خبرگزاری کار ایران

شماره دوازدهم «نمایش‌شناخت» منتشر شد/ موضوع «تئاتر ایرانی در برون‌مرز»

شماره دوازدهم «نمایش‌شناخت» منتشر شد/ موضوع «تئاتر ایرانی در برون‌مرز»
کد خبر : ۱۱۴۴۳۷۲

آخرین شماره «نمایش‌شناخت» به سردبیری نظر احمدی با موضوع «تئاتر ایرانی در برون‌مرز» منتشر شد.

به گزارش ایلنا،‌ شماره دوازدهم «نمایش‌شناخت» به سردبیری نظر احمدی با موضوع  «تئاتر ایرانی در برون‌مرز»  منتشر شد.

فصلنامه تخصصی «نمایش‌شناخت» که یکی از معدود نشریات غیردولتی حوزه تئاتر کشور محسوب می‌شود از سال ۱۳۹۷ به سردبیری نظر احمدی و با مشاوره علمی فرهاد ناظرزاده‌کرمانی، سعید فرهودی، مسعود دلخواه و حسین اسماعیلی به شکل مرتب انتشار یافته است.

شماره دوازدهم این نشریه نیز چون نوبت‌های گذشته به یک موضوع خاص اختصاص یافته. موضوع «تئاتر ایرانی در برون‌مرز» که این‌ بار نمایش‌شناخت به آن پرداخته در واقع برای نخستین‌بار است که در یک نشریه تئاتری و در قالب یک ویژه‌نامه مطرح می‌شود. موضوعی که به رغم اهمیت آن تا پیش از این مغفول‌مانده، به طوری که حتی بسیاری از دانشجویان و کارورزان حوزه تئاتر کشور نیز شناخت چندانی نسبت به آن ندارند. و بی‌شک از همین رهگذر است که مدیرمسئول و سردبیر مجله در سرمقاله خود به سیر تطور تئاتر ایرانی در خارج از کشور پرداخته و علل‌عدم توجه به این موضوع مهم را مورد مداقه قرار داده. از مطالب مهم این شماره می‌توان به گفتگو با بسیاری از کارورزان مهم حوزه تئاتر خارج از کشور همچون محمد یعقوبی، بهرخ بابایی و…اشاره نمود. 

«پژوهش‌نامه» عنوان یکی از مهمترین پرونده‌های این شماره می‌باشد که در خلال آن، چندین تن از محققان حوزه ادبیات نمایشی در جستارهایی به موضوع «تئاتر ایرانی در برون‌مرز» پرداخته‌اند که از آن جمله می‌توان به جستار «تئاتر و دایاسپورا» به قلم دکتر فرشته وزیری نسب دانش‌آموخته دانشگاه گوته آلمان اشاره نمود. همچنین رسول نظرزاده نویسنده مجموعه چندجلدی «زنان نمایشنامه‌نویس» در مقاله خود نگاهی به چند متن و اجرای تئاتری در خارج از کشور داشته یا مهرنوش هاشم‌بابادی هنرمند ساکن ایتالیا که تحصیلاتش را در دانشگاه ساپینزای رم به پایان رسانده در پژوهشی مفصل تحت عنوان «در خلال پرونده‌ی تئاتر بین‌الملل» ضمن گفتگو با بسیاری از مهمترین هنرمندان تئاتر داخل ایران که تجارب متعددی در زمینه اجرای تئاتر در اقصی نقاط جهان داشته‌اند، به تجزیه و تحلیل این جریان مهم تئاتری پرداخته. 

و اما پرونده مهم دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد «جام‌جهان‌نما» می‌باشد که از چهارده گفتار مختلف پیرامون تئاتر ایرانی در صحنه جهانی تشکیل شده. گفتارهایی که بیشترشان توسط مهمترین کارورزان و پژوهشگران حوزه تئاتر بین‌الملل نگارش یافته. که از جمله می‌توان به تجربه‌های دکتر مسعود دلخواه از آموزش تئاتر در خارج از ایران اشاره کرد، دکتر دلخواه که یکی از مهمترین مدرسان ایرانی تئاتر در خارج از کشور بوده و شاگردان مهمی همچون «پال راد» را تربیت نموده در مطلبی تطبیقی به تفاوت‌های آموزش تئاتر در ایران و آمریکا پرداخته و همچنین در ضمن این رویکرد بسیاری از تجارب خود را با مخاطب تئاتری به اشتراک گذاشته است. دکتر رحمت امینی مدرس و مدیرگروه رشته تئاتر دانشگاه تهران نیز در گفتاری به دستاوردهای تئاتری دانشجویان ایرانی در برون‌مرز پرداخته و به طور کلی تئاتر دانشگاهی ایران را در خارج از کشور به زیر ذره‌بین برده و همچنین به آسیب‍‌ها و فرصت‌های این جریان نظر داشته است. مجید موثقی فارغ‌التحصیل رشته سینما از دانشگاه مسکو که تجربه داوری در چندین جشنواره مهم بین‌المللی را برعهده داشته و همچنین عضو اتحادیه خبرنگاران و منتقدین سینمایی فیپرشی در سوئیس می‌باشد. نیز گفتاری را با عنوان «از تهران تا زوریخ» به رشته تحریر درآورده و از تجارب تئاتری خود در حوزه بین‌المللی سخن گفته است. 

باری، از دیگر پرونده‌های پر تعداد این شماره نمایش‌شناخت نیز می‌توان به «فستیوال» و «نیم‌نگاه» اشاره نمود. در پرونده فستیوال «جشنواره‌های تئاتر ایرانی در برون‌مرز» مورد توجه قرار گرفته و با مدیران برخی از این فستیوال‌ها گفتگو شده است. شایان ذکر است که در چند دهه گذشته تعداد زیادی جشنواره ایرانی خاصه در اروپا و به‌ویژه در کشور آلمان تاسیس شده که از مهمترین آن‌ها می‌توان به «فستیوال تئاتر کلن» اشاره نمود که تا چند هفته دیگر بیست و هفتمین دوره این جشنواره با مدیریت خانم بهرخ بابایی برگزار خواهد شد. در پرونده «نیم‌نگاه» نیز چندین برگردان در رابطه با تئاتر مهاجرت به انتشار رسیده که از طریق این مجموعه ترجمه‌ها می‌توان نسبت به چندوچون و تجربه‌های تئاتر مهاجرت نیز در دیگر کشورها شناختی کلی به دست آورد. شایان ذکر است که شماره دوازدهم فصلنامه نمایش‌شناخت در۲۲۴صفحه و به قیمت۶۰۰۰۰تومان در دسترس علاقمندان قرارگرفته و در بسیاری از کتابفروشی‌های معتبر پایتخت همچون پارت، چشمه کریمخان، ثالث، مولی و…و یا بسیاری از مراکز استان‌ها همچون مشهد، اصفهان، شیراز، تبریز، اراک، کرمان، اردبیل، بوشهر، کرمانشاه و…موجود می‌باشد. 

نظراحمدی سردبیر، علی آسترکی جانشین سردبیر، میثم جهانگیری مدیر اجرایی، مهدی رایگانی مدیر هنری و مهدی آزادبخت عکس، فصلنامه نمایش شناخت را تهیه و منتشر می‌کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز