خبرگزاری کار ایران

فروش غیرقانونی دو کتاب از یک پژوهشگر در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب/ وزارت ارشاد از حق پدیدآوران پاسداری کند

فروش غیرقانونی دو کتاب از یک پژوهشگر در نخستین نمایشگاه مجازی کتاب/ وزارت ارشاد از حق پدیدآوران پاسداری کند
کد خبر : ۱۰۲۸۰۳۰

رضا کوچک‌زاده از فروش دو کتاب خود به‌شکل غیرقانونی در نمایشگاه مجازی کتاب تهران خبر داد و از مدیران وزارت ارشاد خواست در کنار نگاه ویژه به ناشران و نادیده گرفتن قصور و تقصیر ناشران دولتی، کمی هم از حق پدیدآوران پاسداری کنند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، دو کتاب «رضای‌نامه» (خوانشی از شبیه‌نامه‌های رضوی) و «فهرست توصیفی شبیه‌نامه‌های ملک» از آثار پژوهشگر و کارگردان هنرهای نمایشی، «رضا کوچک‌زاده»، به‌شکل غیرقانونی در نمایشگاه مجازی کتاب تهران در حال فروش است.

کوچک‌زاده با بیان این خبر به ایلنا، گفت: دوستی آگاهم کرد که دو کتاب نایابم در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شده است. کتاب «رضای‌نامه» را نشر سوره‌مهر و کتاب «فهرست‌ شبیه‌نامه‌های ملک» را نشر سفیر اردهال با هم‌کاری کتاب‌خانه‌ی ملک به سال ۱۳۹۲ منتشر کرده بودند. کتاب دوم که در شمارگان محدود نشر یافته بود، همان سال نایاب شد ولی رضای‌نامه (که بنا به آنچه ناشر در شناسنامه‌ی کتاب نوشته ۲۵۰۰ نسخه منتشر شد) تا سال ۱۳۹۵ در بازار کتاب بود.

نویسنده‌ی کتاب‌های تخصصی نمایش ایرانی بیان کرد: سال ۹۶ به مدیرعامل سوره‌مهر پیشنهاد دادم اگر برنامه‌ای برای بازچاپ کتاب دارند، ویراست تازه‌ی آن را منتشر کنند که کامل‌تر از نسخه‌ی پیشین است ولی اقدامی نشد. سال ۹۷ قرارداد پنج‌ساله‌ام با این نشر پایان یافت و سال گذشته، هنگامی که پیگیری کردم، آقای بابایی (قائم‌مقام مدیرعامل سوره‌مهر) پس از تماس با انبار انتشارات و اطمینان از نبود موجودی از کتاب‌هایم گفت ناشر علاقه‌ای به بازچاپ این کتاب‌ها ندارد.

او ادامه داد: به درخواست من در تاریخ یکم دی ۱۳۹۸ نامه‌ای به من دادند با امضای عبدالحمید غره‌داغی (مدیرعامل انتشارات سوره‌مهر) که به‌روشنی در آن نوشته‌اند «تمامی حقوق کتاب‌های «تئاتر و جامعه» و «رضای‌نامه» که پیش از این یک نوبت در انتشارات سوره‌مهر چاپ شده بود، به شما واگذار می‌شود.»

نویسنده‌ی کتاب «فهرست توصیفی شبیه‌نامه‌های قاجار» ادامه داد: شب پیش از آغاز نمایشگاه با دیدن کتابم در صفحه‌ی سوره‌مهر (که البته در داده‌های کتاب آمده است؛ چاپ نخست ۱۳۹۲) به آقای بابایی خبر دادم که شما کتاب را به‌شکل دیجیتال منتشر کرده‌اید و با عنوان چاپ نخست می‌خواهید آن را قانونی جلوه دهید ولی این کار غیرقانونی‌ و حرام است و بهتر است از فروش آن جلوگیری کنید و کتاب را حذف کنید. قول داد که چنین شود. دو روزی سامانه‌ی نمایش‌گاه از دسترس خارج شد ولی دیروز (جمعه ۳ بهمن) دیدم که هم‌چنان کتاب روی سامانه‌ی نمایشگاه هست و هم‌چنان در حال سوءاستفاده از فروش رضای‌نامه هستند.

کوچک‌زاده یادآور شد: در پیگیری کتاب دوم هم دریافتم مدیرعامل و مدیران کتاب‌خانه‌ی ملک از این کار بی‌خبرند و قرار شد از مدیر سفیر اردهال پیگیری کنند که گویا به‌دلیل تعطیلی اداری پایان هفته هنوز به نتیجه‌ای نرسیده‌اند؛ چون فهرست شبیه‌نامه‌های ملک هم برای خرید روی سامانه هست.

نویسنده‌ی کتاب «فهرست توصیفی شبیه‌نامه‌های پراکنده» خاطرنشان کرد: از جناب آقای دکتر جوادی (معاون فرهنگی وزارت ارشاد) و جناب دکتر صالحی (وزیر ارشاد) انتظار دارم در کنار نگاه ویژه به ناشران و نادیده گرفتن قصور و تقصیر ناشران دولتی، کمی هم از حق پدیدآوران پاسداری کنند که از وظایف بنیادین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی‌ست. وظیفه‌ی ارشاد تنها سانسور و ممیزی و دادن مجوز نیست بلکه باید بتواند از مجوزش هم به‌درستی حمایت کند.

کوچک‌زاده تصریح کرد: بهتر می‌دانید که پدیدآوران در دوره‌ی بیماری همه‌گیر کرونا، سالی بسیار دشوار و بدون هیچ حمایت دولتی را گذرانده‌اند و بسیاری ناشران به‌بهانه‌ی وضعیت بد بازار کتاب به چاپ کتاب‌های تازه یا بازچاپ کتاب‌های گذشته‌مان نپرداخته‌اند. امیدوارم مسئؤلانه خسارت قانون‌گریزی‌هایی از این دست را به پدیدآور بازگردانند تا دیگر شاهد چنین دست‌درازی‌های غیرفرهنگی در فضای نشرمان نباشیم. همه‌ی قراردادها و سندهای این گفته‌ها هم در دست است و اگر مسئؤلان بخواهند، می‌توانم برایشان بفرستم.

آخرین کتاب نشریافته‌ی کوچک‌زاده، کتاب «تئاتر (و) جامعه (و) تئاتر» است که سال گذشته در مجموعه‌ی گستره‌ی خیال در نشر نو منتشر شد و چندماهی‌ست در کتاب‌فروشی‌ها کم‌یاب شده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز