خطیبزاده در نشست خبری:
سفر وزیر امور خارجه ارمنستان از پیش تعیین شده بود/ برخورد با رانندگان ایرانی در آذربایجان را در چارچوب روابط دوستانه نمیدانیم/ نمیتوانیم شاهد حضور گروهکهای تروریستی در مرز اقلیم کردستان باشیم
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: سفر امروز وزیر امور خارجه ارمنستان از پیش تعیین شده بود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سعید خطیبزاده در نشست خبری صبح امروز خود (دوشنبه ۱۲ مهر) با اصحاب رسانه ضمن تشریح گاهشمار دستگاه دیپلماسی در هفته گذشته، در پاسخ به سوالی درباره سفر وزیر امورخارجه ارمنستان گفت: سفر وزیر امور خارجه ارمنستان از پیش تعیین شده بود، تهران روابط خوبی با باکو و ایروان دارد و نگاه ما به گسترش روابط است و هرچه روابط در منطقه گسترده تر باشد صلح و ثبات بیشتر است. نفس سفر وزیر امور خارجه ارمنستان بر اساس روابط دوجانبه بر مسائل اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حضور صهیونیستها در خاک آذربایجان بیان کرد: از ابتدای جنگ این گزارشات را داشتیم و به طرف خودمان در باکو رساندیم، این گزارشات همچنان در دست ما است اما اجازه بدهید این مسائل از مسیر خود ادامه پیدا کند.
وی درباره دستگیری چند راننده ایرانی در مرز آذربایجان گفت: روابط ایران و آذربایجان همواره با روند رو به رشد بوده است، جمهوری اسلامی ایران نیز همواره کمک به برادارنش در آذربایجان داشتهاست و باید اجازه بدیم که مسیر همان طور پیش برود و نیازی نیست برخی از مسائل در فضای رسانهای مطرح شود. رفتاری که با رانندگان ایرانی شده است را در چارچوب روابط همکاری و دوستانه نمیدانیم و باید جزئیات را بررسی کنیم. البته در خصوص روابط ایران و آذربایجان و اقدامات و اظهارات رژیم صهیونیستی در خاک این کشور علیه ملت بزرگ جمهوری اسلامی بارها تذکر دادیم. ما به حفظ تمامیت ارضی آذربایجان معتقد هستیم و باید این کار انجام شود.
خطیب زاده درباره حضور گروهکهای تروریستی در اقلیم کردستان که علیه ایران اقدام می کنند، گفت : ایران در قبال گروهکهای تروریستی یک صبر راهبردی داشت. پیام قاطعی که ایران به دوستان خود در دولت عراق و اقلیم کردستان ارسال کرده که این مسیر و اقدامات تروریستی دیگر نمیتواند ادامه یابد. نمیشود در مرزهای اقلیم کردستان عراق و در عراق شاهد حضور پایگاههای نظامی توسط گروهکهای تروریستی ضد ایران باشیم. نمیتوانیم شاهد برقراری پایگاههای نظامی باشیم که گروهکهای تروریستی برای حمله به ایران مورد آموزش قرار میگیرند. ایران بیش از این نمیتواند صبر کند به دوستان در عراق و اقلیم گفته شده که این اقدامات به هیچ وجه از سوی ایران تحمل نمیشود و اینها باید خلع سلاح شده و پایگاهها برچیده شوند.
وی افزود: اقلیم و دولت مرکزی عراق باید به وظایف خود عمل کرده و اینها را خلع سلاح کنند. متاسفانه سالهاست در منطقه اقلیم این موضوع رعایت نشده است. دوستان ما در اقلیم و عراق گفتند که تلاش میکنند ولی اینها کافی نیست. مطالبه جدی ماست و آن را تا آخر پیگیری جدی خواهیم کرد. بیش از این تحمل این دست اندازیهای بچگانه را در منطقه شمال غرب نداریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گفتوگوهای ایران و عربستان گفت: گفتوگوها در حال انجام است ، هیچ پیش شرطی از سوی ایران و عربستان مطرح نیست و در تلاش هستیم که مسیر تازهای آغاز شود.
خطیبزاده درباره حادثه تروریستی در کابل گفت: تروریسم در هر شکل و رنگ محکوم است. ایران موضع ثابتی درباره عملیات تروریستی داشته و بلااسثتنا آنها را محکوم کرده است. افغانستان خسته از تروریسم، خشونت و افراطیگری است و همه باید به افغانستان امن و باثبات کمک کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در دولت سیزدهم نقشه و پلنی برای مذاکرات وجود دارد ، بیان کرد: دولتهای جمهوری اسلامی ایران معروف هستند که نگاه راهبردی به مسائل داشته باشند، اتفاقا پلن b و C است که دنیا را به فکر بردهاست. بدیل برای برجام جالب نیست، سال ها گفتوگو برای این سند شده است، طرفی وجود دارد به اسم ایالات متحده که بند بند این سند را نقص کرده است به گواه ۱۵ سند جمهوری اسلامی تمامی وظایف خودش را انجام داده است، زمانی که پاندمی کرونا آمد امثال پمپو گفتند کاری که فشار حداکثری نکرد پاندمی کرونا میکند. تمرکز ما احیای برجام در چارچوب منافع مردم است. ما حاضر هستیم کاهش تعهدات خودمان را هم متوقف کنیم و به روز صفر بازگردیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا، در خصوص خبر سفر وزیر امورخارجه به لبنان گفت: سفر آقای امیرعبداللهیان درپایان هفته انجام خواهد شد که دارای ۲ ایستگاه است اما اجازه دهید که هماهنگیها به پایان برسد بعد اطلاع رسانی شود. تحکیم روابط ۲ جانبه مورد تاکید است. تشکیل دولت در لبنان خواسته دیرینه ایران است و ما هم به خواست مردم این کشور احترام میگذاریم.
