خبرگزاری کار ایران

مدیرعامل خانه هنرمندان مطرح کرد:

امیدواریم دولت جدید وضعیت واقعی هنرمندان را بررسی کند/ سال گذشته با تعطیلی کامل فاصله‌ای نداشیتم چون هزینه‌های‌مان تامین نمی‌شود

امیدواریم دولت جدید وضعیت واقعی هنرمندان را بررسی کند/ سال گذشته با تعطیلی کامل فاصله‌ای نداشیتم چون هزینه‌های‌مان تامین نمی‌شود
کد خبر : ۱۰۹۹۶۹۷

اولین نشست خبری مدیرعامل خانه هنرمندان ایران با اهالی رسانه در سال ۱۴۰۰، امروز دوشنبه ۱۴ تیرماه به صورت لایو برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، در نشست خبری مدیرعامل خانه هنرمندان ایران با اهالی رسانه که امروز دوشنبه ۱۴ تیرماه به صورت لایو برگزار شد، ابتدا کیوان کثیریان، مدیر روابط عمومی خانه با اشاره به اینکه یک سال و نیم است که درگیر کرونا هستیم و بیشترین لطمه را اهالی فرهنگ و هنر خورده‌اند، گفت: خانه هنرمندان ایران، به عنوان کانونی فرهنگی هنری در تهران نیز طی یک سال و چند ماه گذشته کم لطمه نخورده است. طی این مدت بسیاری از برنامه‌های فرهنگی، هنری محکوم به تعطیلی شده‌اند. اما به هرحال خانه هنرمندان فعالیت‌هایش را با شرایط موجود وفق داد و تا حد مقدور برگزاری برنامه‌ها را به صورت حضوری و فیزیکال ادامه داد. 

درصد بسیار کمی از مردم را واکسینه کرده‌ایم

در ادامه برنامه مجید رجبی‌معمار مدیرعامل خانه هنرمندان خطاب به کاربران گفت: در ابتدا ضمن قدردانی از اصحاب رسانه‌ها برای فعالیت‌هایشان، درگذشت دو خبرنگار حوزه اجتماعی ایرنا و ایسنا را تسلیت می‌گویم

او اضافه کرد: بحران کرونا برای همه مردم و مشاغل مشکلات و تنگناهای بسیار ایجاد کرد. اما گرفتاری‌ها و مصیبت‌ها برای اهالی فرهنگ و هنر بیشتر بوده است. فعالان هر حوزه به نوعی با مسائل مختلف مواجه بوده‌اند و در نهایت شرایط سخت و غیرمترقبه‌ای ایجاد شد که کسی از آن پیش زمینه نداشت. حال نیز معلوم نیست بیماری کرونا کی پایان می‌یابد. 

رجبی‌معمار در ادامه گفت: سیاست‌گذران و برنامه‌ریزان بخش‌های مختلف اوائل بحران دچار بهت و سردرگمی شدند و باید کم کم خودشان را پیدا می‌کردند. علی‌رغم موفقیت در ساخت واکسن اما هنوز زمانی که ویروس شکل جدید به خود می‌گیرد، سازندگان واکسن‌های مطرح نگران می‌شوند، چه به برسد به ما که هنوز درصد بسیار کمی را واکسینه کرده‌ایم. باید برای فعال بودن همه مشاغل بخصوص فرهنگ به فکر بود. 

رجبی معمار اذعان داشت: این موضوع را در نظر داشته باشیم که بسیاری از افراد از طریق فعالیت هنری زندگی خود را تامین می‌کنند تا مردم را شاد کنند و به آن‌ها قوت قلب دهند، اما زمانی که هنرمند درگیر معیشت و مشکل معاش باشد، نمی‌توان از او انتظار داشت. 

خانه هنرمندان متعلق به هنرمندان همه عرصه‌هاست

تنها نمایش روی صحنه خانه هنرمندان را کرونا تعطیل کرد

مدیرعامل خانه هنرمندان ایران افزود: پس از گذشت چند ماه اول بحران، تا اردیبهشت سال قبل همه چیز تعطیل شده بود و ما هم برنامه‌ریزی کردیم تا خانه هنرمندان فعال باشد؛ زیرا نهادی جدی است و متعلق به هنرمندان همه عرصه‌هاست. 

رجبی‌معمار با تاکید بر اینکه شالکه خانه هنرمندان ارکان غیر دولتی کشور هستند، گفت: خانه هنرمندان به همه هنرها اشتغال دارد و فکر کردیم که چه کنیم و گفتیم در فرصت‌های میان پیک‌ها تئاترها و گالری‌ها را دایر کنیم، اما دیدیم موضوع خیلی سخت‌تر از آن است که فکر می‌کنیم و به راحتی نمی‌توان از این ویروس خلاص شد. 

او ادامه داد: سال پیش تنها یک نمایش «بازگشت افتخار امیز مردان جنگی» در سالن انتظامی روی صحنه رفت و پیک کرونا باعث تعطیلی‌اش شد. در ادامه برنامه‌ریزی‌ها، بخش عمده‌ای از فعالیت‌ها را به سمت اینترنت و ظرفیت برگزاری لایوها بردیم. آمار به لحاظ کمی و کیفی قابل توجه است و بازخوردها اینها را به ما می‌گویند نه اینکه خودمان بر اساس آنچه می‌خواهیم آمار دهیم. خوشبختانه میزان بهره‌داری‌ها از مباحث زیاد بوده است. 

ارائه آماری از فعالیت‌های اجرایی خانه هنرمندان ایران در ایام کرونا

مدیرعامل خانه هنرمندان سپس به ارائه آماری از فعالیت‌های این نهاد فرهنگی هنری در دوران بحران کرونا پرداخت. 

وی گفت: ما در ابتدای سال ۹۹ تا امروز لایوهای متعددی در حوزه بزرگداشت‌ها و یادبودها برگزار کردیم و دوستان تلاش کردند حداقل شش برنامه جدی برای هنرمندان و اساتید از جمله نجف دریابندری، خسرو سینایی، منوچهر طیاب و اکبر عالمی را داشته باشیم که در همین راستا برای زنده‌یاد عبدالوهاب شهیدی هم بزرگداشت گرفتیم. برنامه‌هایی با موضوع سینما داشتیم که به مناسبت مرمت فیلم «شطرنج باد» برگزار شد. 

او ادامه داد: در بخش مباحث هنری ۵۱ پادکست هنری با عنوان اساطیر یونان داشته‌ایم. ۱۲ برنامه تخصص با عنوان آنگراندیسمان داشتیم از چهره‌های برجسته هنرهای مختلف در آن حضور یافتند. 

برنامه‌های تخصصی هنری بر اساس رشته‌ها را آغاز کرده‌ایم

رجبی‌معمار ادامه داد: در یک سال و چند ماه گذشته برنامه‌های تخصصی هنری بر اساس رشته‌ها آغاز کردیم در حالی که قبلا بیشتر برنامه سینمایی داشتیم و کثیریان مجری‌اش است و «دوشنبه‌های سینما» نام دارد. در کل تلاشمان بر این است که بحث‌ها کاربردی باشند و به قدیم و تاریخ سینما نخواهیم بپردازیم و این اتفاق افتاده است. 

او بیان کرد: برنامه‌هایی را با مباحث مختلف به صورت زنده برگزار کردیم که یکی از آن‌ها «نهاد» نام دارد و می‌خواهیم طی آن انجمن‌ها را به مخاطبان معرفی کنیم. در حوزه ادبیات و شعر هم چهار برنامه به عنوان «سخن» برگزار کردیم و به مباحث تخصص و روز پرداختیم. 

او در ادامه توضیحاتش گفت: در موسیقی لایوهایی تحت عنوان «آهنگ» داریم و در چند ماه گذشته ۸ برنامه برگزار کرده‌ایم که بزرگداشت آقای شهیدی آغازگر آن بود. در زمینه معماری نیز برنامه‌های داریم با عنوان «خشت» که به زودی برگزار می‌شود. 

وی گفت: در حوزه نمایش برنامه «بندباز» را داریم و تا الان هفت لایو در این زمینه داشته‌ایم و در آن‌ها، درباره تئاتر معاصر و مشکلات حوزه تئاتر صحبت شده است. در هفت رشته تجسمی نیز لایوی داریم که «تجسم» نام دارد و متعدد در رشته‌های مختلف برگزار شده است. از ابتدای سال ۱۴۰۰ که با پیک کرونا شروع شد، فضا کمی باز شد و مسافرت‌ها مشکلات زیادی ایجاد کرد. اما پس از فروکش کردن کرونا بحث تئاتر را به طور جدی پیگیری کردیم. گروه‌های زیادی در نوبت بودند و به دلیل شرایط و تعطیلی‌ها فقط یک اثر در سالن استاد انتظامی روی صحنه رفت که درباره‌اش گفتم. اما امسال پس از بهتر شدن شرایط از اوال اردیبهشت امسال نمایش‌ها روی صحنه رفتند. نمایش «پس از برخورد جسم سخت به سر» کار سجاد داغستانی نیز ۲۱ اجرا رفت و حدود ۸۰۰ تماشاچی داشت. 

