خبرگزاری کار ایران

بایدها و نبایدهای تولید کرونا در کشیک سلامت/ برای تهیه واکسن بدبختیم!/ بعضی‌ها ضد واکسن‌اند

بایدها و نبایدهای تولید کرونا در کشیک سلامت/ برای تهیه واکسن بدبختیم!/ بعضی‌ها ضد واکسن‌اند
کد خبر : ۱۰۰۹۱۱۱

«کشیک سلامت» روز جمعه ۲۱ آذرماه با موضوع بایدها و نبایدهای تهیه و تولید واکسن کرونا روی آنتن رفت.

به گزارش ایلنا، «کشیک سلامت» به تهیه‌کنندگی سهیل سلیمانی جمعه ۲۱ آذرماه با موضوع بایدها و نبایدهای تهیه و تولید واکسن کرونا، میزبان مینو محرز؛ عضو کمیته ملی ستاد مقابله با کرونا و محقق اصلی کارآزمایی بالینی تولید واکسن ایرانی و دکتر سید مؤید علویان؛ معاون سابق سلامت وزارت بهداشت، فوق تخصص گوارش و کبد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌اله بود.

بعضی‌ها ضد واکسن‌اند

ما متوجه شدیم که حالا حالاها باید با ویروس کوید۱۹ زندگی کنیم. با آمدن این ویروس دنیا از نظر اقتصادی، روانی و... دچار مشکلات عدیده شده است. درحال حاضر درمان قاطعی ای برای کرونا وجود ندارد پس تنها راه پیشگیری است و پیشگیری ویروس عفونی هم از طریق واکسن امکان‌پذیر است. شدیدا طرفدار واکسن هستم. بعضی ضد واکسن هستند و حرف‌هایی می‌زنند که آدم تعجب می‌کند. نمی‌دانم این افکار از کجا آمده است؟! حتی بیل گیتس کمک‌های مالی بسیاری در جهت کمک به درمان بیماری‌ها عرضه می‌کند. امروز مهمترین نکته ساختن واکسن برای درمان کروناست.

واکسن‌های خریداری شده زودتر از تیرماه به دست مردم نخواهد رسید

در بحث بالینی هیچ یک از واکسن‌های دنیا به جز «فایزر» تاکنون تایید نشده‌اند. واکسن چین هم هنوز آماده نیست. در ایران هم گروه های زیادی مشغول تحقیق بر روی واکسن هستند اما فقط یکی از واکسن‌هایی که در ایران تولید شده تا امروز موفق به اخذ تاییدیه کمیته اخلاق شده است. با یک کارخانه و تشکیلات که نمی‌توان این همه واکسن ساخت. زمانی ما در بین کشورهای اطرافمان اول بودیم. الان هم فرصت مناسبی است برای تکرار دوباره این اتفاق. به واکسن خارجی هم نمی توان خیلی دل بست که همین امروز به دستمان می رسد. مطمئن باشید اگر تمام شرایط هم مهیا باشد باز واکسن‌های خریداری شده زودتر از تیرماه به دست مردم نخواهد رسید. از کجا تا دی و بهمن ماه واکسن کرونا داشته باشیم؟ در رابطه با خبری که ترکیه هم مبنی بر تولید واکسن اعلام کرد، باید بگویم ترکیه دروغ زیاد می‌گوید. در مورد واکسن ما تنها به واکسنی که سازمان بهداشت جهانی آن را تایید کند اطمینان داریم ولاغیر.

ما برای تهیه واکسن بدبختیم!

تعدادی واکسن در کشور ما تولید شده است. ما برای تهیه واکسن بدبختیم. حتی از افغانستان عقبیم. با توجه به شرایط موجود ما باید در این زمینه خودکفا باشیم. بچه های باهوش ما علم آن را دارند و باید تکنولوژی در اختیار آنها قرار بگیرد. کارآزمایی بالینی واکسنی که از کمیته اخلاق مجوز گرفته و درحال دریافت تاییدیه است. هنوز مشخص نیست تا چه زمانی می شود آن را عرضه کنیم؟ اما در صورت درست پیش رفتن پروژه و نبود مشکل تا تیرماه به نتیجه خواهیم رسید. این واکسن کرونا از ویروس ضعیف شده است و هیچ ترسی ندارد. ما عمری است که واکسن تزریق می‌کنیم. آرزوی ما نجات مردم دنیا از این ویروس است. تاریخ قطعی عرضه واکسن مشخص نیست. مردم فکر نکنند به زودی این واکسن به دست‌شان خواهد رسید.

من خوشحالم با تکنولوژی rna واکسنی تولید شده چون اگر جواب بدهد برای خیلی از بیماری های ویروسی دیگر مثل ایدز و هپاتیت هم می توان واکسن تولید کرد. باید صبور باشیم هنوز قضاوت در مورد این واکسن زود است.

اولین تلاش‌ها برای تولید واکسن کرونا در سال ۲۰۰۳ بود

پیش از این عده‌ای طرفداری ایمنی گله‌ای بودند که این نظریه با هزینه سنگینی برای بشر از بین رفت. ما باید بیشتر برای پیشگیری تلاش کنیم. اولین تاریخی که برای تولید واکسن کرونا ثبت شده مربوط به سال ۲۰۰۳ است. ایران در زمینه علمی واکسن پیشرفت کرده اما هنوز راه داریم. حفظ سلامت جامعه برای ما مهم است. باید ببینیم واکسن ما چه زمانی وارد مرحله‌ای وسیع‌تر از دوره مطالعاتی می‌شود. زمان مولفه مهمی است. واکسن چینی واکسن مرده ویروس است. بسیاری از کشورهای نزدیک ما وارد عرصه تحقیق شده‌اند در حالی که ما در حوزه تحقیق فقط وارد مطالعات دارویی شده‌ایم.

تاییدیه‌های واکسن در زمان حال به شکلی اضطراری است

وظیفه علمی و انسانی ما در حال حاضر تلاش برای امیدواری و جلب اعتماد مردم است. تاییدیه‌های واکسن در زمان حال به شکلی اضطراری است. این به آن معنا نیست که هر واکسنی را بزنیم. اگر شرکت یا برندی مرحله تایید را در بحث دارو طی کرد باید به آن اعتماد کنیم. در حالت عادی تایید واکسن حداقل ۵ سال طول می‌کشد. کشورهایی که واکسن خریده‌اند در مطالعات تولید واکسن این کشورها شرکت کرده‌اند. حتی واکسن‌های ایرانی هم باید تاییدیه‌های جهانی را دریافت کنند. اما در مورد تامین واکسن خارجی و بحث هایی که دولت در مورد تحریم ها مطرح می کند سوال اینجاست که آیا ما از تمام ظرفیت‌هایمان برای فشار آوردن به سیاستمداران دنیا استفاده کرده‌ایم؟ چرا از سازمان‌های حقوقی و بشردوستانه و یا ایرانیانی که در سراسر دنیا هستند برای راه انداختن این موضوع کمک نمی خواهیم؟ این موضوع را می‌شود حل کرد اما اگر اراده ای برای آن وجود داشته باشد.

توقع بی‌جا ایجاد نکنیم

نه من و نه شما اعتقاد نداریم که با امدن واکسن همه تزریق کنند. باید صبر کنیم ببینیم در دنیا چه اتفاقی می‌افتد. اولویت‌بندی مهم است. افرادی که در معرض خطر هستند اولویت دارند. توقع بیجا ایجاد نکنیم. حتی در آمریکا و اروپا به همین روش عمل می‌کنند. خرید و تزریق واکسن بسیار متفاوت است. ما به فضا با موشک و تکنولوژی ایرانی ماهواره می‌فرستیم زیرا مسئولان در این زمینه احساس کردند این یک اولویت است. مسئولان باید به این برسند که امروز سلامت هم مانند امنیت و صنایع دفاعی مهم است. چرا فقط ۷ گروه روی واکسن کار می‌کنند؟ مسئولان باید از محققان داخلی کشور حمایت کند.

«کشیک سلامت» به تهیه‌کنندگی سهیل سلیمانی و با اجرای بابک حسن زاده و مصطفی مصطفوی یک برنامه چالشی گفت وگو محور در حوزه سلامت از گروه سلامت اجتماعی شبکه سلامت است که هر هفته جمعه ساعت ۱۷ الی ۱۸ روی آنتن می‌رود. بازپخش این برنامه شنبه ساعت ۱۲ است.

مخاطبان «کشیک سلامت» می‌توانند از طریق صفحه رسمی برنامه در اینستاگرام به آدرس keshikesalamat@ مطالبات، عکس‌ها، ویدیوها، نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را با سازندگان این برنامه در میان بگذارند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز