چرا مخزن آب جلبک میزند؟ روش های جلوگیری و از بین بردن جلبک مخزن آب
تهیه آب آشامیدنی سالم از جمله نیازهای اولیه برای انسانهاست و برای فراهم آوردن آن از راههای مختلفی از جمله استفاده از مخزن نگهداری آب استفاده میشود.
مخزن آب به ما این امکان را میدهد تا برای مدت زمانی طولانی آب را ذخیره کنیم تا بتوانیم در زمانهای موردنیاز و و هنگام کم آبی از آن استفاده کنیم. این مخزنها جنسهای مختلفی دارند از جمله جنس پلی اتیلن که دارای مزیتهای بسیاری است. منبع آب پلی اتیلن کم هزینه و مقرون به صرفه بوده و در سایزها و ابعاد متفاوت قابلیت نصب دارد.
این مخازن در انواع تک لایه تا چهار لایه موجود هستند و نکته مهم در هنگام خرید آنها، توجه به نفوذ ناپذیر بودن در برابر نور خورشید و عدم تشکیل جلبک داخل آن است. جلبک مخزن آب، سلامت آب را از بین برده و استفاده از آب را تا حدودی ناممکن میکند. چند لایه بودن این مخزنها باعث جلوگیری از جلبک مخزن آب میشود. در ادامه به طور مفصل به موضوع جلبک مخزن آب میپردازیم، پس همراه ما باشید تا اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهیم.
جلبک چیست و عوامل موثر بر رشد آن
جلبک موجودی کلروفیلدار و گیاه مانند است که در آب ساکن بوده و انواع مختلفی دارد. بعضی جلبکها پاککننده آب از آلودگی بوده و بعضی باعث ایجاد سم یا حمل باکتری های مضر میشوند. این جلبکهای غیرمفید، باعث بد بو و بد مزه شدن آب شده؛ استفاده از آبی که حاوی جلبک باشد بهداشتی نیست.
عوامل شایعی که باعث ایجاد و پایداری جلبک میشود، شامل موارد زیر است:
- نور: عامل تامین انرژی برای جلبکها نور خورشید است که هر چه بیشتر باشد، رشد و ماندگاری جلبک بیشتر میشود.
- مواد مغذی: عنصرهایی مثل نیتروژن و فسفر عامل رشد جلبک هستند.
- دما: هر چه دما بالاتر و محیط گرمتر باشد، رشد جلبک بیشتر میشود.
- شفافیت مخزن: هرچه مخزن شفافتر باشد، نفوذ نور بیشتر خواهد بود و رشد جلبک سریعتر صورت میگیرد.
- راکد بودن آب: اگر آب درون مخزن هیچ حرکت و تلاطمی نداشته باشد، رشد جلبک افزایش مییابد.
رشد جلبک در مخزن و راهکارهایی برای رفع جلبک مخزن آب
نور و گرما از عوامل تاثیر گذار در رشد جلبک هستند. به همین علت احتمال به وجود آمدن جلبک در تابستان بیشتر است، به خصوص اگر مخزن عایق یا سرپوش نداشته باشد. راکد بودن آب در مخزن هم از عوامل بشدت موثر در رشد سریع جلبک است. برای رفع جلبک مخزن آب، رعایت این نکات ضروری است و لازم است مخزن در جای خنک نگهداری شود. همیشه بهتر است اقدامات لازم هنگام خرید مخزن و در حین نگهداری از آن انجام گیرد تا کار به رفع جلبک مخزن آب نرسد. اما اگر به هر دلیلی در مخزن آب جلبک تشکیل شد، برای از رفع جلبک مخزن آب، چند راهکار کاربردی را به یاد داشته باشید:
- مخزن را از جلبک پاکسازی کرده و بعد از آن در بازه زمانی مشخص مخزن را پاکسازی کنید.
- استفاده از کلر
- استفاده از سرکه و یا سفید کننده
- استفاده از کاه جو
- استفاده از پاک کننده و تصفیه کننده شیمیایی
دلایل جلبک بستن مخزن کدامند؟
مخزنی که نور خورشید میتواند از آن عبور کند، مخزن مناسبی برای استفاده در فضای آزاد نیست. از این رو امروزه کمتر از مخزن فلزی استفاده میشود، زیرا نور خورشید از آن عبور کرده و باعث ایجاد جلبک مخزن آب میشود. علاوه بر این، مخزن آب فلزی باعث ایجاد تغییر بو و مزه آب موجود در مخزن میشود. برای جلوگیری از جلبک در مخزن آب، استفاده از مخزن پلاستیکی چند لایه با ویژگیهای خاص ضروری است.
4 روش برای جلوگیری از جلبک زدن مخزن آب پلی اتیلن
مخزن پلاستیکی آب، دارای ویژگیهای مثبت زیادی است، اما بهترین و ضروریترین آن ضد جلبک بودن آن است. جلبک مخزن آب، آب درون مخزن را غیر قابل مصرف کرده و نگه داری آب را به نوعی بی فایده میکند. چرا که رفع جلبک مخزن آب به طور کامل ممکن نیست و برای جلوگیری از جلبک مخزن آب، رعایت این چهار نکته مهم کاربرد دارد:
1. استفاده از مخزنهای ضد جلبک و باکیفیت
تهیه مخزن چند لایه و ضد جلبک اولین اقدام کاربردی در این مسیر است. مخزنهای پلی اتیلن سه لایه و چهار لایه در بازار وجود دارند که لایه مشکی رنگ موجود در بین لایهها، از ورود نور خورشید به درون مخزن جلوگیری میکند. مخزن آب پلی اتیلن ضد جلبک، مخزن مناسب و سبکی برای نگهداری آب آشامیدنی است. می توانید انواع مخزن آب ضدجلبک را از مخزن مارکت(www.makhzanmarket.com) تهیه کنید.
2. پاکسازی کردن مخزن آب بهصورت دورهای
از موارد دیگری که باعث جلوگیری از جلبک مخزن آب میشود، پاکسازی و تمیز کردن مخزن در بازههای زمانی مشخص است. به عبارتی بعد از تهیه مخزن با جنس مناسب، این پاکسازی مخزن است که این اطمینان را درباره عدم تشکیل جلبک به ما میدهد. اما باید به این نکته توجه کرد که در طول زمانهای مشخص این کار صورت بگیرد.
3. نصب مخزن آب در مکان مناسب
مخزن پلاستیکی انتخاب مناسب و عالی برای اطمینان از سلامت آب آشامیدنی است، اما گاهی شرایط خرید این مخزن فراهم نبوده و مخزن از جنسهای دیگر تهیه میشود. اما باید مکان مناسبی برای نصب این مخزن فراهم کنیم. مثلا اگر مخزن تک لایه باشد، باید مخزن به دور از برخورد نور خورشید قرار گیرد. همچنین باید در جای خنک و به دور از گرما و کمترین دمای محیط باشد، زیرا آب و هوای گرم باعث رشد جلبک میشود.
4. استفاده از عایق برای جلوگیری از ورود نور خورشید به مخزن
آخرین موردی که برای محکم کاری و اطمینان خاطر بیشتر کاربرد دارد، عایق بندی و استفاده از پوششهای مخصوص به دور مخزن و همه لولهها و انشعابات متصل به مخزن است که با ایجاد لایه اضافی در دور مخزن از ورود نور خورشید به مخزن جلوگیری میکند.
سخن پایانی در خصوص جلوگیری از جلبک مخزن آب
جلبک موجودی کلروفیل دار بوده که انواع مفید و مضر آن وجود دارد. جلبک که حامل باکتری آلوده کننده آب است، تحت شرایط خاصی در مخزن آب ایجاد میشود و باعث آلودگی آب شرب شده و امکان استفاده از آن را از بین میبرد.
در هنگام تهیه مخزن، در صورتی که قرار است آن را در هوای آزاد و در معرض نور خورشید قرار دهید، بهتر است مخزن پلاستیکی چند لایه تهیه کنید. این مخزن به دلیل لایه مشکی رنگی که در بین لایههای خود داراست، از عبور نور خورشید به داخل مخزن جلوگیری میکند و آب را از ایجاد جلبک حفظ میکند. اما تنها چندلایه بودن مخزن عاملی کافی برای ضد جلبک بودن آن نیست. رعایت نکاتی مثل پاکسازی مخزن در بازه زمانی مشخص، استفاده از عناصر مخصوص در آب، استفاده از عایق در اطراف مخزن و … تاثیر زیادی در عدم رشد جلبک در مخزن دارند. به طور کل رعایت نکاتی که به آن اشاره شد باعث میشود که ما اطمینان کافی از آب آشامیدنی که در مخزن نگهداری میشود را پیدا کنیم و با خیالی راحت از آن استفاده کنیم.