رجبی‌معمار گفت: به عنوان تجربه، از اول اردیبهشت با آقای سیاوش پاکراه اثری را با نام «هیچ میان ما» روی صحنه بردیم که رایگان بود و بلیت فروشی نداشت و علاقمندان تماس می‌گرفتند ثبت‌نام می‌کردند و روزی ۲۵ نفر آن را می‌دیدند. این کار کمکی به مخاطبان و هنرمندان بود که باعث شد در شرایط کرونا بازهم از اینگونه کارها انجام دهیم. سال پیش به دلیل شرایط نابهنجار ۱۳ نمایشگاه داشتیم و مطرح‌ترین آن‌ها نمایشگاه عکس آقای صمدیان بود. که این نمایشگاه تا ایام عید ادامه یافت. عکس‌های فیلم «درخت گردو» را داشتیم. نمایشگاه عکس مسکن را داشتیم که موضوعش سیل بود. یاد شهدای سلامت را داشتیم. نمایشگاه عکس برای خرمشهر نیز نمایشگاه دیگری از انجمن تصویرگران بود. نمایشگاه دیگری را هم کمیته یونسکو برگزار کرد که به منطقه جهانی «اورامانات» اختصاص داشت. نمایشگاه دیگری در گالری‌ها برگزار شد که موضوعش تهران از منظر هنرمندان بود. پانزدهمین سالگرد مرتضی ممیز را داشتیم که طی آن برخی از آثار برای اولین بار نمایش داده شدند. پروفرمنس «من شهروند زمینم» نیز در گالری پاییز اجرا شد. 

سال گذشته فقط ۱۳ نمایشگاه برگزار کردیم و این رقم در سال‌های قبل ۸۰ تا ۱۰۰ نمایشگاه بود

مدیرعامل خانه هنرمندان در ادامه گفت: ما در سال‌های قبل بین ۸۰ تا ۱۰۰ نمایشگاه داشتیم که سال گذشته توانستیم مجموعا ۱۳ نمایشگاه داشته باشیم. در طول دو سه ماه اخیر نمایشگاه‌هایی با موضوع رمضان داشتیم و نمایشگاه دیگر به طراحی مبلمان بود. نمایشگاه مجسمه روشنای بززرگان را داشتیم و دیگر نمایشگاه «فاصله» نام داشت که سحر عشقی آثار آن گردآوری کرده بود. نمایشگاه عکس «نگاهی دیگر» را داشتیم که به بیماری اوتیسم و بیماران اوتیسمی اختصاص داشت. نمایشگاه «مرزی برای دیدن» که به نقاشی تعلق داشت نیز یکی دیگر از نمایشگاه‌های ما بوده است. نمایشگاه «مرثیه‌ای برای یک رویا» رویداد دیگری بود که به آثار آقای برفرازی اختصاص داشت و در گالری «زمستان» روی دیوار رفت. نمایشگاه عکس فاطیما حسینی که اهل افغانستان است نیز در گالری «مرتضی ممیز» برگزار شد. الان هم همه گالری‌ها در اختیار انجمن سفالگران ایران است که به آثار مفهومی می‌پردازد و واکنش‌های خوبی ایجاد کرده است. 

سال گذشته با تعطیلی کامل فاصله‌ای نداشتیم

کمک‌هایی که به خانه هنرمندان شده فقط سه میلیارد تومان  بوده !

رجبی معمار گفت: حال در اواسط چهارمین ماه سال هستیم و ۱۱ نمایشگاه برگزار کرده‌ایم و برنامه آینده هم مشخص است. سال گذشته بسیار سخت بود و شاید مجبور می‌شدیم عملا خانه را تعطیل کنیم زریا نیازهای اولیه ما تامین نمی‌شد. ما برخلاف بسیاری از نهادها هیچ بودجه سالانه‌ای نداریم. وقتی دیدیم کمکی وجود ندارد موضوع را با اصحاب قلم و رسانه مطرح کردیم و پس از چند ماه جلسه‌ای برگزار شد و وزیر ارشاد، آقای اسحاق جهانگیری معاون رییس جمهور با حضور اعضای عالی خانه هنرمندان ایران، مسائل و مشکلات کل رشته‌ها آنجا مطرح شد. نماینده انجمن‌ها نیز حضور داشتند و مشکلات را بیان کردند و من هم به مسائل کلی جامعه هنری پرداختم. وزیر ارشاد و شهردار و دیگر دوستان حرف‌ها را شنیدند و قول‌هایی دادند و پیش‌بینی‌ها مطرح شد و نتیجه اینکه به خانه دو کمک شد. یک کمک یک و نیم میلیاردتومانی از سوی وزارت ارشاد و یک و نیم میلیارد دیگر از سوی شهرداری به ما داده شد که در مجموع شد سه میلیارد تومن شد. الان هزینه ساخت یک فیلم متوسط و ارزان و دم دستی سه میلیارد است و ما باید به واسطه آن یک سال با وجود حداقل‌ها حقوق کارمندان‌مان را بدهیم. ساختمان قدیمی است و دائم مورد است و مخارج بسیاری دارد. هزینه جاری چنین جایی بسیار سنگین است و هرچه صرفه جویی کنیم حداقل بین ده تا دوازده میلیارد تومان اگر داشته باشیم فقط می‌توانیم دستمزد و هزینه‌های معمول و جاری را تامین کنیم تا سیستم تقریبا فرسوده ساختمان به کارش ادامه دهد. 

