نگاه باستانشناسی به مهمترین بناهای تاریخی ایران در «ایران باستان»
مجموعه مستند ۷ قسمتی «ایران باستان»، در شبکه مستند تهیه و آماده پخش شده است.
به گزارش ایلنا، مجموعه مستند ۷ قسمتی «ایران باستان» به کارگردانی پژمان مظاهریپور با نگاهی متفاوت به بناهای تاریخی کشورمان در شبکه مستند تهیه و آماده پخش شده است.
پژمان مظاهریپور در گفتگویی ضمن معرفی سوژه این مستند گفت: «ایران باستان» به تاریخ مطالعات باستانشناسی بناهای تاریخی کشورمان میپردازد. در این فیلم مستند، تعدادی از بناهای تاریخی ایران را انتخاب کرده و از دریچهای متفاوت به آنها نگاه میکنیم.
وی افزود: تاکنون مستندهای زیادی از نقاط دیدنی و تاریخی کشورمان ساخته شده است، اما اکثر این آثار در سطح معرفی و جذابیتهای بصری باقی مانده اند. ما به باستانشناسی ایران پرداختیم. در این فیلم مستند، تاریخ باستانشناسی تعدادی از آثار باستانی کشورمان را بررسی کردهایم. و یا به کاوشهای باستانشناسی توجه کردیم
این مستندساز گفت: بنابراین در مجموعه مستند «ایران باستان» صرفا قرار نیست قابهای زیبایی را از بناهای تاریخی ایران ببینیم بلکه در کنار پرداخت به این بناهای شگفتانگیز میخواهیم دانش مخاطبان را هم بالا ببریم. به همین دلیل به عملیات کاوش و نگهداری بناها نیز پرداختهایم. در یکی از قسمتهای این مجموعه مستند به تخت جمشید که از بناهای تاریخی معروف کشورمان است، سفر کردهایم. تاکنون مستندهای زیادی از تخت جمشید ساخته شده است اما از منظر مطالعات باستانشناسی کمتر بدان نگاه شده است. اینکه بنای مهمی مثل تخت جمشید چگونه شناسایی و رمزگشایی شده است.
مظاهریپور گفت: علاوه بر تخت جمشید سراغ سد سمیره در استان ایلام هم رفتهایم. در پشت این سد آثاری چند هزارساله وجود داشت که همراه باستانشناسان با این آثار آشنا میشیم. کاوشهای فصل ۲۲ تپههای هگمتانه بخش دیگری از مجموعه ایران باستان است. و همچنین گورهای کلان سنگی در ارتفاعات رامسر جلوه و دید گاهی متفاوت از ارزشها و آثار باستانی سرمین ایران اراءه میدهد. در قسمت پایانی نیز سراغ کشتی بازمانده از دوران صفویه میرویم که در سواحل کاسپین پیدا شده است.
کارگردان و تهیهکننده مستند «ایران باستان» با اشاره به روند تولید این مستند افزود: برای ساخت این مستند به تمام مناطق مدنظر سفر کردیم برای تهیه تصویر و آرشیوها وقت زیادی صرف شد. همین موضوع باعث شد تا روند تولید این مستند کمی طول بکشد. علاوه بر این، لزوم ارائه مطالعات باستانشناسی دقیق و مبتنی بر واقعیت کارمان را سختتر کرد. شهرام درخشان گوینده باسابقه کشورمان راوی این مجموعه مستند است که صدای گرم او به زیباتر شدن کار بسیار کمک کرده است. درخشان توانایی خواندن متنهای فیلم مستند را به شکلی شایسته و دقیق دارد.
مظاهریپور در بخش پایانی صحبتهای خود با اشاره به اهمیت ساخت مستندهای باستانشناسی گفت: بسیاری از مردم با بناهای تاریخی کشورمان آشناا هستند اما مطالعات باستانشناسی کمی درباره آنها دارند؛ از این منظر ضروری است که در قالب چنین مستندهایی این مفاهیم بیان شود. در سینمای مستند، مستندهای باستانشناسی کمی داریم که البته این ژانر را نباید با مستندهای معماری میراث فرهنگی و تاریخی و… اشتباه گرفت. این مجموعه به تمام باستانشناسان ایران تقدیم میشود که برای محوطههای باستانی ایران از جان مایه میگذارند.
تهیهکنندگی این مجموعه را پژمان مظاهریپور و مریم حق پناه بر عهده دارند و از دیگر عوامل آن میتوان به فیلمبرداران: مهدی باقری. بابک بهداد، تدوین: مریم حق پناه. بابک بهداد، گوینده: شهرام درخشان، صدا گذار: مریم حق پناه و کارشناسان: استاد محمد رضادخلعتبری، دکتر شاهرخ رزمجو، دکتر مهرداد ملک زاده، دکتر لی لی نیاکان و دکتر حسین توفیقیان اشاره کرد.
مستند ۷ قسمتی «ایران باستان» از روز دوشنبه ۲۵ مردادماه هر هفته ساعت ۲۱ روی آنتن شبکه مستند میرود.