وی درباره سفر وزیر امور خارجه ارمنستان و توافقات دفاعی دو کشور هم گفت: اساسا این قبیل سفرها برای آن انجام میشود که توافقات بهتری صورت گیرد و روابط دفاعی پایدار میان دو کشور ایجاد شود. البته تاکید میکنیم که از سیاسی کردن این سفرها باید پرهیز شود. تمامی اقداماتی که ایران - به عنوان کشوری که لنگرگاه ثبات در منطقه است و خود را ضامن امنیت منطقه میداند - انجام میدهد و از جمله تحولات مرزی با نگاه مدبرانه و در چارچوب این نقش است اگر تذکری به برخی از کشورها میدهیم، مبنای سواستفاده نشود که بعدا آن کشورها متضرر شوند.
خطیب زاده درباره اظهارات وزیر امورخارجه درباره آزادسازی ۱۰ میلیارد پولهای ایران و در پاسخ به این سوال که که آیا این موضوع شرط برگشت به مذاکرات وین است، گفت: آنچه وزیر امور خارجه بیان کرد این است که منطق دولت آمریکا تغییر نکرده و میخواهد میراث شکست خورده تحریمها برعلیه برجام و ملت ایران توسط بایدن حفظ شده و نتیجه مورد تمایل در وین که بازگشت به برجام است، حاصل شود.
وی با بیان اینکه آمریکا باید نشان دهد در روش و اقدام تغییر کرده است، یادآور شد: نمیشود هیچ کدام از پولهای ایران در بانکهای دیگر توقیف باقی مانده باشد و آمریکا به عنوان خواهان حرفهایی را مطرح کند. آمریکا به روشهای مختلف میتوانست حسن نیت خود را نشان دهد از جمله اینکه پولهای ایران برگرداند.
خطیبزاده درباره واکنش ایران به رزمایش مشترک ترکیه و آذربایجان در نخجوان عنوان کرد: همه باید کمک کنند این منطقه صلح و ثبات و آرامش داشته باشد. در چند هفته گذشته متاسفانه مانورهای متعدد نظامی در این منطقه بدون هیچ وجهی انجام شده است. همه باید کمک کنند صلح و ثبات در منطقه در حد اعلا حفظ شود.
خطیبزاده درباره سفر علی باقری به قطر هم بیان کرد: سفر باقری در ادامه سفرهای معاون سیاسی به منطقه است. ما چارچوب منظمی برای رایزنیهای سیاسی در سطح معاون سیاسی با همتایان خود در منطقه داریم. این سفر یک پیام روشن نیز دارد که اولویت ایران، همسایگان و کشورهای منطقه است. باقری هم نخستین سفر خارجی خود را به قطر رفت.
وی درباره زمان آغاز مذاکرات هستهای و آنچه تحت عنوان «به زودی» مطرح میشود، نیز یادآور شد: آنچه تحت عنوان «به زودی» گفته شده است، به معنای به محض پایان رسیدن فرایند مرور گفتوگوها در وین است. دو پروسه در دولت جدید آغاز شده است. یکی درباره اصل مذاکرات وین است که رییسی و امیرعبداللهیان گفتند قطعا گفتوگوهای وین ادامه مییابد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: فرایند بررسی دیگری هم آغاز شد که درباره جزییات شش دور گفتوگوهای وین است. به محض پایان آن، حتی یک ساعت هم مطلع نخواهیم کرد که فکر نمیکنیم کمتر از ۹۰ روزی باشد که دولت بایدن به مذاکرات بازگشت. دولت رییسی ۵۰، ۵۵ روزه است که کار خود را آغاز کرده است.
خطیبزاده درباره مذاکرهکننده هستهای نیز عنوان کرد: تیم اجرایی هستهای تغییر کرده است و مذاکرهکنندگان با توجه به این تغییرات، نگاههایی خواهند داشت. طرف مقابل نیز متوجه شده که باید انعطاف لازم را داشته باشند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره نقش روسیه در مسائل اخیر قفقاز و تنشهای اخیر و میانجیگری میان تهران و باکو بیان کرد: روابط تهران و باکو و روابط ایران و همسایگانش نیازمند میانجی نیست بلکه سعی کرده به شکل حرفهای و بیطرفانه میانجی کشورهای دیگر باشد.
وی تاکید البته درخصوص مسائل مختلف با مسکو گفتوگوهای راهبردی داریم که شامل تحولات منطقه پیرامونی نیز است. موضع ایران و روسیه درخصوص دریای خزر و مانورهای نظامی در آن مشترک است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آزاد سازی ۱۰ میلیون دلار تاکید کرد: این پول ها ، پول های ایران است و اعانه نیست.