کاظم چلیپا در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد:
برگزاری حراجهای هنری در شهرستانها فاصله میان هنرمندان را کم میکند/ اگر حراج تهران نبود آثار هنرمندان در موزهها خاک میخورد/ موزه دفاع مقدس برای ارائه آثار تلاش خود را بیشتر کند
چلیپا با بیان اینکه حراج تهران نشان داد کلکسیونرها هم دوست دارند اثری از هنرمند دفاع مقدس داشته باشند، افزود: من فکر میکنم اگر بیشتر روی ویژگیهای زیباییشناسی و ارزش خود اثر تأکید شود، خریداران مشتاق بیشتری برای خرید آثار دفاع مقدس وجود دارند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حراج تهران مانند سالهای گذشته در شرف برگزاری است. این رویداد مربوط به عرصه هنرهای تجسمی به طور معمول هرسال در دو نوبت تیرماه و دیماه برگزار میشود.
سیزدهمین حراج تهران سال گذشته به دلیل همهگیری بیماری کرونا به صورت مجازی و با تعداد کمی از افراد بدون میهمان، در نیمه دوم سال ۹۹ برگزار شد. چهاردهمین دوره حراج تهران نیز پس از یک بار تعویق به دلیل اوجگیری پاندمی کرونا (که خبر آن به صورت اطلاعیه در اختیار رسانهها قرار گرفت) به صورت غیر حضوری برگزار میشود و رسانهها و مخاطبان میتوانند به صورت زنده در جریان اتفاقات و معاملات قرار گیرند.
تقویت بازار داخلی هنر که زمینه و بستر اصلی بازار جهانی است، از اهداف اصلی حراج تهران است. عوامل برگزاری حراج تهران معتقدند؛ همکاری گسترده با گالریها و مجموعهداران میتواند مطمئنترین و درستترین راه انتخاب آثار هنری باشد
کاظم چلیپا (نقاش پیشکسوت معاصر و مدرس دانشگاه)، دارای مدرک کارشناسی ارشد نقاشی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران، یکی از اساتید فعالی است که از دههها قبل تاکنون همچنان در ارائه آثار هنری و آموزش فعال بوده و در همین راستا، عناوین مهمی از رویدادهای داخلی و خارجی کسب کرده است.
«مرثیهای برای صورتی» اثر کاظم چلیپا/ یکی از آثار حراج تهران در دیماه ۱۳۹۵/ قیمت فروش ۲۵۰ میلیون تومان
حراج تهران بر اقتصاد هنرهای تجسمی تأثیر گذاشته است
چلیپا درباره نقش حراج تهران در خصوص رونق یافتن بازار هنرهای تجسمی گفت: شکی نیست که حراج تهران بر اقتصاد هنرهای تجسمی تأثیر گذاشته است. این حراج باعث شده تا ارزشهای دورههای مختلف هنری از کلاسیک، معاصر و نوگرای ایران دیده شود.
مهمترین نقش حراج تهران معرفی دورههای مختلف هنری ایران به نسل جوان است
وی در ادامه با تاکید بر لزوم برگزاری حراج تهران، اذعان داشت: به هرحال بسیاری از هنرمندان نسل جوانی که ما به عنوان معلم با آنها سروکار داریم از این دورههای مختلف هنر ایران شناخت چندانی ندارند.
این هنرمند ادامه داد: به نظر من مهمترین نقش حراج تهران معرفی دورههای مختلف هنری ایران است. این معرفی تلنگری برای نسل جوان هنر خواهد بود و باعث میشود تا آنها با تفاوت ارزش آثار هنری معاصر، کلاسیک و نوگرا شوند و جریان هنر را بهتر از قبل دنبال کنند.
«باغ سوخته» اثر کاظم چلیپا، فروخته شده در حراج دیماه سال ۱۳۹۵/ مبلغ فروش ۱۶۰میلیون تومان
کاش حراج تهران به شکل محدودتر در شهرستانها برگزار شود
چلیپا گفت: حتی مطالبی که درباره آثار هنری و ارزش آنها در بروشور حراج تهران درج میشود، بسیار مهم و تأثیرگذار هستند. چون شناخت مخاطبان و هنرمندان جوان را نسبت به آثار هنری و هنرمندان بهتر میکند.
این هنرمند پیشکسوت در خصوص گسترش فعالیت حراج تهران نیز عنوان کرد: من فکر میکنم در حال حاضر فاصله بسیاری بین شرایط هنرمندان تهران با سایر نقاط ایران وجود دارد. اگر میشد حراج تهران در یک شکل محدودتر در شهرستانها هم با آثار هنرمندان این شهرها برگزار شود. این فاصله میتوانست بسیار کمتر شود.
طی حضور در شورای نقاشی دیواری شهرداری، برای ثبت آثار پیشگامان هنر معاصر تلاش کردم
او ادامه داد: زمانی که من عضو شورای نقاشی دیواری شهرداری تهران بودم، به همراه گروهی از هنرمندان تلاش کردیم تا آثاری در رابطه با پیشگامان هنر معاصر و مدرن را روی دیوارهای شهر ببریم و خوشبختانه فضای خوبی ایجاد شد. بنابراین فکر میکنم اگر حراج تهران به عنوان رویدادی مهم هم از نظر رونق اقتصاد هنرهای تجسمی، ارزشگذاری و قیمتگذاری آثار، کمی به هنرمندان حاضر در نقاط دیگر ایران توجه کند، این رشد و توسعه هنرهای تجسمی چند برابر خواهد شد.
چلیپا تأکید کرد: اگر حراج تهران نبود، بسیاری از آثار هنرمندان شناخته شده و پیشکسوت در موزهها خاک میخورد و تنها کسانی این آثار را میدیدند که اهل موزه رفتن باشند. حراج تهران باعث شد تا آثار هنرمندان هر سال از نگاه اقتصادی، ارزشگذاری شود و از طرف دیگر این آثار دیده شوند.
«گفتگوی هزارساله» اثر کاظم چلیپا/ این اثر در حراج دیماه ۱۳۹۸ به مبلغ ۳۸۰ میلیون تومان فروخته شده است
آثار انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ارزش موزهای دارند
این نقاش معاصر درباره توجه حراج تهران به فروش آثاری با مضامین انقلاب اسلامی و دفاع مقدس نیز اینگونه توضیح داد: آثاری که هنرمندان از هر طیف و گروهی در رابطه با این مضامین خلق کردهاند، ارزش موزهای دارد. من به یاد دارم که یکی، دو تا از عکسهای دفاع مقدس در حراج تهران به دیوار رفت و این اتفاق بسیار خوبی است. همین اتفاق میتواند ارزش یک عکس اورجینال را نشان بدهد.
چلیپا ادامه داد: موضوع مذکور، تأکیدی است بر اینکه هنرمندی که در رابطه با اعتقادات و ارزشهای درونی خودش به جبهه جنگ رفته و آن عکس را ثبت کرده است، چه ریسک بالایی برای ثبت هنر خویش به جان خریده است.
کاظم چلیپا در تکمیل صحبتهایش گفت: ریسکی که میگویم فقط تعهد به ارزشهای معنوی نیست و ارزش مادی آنهم بسیار بالاست، چون در رابطه با مهمترین دارایی انسان، یعنی جان اوست؛ هم جان عکاس، هم رزمنده و هم اتفاقی که رخ داده است.
«باغ سوخته» اثری دیگر از چلیپا/ فروخته شده در حراج دیماه ۱۳۹۷، مبلغ فروش ۴۲۰ میلیون تومان
کلکسیونرها هم دوست دارند آثار هنرمندان دفاع مقدس را داشته باشند
این مدرس دانشگاه، با اشاره به نقش موزه دفاع مقدس در رابطه با آثار دفاع مقدسی گفت: این موزه باید در آینده نقش پررنگتر و جدیتری نسبت به ارائه آثار داشته باشد.
چلیپا با بیان اینکه حراج تهران نشان داد کلکسیونرها هم دوست دارند اثری از هنرمند دفاع مقدس داشته باشند، افزود: من فکر میکنم اگر بیشتر روی ویژگیهای زیباییشناسی و ارزش خود اثر تأکید شود، خریداران مشتاق بیشتری برای خرید آثار دفاع مقدس وجود دارند.
وی در رابطه با برگزاری حراج تهران در دوران پاندمی کرونا، همچنین تحریمهای اقتصادی تأکید کرد: این موضوع دقیقاً نشاندهنده اقتدار و ماندگاری یک حراج است چراکه این حراج دارد در سختترین شرایط کارش را انجام میدهد و قطعاً این موضوع موردتوجه هنرمندان هم قرار میگیرد.