او ادامه داد: چند رستواران اجاره داده بودیم که اغلب تعطیل بودند و ما چطور از اینها وجه دریافت می‌کردیم. فروشگاه‌مان نیر با این مشکل مواجه است. از فروش آثار و نمایش‌ها درصدی به خانه می‌رسید، اما حال آن داشته‌ها از بین رفته‌اند. امسال بین شش تا هشت درصد نسبت به قبل درآمد داشته‌ایم. گاه به همکارانمان فشار آورده‌ایم و توانسته‌ایم یک سوم کارمندان را دستمزد دهیم و و دوستان خانه خود را ترک نکردند و ماندند و خانه هنرمندان که خانه امید هنرمندان است به کارش ادامه دهد. 

امسال هیچ کمکی دریافت نکرده‌ایم

رجبی‌معمار گفت: هنوز امسال هیچ کمکی دریافت نکرده‌ایم و اعلام می‌کنم شرایطمان بسیار سخت است. دوستان و عزیران خبرنگار و رسانه‌ها اطلاع‌رسانی کنند ضمن اینکه کل جامعه هنری با مشکلات بسیار مواجه است. 

او ادامه داد: نهایت سه میلیون تومان به هنرمندان داده شده و آن را به واسطه هنرکارت دریافت کرده اند. این مسیر پروسه‌ای داشت و از آبان سال گذشته، یک پرداخت یک و نیم میلیونی و یک بار در اسفند نیز همین قدر به هنرمندان داده شده است. 

 دولت جدید وضعیت واقعی هنرمندان را بررسی کند

وی تاکید کرد: سه میلیون تومان با شرایط موجود هیچ رقمی نیست. قرار بود وام‌هایی دهند اما ما از هرکدام از هنرمندان فعال پرسیدیم غالبا آن را دریافت نکرده‌اند یا اصلا بی‌خبر بوده اند. و اینکه بهره وام‌ها نسبتا سنگین است و حداقل آن ۱۴ درصد است که در سیستم بانکی به هفده، هجده درصد می‌رسد. سند ملکی و ضامن هم می‌خواهند، لذا به ندرت دیدم کسی این وام‌ها را گرفته باشد. از وزیر ارشاد و وزیر کار و دولت محترم خواهش می‌کنیم لیست دریافت کنندگان را دریافت کنند. تا رقم هزینه شدن بودجه‌ها مشخص شود. امیدواریم رییس جمهور منتخب و و دیگر مسئولان شرایط هنرمندان را درک کنند. تعدادی از تئاترهای خصوصی جمع شده‌اند و گالری‌ها نیز برخی‌شان تعطیل شده‌اند و ما تلاش داریم پرچم خانه هنرمندان را بالا نگه داریم و امیدواریم دولت جدید وضعیت واقعی هنرمندان را بررسی کند. 

مسئولان ستاد کرونا و ارشاد برای تعطیلی‌ها با هنرمندان مشورت نمی‌کنند

رجبی‌معمار در پایان به گلایه از نهادها پرداخت و گفت: برای تعطیلی‌های کرونا، با متصدیان تئاترها و کارگردان‌ها و هنرمندان مشورت نمی‌کنند و به ناگاه با یک تلفن می‌گویند نمایش روی صحنه را تعطیل کنید. شنیدیم رییس اداره کل هنرهای تجسمی گفته بود باید گالری‌ها تعطیل شوند؟ تکلیف گالری‌داران و هنرمندان چه می‌شود؟ همه هنرها باهم نسبت دارند. چرا در یک وزارتخانه یک تدبیر واحد وجود ندارد. وزیر ارشاد یکی از اعضای ستاد کرونا هستند پس در جریان هستند که موج کی می‌آید لذا باید بخش‌های تخصصی ارشاد فعال باشند و امور مربوطه و پیش رو را با هنرمندان مطرح کنند. می‌توان با سی درصد تئاترها را روی صحنه برد. گالری‌ها نیز می‌توانند اینگونه فعال باشند، واقعا چرا باید تعطیل باشند. زمانی که سیستم تهویه و امکانات بهداشتی میسر است چرا باید به کل تعطیل شوند. حتی امکانات توسط خودمان خصوصی فراهم شده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز