کاظمی در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد؛
جزئیات تامین تفاوت دیه زن و مرد از محل صندوق تامین خسارت بدنی
یک عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: زن هم یک انسان است و اگر کشته شد دیه او باید پرداخت شود. به این دلیل که این امر تاحدودی اختلافی هم هست درنتیجه فقهای ما با توجه به نیازهای زمان و ضرورتهایی که ایجاد میشود باید تلاش کنند که راهحلی برای این مساله پیدا کنند.
محمد کاظمی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، درباره تصمیم هیات عمومی دیوان عالی کشور جهت تامین تفاوت دیه زن و مرد از محل صندوق تامین خسارت بدنی، گفت: قبلا هم چنین رویهای وجود داشته است به این معنا که اگر قرار بود خسارات ناشی از تصادف را شرکت بیمه پرداخت کند، دیه مرد و زن در پرداخت یکسان باشد.
این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس تصریح کرد: به عنوان مثال اگر تصادفی رخ داده باشد و خانمی مجروح یا مصدوم شده و یا از بین رفته است، در این حالت شرکت بیمه که میخواهد دیه را پرداخت کند موظف است دیه کامل را پرداخت کند و این امر برای خانمها و آقایان یکسان است.
این حقوقدان خاطرنشان کرد: حال این موضوع را در دیوان عالی کشور به مواردی که قرار باشد دیهای از صندوق خسارات هم پرداخت شود تسری دادند که در این حالت هم دیه زن و مرد یکی باشد. هماکنون یک اصل تصویب شده و آن اصل این است که اگر بنا باشد دیه زن را بیتالمال بدهد به اندازه مرد پرداخت کند.
این نماینده مجلس دهم در پاسخ به این سوال که بیتالمال چه خسارات یا صدماتی را از طریق این صندوق پرداخت میکند؟، گفت: مثلا اگر خانمی در حادثهای از بین برود که عامل یا مقصر از بین رفتن آن خانم مشخص نباشد در این صورت اگر قرار شد دیه را از محل صندوق خسارات بدنی تامین کنیم، درنتیجه باید به اندازه دیه یک مرد پرداخت شود.
کاظمی در پاسخ به این سوال که اگر یک قتل رخ دهد و مردی یک زن را به قتل برساند آیا باز هم باید دیه کامل را پرداخت کند؟، گفت: خیر در این صورت پرداخت دیه نصف است یعنی اگر مرد بخواهد دیه یک زن را پرداخت کند باید نصف دیه یک مرد را بپردازد.
این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در پاسخ به این سوال که تامین اعتبارات صندوق تامین خسارت بدنی از چه محلی تامین میشود؟، گفت: هرسال در بودجه این مبلغ پیشبینی میشود و درصدی از آن هم از حوزههای دیگر تامین میشود.
وی در ادامه توضیحات خود گفت: فقهای ما باید به وادی کنکاش و تحقیق و بررسی بروند و راهی برای تساوری دیه زن و مرد پیدا کنند. زن هم یک انسان است و اگر کشته شد دیه او باید پرداخت شود. به این دلیل که این امر تاحدودی اختلافی هم هست درنتیجه فقهای ما با توجه به نیازهای زمان و ضرورتهایی که ایجاد میشود باید تلاش کنند که راهحلی برای این مساله پیدا کنند.
کاظمی با تایید این که نصف بودن دیه زن نسبت به مرد در قرآن کریم هم ذکر نشده است، اظهار داشت: این بحث مربوط به نظر فقهی یا نظر منطقی مشهور این است.