خبرگزاری کار ایران

مشروح بیست و دومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده بانک سرمایه؛

متهم: از اعتماد به بالادستی‌ها صدمه خوردم

متهم: از اعتماد به بالادستی‌ها صدمه خوردم
کد خبر : ۷۸۹۷۹۴

بیست و دومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده بانک سرمایه به صورت علنی در شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، نماینده دادستان در آغاز بیست و دومین جلسه محاکمه متهمان بانک سرمایه گفت: ویژگی بارز آقای اعلایی این بود که حرف گوش کن بود و به حرف دیگران گوش می‌کرد و به ابزاری در دست مدیران مفسد این بانک تبدیل شده بود.

قهرمانی تاکید کرد: اعلایی تخصص بانکی داشت و می‌دانست که در بانک تخلف صورت می‌گیرد و همین امر ثابت کننده جرم ایشان است.

در ادامه قاضی مسعودی مقام از متهم خواست تا با حضور در جایگاه از خود دفاع کند.

قاضی مسعودی مقام خطاب به متهم گفت: اگر می‌خواهید به اسامی اشخاص نیز استناد کنید، اگر مستند باشد اشکالی ندارد.

متهم اعلایی در دفاع از خود با اشاره به اظهارات نماینده دادستان و با استناد به نامه‌هایی از زمان حضور خود در بانک سرمایه گفت: در نامه‌هایی که به من زده‌اند گفته شده که طبق مصوبه عمل کنم و نتیجه را ارائه دهم.

وی با بیان اینکه من در شعبه از هیچ چیز چشم پوشی نمی‌کردم، گفت: با اینکه دست تنها بودم بعضی پرونده‌ها را به صورت تصادفی انتخاب و آنها را بررسی می‌کردم.

این متهم خاطرنشان کرد: ما فکر نمی‌کردیم غندالی جوانی را بیاورد و به او اختیار بدهد. در زندگی دو کس امین انسان است یکی خدا و دیگری خانواده. همسر من نصف سال روزه است به او گفتم اگر سر من رفت تو همین راه که در آن هستی را ادامه بده.

متهم اعلایی گفت: شرکت رمپنا را چهار بار برای شعبه میرداماد جذب کردم و بخشایش به ما ضمانت‌نامه نداد. اگر می‌دانستیم قصد سوءاستفاده دارند نمی‌ماندیم، فکر می‌کردیم این‌ها امام زاده هستند.

متهم با بیان اینکه هر چه بابت مدیران بانک سرمایه بگویم کم گفتم، اظهار داشت: در برخی از امور اراده قلبی مدیرعامل بانک بوده نه من که اندازه یک پیک هم ارزش نداشتم.

وی افزود: من مداحم تا فردا صبح هم اجازه داشته باشم می‌توانم صحبت کنم. الان هم هیچ چیز برای از دست دادن ندارم. فقط از دلسوزی میخ‌واهم صحبت کنم حتی اگر سرم را هم ببرند. من وصیت کرده‌ام و آمده‌ام. هر ساله می‌آمدند یک سری ضوابط و سیاست برای بانک‌ها طراحی می‌کردند و به کلیه افراد ابلاغ می‌شد.

اعلایی در رابطه با روند بررسی درخواست‌های بانکی گفت: پرونده در اعتبارات از نظر مالی و اقتصادی بررسی و سپس به کمیته ارسال می‌شد.

وی با بیان اینکه به اداره اعتبارات اعتماد داشتیم، گفت: به اداره اعتبارات و به مدیران بالادستی اعتماد داشتیم و چه می‌دانستیم چه می‌خواهد بشود؟

متهم در ادامه دفاعیات خود گفت: بعد از آمدن غندالی ایشان به همدان رفته و در یک سخنرانی می‌گوید در بانک به آقای فلانی چند میلیارد پول می‌دهند.

متهم اعلایی با اشاره به فرزندان یکی از مسولان به نام عمار صالحی گفت: ایشان سیر مراحل را طی کرده و طبق دخل و تصرف با این سیاست‌ها و ضوابط بوده است و پیش از این هم اخطاری داده نشده بود.

وی افزود: کارشناسی این شرکت‌ها بد نبوده است و باتوجه به گزارش کارشناسی مقداری توجیه داشته است.

این متهم با اشاره به شرکت تجارت البرز گفت: کارشناس برای این شرکت چند شرط گذاشته بود و این‌ها شرط‌هایی بوده که اداره اعتبارت نوشته و برای اتخاذ تصمیم بوده است.

متهم اعلایی با اشاره به شرکت‌هایی مثل سروش تجارت، شکوه نور، شکوه نوآوران و افضل حکمت گفت: همه این شرکت‌ها به همین صورت است یعنی هدایت شده و خواست و اراده بانک بوده است. بله من امضا کردم اما چه چیز را امضا کردم؟

این متهم ادامه داد: اگر امروز کمیته اعتبارات بوده و چند روز بعد باید جلسه هیات مدیره تشکیل می‌شده، ۴ یا پنج ساعت زودتر پرونده‌ها و افراد را به هیات مدیره می‌بردند.

وی در پاسخ به این سوال قاضی که جزا به رضوی وام دادید، گفت: آقای رضوی خودش به دنبال کارهایش بوده و نیازی به ما نداشته است.

متهم اعلایی با اشاره به شرکت دیگری به نام ره‌جویان کوثر مبین گفت: من آن زمان جزو کمیته بودم و مبلغ ۲۰۰ میلیارد آنها را کاهش دادم و به ۱۲۰ میلیارد رساندیم و مدت را تغییر ندادیم. اداره اعتبارات هم ۶۰ درصد وثیقه سهل‌البیع گرفت.

اعلایی اظهار کرد: تمام اقدامات در بانک سرمایه هدایت شده و به خواست و اراده مدیرعامل بانک بوده است.

وی در رابطه با شرکت آفتاب‌پردیس روناک گفت: این شرکت درخواستی مبنی بر تخصیص ضمانت‌نامه به مدیریت وقت امور شعب (آقای بخشایش) می‌نویسد که البته پشت این پرونده آقای توسلی بوده است و من بعدا متوجه شدم که این آقایان پشت کار هستند.

متهم اعلایی افزود: آقای بخشایش این نامه را در جلسه هیات مدیره مطرح می‌کند و پس از آن چهار فقره ۵۰ میلیاردی ضمانت‌نامه در شعبه صادر می‌شود. در این اقدامات بنده هیچ دخل و تصرفی نداشتم و هیچ گونه دستوری ندادم.

وی در رابطه با شرکت مهندسی صنعت زیما گفت: پشت این شرکت آقای کاظمی و هیات مدیره بانک بود. این شرکت ۳۰۰ میلیارد ریال درخواست داشت که طبق پیشنهاد اداره اعتبارات اقدامات در این خصوص انجام شد.

 اعلایی در مورد ارتباط با هادی رضوی یکی از بدهکاران کلان بانک سرمایه گفت: رضوی ما را به هیات فاطمه‌ زهرا دعوت کرد. ما در آنجا گفتیم که آیا می‌توانی به هیات ما کمک کنی؟ رضوی در پاسخ گفت که کمک بلاعوض نمی‌توانم اما وام می‌دهیم و ما نیز درخواست دادیم و برای این کار حساب برادر خود را معرفی کردم و در قبالش چک دادیم.

قاضی مسعودی مقام خطاب به متهم اعلایی گفت: آقای رضوی اگر پول داشت که نمی‌آمد از شما وام بگیرد. شما برای هیات‌تان وام نامشروع می‌گیرید؟! شما وقتی رئیس شعبه هستید این کار شائبه ایجاد می‌کند که چرا ارباب رجوع به شما پول می‌دهد؟

متهم اعلایی پاسخ داد: من نمی‌دانستم. در مملکت ما همه به هم اعتماد می‌کنند والله قسم اگر این پول یک قران در جای دیگر خرج می‌شد خودم را می‌کشتم من خودم پشیمانم که چرا از وی وام گرفتم، تمام اسناد موجود است و جایی که پول خرج شده هم مشخص است.

در ادامه متهم اعلایی گفت: من بار‌ها در بازپرسی گفته‌ام هر چه که امضا کردیم تا وقتی مدیرعامل آن را تأیید نمی‌کرد، اتفاقی نمی‌افتاد.

وی ادامه داد: من آقای مدلل را نمی‌شناختم او را چند بار بیشتر ندیدم. درباره شرکت سماچوب این شرکت با ۲۰۰ میلیارد تسهیلات از شعبه آمده بود که ۶۰ درصدِ وثیقه ملکی بود. آن زمان غندالی سرپرست بانک بود. این پرونده با دو امضا انجام شده است، آیا آقای غندالی نباید این را بررسی می‌کرد و بعد به شعبه ما ارسال می‌کرد که ما را موظف کرده بود ۱۰۰ میلیارد بدهیم.

متهم اعلایی افزود: ما هیچ وقت مشتری‌ها را نمی‌شناختیم، چون مشتری خاص آقایان غندالی، بخشایش، توسلی و کاظمی بودند، مدارک هم در این باره دارم.

وی گفت: در هر سمت و شغلی که بودم به دستورات سلسله مراتب اداری مافوق عمل کردم و آن را خدمت به این آب و خاکم می‌دانستم و امروز از اعتماد به بالادستی صدمه خوردم، اگر من و امثال من بعد از سال‌ها فعالیت سالم در بانک امروز به اتهامات متعدد در بانک سرمایه اینجا هستیم به دلیل اعتماد به مدیران بود نه از گناه، آن‌ها موجب این دشواری و مخمصه شدند.

وی ادامه داد: در جایی گفتند آقای ضیایی به ما فشار می‌آورد که من اینجا می‌گویم اینطور نبود او فشاری به ما نمی‌آورد من به خاطر فشار در بانک سرمایه استعفا دادم و به خاطر مشکلات اقتصادی در جای دیگری مشغول به کار شدم از این دادگاه مطالب زیادی آموختم از شما تشکر می‌کنم و از مقام ریاست دادگاه تقاضای حکم برائت دارم.

متهم اعلایی گفت: در بانک هرکس بر اساس ساختار شرح وظایفی داشته است و من هم عدول نکرده‌ام. یک پرونده وقتی به کمیته اعتبارات می‌رود برای اینکه به شعبه برسد ۱۶ امضا می‌خورد.

وی تاکید کرد: من از ریاست دادگاه تقاضای برائت دارم و اگر حکم به برائت دادید که خدا به شما سلامتی دهد و اگر هم حکم به برائت ندادید باز هم خدا به شما سلامتی دهد.

در ادامه جلسه دادگاه وکیل مدافع متهم اعلایی با بیان اینکه بنده خیلی از بخشنامه‌ها و مصوبات راجع به بانک را می‌دانم، گفت: غیر از اعضای هیات مدیره و مدیران عامل، آنچه که اینجا به آن توجه نمی‌شود این است به وظایف نظارتی عمل نشده است.

وی تاکید کرد: با تعدادی از همکاران در شهریورماه سال پیش پرونده‌ای علیه بانک سرمایه تشکیل دادیم که بیشتر بحث محاسبات را در بر دارد که نشان می‌دهد تخلفات زیادی انجام شده است.

این وکیل دادگستری گفت: الان نمی‌توانم این تخلفات را در جایگاه وکیل مدافع بیان کنم و حتی بر خلاف آن هم نمی‌توانم صحبت کنم چون به توجیه تبدیل می‌شود.

وی با اشاره به صحبت‌های موکل خود گفت: من روز گذشته حدود نیم ساعت با آقای شیانی صحبت کردم و ایشان توضیحاتی ارائه داد. هیات مدیره در ذیل فرم‌های پیشنهادی کمیته اعتبارات رسما مخالفت می‌کردند. هیات مدیره در چارت بانک عالی‌ترین رتبه نظارتی را دارد.

این حقوقدان خاطرنشان کرد: هیات مدیره گاهی باید پاسخگوی مواردی باشد که مسئولیتی در آن ندارد اما حداقل این است که هیات مدیره می‌تواند ضوابط را تشخیص دهد. من به موکل خود گفتم که رئیس حوزه هم جزئی از ارکان اعتباری است و وظیفه نظارتی دارد.

این وکیل دادگستری گفت: من به آقای شیانی هم گفتم که تا حالا چنین چیزی ندیده بودم که نقایص یک پرونده مطرح شود و روی آن اظهار نظر صورت بگیرد و هیات مدیره در یک دور باطل آن را به کمیته اعتباری بدهد.

نماینده دادستان در این لحظه به دستور قاضی در جایگاه قرار گرفت و گفت: مواردی وجود داشته که کارشناس نظر منفی داده اما ارکان اعتباری آن را حذف کرده و گزارش خنثی را به هیات مدیره فرستاده است.

وی با بیان اینکه در برخی شرکت ها اصلا گزارش کارشناسی وجود نداشته است گفت: درجات جرم برای افراد مختلف در این پرونده متفاوت است اما به هرحال جرم، جرم است.

در ادامه و پس از اظهارات نماینده دادستان، نماینده بانک سرمایه در واکنش به اظهارات اعلایی گفت: اعلایی در دفاعیات خود عنوان کرده که به شعب بانک فشار نمی‌آورده است اما حقیقت این است که وی به صورت مستقیم به شعب فشار وارد می‌کرد.

وی تأکید کرد: اعلایی به عبارتی خط شکن بوده و معتقد بود که بانک برای سهامدار است و هرکاری بخواهد می‌تواند بکند.

وی تصریح کرد: اگر کسی 4 سال در بانک کار کند به راحتی متوجه می‌شود که هیچ کدام از شرکتهای نمی توانند وام دریافت کنند. اعلایی بیشترین امضا را در بانک سرمایه داشته و حتی بیشتر از کاظمی و توسلی امضا کرده است. امضای مخالف در بانک معنا ندارد. متأسفانه آقایان با یک پیشنهاد خود در کمیته اعتباری هزار میلیارد تومان را از بانک خارج کرده‌اند.

در ادامه قهرمانی نماینده دادستان تهران به بیان برخی توضیحات در خصوص کلهر یکی از مدیران متهم پرونده بانک سرمایه اشاره کرد و گفت: در پرونده شرکت فنل کژال مصوبه هیات مدیره با دو امضا برای پرداخت تسهیلات ارجاع شده است که بیرانوند مدیر وقت بانک سرمایه متوجه می‌شود و به همین خاطر کلهر که دبیر هیات مدیره بوده مصوبه را امضا می‌کند اما بعدها به بایگانی بانک دسترسی پیدا کرده و فیزیک مصوبه را خارج کرده و در آن می‌نویسد با پیشنهاد مخالف هستم.

وی گفت: حتی رنگ قلم‌ها با هم متفاوت است و این نشان می‌دهد کلهر قصد داشته با این اقدام ناجوانمردانه بعد از صدور مصوبه و پرداخت تسهیلات از خود سلب مسئولیت کند.

قاضی مسعودی مقام دقایقی پیش همزمان با اذان ظهر ختم این جلسه از دادگاه را اعلام کرد و گفت: به دلیل تداخل سالن ها و همچنین به جهت سرعت بخشیدن به روند دادگاه بعضی آقایان را در روزهای آتی در شعبه می خواهیم، چراکه باید به پرونده پتروشیمی و پرونده جهان بانی هم رسیدگی شود.

وی افزود: زمان جلسه بعدی این دادگاه متعاقبا اعلام خواهد شد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز