صالحی در آیین پایانی جایزه جهانی اربعین:
اربعین چتر و سفینه ماندگار برای صلح جهانی است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر امروز در آیین پایانی ششمین جایزه جهانی اربعین با بیان اینکه میتوانیم از اربعین برای صلح جهانی بهره ببریم، گفت: اربعین میتواند یک خیمه، سفینه و چتری ماندگار برای صلح جهانی، همزیستی اجتماعی و تعامل و همبستگی باشد.
به گزارش ایلنا، سیدعباس صالحی با تاکید بر این مطلب افزود: ایام شهادت حضرت فاطمه (س) را تسلیت میگوییم و یاد شهیدان سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس که در آستانه شهادت آنها هستیم را گرامی میداریم.
وی با اشاره به برگزاری ششمین دوره برگزاری جایزه جهانی اربعین، ادامه داد: این جایزه ابتکاری از سوی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است که از سالهای قبل آغاز شده و هر سال بر دامنه و گستره آن افزوده میشود.
صالحی گفت: مناسک اربعین از جهات مختلف دارای اهمیت و توجه ویژه است و این اهمیت ایجاب میکند آنچه در آن رخ میدهد را بتوان در قالبها و جاذبههای هنری مختلف ثبت کرد و به یادگار گذاشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: مناسک مختلفی در شرایط مختلف داریم ولی اربعین طعم و گستره خاصی دارد که هرساله بر رونق آن افزوده میشود.
اربعین محدود به یک ساحت وجودی انسان نیست
عضو کابینه دوازدهم تاکید کرد: اهمیت اربعین در این است که ساحتهای مختلفی از وجوه انسان را با خود درگیر میکند. محدود به یک ساحت وجودی انسان نیست و این ویژگی به مناسک اربعین تمایز و امتیاز میدهد.
در پیاده روی اربعین بدن از فرسایش روزمره دور و قالبهای جدید را تجربه میکند
صالحی با اشاره به ساحتهای مختلف انسان در مواجهه با مناسک اربعین، افزود: ساحت اول جسم انسان است. برخی مناسک شرعی مانند خمس وجود دارد که جسم انسان را با خود درگیر نمیکند. اما عبادتهایی وجود دارد مانند روزه و جهاد که جسم انسان را هم با خود درگیر میکند. در این عبادتها انسان ریاضت جسم دارد و از تورم جسمی دوری میکند. مناسک اربعین هم از این زاویه اینچنین است. مسیر پیاده روی اربعین به گونهای ریاضت بدنی به همراه دارد. بدن از فرسایش روزمره دور و قالبهای جدید را تجربه میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ساحت دوم وجود انسان، معرفت و باور است. این بخش مهمی است. در مناسک اربعین اتفاقات مختلفی میافتد که ظرفیت بیشتری هم برای وقوع دارد.
اربعین فرصتی برای خلوت با خود است
صالحی در عین حال تصریح کرد: در حوزه معرفت و باور دو نکته قابل توجه است. اولین نکته معرفت نفس است. اربعین فرصتی برای خلوت با خود است. به عنوان مثال در اعتکاف هم فرصتی برای مراقبه، تامل و بازخوانی نفس به وجود میآید. مناسک اربعین هم نوعی اعتکاف سیار است. روزهای در فضایی اعتکاف گونه به سر میبریم تا بتوانیم فرصت بازخوانی خود را بیابیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: دومین نکته در معرفت و باور، تقویت معرفت به دین، دیانت و اهل بیت (ع) و عاشورا و اصحاب کربلا است.
اربعین فرصت رشد عاطفی و هیجانی مثبت را برای انسانها فراهم میکند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به ساحت وجودی سوم انسان هم اشاره کرد و گفت: ساحت عواطف و احساسات سومین ساحت وجودی انسان است. این ساحت دارای اهمیت است. شاید پیش از دوره مطالعات جدید بالینی انسان، اهمیت حوزه عواطف و احساسات آنقدر مکشوف نبود ولی امروز این حوزه همانند حوزههای جسمی و عقلانی اهمیت یافته است. اینکه انسان در پرتو عاطفه سالم و درست خود انسان است.
وی تاکید کرد: اربعین فرصت رشد عاطفی و هیجانی مثبت را برای انسانها فراهم میکند. هم در حوزه عواطف و احساسات نسبت به ستارگان فضیلت انسانی که همان اهل بیت هستند و هم نسبت به خیرخواهی و دگرخواهی که در مناسک اربعین جلوههایی از آن را شاهدیم.
مناسک اربعین در ساحت اراده انسان هم تاثیرات شگرفی دارد
صالحی ادامه داد: چهارمین ساحت وجودی انسان، اراده است. اهداف، مقاصد و تصمیمهای کوچک و بزرگ را شامل میشود. بخش مهمی از ابعاد وجودی انسان به این ساحت برمی گردد که انسان چه چشم اندازی برای زندگی خود دارد. چه مقصد و عزمی برای پیمودن آن دنبال میکند. مناسک اربعین در ساحت اراده انسان هم تاثیرات شگرفی دارد. در واقع فرصت چشمانداز و اهداف برای مقاصد انسان است. اربعین فرصتی برای بازگشت، شدن و تغییر و تحول اساسی برای انسان است. این مناسک یک سعی است که انسان را به یک شدن جدید نزدیک میکند.
مناسک اربعین فرصتهای مختلفی را برای ساحت عمل ایجاد میکند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ساحت عمل را پنجمین ساحت وجودی انسان در مناسک اربعین برشمرد و گفت: این عمل میتواند گفتاری و کرداری باشد. میتواند عمل فردی و یا جمعی باشد. مناسک اربعین فرصتهای مختلفی را برای ساحت عمل ایجاد میکند. هم در عمل فردی فضایی را برای ذکر، یاد خدا، زیارت و… ایجاد میکند و هم در عمل جمعی که بسیار متنوع است، قالبهای متعددی پیدا کرده و میتواند بیش از این هم پیدا کند که میتوان به احسان، گذشتن از خود، توانایی خود و… اشاره کرد.
وی تاکید کرد: میتوانیم اربعین را به یک چتر وفاق و میدان اجتماعی برای امت اسلامی تبدیل کنیم. چتر امام حسین (ع) شیعه و سنی نمیشناسد. میتواند یک چتر وفاق، سفینه نجات و خیمه ماندگار برای صلح جهانی، همزیستی اجتماعی و تعامل و همبستگی باشد.
اربعین را درست ببینیم؛ درست روایت کنیم و به خوبی و زیبایی عرضه کنیم
صالحی در عین حال تصریح کرد: وقتی از مناسک اربعین سخن میگوییم صرفا از یک رویداد سخن نمیگوییم. این مناسک با ساحتهای مختلف انسانی تعامل و ارتباط دارد. بنابراین باید آن را به درستی ببینیم. به این معنا که اربعین را درست ببینیم؛ درست روایت کنیم و به خوبی و زیبایی عرضه کنیم. بنابراین جایزه جهانی اربعین هم این سه ضلع و میدان را دنبال میکند زیرا این سه مقوله میتواند در استمرار و توسعه این جایزه در جهان اسلام موثر باشد تا روایتی جذاب و زیبا حتی برای کسانی که این مناسک را نمیشناسند، بیافریند.
در پایان این آیین از برگزیدگان این دوره از جایزه جهانی اربعین تقدیر شد.
همچنین با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از تمبر ششمین دوره جایزه جهانی اربعین، کتاب رهروان (شامل تصاویر منتخب از ۵ دوره گذشته این جایزه) و پوستر فراخوان هفتمین جایزه جهانی اربعین رونمایی شد.