پلوتنیکف در گفتوگو با ایلنا:
با همکاری روسیه و ایران، نه واشنگتن و نه بروکسل نمیتوانند ما را به زانو درآورند/ آماده میانجیگری بین ایران و آمریکا هستیم

رییس مرکز اطلاعات علمی و تحلیلی آکادمی علوم روسیه گفت: کشور ما ایران را به عنوان یک همپیمان میبیند و آماده است به عنوان میانجی در مذاکرات بین تهران و واشنگتن عمل کند تا همه مشکلات از طریق گفتوگو حل شود.
نیکولای پلوتنیکف رییس مرکز اطلاعات علمی و تحلیلی آکادمی علوم روسیه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در رابطه با ارزیابی خود از روابط فعلی ایران و روسیه و تمایل دو کشور به گسترش این روابط در ابعادی وسیعتر گفت: امضای توافقنامه شراکت استراتژیک جامع بین روسیه و جمهوری اسلامی ایران رویدادی با اهمیت بسیار بالا است. محتوای آن مرتبط به منافع ملتهای ما در زمینههای اقتصادی، سیاسی، نظامی، نظامی-فنی، فرهنگی، علمی و فناوری، انسانی و سایر حوزهها است. تعداد و حجم سفرهای مقامات و هیئتهای ما به شما و بالعکس، سفرهای هیئتهای ایرانی به روسیه نشان میدهد که اجرای توافقنامه در حال انجام است. در برخی زمینهها گروههای کاری تشکیل شدهاند، در برخی دیگر در حال شکلگیری هستند و در جاهایی هم به مرحله عملی اجرای توافقات امضاشده توسط روسایجمهور ما رسیدهاند. به عنوان مثال، مرکز نانو فناوری زلینوگراد با ستاد توسعه میکرو فناوری ایران یادداشت تفاهم همکاری امضا کرده است. نتیجه همکاری در این زمینه نه تنها در حوزه تولیدات الکترونیک ایرانی در روسیه است، بلکه پیش زمینهی ورود کشورهای ما به بازارهای جدید نیز خواهد بود.
با همکاری روسیه و ایران نه واشنگتن و نه بروکسل نمیتوانند ما را به زانو درآورند
این تحلیلگر مسائل بینالملل در پاسخ به این سوال که آیا روابط و همکاری بین ایران و روسیه با حضور ترامپ در قدرت تغییر خواهد کرد، بیان کرد : البته که نه. در آمریکا، رؤسای جمهور هر ۴ سال تغییر میکنند و توافق میان کشورهای ما برای همکاری به مدت ۲۰ سال طراحی شده است. در حال حاضر حدود ۹۰۰۰ دانشجوی ایرانی در روسیه تحصیل میکنند که از این تعداد ۶۰۰ نفر با بورسهای دولتی ما هستند. گردشگری بدون ویزا شروع به توسعه کرده است. در سال ۲۰۲۴ حدود ۵۰ هزار گردشگر ایرانی به روسیه سفر کردند. این نشاندهنده آن است که روابط بین کشورهای ما در حال گسترش است. در شرایطی که تحریمهای اعلامشده توسط غرب علیه کشورهای ما وجود دارد، همکاری روسیه و ایران ضامن این است که نه واشنگتن و نه بروکسل نتوانند ما را به زانو درآورند.
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران قصد دارد سلاح هستهای تولید کند
وی افزود: در مورد توافقنامه عدم اشاعه سلاحهای هستهای، ایران به دقت آن را اجرا میکند. کشور شما به دقت بیشتری نسبت به سایر کشورها توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار میگیرد. هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران قصد دارد سلاح هستهای تولید کند، در حالی که غرب برعکس سعی دارد کشور شما را به انجام اقداماتی سخت وادار کند. در روسیه بر این باورند که منابع دیپلماسی برای احیای توافق هستهای همچنان بهطور کامل استفاده نشدهاند.
سهم ارزهای ملی در بورسهای داخلی بریکس افزایش خواهد یافت
با انگشتان باز نمیتوان علیه تاریکی که غرب ایجاد میکند، ایستاد
این استاد دانشگاه درباره نقش بریکس در مقابله با یک جانبهگرایی آمریکا، عنوان کرد: در مورد استفاده از ارز مشترک در بریکس، در حال حاضر بحثی درباره ارز واحد در بریکس وجود ندارد. به جای آن، سیستمهای ملی تسویه حساب استفاده خواهند شد و سهم ارزهای ملی در بورسهای داخلی بریکس افزایش خواهد یافت.
وی در مورد نحوه مقابله بریکس با یکجانبهگرایی گفت: چگونه بهتر میتوان ضربه زد؟با انگشتان باز یا با انگشتان جمعشده در مشت؟ البته که با مشت. ما هم به همین شکل هستیم. انگشتان باز تنها به راحتی شکسته میشوند، اما وقتی با هم علیه تاریکی که غرب ایجاد میکند، میایستیم، این دیگر مشت است. شرکت در بریکس فرصتی برای هر کشور عضو این اتحاد است تا بازار فروش محصولات خود را گسترش دهد، سرمایهگذاریها را تحت شرایط سودآور جذب کند، تجربهها را تبادل کند و با قیمتهای مناسب آنچه را که در کشور خود تولید نمیشود، خریداری کند. این به ایجاد مشاغل جدید، کاهش بیکاری و بسیاری از موارد دیگر کمک میکند و علاوه بر این، بریکس فرصتی برای مقابله با تحریمهای غرب است.
کشور ما آماده است به عنوان واسطه در مذاکرات بین تهران و واشنگتن عمل کند
پلوتنیکف با بیان اینکه روسیه همیشه موضع روشنی در مورد روابط ایران و آمریکا داشته است، تصریح کرد: کشور ما از گفتوگو بدون تقسیم به بزرگترها و کوچکترها حمایت میکند و به شدت مخالف فشار و تهدید است. کشور ما ایران را به عنوان یک همپیمان میبیند و آماده است به عنوان واسطه در مذاکرات بین تهران و واشنگتن عمل کند تا همه مشکلات تنها از طریق گفتوگو حل شود.
روابط ایران و روسیه به طور اولویتدار در حال توسعه است
وی در پاسخ به این سوال که آیا روسیه با توجه به منافع ملی و اهداف استراتژیک مشترک خود در مواجهه با ترامپ، ایران را در عرصه بینالمللی تنها خواهد گذاشت، گفت: به شما توصیه میکنم که به دقت سند دکترین مانند مفهوم سیاست خارجی روسیه و اولویتهای آن را مطالعه کنید. ایران یکی از کشورهایی است که روابط آن با روسیه به طور اولویتدار در حال توسعه است.
سفر اخیر وزیر امور خارجه ما به تهران تاکیدی بر قدرت منطقهای ایران بود
این کارشناس سیاست خارجی روسیه خاطرنشان کرد: ایران یک قدرت منطقهای مهم است. سفر اخیر وزیر امور خارجه ما، سرگئی لاوروف، بار دیگر این موضوع را به وضوح تأیید کرد. مرکز اطلاعات علمی و تحلیلی موسسه شرقشناسی آکادمی علوم روسیه که من ریاست آن را بر عهده دارم، ارتباطات نزدیکی با دانشگاهها و مؤسسات تحلیلی ایرانی برقرار کرده است. ما به طور منظم مسائل بینالمللی مختلفی را بحث میکنیم. وضعیت در خاورمیانه، مناقشه فلسطینی-اسرائیلی، وضعیت در سوریه، لبنان، یمن، مسائل آبی منطقه و آنچه در افغانستان میگذرد، از موضوعات مورد بررسی ماست. ما دوستان زیادی در میان دانشمندان ایرانی داریم. ما همیشه با کمال میل به تهران میرویم و همکاران ایرانی خود را به مسکو دعوت میکنیم. در سه سال اخیر، ارتباطات ما با کارشناسان ایرانی به طور قابل توجهی بیشتر از همکاران دیگر کشورها توسعه یافته است.