوسان نباشد و به نوعی خوانندگان کتاب این نوسانات را حس نکنند.

او با اشاره به این‌که تغییر قیمت کتاب برای خریدار در طول سال مشکلاتی را ایجاد می‌کند، مطرح کرد: بنابراین هفته کتاب می‌تواند فرصتی برای گفت‌وگو با اهل کتاب، متولیان فرهنگی و تولیدکنندگان کتاب اعم از ناشر، نویسنده، پدیدآورنده، مولف و مترجم باشد.

ایرانی طرح‌های توزیع یارانه کتاب از طریق کتابفروشی‌ها (طرح‌های فصلی فروش کتاب) را بسیار خوب ارزیابی و اظهار کرد: طرح‌های فصلی فروش کتاب به دلیل حمایت از ناشر و کتاب فروش مناسب است و به نوعی برای خریدار و خواننده که یارانه کتاب را دریافت می‌کنند نیز شایسته است.

وی یادآور شد: موسسه پژوهش میراث مکتوب به مناسبت هفته کتاب به صورت وبیناری، از کتاب «ارج نامه مرحوم احمد گلچین معانی» کتاب‌شناس و نسخه‌شناس خراسانی را رونمایی کرد. به دلیل شناسایی تذکره‌های فارسی به نام کاروان هند از سوی ایشان، شایسته بود که در خصوص این شخصیت‌شناس تحقیق صورت بگیرد.

اکبر ایرانی در پایان سخنان خود گفت: با همکاری دانشگاه شهید بهشتی و خانه کتاب و ادبیات ایران ۲۶ آبان ماه از ساعت ۱۶ تا ۱۸ مراسمی به منظور تجلیل و بزرگداشت زنده یاد آذرتاش آذرنوش استاد زبان عربی که تالیفات متعددی در زمینه زبان عربی و زبان فارسی داشتند به صورت وبیناری برگزار می‌شود.

لازم به ذکر است؛ در این نشست که با همکاری وبینار بهشتی و خانۀ کتاب و ادبیات ایران برگزار خواهد شد، سمرا آذرنوش (دختر مرحوم دکتر آذرنوش و استاد دانشگاه سوربن) حمزه ایلخانی‌زاده (رئیس سابق فدراسیون چوگان) احمدرضا خضری (استاد گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه تهران) و محمدرضا سحاب (مدیرعامل مؤسسۀ جغرافیایی و کارتوگرافی سحاب) سخنرانی خواهند کرد.

علی‌اشرف صادقی (استاد بازنشسته دانشگاه تهران و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی)، سیدمحمد عمادی حائری (عضو هیأت علمی بنیاد دائرة المعارف اسلامی)، عنایت‌الله فاتحی‌نژاد (عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز)، عبدالهادی فقهی‌زاده (عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران)، مرتضی کریمی‌نیا (قرآن‌پژوه)، مجدالدین کیوانی (عضو شواری علمی دائرة المعارف بزرگ اسلامی و سردبیر نشریه آینۀ میراث)، و اکبر ایرانی (مدیرعامل مؤسسۀ میراث مکتوب) دیگر سخنرانان این مراسم خواهند بود.

علاقه‌مندان می‌توانند روز چهارشنبه ۲۶ (آبان‌ماه ۱۴۰۰) ساعت ۱۶ تا ۱۸ از طریق آدرس http://www.sbu.ac.ir/web/webinar در این نشست حضور پیدا کنند.

فرهنگسراهای تهران رنگ و بوی کتاب می‌گیرند

سازمان فرهنگی‌هنری شهرداری تهران با اجرای ۱۶۵ برنامه در قالب‎‌های مختلف با عنوان «کتاب سایه‌بان شهر» به استقبال هفته کتاب، می‌رود. این سازمان در راستای برنامه‌های خود، سه بسته محتوایی، حمایتی و تشویقی در نظرگرفته است که در بسته محتوای مجازی «کتاب سایه‌بان شهر» هر یک از فرهنگ‌سراها یک عنوان محصول مجازی در قالب‌های گوناگون با موضوع ترویج فرهنگ کتابخوانی تولید و در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنند. همچنین در بسته حمایت کانونی با همین عنوان از محصولات و فعالیت‌های کانون‌های مردمی سازمان فرهنگی هنری با موضوع کتابخوانی حمایت خواهد شد. بسته تشویقی کتابخانه‌ها با عنوان «کتاب سایه‌بان شهر» نیز از ۲۴ آبان تا ۲۴ آذرماه اجرا می‌شود و شامل بخشودگی ۱۰۰ درصدی جرائم دیرکرد برای اعضای کتابخانه‌های سازمان فرهنگی هنری و ثبت نام و عضویت رایگان شهروندان در کتابخانه‌هاست.

مراسم تجلیل از نویسندگان و اهل قلم که در آثارشان به موضوع همه‌گیری کرونا و تاثیرات اجتماعی فرهنگی آن پرداخته‌اند، از دیگر برنامه‎های سازمان فرهنگی‎هنری شهرداری تهران به مناسبت هفته کتاب است.

در همین راستا مراسمی برای تقدیر از نویسندگان فعال در روزهای شیوع کرونا، شنبه ۲۹ آبان در فرهنگسرای رسانه برگزار و از مریم یوسفی شاعر و نویسنده کتاب «گره سرنوشت»، سهیلا حبیبی شاعر مجموعه «من و عشق بی‌پایان»، علی ساورعلیایی، نویسنده کتاب «ذهنتو در آغوش بگیر»، ثریا رزاقی نویسنده کتاب «عطر، گل، نور و نسیم»، ژیلا ملک‌خطایی شاعر و نویسنده کتاب «فروشنده حرفه‌ای»، اشرف‌السادات سادات شاعر و نویسنده و جعفر حاجی‌کریم‌نظری، تقدیر می‌شود.

همچنین جلسه معرفی و بررسی کتاب ««زندگی در روزهای قرمز» نوشته محسن باقری‌اصل چهارشنبه ۲۶ آبان از ساعت ۱۶ تا ۱۸ در فرهنگسرای رسانه، برگزار خواهد شد. این کتاب روایتی داستانی از نخستین روزهای کرونا در یکی از بیمارستان‌های شهر تهران و با نگاهی به فداکاری‎های کادر درمان است.

کتاب‌های «جامعه‌شناسی تفاخر» نوشته محسن سلیمانی فاخر و «حقوق شهروندی و جرایم سایبری» نوشته سیدامیرحسین حسینی و مصطفی روزبهانی نیز به ترتیب سه شنبه ۲۵ آبان و شنبه ۲۹ آبان در فرهنگسرای رسانه، رونمایی می‌شود.

اهدای کتاب به مناطق محروم اطراف تهران و دیگر نقاط کشور یکی دیگر از برنامه‌های هفته کتاب است. طرح «کتاب در گردش» نیز با هدف دست به دست شدن کتاب بین شهروندان پیش‌بینی شده و در آن از شهروندان دعوت می‌شود پس از مطالعه کتاب، آن را به دوستان و نزدیکان خود هدیه دهند. ۲۶ کتابخانه سازمان فرهنگی هنری با ایجاد غرفه‌های «کتاب در گردش» در اجرای این طرح مشارکت دارند.

علاوه بر آن در پویش «هدیه کتاب» سازمان فرهنگی‌هنری شهرداری تهران از کاربران اینستاگرام دعوت می‌شود ضمن معرفی یکی از کتاب‌های شخصی خود، آن را به یکی از دوستان خود هدیه دهند و او را به این چالش دعوت کنند. در پایان به ۱۵ نفر از کسانی که پست خود را به نشانی اینستاگرام دبیرخانه ارسال کنند، جوایزی اهدا خواهد شد.

حرکت اتوبوس «کتابگرد هدهد» در سطح شهر تهران با اجرای نمایش با موضوع کتاب، مسابقه‌های فرهنگی هنری، فروش کتاب با تخفیف، قصه‌گویی و توزیع محصولات فرهنگی از دیگر برنامه‎های سازمان فرهنگی‎هنری شهرداری تهران به مناسبت هفته کتاب است.

آیین اختتامیه «باشگاه کتابخوانی صدتایی‌ها» نیز در هفته کتاب برگزار می‌شود. اجرای این برنامه در فصل تابستان با حضور بیش از دو هزار مخاطب کودک و نوجوان آغاز شد و در آن ۹۲ هزار و ۲۴۶ کتاب مورد مطالعه قرار گرفت و نیز دو هزار و ۵۹۸ نفر عضو جدید کتابخانه‌ها شدند که در آیین اختتامیه، ۳۰ مخاطب توسط دبیرخانه به عنوان نفرات برگزیده معرفی و تقدیر می‌شوند.

آیین نام‌گذاری کتابخانه و بزرگداشت دکتر سویزی دیگر برنامه پیش‌بینی‌شده است که به نام‌گذاری کتابخانه فرهنگ‌سرای خانواده به نام مرحومه دکتر مهری سویزی اختصاص دارد. سویزی از کارشناسان بنام عرصه خانواده و تعلیم و تربیت و عضو شورای اندیشه‌ورز خانواده سازمان فرهنگی هنری بود.

در برنامه «زیست کتابخانه‌ای» نیز، سه کلیپ درباره معرفی بخش‌های مختلف یک کتابخانه، مزایای استفاده از خدمات آن و همچنین نحوه صحیح معرفی کتاب تولید و منتشر شده و سپس از مخاطبان کودک و نوجوان دعوت می‌شود در قالب یک ویدئو، به معرفی یک کتاب بپردازند و در پایان به صاحبان آثار برگزیده جوایزی اهدا می‌شود.

همچنین در روز ۲۴ آبان ماه که به عنوان روز کتابدار تعیین شده، در مراسمی از کتابداران سازمان فرهنگی هنری، تقدیر خواهد شد.

سی و دومین نمایشگاه مجازی عکس «رسانگار» نیز با عنوان «تصویرگر خوب برای کتاب خوب» همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی از ۲۴ آبان تا ۴ آذرماه در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی فرهنگسرای رسانه برگزار می‌شود. در این نمایشگاه مجازی، ضمن معرفی بهترین کتاب‌ها، بهترین تصویرگری‌ها نیز زیر نظر سیدحسام الدین طباطبایی معرفی خواهد شد.

سازمان فرهنگی‎هنری شهرداری تهران با همکاری بنیاد علمی آموزشی قلم‌چی، کتاب‌های کمک‌آموزشی مورد نیاز ۱۱۰ کتابخانه سازمان فرهنگی هنری را به این مراکز اهدا خواهد کرد که ارزش این کتاب‌های اهدایی در مجموع بیش از ۲۵۰ میلیون تومان خواهد بود. همچنین ۱۲۶ برنامه محله‌ای منطقه‌ای برای هفته کتاب تدارک دیده شده است که شهروندان برای اطلاع از آن می‌توانند به نزدیک‌ترین فرهنگ‌سرای محل سکونت خود مراجعه کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز